Hoe gebruik je de MontAna slowjuicer?

Ik ben, zo’n vier jaar alweer, een trotse bezitter van de MONTANA SLOWJUICER. Alhoewel ik hem niet dagelijks gebruik, vind ik het een zeer fijn apparaat om in huis te hebben. Het maakt razendsnel heerlijke groentesapjes. Omdat ik het zo’n fijn apparaat vind, heb ik het ook bij Puur & Fit binnen gebracht. Daar worden ze sindsdien goed verkocht. Ik heb een uitgebreid review geschreven in 2016 , KLIK HIER om deze te lezen.

Puur & Fit hield onlangs een leuke kortingsactie, waarbij er heel veel slowjuicers werden verkocht. Daarmee kwamen ook erg veel vragen los, en hadden we een vrij drukke klantenservice. De meesten wisten niet zo goed hoe zij de slowjuicer in elkaar moesten zetten, of kwamen ergens klem te zitten. Omdat er echt een zeer slechte handleiding bij wordt geleverd, is het best een beetje logisch. Ik heb daarom besloten om een helder artikel te gaan schrijven over hoe je deze prachtige slowjuicer optimaal kunt gebruiken. Want ken je de fijne kneepjes, heb je niets anders dan plezier van je apparaat! PS: mijn machine is vier jaar oud en bevat gebruikssporen. Dit is terug te zien op de foto’s 😁

HOE ZET JE HEM IN ELKAAR?

Uitgepakt komt je slowjuicer met een aantal onderdelen. Ik neem deze met je door:
– het apparaat
– de deksel + stamper
– de schenkkan
– twee verschillende zeefjes, een houder voor het zeefje, de schroef
– twee kannen om het pulp en het sap uit de schenkkan op te vangen
Je begint met het apparaat op een stabiele, vaste ondergrond te zetten. Dit is belangrijk, om de machine goed te laten kunnen draaien. Zet de machine dus NIET op een doek of andere onstabiele ondergrond. Je kunt de machine wel in een hoek plaatsen, omdat hij geen warmte afgeeft.
De schenkkan klik je vrij eenvoudig op het apparaat. Je voelt als vanzelf, dat de kan goed in een soort klik-systeem klikt. Hij zit dan goed vast. Zet de twee kannen onder de uitlopen van de schenkkan. Het maakt niet uit welke kan onder welke uitloop staat, het zijn twee zelfde kannen.
Zet de zeef in de houder. Dit gaat gemakkelijk.
Zet de zeef+ houder in de schenkkan. Deze handeling vraagt even wat oefening. Als je in de zeef kijkt, zie je een klein vierkant openingetje. Als je in de schenkkan kijkt, zie je een wit wieltje bij één van de uitlopen. Je moet ervoor zorgen, dat het openingetje  NAAST het wieltje komt te zitten, richtend naar de andere uitloop. Dit vraagt wat korte draaibewegingen, maar als je de kneep door hebt valt het vrijwel direct op zijn plek. Het klikt als ware vanzelf op zijn plek. Ik adviseer je deze handeling voor het eerste gebruik een paar keer uit te voeren zodat je de kneep in je vingers krijgt.
We gaan de schroef demonteren. De schroef bevat van onderen een ribbelig geheel, dit moet naar onderen in de zeef worden bevestigd. Als alles goed op het apparaat is geplaatst zal de schroef meteen in de zeef vastklikken.

DE DEKSEL OP DE MACHINE ZETTEN

De meeste mensen lijken met het plaatsen van het deksel op de machine de meeste moeite te hebben en daar kan ik zeker over meepraten. Ik heb bij mijn eerste gebruiken van de slowjuicer daar ook enorm mee moeten worstelen eer ik de kneep begreep. Het vraagt dus wel wart oefening en ik adviseer je dan ook, om deze oefening een paar keer achter elkaar uit te voeren.
Om te beginnen is het belangrijk, dat de zeef + schroef op de juiste manier in de schenkkan is geplaatst. Als dit namelijk niet het geval is zal het je ook niet lukken om de deksel goed op de machine te draaien.
Op de machine zie je een aanwijzing waar de machine moet worden geopend en gesloten. Op dat punt moet het deksel worden geschoven. Op het deksel vind je pijltjes waar deze moet worden vast geklikt en welke richting je het deksel moet draaien. Dit gaat als volgt:
1) zet het deksel op de schroef.
2) draai het deksel in de richting van de pijl naar het slot.
De slowjuicer is nu gereed voor gebruik.
Als het niet lukt om het deksel op slot te zetten, kan het zijn, dat de zeef niet correct in de machine is geplaatst. Haal alles er dan even uit en plaats deze opnieuw in de schenkkan. In principe is het één kwartslag draaien om de deksel in het slot te zetten. Dit vraagt wat oefening. Ik heb deze handeling in het begin meerdere malen achter elkaar uitgevoerd, je krijgt vanzelf meer kneepjes onder de knie. Je moet dit apparaat echt even leren kennen. Hieronder een kort filmpje van de sluiting. Als de zeef en schroef GOED zijn geplaatst dan moet het zo soepel gaan als ik in het korte filmpje laat zien:

HELP! ALLES LOOPT VAST! 😱

De Montana slow juicer heeft een krachtige schroef. Daarmee kun je erg veel fijn malen en uitpersen. Echter moet je de schroef ook niet gaan overbelasten. Velen gebruiken te grove stukken tegelijk, waardoor de schroef kan gaan vastlopen, dit is overigens zeer veel voorkomend bij slowjuicers. De Montana heeft een REVERSE functie. Dit bedien je met dezelfde AAN / UIT knop. Is er iets vast gelopen en blokkeert de machine, haal dan de aan/uit knop naar boven, de schroef zal, als hij niet compleet is vastgelopen door bijvoorbeeld te grote stukken , terug gaan draaien waardoor de meeste blokkades als vanzelf weer los draaien en je weer verder kunt. Gebeurt dit niet, dan zit het echt goed vast en wordt het wat lastiger. Probeer het deksel los te krijgen, en maak de schroef en zeef goed schoon. In de meest extreme gevallen zit het deksel zo erg vast dat er echt brute kracht nodig is om het deksel weer los te krijgen. Vraag in dat geval hulp van anderen.
Gebruik geen grove stukken. Snij alles zo fijn mogelijk en breng de stukken één voor één via de tuit naar de schroef. Prop de tuit nooit te vol, en gebruik de stamper. Zeker groente / fruit die erg veel vlezige draden bevatten kunnen in de schroef vrij snel vast komen te zitten als er teveel in één keer door de schroef heen wordt gepropt. Hou daar rekening mee.
Het is zeker bij grotere hoeveelheden in één keer persen, aan raden tussentijds de schroef schoon te maken om eventueel vastlopen te voorkomen.

WAT KAN IK DOEN MET HET PULP?

Velen vragen mij wat te doen met al dat pulp. Ik heb dit allemaal uitgebreid uitgelegd in DIT ARTIKEL.

Hopelijk is het je zo allemaal wat duidelijker, en kun je optimaal genieten van je slowjuicer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *