Review MontAna slowjuicer PR-179S

Slowjuicers, sapcentrifuges, Versapersen….het gaat allemaal zo’n beetje mijn deur voorbij. Dit komt, omdat ik geen echte fan ben van sapjes. Inmiddels wordt gelukkig steeds bekender dat de huidige smoothie en sapjes-trend niet zo onschuldig is als het lijkt. En deze zelf in elkaar gedraaide drankjes enorme hoeveelheden suikers kunnen bevatten, wat niet alleen nadelig is voor ons lichaam, maar ook voor ons gebit. Natuurlijk zijn niet alle te maken smoothies en sapjes zo ongezond. Ik heb het haarfijn beschreven in dit artikel. 

Als ik al een sapje drink, dan bestaat deze uit verse groente. Fruit is natuurlijk super-lekker, maar…die fruitsuikers….Als ik een sapje/smoothie maak bestaat deze voor 99% uit groente en voor 1% uit fruit. Zo krijg ik het beste van alles binnen, zonder dat het een directe aanval is op mijn bloedsuikerspiegel. Dit doe ik in mijn hoge snelheidsblender.. Ik heb steeds gedacht, dat het qua smaak niet zoveel zou uitmaken of je dit nu deed in de blender of een slowjuicer. Daarin heb ik mij lelijk vergist, zo bleek afgelopen maand, toen ik bij een kennis uit haar slowjuicer een echt vers koud geperst groentesapje kreeg aangeboden. Ik was oprecht verrast over de smaak. Mijn interesse was gewekt. 

Nu wil het toeval, dat ik afgelopen weken erg veel vragen kreeg over slowjuicers. Of ik een goede wist, of ik zelf ervaringen had…Ik krijg regelmatig veel aanbiedingen om zowel producten als apparaten te reviewen, Toen deze slowjuicer mij werd aangeboden van MontAna, hetzelfde bedrijf waar ik eerder al een super-goede airfryer had gereviewd, pakte ik dit met beide handen aan. Ik ben inmiddels zo ontzettend benieuwd geworden naar zo’n slowjuicer, dat ik erin ben gesprongen 😉 Een review! 

sam_9200

WAT ZIJN SLOWJUICERS?

Een slowjuicer is één van de veel verschillende soorten beschikbare juicers. Dit type sapcentrifuge beschikt over een vijzel die draait op ongeveer 80 tot 100 RPM (rotaties per minuut), en letterlijk kauwt op de vezels van groenten en fruit. Dit kauw-proces, dat aanzienlijk langzamer gaat dan bij een sapcentrifuge, helpt om meer enzymen, mineralen, spoorelementen, vitaminen en vezels uit de producten te halen. Dit langzame maar efficiënte proces levert je een glas echt voedzaam sap op. Waar een ( hoge snelheid) blender de boel kapot maalt en verhit, wordt alles in een slowjuicer juist “ gekauwd”. De rotaties per minuut kunnen sterk variëren. Zo draait de slowjuicer uit dit review  bijvoorbeeld met 65-80 omwentelingen per minuut. Dit zorgt voor een maximaal behoud van vezels, vitaminen en mineralen. De persing gebeurt daarom ook koud, omdat de machine niet verhit raakt. Velen vragen zich af wat nu precies het verschil is tussen een slowjuicer en een sapcentrifuge.  Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten juicers is de snelheid waarmee het sap wordt geëxtraheerd. De slow juicer is meestal een sapcentrifuge met een enkele versnelling, die een vijzel gebruikt om het sap op een langzame en efficiënte manier uit het fruit en de groenten te persen. Door dit proces worden vitamines, enzymen en sporenelementen behouden die de producten van nature bevatten, omdat er minder warmte vrijkomt. Sapcentrifuges persen het sap sneller uit, maar zijn minder efficiënt en leveren dus gemiddeld minder sap op.

DE MONTANA SLOWJUICER PR-179S

Ik kreeg een prachtige slowjuicer thuisgestuurd van het merk MontAna. Dit merk is een eigen merknaam van het bedrijf Sidha thechnology and Trading, afgekort STT. Ze zijn gevestigd in Lelystad. De website is goed bereikbaar, de producten traceerbaar en de service uitstekend. Als je een vraag of klacht hebt wordt deze direct in behandeling genomen. Dat vind ik best een belangrijk puntje als ik een vrij dure machine aanschaf, en daarom controleer ik dit altijd vooraf 😉 

Unpacked komt de slowjuicer er zo uit:

sam_9201

– de machine. Mooie vorm. chroom van kleur en met aan de achterzijde een handige handgreep.

sam_9204

– de deksel. Een trechter met een stamper.

sam_9214

– twee opvang containers, een voor het sap op te vangen, de ander voor het pulp. 

sam_9205    sam_9202

– een handige borstel om op de moeilijke plekjes te komen om schoon te maken, een fijne en een grove zeef, en de persschroef.

De machine bevat een aan/uit knop, maar ook een “ reverse” knop. Deze drie-in-één knop ( dus geen tig knoppen om te moeten bedienen) werkt averecht als er groente/fruit vast is komen te zitten in de persschroef en/of zeef. De persschroef gaat terugdraaien zodat de massa gemakkelijk los komt. Super handig. 

De machine blinkt nog ergens in uit: hij is erg stil. De inductie motor is 40 watt, en heeft het geluid niveau van 40-50 DBa. Bij zowat alle andere slowjuicers ligt dit tussen de 80-95 DBa. Je kunt dus zelfs s’nachts een sapje brouwen zonder dat je het hele huis wakker maakt 😉  De slowjuicer is ook niet erg zwaar. Hij weegt 5,8 kilogram. Een gemiddelde slowjuicer weegt snel zo tussen de 7/8 kilogram. Nog een fijn detail voor kleine kinderhandjes die graag mee willen helpen ( “ zellluuufff doen!)  het apparaat bevat geen scherpe randen en de trechter is ook kindvriendelijk. Nog wat handige weetjes:

– De machine is geheel BPA vrij

– De gebruiksduur ligt tussen de 20-30 minuten

–  Het verbruikt circa 150 watt in stroomverbruik bij het persen. Het leegloop-verbruik ligt op circa 90 watt. De piekbelasting ligt op 500 watt.

– Er zit een fijne garantie op: twee jaar ( met vertoon aankoopbon) en op de motor zelfs zeven jaar! 

– Er zit een druppelstop op.

– Je kunt de machine en onderdelen niet in de vaatwasser zetten. Liefst dus lekker onder de kraan afspoelen.

sam_9214

DE TESTEN

Mijn handen jeukten om er direct mee aan de slag te gaan. De machine is zeer eenvoudig in elkaar te zetten. Ik ben een juffertje-ongeduld die geen geduld heeft om gebruiksaanwijzingen te lezen. Enkel als ik er echt niet uitkom, raadpleeg ik deze. Maar over het algemeen vind ik de beste manier om een apparaat te leren kennen, om zelf op avontuur te gaan. Ik heb een rauwe rode biet, een flinke hand bladspinazie en een grote wortel in stukjes gesneden.Je moet uiteraard wel zorgen dat wat je wilt gaan persen, goed fijn is gesneden. Erg grote/grove stukken lopen gemakkelijker vast. Het ging van een leien dakje !

sam_9212                sam_9213

Zowel het pulp als het sap kwam er in vrolijke regenboog-kleuren uit 😉 Ik kan mij zo voorstellen hoe leuk kinderen dit vinden, ik zie die glunderende kinderoogjes al voor mij! Het was binnen nog geen 5 minuten zo goed als geperst. Ergens halverwege bleef hij even hangen, op een te groot stuk wortel. Je drukt de knop dan uit en weer aan, zodat de motor averecht gaat draaien, en alles zeer snel loslaat. Super ! Resultaat was een heerlijk vers groentesapje! 

sam_9216

De tweede test deed ik met verse cranberry’s. Deze bevatten erg weinig fruitsuikers en met een beetje stevia druppels maak je er een zoet fris drankje van. Ook dit ging eigenlijk zonder moeite. Binnen 3 minuten had ik een vers geperst cranberry-sapje. Goed voor de blaas! 😉

sam_9251

Mijn derde test was een mix van groente ( 95%) en fruit ( 5%) Ik heb een halve banaan gebruikt, een flinke stronk vers-van-het-land boerenkool, wat rode bieten kiemen, twee mini-romanesco ( groene bloemkool) en  enkele rauwe doperwten uit de peul. Ook hier geen enkel vuiltje aan de lucht. De grote bladeren van de boerenkool worden perfect geperst. Resultaat: een verbluffend lekker sapje wat je bergen energie geeft!

sam_9252

SCHOONMAKEN

sam_9209

Ik zeg het eerlijk: ik laat mijn keuzes bij de aanschaf van een apparaat ook mede bepalen door het gebruiksgemak. Al is een apparaat nog zo gaaf en stoer, als het een crime wordt om zo’n ding schoon te maken loop ik het voorbij en reken ik het apparaat af die snel is schoon te maken. Niet vanwege luiheid, maar ik heb er gewoonweg een hekel aan om uren iets schoon te krijgen. Tijdrovend en geen leuk werk. Ik had best een beetje een ” hard hoofd” betreft deze slowjuicer. Ik wist van mijn kennis namelijk dat zij na gebruik minstens een half uur nodig had om alle vezeltjes en velletjes uit haar zeef te krijgen. Goddank bleek dit bij deze machine geen drama! De onderdelen zijn zeer eenvoudig uit elkaar te halen en met wat afspoelen onder de kraan vliegt alles eraf! Jippie! Het bijgeleverde borsteltje maakt het eenvoudig om die lastige hoekjes of die laatste vezeltjes ( waar ik juist zo kriebelig van wordt! ) te verwijderen. Een kind doet de ( af) was!

 

De PR serie…zijn er verschillen naast kleur en model?

MontAna heeft een serie in slowjuicers. Daar is deze ( die ik heb ontvangen ) onderdeel van, de zogeheten PR serie. Naast deze serie van drie verschillende slowjuicers, heeft MontAna nog twee andere slowjuicers in hun assortiment. De PR serie is hetzelfde. Echter verschillen ze in kleur en model. Maar de AC motor en capaciteiten blijven identiek. Er zijn drie kleuren verkrijgbaar:

ZWART ( € 249)

CHROOM ( € 249)

WIT. ( € 179)

Zoals je ziet, heeft de white uitvoering een opmerkelijk lagere verkoopprijs. Waar zit hem dat in? Ik heb het nagevraagd bij MontAna. De witte uitvoering heeft een ander model. Daarom moest er ook een ander model AC motor in. Ook is de kast iets minder luxe dan de zwarte en chromen kleur. De capaciteit van de motor blijft echter precies hetzelfde. Ook AC inductie, ook zeer stil, en zeer duurzaam. Waar het op neerkomt is dat je eigenlijk voor een meer populaire en gangbare kleur en model meer betaalt. Je kunt de witte PR uitvoering een beetje beschouwen als het voordelige instap-model.

VOOR EN NADELEN?

Ik kan geen nadelen bespeuren. Of nu ja: eentje: ik vind de draad iets te kort, maar dat is persoonlijk, denk ik.  Wel een boel voordelen:

 • heerlijk stil. Dat valt echt op. Hij maakt eigenlijk nauwelijks geluid. Hij blijft ook erg goed en stabiel staan, zelfs op een wat onregelmatige ondergrond.
 • gemakkelijk in onderhoud, omdat alle delen los van elkaar zijn te schroeven.
 • niet breed, waardoor je het gemakkelijker op kunt bergen ( geen overbodige luxe in mijn kippenhok!) en het neemt weinig ruimte in beslag op je aanrecht.
 • vooral vruchtensappen zijn binnen nog geen minuut geperst. Dit meteen opdrinken levert de allerbeste voedingswaarden.
 • alles BPA vrij.

EINDOORDEEL:

TIEN dikke thumbs upp!

 

19 Reacties op “Review MontAna slowjuicer PR-179S

 1. 199, is een hoop geld. ( als je die niet hebt)Maar ik geniet van jouw prachtige blog, ga binnenkort eens die recepten van je proberen.

  • Ik vind het ook zo jammer van al die pulp. Heb je misschien lekkere receptjes om de pulp nog een tweede kans te geven?

   • met de pulp kun je echt van alles; door andere gerechten verwerken, koekjes van maken, door salades, enz` Laat je inspireren en kijk bij de recepten!

  • Ik maak er pulpbrood van. Recepten op internet.
   Je kunt ook groenteburgers van maken.

 2. Met de Nutribullet wordt niets gescheiden. Je krijgt een prachtig vloeibare/drinkbare en zeer gezonde sap/smoothy, mèt behoud van alle vezels, dus veel gezonder dan alleen sap. Er blijven geen stukken klem zitten en schoonmaken is een fluitje van een cent. En ook nog de helft goedkoper dan deze slowjuicer, zelfs incl. de korting. Ik ben daar zo enthousiast over, dat ik dit toch even wil delen.

 3. Ik vind het jammer dat het een erg gekleurd verhaal is. Als je er meerdere test weet je welke het beste is. Nu heb je er eentje gratis gekregen en verkoop je die ook weer door. Dus krijg ik wel een beetje het gevoel dat het de slager is die zijn eigen vlees keurt. En die korting is ook sterk overdreven; bij bijvoorbeeld bol.com kost hij 179,95. Dus dan kom je op een korting van 20 euro. Jammer, de artikelen die ik tot nog toe van je heb gelezen zijn minder gekleurd.

  • jammer dat jij dit zo ziet. Daar kan ik niets aan veranderen. Het is alleen niet waar. Als jij vind dat mijn review niet onafhankelijk is, vind ik dit onterecht en geef ik dan ook mijn cmmentaar. Hoe het is geschreven is mijn manier, hoe ik het apparaat heb getest. Ik ben geen professioneel tester of doe dit tegen betaling, het is geheel vrijblijvend en als ik het ergens niet mee eens ben meld ik dit ook gewoon eerlijk. Nogmaals jammer dat je alles zo vreselijk in het negatieve trekt. Maar nogmaals, daar kan ik niets aan doen. Warme groet.

   • Ik las dat bij deze juicher het siliconen klepje gauw los laat. Klopt dat ?

 4. Ik heb de afgelopen weekend ontvangen en mijn eerste reactie is zeer positief, maar……. na het schoonmaken van de onderdelen en het weer in elkaar zetten, begonnen de problemen: krijg met geen mogelijkheid de vultrechter boven de knop. Schiet wel links of rechts vast maar niet boven de knop! Wat een gehannes; ales klaargemaakt om te gaan persen, maar het lukt me van geen kanten doordat die vultrechter niet goed te draaien en te klikken is boven de knop. Telkens eer alles uit elkaar en in elkaar maar geen resultaat.

  • Heeft iemand een antwoord hierop?
   Want als je het toestel niet in elkaar krijgt ben je er uiteraard niets mee!
   Weet weet hiermee raad?

   • In de onderste ring van de zeef zit een rechthoekig gaatje, dit moet boven de uitloop van de pulp opening zitten.
    Dan kan die gewoon dicht!

    • jammer (en gelukkig!) dat je dat hier moet lezen! was ook al hevig gefrusteerd…… Dus tip voor montana: wees duidelijk in gebruiksaanwijzing!

  • Dit kan idd in het begin behoorlijk frustrerend zijn. Ik heb het opgelost door de onderdelen een voor een krachtig op de plekken te zetten. Dit lukt vanzelf. Het is wel even goed aandraaien…Succes!

 5. Met de pulp kun je groentekoekjes bakken. Ei erdoor en wat kokosmeel om het wat steviger te maken. Met 3 ‘koekjes’ tegelijk in wat olie in de koekenpan bakken. ????

 6. Dit review is geschreven in december 2016. Bij Bol kost de Montana PR-179S – dus exact dit type – nu (juli 2019) € 159,-, geen € 249,-. Zie ook de review op Bol. Er wordt ook naar ‘andere verkopers’ verwezen op Bol die ‘m nieuw nog 15 euro goedkoper verkopen.
  Scheelt dus 30 euro met de officiele Bol prijs, als je ‘m hier voor € 129,- koopt.

 7. Hoi Monique van der vloed
  Ik was op zoek naar hoe ik de slowjuicer gebruik en vond dit artikel, is al wel oud maar toch even een opmerking, in de film op you tube zegt u dat hij 10 tot 15000 toeren per min. Maakt!
  Ik las op de site van Montana dit

  Montana JT-2013B Slowjuicer is een universeel toepasbare verticale Juicer voor het gezonde sapje wat u lekker vindt.
  Worteltjes ( bospeentjes) , groenten en fruit kunnen worden geperst tot sap.
  Winterpenen in dunne reepjes snijden.
  Sap centrifuges draaien met een snelheid van 10-15000 omwentelingen per minuut en
  door de vermenning met de lucht in het apparaat oxideert het sap eerder.

  “”De Montana JT-2013B Slowjuicer kan daartegen werken met een speciale gepatenteerde persmethode (ca. 65-80 omwentelingen per minuut) om meer essentie voedingsstoffen en enzymen uit de voeding te halen.””
  Smaak en kleur houden eveneens beter stand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *