Hoe schadelijk zijn wc blokjes en hoe maak je het zelf ?

We staan bij heel veel dingen op onze hoogste poten, maar staan bij nog veel méér dingen totaal niet stil. Neem nu zoiets als wc blokjes, je weet wel, die dingen die overal in wc potten hangen om daar de boel frisser te laten ruiken. We kopen deze als malle pietjes, en overal liggen ze wel voor een grijpstuiver of in een 5 halen 2 betalen actie. Ook los worden ze extreem veel verkocht tegen belachelijk hoge verkoopprijzen. Deze prijzen zijn kunstmatig verhoogd zodat er steeds weer een één of andere kortingsactie / aanbieding kan worden gehouden. Buiten zo’n aanbieding kun je gerust bijna €3.00 – 4,50 voor één wc blokje betalen. En de grap is : …we BETALEN.
Hoe zit dat dan ?

DE CONSUMENT IN DE INDUSTRIELE BLINDE VLEK

Het is een spel. Een spel waarin de consument rond dwaalt in de blinde vlek van de industrie. We anticiperen op koopjes. Het is bewezen, dat ons brein daardoor wordt geprikkeld dus dat we zo gek zijn op koopjes is niet zo raar. We voelen een soort euforie, een overwinning, want we hebben een lekkere deal weten te scoren. Een toiletblokje 1+ 1 gratis werkt daarom altijd. Maar er moet uiteraard ook worden verdiend. Als de normale officiële verkooprijs zeer hoog wordt ingeschaald, dus meer dan het product inhoudelijk waard is en het in de marge ook niet zoveel terugvraagt, wordt bij de consument de suggestie gewekt dat 1+1 gratis echt een koopje is, terwijl je eigenlijk dan een normale verkoopprijs betaalt.  Bovendien koop je er meteen twee, of sla je in. Dit zie je vaak gebeuren, consumenten slaan meteen grotere hoeveelheden tegelijk in, in de veronderstelling, dat zij lekker voordelig scoren. In werkelijkheid kopen we alleen onnodige veel meer dan nodig is, en betalen we gewoon de oorspronkelijke verkoopprijzen. Dit geldt overigens niet alleen voor wc blokjes, maar voor alles: wasmiddelen, brood, kaas, zuivel enz.
Kijk maar eens wat beter naar de opgeschaalde verkoopprijzen onder wc blokjes in de supermarkt. Je schrikt je het lazarus. Bijna € 4 euro voor één toiletblokje ? Wie betaalt dat er nu voor ! Wel…..dat zal je verbazen, want dat is ook juist één van de grooste winstgevende truc: de verkopen buiten de vele acties en aanbiedingen. De consument betaalt gewoon bijna vier euro voor een wc blokje omdat we dat nu eenmaal accepteren. Je snapt, hoeveel er op de strijkstok blijft hangen voor de industrie. Supermarkt ketens worden hier rijk van.

WC BLOKJES…..

Terug naar het wc blokje, want waarom zijn we er zo dol op ? Het toilet is het kleinste kamertje in huis, maar ook meteen het kamertje waar we liever niet over praten. Het blijft zo’n raar iets, de taboesfeer die rondom onze ontlasting blijft hangen. We praten liever niet over hoe we plassen en poepen, terwijl het net zo normaal is als eten en drinken. Het heeft voor het grootste deel te maken dat onzer ontlasting viezig is en stinkt. Vooral “ de grote boodschap “ ( in Rotterdam zeggen we gewoon schijten ) kan voor veel géne zorgen. Het is best gênant, als je hebt gepoept en het hele kamertje stinkt. De vele wc verfrissers zijn daarom zeer gewild. WC blokjes zijn razend populair. Ze zijn handig, want je hoeft ze enkel in de wc pot op te hangen. Bij iedere spoelbeurt komt er iets vrij waardoor geuren worden gemaskeerd en sommige WC blokjes hebben ook meteen een reinigende functie. All is good zouden we kunnen denken. Maar het tegendeel is waar.
Want hoe onschuldig ze ook lijken, voor ons milieu is het zeer , maar dan ook ZEER schadelijk. De schadelijkheid wordt zwaar onderschat. We denken meestal, dat het allemaal zo’n vaart niet loopt, maar als je je bedenkt dat het moet voorkomen dat de pot stinkt, dat er vlekken in de pot komen, en dat de pot vies wordt, dan snap je dat dit niet alleen met een wateroplossing mogelijk is. Er zijn dan ook behoorlijk wat chemicaliën gebruikt. SCHADELIJKE chemicaliën. Daarbij moet je denken aan zoutzuur, chloor en bleekwater. Maar ook aan pesticiden. In 2014 deed de Universiteit van Brussel ( VUB ) een onderzoek naar wc blokjes en daaruit kwam naar voren dat wc blokjes pesticiden bevatten die op de hormonen bij jongeren in kunnen werken waardoor zij bijvoorbeeld onvruchtbaar kunnen raken. Naast anionogene oppervlakte actieve stoffen en niet ionogene oppervlakte actieve stoffen bevatten wc blokjes synthetische parfumstoffen, aromatische koolwaterstoffen, sulfaten en fosfaten. Stoffen als lynalyl acetaten, Tetramethyl acetyloctahydronaphthaleles en amylopectine cinnamal staan op de lijst van zeer irriterende stoffen. Op de verpakkingen van wc blokjes staan dan ook fikse lijstjes met waarschuwingen die verplicht op de verpakkingen moet staan vermeld. Zo veroorzaken deze stoffen ernstig oogletsel, is het schadelijk voor in water-levende organismen ( algen, vissen ) met LANGDURIGE gevolgen.
Natuurlijk eten we het niet en gaan we er ook vast wel zorgvuldig mee om, maar het milieu heeft het zwaar te verduren met iedere spoelbeurt die jij maakt, ook al wordt het met spoelwater vermengd. Het komt in het milieu terecht.

ECO BLOKJES DAN MAAR ?

De markt beweegt met de wensen van de consument mee. Ook wat betreft wc blokjes, al is deze markt nog niet erg in beweging. Er zijn een aantal kleinere ondernemingen die zogezegd milieuvriendelijke ( of vriendelijkere ) wc blokjes op de markt brengen. Ze claimen op de verpakkingen van alles, vooral het “ vrij van plastic “ verhaal of ( tenminste…% minder plastic “. Natuurlijk:….alle beetjes helpen, maar het is de vraag in hoeverre deze beetjes nu werkelijk zoden aan de dijk zet als de blokjes zelf nog gewoon vol zit met sulfaten. En je daar ook € 4,25 voor moet betalen per wc blokje. Ecologische wc blokjes zijn in dat opzicht niet echt veel beter. Inmiddels zijn vele conventionele fabrikanten overgetapt naar houders gemaakt van gerecycled plastic, dat is tenminste een heel klein stapje vooruit, maar het wordt totaal verwoest door de inhoud van de houders.

WAT DAN ?

Ja, maar…..😩…we WILLEN echt graag een naar-bloemetjes-ruikende wc pot. Het geeft ons een schoon en rein gevoel, en het geeft ons naar anderen toe absoluut een comfortabeler gevoel, te weten dat je toilet niet de tent uit meurt. De allerbeste manier is uiteraard GEEN wc blokjes gebruiken. Er zijn talloze andere manieren om het kleinste kamertje lekkerder te laten ruiken met natuurlijke alternatieven. Zelf ben ik niet het volledige heilige boontje, wat betreft wc verfrissing. Ik koop bijvoorbeeld wel een ecologische wc reiniger ( de powergel toiletreiniger van Sodasan ) en ik hang zeer sporadisch toch zo’n wc blokje in het toilet. Ik voel mij daar niet heel prettig bij ( mijn milieu hart! 😩💔 ) maar ik ben ook helaas één van die mensen die een schoon en fris toilet super belangrijk vind. Al tijden zocht ik naar een passende oplossing voor die wc blokjes. De powergel vind ik acceptabel. Ik bedacht mij opeens dat het toch geen rocket science zou moeten zijn om zelf zoiets te maken. Ik ben gaan zoeken op internet en er zijn echt heel  veel leuke recepten vindbaar. Ik besloot de gok er eens op te gaan wagen. Ik heb twee  gebruikte houders ( gemaakt uit gerecycled plastic )  in heet water en baking soda gelegd, daarna goed omgespoeld met ecologisch afwasmiddel en deze gebruikt om zelf eens uit te gaan proberen of zoiets lukt en vooral WERKT. 
Er zijn best veel recepturen vindbaar, ik heb een beetje zelf iets bij elkaar gezet om er iets van te maken. Wat heb ik gebruikt ?
50 gram CITROENZUUR
5 druppels SINAASAPPEL etherische olie
5 druppels TEA TREE etherische olie
5 druppels LAVENDEL etherische olie
Daarnaast heb je een water-plantenspuit nodig. En dus die houders. Als je liever geen houders wilt gebruiken, kun je ook losse blokjes maken, die je in een malletje doet. Goed, citroenzuur….( KLIK HIER ) kun je niet echt goed in supermarkten / biowinkels vinden. Je moet dan ook even op zoek naar een toko, daar wordt het wel in regel verkocht. Online kun je het ook vast wel ergens bestellen. Ik kocht een groot zakje voor €1,15, dus erg duur is het niet. De geuren ( etherische oliën ) kun je uiteraard zelf bepalen. Ik heb tea Tree erbij gedruppeld omdat dit ook licht ontsmettende eigenschappen bezit. Je moet overigen niet verwachten, dat deze wc blokjes super-reinigend werken, zoals je wellicht gewend bent bij gewone wc blokjes.

HOE GA JE TE WERK ?

Het is echt mega eenvoudig. Het meeste werk zit hem in het reinigen van de houdertjes. Daarna is het nog een kwestie van het citroenzuur door de BakingSoda brengen de etherische oliën toevoegen en dit met de hand kneden ( tip: ik gebruik daar een latex vrije handschoen voor ) Spuit vervolgens steeds met de plantenspuit water bij tot je een zanderig, bij elkaar te knijpen massa krijgt. Dan vul je de houders en klik je deze goed weer dicht. Laat dit tenminste 24 uur drogen. Ik heb het ongeveer 18 uur laten drogen. En TA-DA. Je eigen wc blokjes zijn gereed om in je wc pot te hangen!

EN…..WERKT HET ?

En dan het moment suprême. Ik heb ze in mijn pot gehangen, aan beide kanten eentje. Ik was echt zeer benieuwd of de massa niet na één spoelbeurt of twee al weg waren gespoeld, want….valt het dan niet uit elkaar ? Maar….ik was verrast, want zelfs na vier spoelbeurten was er nog veel massa in de houder, en…rook het echt serieus lekker fris! Ja, ik ben echt heel blij dat ik dit heb uitgeprobeerd! Want ik ga nu voortaan mijn eigen wc blokjes maken, dat snap je! Het meest lastigste blijft denk ik het reinigen steeds van de houders maar daar ga je denk ik vanzelf wel routine in krijgen, net als het weken van gedroogde peulvruchten. Maar ik ben om hoor! Wat een uitvinding!

NOG EEN FIJNE VERFRISSING-TIP:

Er zijn heel veel luchtverfrissers verkrijgbaar. In DIT ARTIKEL kun je lezen, hoie schadelijk dit is voor mens, dier en milieu. Ook wc spuitbussen en sprays vallen onder deze categorie. Wat ik zelf erg vaak doe, is een laatste bodempje van een etherische olie gebruiken in het flesje zelf. Bij de Action kun je 100% bamboe cocktail prikkers kopen, knip deze op een gepaste lengte af en steek deze in het flesje, waarvan je de doseer-dopje hebt verwijderd. Dit is voor mij de meeste effectiefste natuurlijke luchtverfrisser ! Probeer het maar eens. Door de etherische olie puur te laten, blijft de geur ook veel sterker in de bamboe stokjes zitten.

3 Reacties op “Hoe schadelijk zijn wc blokjes en hoe maak je het zelf ?

 1. Hallo Monique, geweldig van die wcblokjes!!Ben ook aan de slag gegaan en nou heb ik een vraag.Door het water wat je bij het mengsel spuit, blijft de boel bruisen..ook als het in het houdertje zit.
  Ik heb gewacht met kneden tot het uitgebruisd was, maar ging vrolijk Verder toen het in het houdertje zat.
  Hoe heb jij dit gedaan?
  Groeten Jacqueline Mink

 2. Wow Monique, wat een geweldige tip😍
  Ik zou bijna zeggen; Monique for president (van biologisch tot milieu) ik zou direct en zonder enige twijfel op jou stemmen.

 3. Ik hervul een AmbiPur toilethanger (waar vloeistof in zit) met een allesreiniger naar keuze. Werkt ook prima en gaat heel lang mee. Maar helemaal zelf maken is natuurlijk nog beter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *