Honing uit Nederland getest….hoe gezond zijn ze?

Laat ik met de welbekende deur in huis vallen: ik ben geen fan van honing. Begrijp dit niet verkeerd, want ik vind honing echt heerlijk. Maar het blijft nu eenmaal wat het is: suiker in een ander jasje gegoten. Aangezien ik geen suiker consumeer, en ook meest veganistisch leef, valt honing bij mij af. Naast deze argumenten ben ik ook regelmatig geïrriteerd als ik het zoveelste verhaal langs zie komen op mijn social media, waarin honing de hemel in wordt geprezen en het the best thing on Earth lijkt te zijn geworden ter vervanging voor het “ bar en boze” suiker. Dat dit absoluut NIET het geval is, heb ik uitgebreid beschreven in mijn ARTIKEL. Hierin vertel ik o.a dat er eigenlijk geen “ echte” honing op de markt verkrijgbaar is, deze veelal uit het buitenland afkomstig zijn en te hoog zijn verhit. Ook vertel ik, dat honing gewoon suiker is en andersom. Linksom of rechtsom, uit het buitenland afkomstig of niet, uit de streek of niet, rauw of niet, koud geslingerd of niet, honing is suiker. Wel is het zo, dat pure rauwe honing heilzaam is voor verschillende kwalen. In dat daglicht gezet kan honing bijvoorbeeld heel verzachtend werken bij keelpijn. Ik praat hier echter niet over “ supermarkt-honing” maar over pure honing wat volledig is gemaakt door bijen van bloemennectar. En niet verhit, wat veel mensen ook nog steeds niet weten. Een lepel honing door je kopje thee en de honing verandert in een suikerklontje. 

Goed, tot zover mijn persoonlijke reden, waarom ik geen honing geniet. Dankzij het gezonde imago wat aan honing kleeft, gebruiken ontzettend veel mensen honing ter vervanging voor suiker. Honing heeft inderdaad best wat gezonde eigenschappen. Deze eigenschappen worden overal compleet uit zijn verband gerukt en daardoor heeft honing dat gezonde imago. Er wordt nauwelijks gesproken over de suikers. Het gaat altijd over de bacterie en schimmelremmende werking dankzij de enzymen, dat het vol antioxidanten zit, dat het prebiotisch werkt, en er wordt zelfs beweerd dat het de bloedsuikerspiegel reguleert. Het heeft, zo wordt vaak beweerd in al die artikelen, een lage waarde op de GI ( Glychemische index)   Honing bestaat voor circa 80% uit suikers. Daarnaast bezit het circa 3% aan enzymen, denk aan stuifmeel enz. De overige 17% is water.
Honing valt onder de enkelvoudige koolhydraten. Dit soort wordt razendsnel door het lichaam opgenomen ( snelle koolhydraten) Dit kan erg grote schommelingen veroorzaken in de bloedsuikerspiegel. Zeker voor diabetes patiënten is dat best gevaarlijk. Maar ook mensen zonder diabetes kunnen zich daar erg naar en akelig door gaan voelen. Zeker de gangbare soorten honing, dus de soorten die zijn verhit, waar mogelijk ook nog extra suiker ( meer snelle koolhydraten)  aan zijn toegevoegd kunnen voor erg veel narigheid zorgen. Daarnaast bevat deze honing vrijwel niets meer aan vitaminen en mineralen, en gaat het imago van gezond ook niet op .Honing bestaat, net als sucrose, ook uit glucose en fructose. Gemiddeld bevat honing 38% fructose, 31% glucose, en 10% andere suikers, waaronder sacharose en maltose. Naast de 17% water bevat circa 4% begeleidende waardevolle stoffen zoals enzymen, zuren, hormonen, vitaminen waterstofperoxide, bacterieremmers, en mineralen als fosfor, koper, ijzer en mangaan. Honing heeft een soortelijke massa ( dichtheid)  van 1,36 g/ml. Elk honingsoort, dus ook manuka honing, of bloemenhoning, gaat uiteindelijk kristalliseren. De snelheid is afhankelijk van de hoeveelheden ( druiven) suikers in de honing. Deze ligt bij iedere honingsoort weer anders. Een voorbeeld: koolzaadhoning bevat veel druivensuiker. Dit wordt snel vast. Acaciahoning bevat weer erg veel fructose. Dit blijft langer vloeibaar. Ook kristalliseert het ene honingsoort in grove kristallen, het ander in fijne kristallen. Honing heeft in de bijenkasten een temperatuur van ongeveer 35 graden.. Wordt de honing boven de 40-45 graden verhit, verliest de honig AL ZIJN positieve toegeschreven kenmerken, zoals de enzymen. Wat er overblijft, is …suiker in een potje. Niets meer of minder.
Honing is razend populair geworden sinds we suiker zijn gaan boycotten. Het is echter een “ kastje naar muurtje” verhaal zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Wel kun je voor pure, zuivere, echte rauwe honing uit Nederland kiezen, als je dan toch eens van iets zoets wilt genieten. Ook als je erg graag honing eet, zijn deze soorten geschikt. Wat vooral erg belangrijk is, bij het kiezen van de “ juiste” honing om het zo even te formuleren :
* de honing moet afkomstig zijn uit Nederland, liefst uit de streek via een hobby / streekimker die zijn zaakjes ook goed op orde heeft
* de honing moet rauw en koud geslingerd zijn, al zegt deze term ( koud slingeren) niet echt heel veel, omdat dit altijd gebeurt. De honing moet 100% rauw en puur zijn gebleven, wat wil zeggen dat er geen toevoegingen zijn gedaan als extra suiker, en dat de honing na het slingeren alleen nog schoon wordt gefilterd.
* de zekerheid, dat de bijen een goed bestaan hebben en er veel rekening wordt gehouden met hun welzijn
* koop honing alleen bij betrouwbare adressen
Omdat ik erg veel vragen ontvang over honing, met name welke nu te kiezen, welke “ gezond” is en waar er op gelet moet worden, heb ik mezelf onlangs een paar potjes pure honing laten toesturen. Ik werd benaderd door Imkerij “ de Valksche Bijenhof” die is gevestigd in Lunteren. Zij hebben tevens een online webshop. Zij vroegen mij of ik het leuk zou vinden om wat van hun unieke honing uit te proberen. Al meteen viel mij op, dat de man achter deze Imkerij, Gerard van de Braak, zeer gepassioneerd was over zijn, zoals hij het zelf benoemt, “ uit de hand gelopen hobby”. Ik werd nieuwsgierig en heb toegestemd om mij vrijblijvend wat toe te zenden. Ik dacht dat het zeker nuttig zou kunnen zijn voor de consument om een juiste keuze te kunnen maken. Ik ben met de honing aan de slag gegaan, en vond het goed genoeg om te gaan reviewen.

DE VALKSCHE BIJENHOF

Gerard begon het imkeren als hobby. Dit is een beetje uit de hand gelopen, en inmiddels veranderd naar een bloeiend bedrijf. De imkerij heeft zijn eigen bijen. Het bestiert ongeveer 300 bijenvolken, die zijn uitgezet in diverse natuurgebieden in Nederland. Het gaat dus om echte Nederlandse honing. De thuislocatie is de Veluwe. Alle zelf gewonnen streekhoning is dan ook afkomstig uit de Veluwe, net als de linde en de heidehoning. Alle touwtjes worden van A tot Z in eigen handen gehouden. Het gehele productieproces wordt dan ook zelfstandig gedaan, en niet machinaal in fabrieken. Dit zorgt voor duurzame en zuivere honing van hoogst haalbare kwaliteit. Er wordt met veel zorg en liefde omgesprongen met de bijen. De honing wordt bijvoorbeeld alleen via de overschotten gewonnen, en in de honing komen geen bestrijdingsmiddelen voor. Ook wordt er niets aan toegevoegd, dus ook geen suiker. Na het oogsten van de honing wordt de honing uit de honingraat geslingerd en direct in de potten gedaan nadat de honing is schoon gefilterd van stukjes was. Dit levert een puur, 100% natuurlijk, rauw en ambachtelijke honing op. De oogst gebeurt van tijd tot tijd door zeer bekwame imkers. Er zijn vele soorten honing die van tijd tot tijd worden geoogst. De imkerij produceert per jaar ongeveer 50 tot 100 kilogram per bijenvolk. De verzamelde honing wordt ook wel gezien als een wintervoorraad van de bijen. Een bijenvolk heeft gemiddeld zo’n 10 tot 15 kilogram honing nodig om de winterperiode te kunnen overbruggen. Een deel van de honing kan met een gerust hart voor consumptie worden gebruikt. Als de laatste honing van de bijenvolken zijn geoogst worden de bijen gevoerd met een soort suikerwater. Dit slaan de bijen op in de cellen en gebruiken dit als de brandstof in de winterperiode. Er is nogal wat ophef over dit suikerwater. Het wordt als zeer slecht neergezet, maar als er geen suikerwater wordt gevoegd aan de bijen zouden zij de winter niet overleven, en is het dus gewoon noodzakelijk. Er is zelfs geen oogst mogelijk als de bijen niet zouden worden bijgevoerd met suikerwater. Nergens in Europa zijn er imkers die hun bijen niet bijvoeren, en wel honing  kunnen produceren. Lees je dus ergens dat de bijen niet worden bijgevoerd, dan is dat een onzin-verhaal.De suikers uit dit suikerwater komen trouwens bij de imkerij  nooit in de honing terecht.Streekimkers en hobby imkers voeren hun bijen vaak met honing bij. Dit wordt echter grootschalig niet gedaan, omdat honing duurder is dan suikerwater. Ook wordt er wel eens suikerwater toegevoegd aan de honing om het volume te verhogen.
De “ papieren” zien er dus erg goed uit betreft deze imkerij. Nog een leuk detail is, dat de imkerij zich ook bezighoudt met talloze projecten om de bijen te redden. Het gebeurt daar vooral erg bij-vriendelijk, met de bijen vooropstaand. Daar hou ik van. KLIK HIER voor mijn artikel over de bijensterfte.

DE HONING GETEST

Ik ontving een paar potjes honing:
– een honing met pompoen
– een honing met noten en zaden
– een honing met kaneel
– een honing met cacao
– een keelgelei
– een honing met speculaaskruiden
Ik heb enkele honingsoorten getest. Te beginnen met de honing die mij het meeste aansprak: de honing met de cacao. Ik hou nu eenmaal erg van chocolade 😉 Op de website van www.honingonline.nl vind je bij ieder verkocht product uitgebreide product-informatie. Op zich niets mis mee. Maar ik persoonlijk ben van mening, dat de informatie wat teveel is berust op “ superfood”. De toegevoegde ingrediënten aan de honing wordt zeer breed uitgemeten met claims die algemeen bekend zijn, maar worden neergezet als super-food zijnde. Ik vond op de website ook aannames waar ik mijn vraagtekens bij zet en of deze ook wettelijk gezien toelaatbaar zijn. Deze honing met fijn vermalen cacaobibs wordt op de website ook tot het uiterste geprezen om de aanwezige fenylethylamine in de cacao. Wat ik wel erg prettig vind, is dat de voedingswaarden op de website zijn af te lezen. Dit vond ik namelijk niet op het potje zelf. Het zou prettig zijn voor de consument, als de voedingswaarden ook leesbaar zijn op het etiket.
De honing is verrukkelijk. Daar kun je niets over zeggen. Het smaakt voortreffelijk, de structuur is geweldig en de echte pure honingsmaak is erg aanwezig ondanks de sterke smaak van rauwe cacao. Ook kan ik gelijk geven aan het feit dat de voedingswaarden zo goed als mogelijk zijn behouden omdat de imkerij niets verhit. Deze honing vind ik echt heerlijk. Als ik honing zou eten, zou ik zeker voor deze variant gaan. Absoluut.
De volgende pot honing is de honing met noten en zaden. Op de website valt deze zelfs onder de categorie ‘ superfood” en dit lees je ook groot op het etiket. Dat vind ik echt een beetje jammer. Het haalt de puurheid en de geloofwaardigheid van de honing een beetje naar beneden, wat gewoonweg zonde is. Ook hier lees ik weer ontzettend veel claims. Waaronder ook behoorlijk gewaagde uitspraken als kanker-remmend en cholesterolverlagend. Dit is waarschijnlijk gekoppeld aan de vele gezonde eigenschappen van ongevrande noten en pitten. In deze pot vinden we walnoten, pompoenpitten, pistache noten en amandelen. Er staan verder geen voedingswaarden op het etiket, maar gek genoeg ook niet op de website. Zeker gezien de gemaakte claims vind ik dit opmerkelijk.
Ook deze variant is meer dan lekker. De textuur is wat crème-achtig. De combinatie zoet met noten is een bekende, en ook in deze honing de topnoot. Heerlijke smaak. Ook daar kunnen we niets op aan te merken hebben. Jammer dat dit product vooral als een supersonisch-product wordt gepresenteerd. Inhoudelijk heeft het namelijk niet erg veel bijzonders in huis. Ik had het fijner gevonden, vanuit het oogpunt van de consument gezien, dat er voedingswaarden bekend waren en er minder gedramd werd op super-dit en super-dat. Ook trek ik sterk in twijfel, of deze claims wettelijk gemaakt mogen worden.
Een ander foefje is de honing met speculaaskruiden verrijkt. Aan deze zuivere honing zijn speculaaskruiden toegevoegd om een speculaas-smaak aan de honing te verkrijgen. Ook hier lezen we op de website vrij veel gewaagde uitspraken, zoals gezond sinterklaas vieren. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is honing ook gewoon suiker. Veel “ gezonder” sinterklaas-lekkernijen bakken is het dus niet, want bij het bakken wordt alles verhit. Bij deze variant vinden we op de website weer wel de voedingswaarden. Niet op het etiket.
Ook deze honing is qua smaak verrukkelijk. De smaken die aan de honing zijn toegevoegd zijn algemeen gezien gewoonweg heerlijk, omdat de zoete honingsmaak alles erg goed “ draagt”.
Deze kaneel-honing wordt opnieuw behoorlijk de hemel in geprezen om zijn zeer gezonde eigenschappen. Weer erg veel claims. Internet wordt overspoeld met artikelen over de magische, bijna wonderlijke werking van honing in combinatie met kaneel. Er zijn nog maar weinig echte studies verricht om te kunnen vaststellen dat deze combinatie daadwerkelijk heilzaam werkt. Er zijn geen studies bekend waarin dit steevast wordt bevestigd, noch ontkracht. Wel zien we in de vele artikelen wetenschappelijk onderbouwde studies over kaneel. Daar is inderdaad erg veel van bekend. Maar de combinatie kaneel met honing is echter nooit officieel wetenschappelijk onderbouwd. Al de goede eigenschappen, die in al deze artikelen worden toegekend aan de combinatie, is met name gebaseerd op de bewezen gezonde eigenschappen van KANEEL. Er is nog veel meer studie nodig om daadwerkelijk vast te kunnen stellen dat de combinatie werkt tegen Alzheimer, hart en vaatproblematiek, lever/nier en darm problematiek en de bloeddruk, hartkwalen, maagklachten en nog meer van de vele claims die er op de website worden gemaakt.
Wat ik graag had gezien, zijn voedingswaarden, zowel op het etiket als op de website. De honing is verder heerlijk. Niets mis mee. Maar de vele claims omtrent dit potje kaneel-honing vind op erg opmerkelijk.
Naar deze variant was ik erg nieuwsgierig. Deze KEELGELEI kan in mijn beleving namelijk wel zeer effectief werken. Er zijn immers voldoende wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken bekend dat honing inderdaad verzachtend voor de keel werkt. Gelukkig heb ik vrijwel nooit last van keelpijn. Maar mijn kennis W. Liep toevallig wel met een behoorlijke keelontsteking rond toen ik deze honing ontving. Ik heb haar dan ook direct gevraagd of ze deze keelgelei voor mij wilde testen. Laat ik vooral vertellen, dat honing voornamelijk VERZACHTEND werkt in dit verhaal. Het heeft bijvoorbeeld geen bacterie-dodende werking, iets wat we erg veel lezen op internet. Een keelontsteking gaat vaak om een virus, en geen bacterie. De suiker in de honing geeft die bekende verzachtende werking. Dezekeelgelei bevat naast de honing zoethoutwortel-extract, kaneel, kurkuma, en diverse etherische oliën die bekend staan om hun verzachtende werkingen, zoals anijs, munt ( mint) eucalyptus en hars-olie.
W. Heeft twee dagen lang drie eetlepels per dag in de mond genomen, en doorgeslikt. Ze vond het ( net als ik overigens) erg lekker. Ze ervoer de nasmaak in de mond als heerlijk, en verzachtend. Haar keel voelde duidelijk minder naar schuurpapier. Ze heeft het potje verder door gebruikt, omdat het haar keel echt goed verzachtte. Wel vond ze, dat de massa erg kleverig was eng op het verhemelte bleef plakken. Maar dat dit snel verdween. W. Was er in elk geval blij mee. Het werkte zeer verzachtend.

WAT VIND IK?

Als ik een mening moet geven over deze honing-soorten, dan vind ik dat de honing op zichzelf staand een erg goede keuze is, als je dan toch graag honing wilt gaan consumeren. De “ papieren” van deze imkerij kloppen in processie. Ze garanderen 100% zuiverheid, en garantie.Geen fratsen, geen gesjoemel, niets geheim. Als je een echt zuivere en goede honing zoekt uit Nederland, dan vind ik dit een geweldig adres.
Nadeel vind ik de vele gemaakte claims op de website. En dat veel producten super-sonisch verklaard worden terwijl het inhoudelijk niet bijzonder is. Ik zet ook vraagtekens bij de toelaatbaarheid van deze , vaak nogal gewaagde claims. Veel claims zijn niet onderbouwd en gebaseerd op andere ingrediënten. Ook mis ik voedingswaarden op de etiketten, en het lijkt een “ welles/ nietes” spelletje op de website betreft voedingswaarden. Ik vind voedingswaarden belangrijke en nuttige informatie, zeker betreft dit soort producten, waar erg veel suikers in huizen. Nog een nadeel vind ik, dat de imkerij kiest voor suikerwater in plaats van honing om bij te voeren.
Ik ben meest te spreken over de keelgelei Dit werkt echt verzachtend bij keelpijn. De rest vind ik echt heel erg lekker. Maar honing blijft honing.

WAAR KAN IK BESTELLEN?

Je kunt deze en vele andere soorten honing bestellen via www.honingonline.nl. Daarnaast kun je veel informatie vinden via https://www.bijenhof-dv.nl . Prijzen variëren tussen de € 7 en 45 euro.
Notificatie:
De beoordeelde producten zijn gratis toegestuurd voor dit review. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Het review is onafhankelijk geschreven en beoordeeld op persoonlijke basis. 

3 Reacties op “Honing uit Nederland getest….hoe gezond zijn ze?

  1. Wat ik jammer vindt van dit artikel dat er zo gehamerd wordt bij elke pot op die claims die gemaakt worden door de imker. Er wordt wel erg vaak geclaimd dat er geclaims wordt. Herhaling van zetten vind ik dat. Erg jammer. Bij het irritante af dat er zoveel geclaimd wordt dat er te gezondheids claims zijn. Het is al duidelijk bij de eerste keer. De rest voegd niets toe. Op zich verder een prima artikel buiten de claims.

    • Het is juist om deze claims ( waar ik in mijn beleving niet in doorsla, maar dat terzijde) waar ik mijn zorgen over baar. Ik heb deze imkerij hier ook persoonlijk op aangesproken omdat er heel veel claims wettelijk zijn verboden en deze imkerij risico loopt om tegen de lamp te lopen, en dat zou al helemaal zonde zijn.

    • Ik moet hier Monique bijvallen, aangezien iedere pot honing als afzonderlijk product dient te worden beschouwd en dus ook zo benaderd moet worden. Daarnaast kunnen onzinnige claims i.m.o. nooit hard genoeg worden getackeld. Het is immers ook zo dat de gehele branche, inclusief de integere bonafide producenten hinder ondervindt van deze kwalijke praktijken. Chapeau Monique!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *