Kalverliefde melk….de kalf bij de koe?

Ik krijg ontzettend veel kritiek als ik vertel, dat ik als 98% veganist ( …waar ik ook bakken kritiek over krijg…) biologische/ dynamische yoghurt en kwark consumeer. Dat kan in heel veel ogen 👀 niet. Voor heel veel mensen is alles zwart/wit. En zit daar niets tussen, in dit geval niets tussen de ( inderdaad) wrede zuivelindustrie en biologisch/ dynamisch én / of anders boeren. De argumenten vliegen mij om de oren, van dierenbeul tot idioot, van aandachtshoer tot dombo. Want snap ik dan niet, dat melk voor de kalfjes is ? Dat koeien levende melkmachines zijn? Dat de zuivelindustrie een verknipte, wrede wereld is waar dieren worden mishandeld en misbruikt ?

Ja.😐😐 Mijn antwoord is altijd JA. Dat SNAP ik, dat zie ik, dat voel ik. Na bijna 38 jaar 98% veganisme snap ik het meer dan wie-dan-ook. En de grote denkfout die altijd wordt gemaakt is ook, dat ik de kant kies van deze verknipte zuivelindustrie. Maar het is juist het tegenovergestelde, ik kies de andere kant. En dat zijn de ANDERE wegen, die naar Rome leiden. Ik ben fel, faliekant en zeer stellig TEGEN de zuivelindustrie, want wat daar allemaal gebeurt is verre van menselijk, laat staan diervriendelijk. Maar ik hou van yoghurt, ik hou van kwark. Het is één van mijn gelukkigste onderdelen in mijn leven, ik geniet ervan en ik weet ook, dat mijn lichaam het nodig heeft. Ik heb jaren geleden, lang voordat het veganisme in opkomst kwam en daarmee ook de Vegan-activisten, daarom de keuze gemaakt om voor biologisch / dynamisch te kiezen. Wat dit precies allemaal inhoudt, dat kun je lezen in DIT ARTIKEL. 
Omdat het onderwerp zuivel mij altijd heeft aangesproken, heb ik veel tijd, verdieping, en aandacht gestoken in zelf-onderzoek. Ik durf mijzelf dan ook best een expert te noemen op dit gebied, ik heb inmiddels ontzettend veel artikelen geschreven over zuivel. Na al die jaren snap ik hoe de industrie werkt en welke ANDERE wegen er zijn te bewandelen. Die wegen worden steeds toegankelijker naar de gemiddelde consument. En beter. Er komen steeds meer tegengeluiden naar de zuivelindustrie die wel gewoon met koemelk te maken hebben, maar er ANDERS wordt omgesprongen met mens, dier en milieu. Want koemelk ZELF is niet slecht. Het wordt door de industrie slecht gemaakt omdat het wat op moet leveren. Ten koste van mens, dier en milieu, net zoals de  gezondheid van de mens op dit moment wordt opgeofferd om iedereen aan imitatie voedsel te zetten. Dit levert de ( zuivel ) industrie miljoenen meer omzetten. Op een pot kokosyoghurt wordt 3 x meer verdiend dan op een literpak yoghurt. Daar denken we logischerwijs niet over na, omdat de industrie ons daar blind voor houdt. Maar achter de oh-zo-mooie sprookjesvertellingen achter zuivelvrij schuilt erg veel zwarte stront. Die zeker niet in het voordeel zijn voor dieren, mensen en het milieu. Ooit eens dieper nagedacht, waar alle kokos vandaan moet komen om al deze zuivelvrije alternatieven massaal te produceren? Ooit bij stil gestaan, dat dit zeker NIET mens en diervriendelijk gebeurt ? Kortom: het is een zeer complex onderwerp wat zeker niet zwart/ wit is te formuleren.

HET ANDERS DOEN

Eén van de meest gehoorde klacht / argument / kritiek die ik over mij heen krijg, is waarom ik niet “ ruimdenkend” ben en waarom ik dan met mijn grote bek geen alternatieven geef. Allemaal aannames die niet kloppen, omdat mijn website inmiddels RAMvol staat met ruimdenkendheid. Ik verzorg info, maar ook zelf-maak-recepten, waarin ik zeer ruimdenkend ben, ook schrijf ik aan de lopende band artikelen die ruimdenkend zijn opgesteld m.b.t zuivel. Zo schrijf ik ALTIJD over de laatste actuele ontwikkelingen op gebied van “ zuivel maar dan anders “. Want als een soort tegenhanger naar de zuivelvrij-trend van nu komen steeds meer andere wegen beschikbaar die de consument leidt naar een alternatief om toch van koemelk te genieten zonder de zwaarte die aan zuivel is komen te hangen door de zuivelindustrie. Zoals daar nu ook KALVERLIEFDE melk is. Gewoon in de supermarkt verkrijgbaar, en dus zeer toegankelijk naar de gemiddelde consument. Eerder konden we dit soort alternatieven alleen in biologische winkels en supermarkten vinden, gelukkig is daar een grote kanteling in gekomen en stelt de supermarkt zich ook open voor dit soort alternatieven. Maar goed, kalverliefde, leuk woord, maar wat is het? Wat houdt het in ? Dat ga ik kort maar krachtig uitleggen en ook mijn persoonlijke mening geven.
Het begint bij oprichtster Janine, die op de officiële website vertelt, dat zij dol is op melk en het stukje vlees op haar bord, maar erg veel moeite had met waar het grootste gros moeite mee heeft, en dat is de vlees / zuivelindustrie. En met name, dat, ook biologisch boerend, dat de kalveren bij de moederkoe wordt weggehaald, zodat er meer melk overblijft voor de industrie. Ze besloot het heft in handen te nemen, en wat te gaan DOEN, in plaats van er alleen maar over janken. Ze zocht in de eerste instantie naar verkooppunten waar melk werd verkocht van koeien waar de kalveren nog zogen. Later kwam het idee om dit concept naar de consument te gaan brengen in de vorm van liefde. Er is daarom bewust gekozen voor roze literpakken, met rooskleurige liefdevolle illustraties. Dit is wat mij als eerste opviel, dus dit WERKT wel, al was het voor mij meer dat ik er vraagtekens bij zette. Op de website las ik de motivatie van deze Janine en begreep waar ze vandaan komt. Ze laat alle zielige plaatjes liever over aan de dierenwelzijnsorganisaties om dit te venten, maar zij wil het op de tendens van liefde doen. Ze zegt “ ..het is makkelijk om te roepen van de zijlijn, ik wil de consumentenvraag naar deze melk aanwakkeren om zo boeren een optie te geven naar een ANDERE MANIER van melkveehouderij over te stappen..” Al heeft ze erg veel begrip voor melkveehouders die niet het kalfje bij de koe houden, omdat hun bedrijf en beleidsvoering hier totaal niet op is ingericht. Zo’n overstap doe je als boer niet zomaar, zeker niet in deze tijden waar boeren het zwaarder hebben gekregen om te kunnen blijven ondernemen. Janine vindt echter dat het wel mogelijk is. Kalverliefde werkt met kleinschalige biologische boeren die erg veel ervaring hebben met het houden van het balkje bij de koe. Dankzij de kleinere onderneming is er tijd en ruimte voor aandacht, zicht en controle op alle dieren en dit gaat al jarenlang erg goed.
Hoe verloopt het proces ?
Wat ik persoonlijk vooral waardeer, is de transparantie. Het verhaal vertelt geen gebakken lucht of sprookjes, het vertelt het echte verhaal. Okay, hier en daar vind ik het een klein beetje té “ smoes-sjie “ overkomen, maar dat hoort ook bij marketing. Het vertelt in elk geval geen sprookjes, het wordt ook niet mooier gemaakt dan het is, en dat vind ik wel erg belangrijk. Er wordt veel onderbouwd en onderstreept. Op dit moment van schrijven werkt KALVERLIEFDE met drie biologische boeren uit de streek die werken met het koe-bij-de-kalf principe. Op de website vind je goede informatie over deze boeren en zijn er ook kijkdagen zodat de consument het met eigen ogen kan aanschouwen. Op de FAQ pagina worden meest gestelde vragen erg transparant beantwoord, bijvoorbeeld ook, waarom er wordt gekozen voor een plastic dop op de literpakken.  Dit geeft mij een senang gevoel. Wat ik ook opmerkelijk vind is dat kalverliefde niet beweert dat de melk anders smaakt, maar een andere beleving kan geven. Ook dat geeft voor mij een extra groen vinkje.
Kalverliefde melk wordt momenteel bij de AH verkocht. Een liter volle melk kost € 2,19, een liter halfvolle melk € 2.09.

HOE SMAAKT HET ?

Ik drink zelf geen melk, maar vriendlief is een verwoed melkdrinker en dan de volle melk. Hij drinkt er liters van weg. Een mooi proefkonijn 🐰 om deze melk goed te analyseren. Hij heeft er werk van gemaakt, door zowel een glas biologische volle melk te drinken en deze kalverliefde melk, om goed te kunnen vergelijken. Wat kalverliefde zelf ook al stelt, vond vriendlief niet echt verschillen in smaak, maar ook niet echt in beleving. Hij vond de kalverliefde melk wel iets aangenamer ruiken in het glas en de nasmaak bleef ietsje langer in zijn mond hangen ( romig) . Hij vond het dan ook zeker geen onaardige melk, en heeft het pak leeg gedronken. Hij was zelfs best een beetje enthousiast.

MIJN OORDEEL ;

Ik heb de melk in het glas geroken en vond de geur inderdaad aangenaam. Het deed mij in de verte een beetje denken aan de geuren van alle rauwe zuivel van RawMilkCompany. Het al gehele plaatje vind ik aangenaam. Verpakkingen komen niet schreeuwend over, maar rustig en inderdaad liefdevol. Dit komt zeker door de kleuren die zijn gebruikt. De plastic doppen, daar lijkt aan te worden gewerkt. Het feit, dat deze “ andere” melk gewoon toegankelijk bij de AH te koop is, vind ik zeker een zeer fijne stap in de goede richting. Het is duur, daar zijn we het over eens, als we een liter volle melk tegenover een liter bio-volle melk zetten die € 1,69 kost. Maar als je op de FAQ pagina de achterliggende reden lees waarom de verkoopprijzen hoger zijn, heb ik persoonlijk het daar wel voor over, vriendlief overigens ook, die nu voortaan deze kalverliefde melk gaat kopen. En bovendien : zuivelvrije zuivel is twee x duurder. Wat mij betreft is deze melk een aanrader en een goede stap voor al die mensen die het met mij eens kunnen zijn wat betreft consumptie van zuivel. Kalverliefde staat nog in de startblokken en zijn nog klein. Maar het is hoop ik een voorbeeld voor andere ondernemers die ook erg graag hun steentje willen bijdragen om een gulden middenweg te vinden tussen zuivel, mens, dier en milieu. Stel dat er steeds meer boeren overstappen op koe-bij-de-kalf. De reguliere zuivelindustrie zou in Nederland alleen al meer aan banden gelegd kunnen worden als de consument geen echte consessies moet maken om iets waar ze blij en gelukkig van worden af te zweren omdat het zeer slecht is voor mens, dier en milieu. Dit is een typisch voorbeeld van hoe het ook ANDERS kan. En dat we daar ook gerust senang mee kunnen zijn. Al is en blijft het een persoonlijke keuze die iedereen voor zichzelf maakt. Dat kan ik niet voor jou maken of beslissen. Daarom is het hele onderwerp ook zo complex. Als we op zijn minst een effort maken met zijn allen, om andere wegen in te slaan, dan denk ik ook dat dit ten goede komt voor onze samenleving waar iedereen wat vind van elkaar en waar we elkaar vooral beleren. In plaats van TEGEN ELKAAR zouden we TEGEN DE INDUSTRIE in moeten gaan. Deze middenweg in kalverliefde zie ik dan ook als een zeer positieve stap in de supermarkt.
KALVERLIEFDE melk is verkrijgbaar bij de AH. En in volle of halfvolle melk.

7 Reacties op “Kalverliefde melk….de kalf bij de koe?

  1. Ik gebruik het om kefir te maken, koop het bij de natuurwinkels of bij AH, het is een kleine positieve verandering, die ik graag betaal, nu ik zoveel meer weet over het leed in de dieren industrie, misschien kun je ook vermelden dat het te koop is van biologisch dynamisch boerderij.

  2. Het is een begin van iets wat hoop ik uit gaat groeien tot iets groots. Maar dat zal de zuivelindustrie; lees zuivelmaffia, niet toestaan. Ik heb respect voor deze dame die niet roept maar doet. Daar kunnen heel wat boeren een voorbeeld aan nemen. Terwijl ik mezelf ook terdege besef dat je niet zomaar kunt overschakelen. Want daar zorgt die zuivelindustrie, oh ik bedoel maffia wel voor.

  3. Goed uitgelegd over de zeewieren en kalverliefde melk. Dank je wel Monique, neem een poosje rust en blijf ons alsjeblieft voeden met juiste informatie.
    Gr. Jenny

  4. Mooi stukje, dank! Zelf ook kalverliefde geprobeerd. Kwam erachter dat de code op het pak dezelfde is als van Weerribben zuivel. En ja dan kies ik liever voor Zuiver zuivel met het demeter keurmerk waar de prijs ook nog gunstiger van is. Alleen niet bij AH verkrijgbaar.

  5. Dit wordt ook onze melkleverancier. OK, het is duurder. Dan maar een pak minder melk kopen maar wel met smaak drinken. Bovendien leer jij ons op andere vlakken om ons geld in de zak te houden dus het valt ook wel weer mee…😉 Mo👋

  6. Kunnen we niet massaal een dergelijk bericht sturen naar de supermarkt waar we boodschappen doen? Ik stuurde onderstaande zojuist naar die van mij:
    Hallo Jumbo, Ik zocht naar Kalverliefde melk maar kon het niet vinden. Uit compassie met dieren verzoek ik u met enige drang om die melk in uw assortiment op te nemen. Mvg, Mo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *