kant en klaar kombucha getest!

Ergens in 2016 leerde ik het zo’n beetje voor het eerst kennen. Ik praat over KOMBUCHA. Ik kwam ermee in aanraking omdat ik een soort van JAR mocht gaan testen waarin je direct kombucha kon maken. Er was wel een belangrijk detail: je moest er één of andere zwam voor hebben, die de vrij eigenaardige naam SCOBY droeg. In 2016 was zo’n zwam een zeldzaamheid en moest ik zelfs uitwijken naar het buitenland om zo’n zwam te bemachtigen. Na al die moeite hoopte ik dat ik er enthousiast over zou raken, maar helaas….ik liep er totaal niet warm voor. Sterker; ik vond het echt erg veel gedoe voor een drank wat naar thee smaakt. En dus liet ik kombucha al snel los en raakte het bij mij in de vergeet hoek. Heel eerlijk gezegd vond ik het allemaal een beetje onzinnig en regelrechte zwets. Iets, waar ik zeker niet al die moeite, tijd en geld ( want de Scoby kostte destijds een godsvermogen ) waard, ik schonk liever gewoon een normaal kopje groene thee uit.

 

We zijn nu zeven jaar verder en is het “ move away kefir, here comes kombucha! “ tijd. Terwijl we eerst kefir compleet hebben omarmd, en supermarkten deze volop zijn gaan verkopen ( iets wat ik zeven jaar geleden nog ondenkbaar vond ) is het nu de beurt aan kombucha om ontdekt te worden. In elk geval door de industrie die na kefir een nieuw geldboompje wil planten. Ik zie in supermarkten steeds meer kombucha drankjes verschijnen en ook biowinkels worden steeds voller. Door deze toename op de markt komt er vanzelf meer aandacht en dus vraag, en ook ik ontvang afgelopen tijd erg veel kombucha gerelateerde vragen. Ik besloot daarom, om dit artikel te gaan schrijven. Waarom ik vooral ga vertellen wat kombucha nul precies is, of het echt zo gezond is als wordt beweerd en test ik een soort kombucha uit de biowinkel.

WAT IS KOMBUCHA ?

Kombucha wordt ook wel “ komboecha” genoemd en is kort door de bocht genomen een drank dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door azijnzuur-bacterie en gist-culturen. Het ontstaat door telkens opnieuw verse thee te “ voeren “ aan een symbiose van micro-organismen, wat lijkt op een soort dikke, geleiachtig vlies, wat meest weg heeft van een zwam. Deze worden SCOBY’S genoemd. ( afkorting van Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast ) Deze culturen ontwikkelen zich in de drank meest uit in melkzuur, glucuronzuur, azijnzuur en diverse verschillende vitaminen.
Over de gezondheidseigenschappen wordt nog altijd sterk getwist, zeker in de wetenschap. Er wordt namelijk nogal wat gezondheidsclaims aan gehangen, zoals :
het zou dankzij de aanwezigheid van glucuronzuur het lichaam ‘ ontgiften* “ ( *een term waar ik persoonlijk rode vlekken van in mijn nek krijg 😳 ) 
– het melkzuur zou een een antimicrobiêle werking hebben
– het zou antibiotische werkingen hebben
– het zou ons kliersysteem reinigen
– het zou de spijsvertering bevoorderen
– het zou mogelijk urinezuur kunnen neutraliseren
Het zijn dus nogal wat gezondheid claims die worden gemaakt, maar twee wetenschappelijke overzicht-artikelen uit respectievelijk 2000 en 2003 toonden dat al deze vermeende gezonde effecten onbewezen zijn.
Ook kreeg kombucha van stichting IOCOB ( Innovatief Onderzoek en onderwijs van complementaire behandelspijzen ) rood licht wat staat voor kwakzalverij. De stichting vond tevens zeer gevaarlijke schimmels in de thee, waaronder aspergillius. In België is verkoop van geneesmiddelen op basis van kombucha zelfs verboden.
Er wordt anno 2023 best nog veel gediscussieerd, maar vooralsnog heb ik geen enkele studie / onderbouwing kunnen vinden, die de gezondheidseffecten die aan kombucha worden gehangen, kunnen onderbouwen, maar anderzijds kon ik ook totaal niets vinden over mogelijke schadelijke effecten. Anders gezegd blijft alles een beetje in het midden zwemmen. Ook zijn de studies verricht op dieren, wat geen erg goede indicatie geeft hoe kombucha zich gedraagt in een mensenlichaam. Er is denk ik ook hier nog een vrij lange weg te gaan.
Wat zegt mij dit ? Dat, gebaseerd op wat ik kon vinden, gesteld mag worden ( tot het tegendeel is bewezen )  dat kombucha niet gezonder is dan bijvoorbeeld gewone groene thee drinken, of andere gefermenteerde voeding/ dranken. Vind je het echter wel lekker, dan kun je uiteraard gewoon de kombucha drinken. Maar daar zet ik ook meteen nog even een kanttekening bij.

VEEL BEWERKT EN GEZOET

Want die kanttekening moet worden gezet. Waarom ? Omdat zo’n beetje alles wat ik voornamelijk in de winkels ( ook bio winkels ) in “ kant en klaar” vormen vond, erg veel suikers en andere toevoegingen bevatten, wat het hele drankje feitelijk tot één groot sprookjesverhaal maakt. Soms worden suikers toegevoegd, maar ook zie ik erg veel ‘ smaakjes” in de vorm van een concentraat . Er zijn wel een aantal die meest puur te werk gaan, maar dat komt niet erg vaak voor. Zeker kombucha in blikjes zijn vaak rijkelijk bedeeld in suikers, en dan heb ik het dus niet over de gefermenteerde suikers. Maar over TOEGEVOEGDE suikers. Als je graag kant en klare kombucha wilt kopen, let dan erg goed op de ingrediënten.

CIDRANI KOMBUCHA PORTIE ZAKJES TESTEN

Ik vond het knap lastig om in mijn biowinkel een kombucha te gaan testen voor dit artikel, want zeker in de biowinkel is er tegenwoordig bizar veel keus. Ik koos voor de meest bijzondere: een zakje kombucha van het merk CIDRANI. Ik vond het hele idee achter deze zakjes interessant, en wilde dat ook eens gaan onderzoeken. Het gaat om vloeibare oplossingen, die je in een glas met water direct kan oplossen. De kombucha sachets zijn meest  op basis van chaga paddenstoel extract-tinctuur, voor tenminste 25%. Daaraan zijn symbiotische bacterie en gistculturen aan toegevoegd. En verder nog dingen als gember, rozenblaadjes, guarana, kardemom, chilipeper enzovoort, per smaak / sachet verschillen deze. Maar de basis blijft hetzelfde. Er is honing gebruikt om te fermenteren, maar er is verder geen suiker toegevoegd. Ik heb drie verschillende smaken meegenomen, maar er zijn nog veel meer smaken verkrijgbaar, waar ik de ingrediënten in precisie niet ken, maar deze drie ( MORNING / POWERFUL / EVENING ) bevatten geen toegevoegde suikers. Daarnaast is de kombucha ongepasteuriseerd.
Het gebruik is erg prettig en eenvoudig. De bedoeling is om het sachet te knakken, waardoor er een opening vrij komt waar de vloeistof uit loopt in je glas. Dit lang je aan met tenminste 200 ml water. Het is de bedoeling dat je een zakje per dag consumeert. De voedingswaarden vind ik persoonlijk niet bepaald shockend. Weinig voedingsstoffen en touch nog aardig wat suikers.
De smaak ?  Tja….😳…ik ben denk ik geen kombucha fan, want ook hier vond ik de smaken ondanks de smaakjes die erin zijn verwerkt niets meer of minder op zure koude thee lijken. Ik vind het gewoonweg niet lekker en ik kan dan ook niet heel eerlijk een oordeel geven. Ik concludeer zelf dat deze smaken echt niet verkeerd zijn, maar ….mij niet bellen, schuif kombucha maar door. Ik geniet meer van een glas koude kefir. Maar ben je dus wel kombucha fan ( en ik weet dat eer veel fans zijn ) dan zijn deze sachets wel ideaal. Het zijn gedoseerde porties, veel verschillende smaken, zeer handig in gebruik en het hele idee achter de milieuvriendelijkheid van de sachets vind ik ook best in orde, al voel ik hier en daar iets van lichte green-wassing. Ik betaalde per sachet € 1,12. Gekke prijs, maar ook voor kombucha best in het redelijke, want kombucha is duur. Wat ik ook een pluspunt vind is dat de kombucha vers blijft en zeer makkelijk mee is te nemen op reis of buiten de deur naar school en werk. En dat er veel variatie is in smaak.

TOCH WEL ????

Goed…..na het lezen van al het bovenstaande zou je de conclusie kunnen trekken, dat kombucha voor mij “ het “ gewoonweg niet is. Het trekt mij niet, ik vind het niet smakelijk, kortom, ik vrees dat deze hype aan mij voorbij gaat. Of….toch niet ? Want ik was laatst bij mijn kennis, die mij toch iets liet proeven waar in van onder de indruk raakte……Aanvankelijk sloeg ik vriendelijk af toen mijn kennis mij een glaasje kombucha aanbood, maar ze bleef erop staan om dit eens tenminste te proeven. Dat kan natuurlik altijd. En…..geloof het of niet, ik vond het verdraaid lekker! Ik was meteen geïnteresseerd. Mijn kennis vertelde dat ze inmiddels verslaafd was geraakt aan het goedje. Ik mocht wat mee naar huis nemen. En ik ben er meteen even in gedoken.
WAT IS HET ?
Het gaat om een liter fles kant-en-klaar kombucha. Van het merk THE GUTS CAPTAIN. Het is afkomstig uit London. De kombucha wordt biologisch en 100% traditioneel gebrouwen. Ze gebruiken het originele  Chinese receptuur, wat ook betekent dat het handmatig wordt geproduceerd. Ze gebruiken hoge kwaliteit biologische groene thee wat wordt gefermenteerd met biologische rietsuiker, met behulp van de SCOBY. Er worden dus geen concentraten gebruikt, geen toegevoegde suikers, en geen andere synthetische goedjes. Er zijn twee series verkrijgbaar: een serie ZERO  en een ORIGINAL. De original bevat nog de suikers die na fermentaties overblijven, de ZERO bevat helemaal geen suikers meer. En bevat dus nul komma nul calorieën. Ze zijn er in verschillende smaken als framboos, gember en naturel. Ik had de framboos ZERO geproefd en was echt oprecht onder de indruk van de heerlijke zachte subtiele smaak. De ingrediënten kloppen wat mij betreft. Ik heb de rest van de fles leeg gedronken en meteen een nieuwe fles gaan kopen. Want ik wilde zeker zijn dat ik dit echt daadwerkelijk lekker vond voor herhaaldelijk drankje. En echt….ik vind het zelfs verrukkelijk.
Nadeel vind ik wel de verkooprijs, die is nogal pittig. Er zijn erg veel kombucha freaks die hun drankje lekker zelf maken en dat is uiteraard de aller goedkoopste methode. Maar ik ? Ik zie mijzelf niet dagelijks kombucha trekken, ik heb daar heel erg eerlijk geen zin in. En heb het er niet voor over om er tijd aan te expanderen. Ik ga uiteraard gezien de prijs geen dagelijkse voorraden inkopen, maar ik vind deze drank absoluut lekker voor een beetje verwennerij, voor zowel mijzelf als mijn darmflora. Ik heb er in elk geval een lekker drankje bij om mijzelf zo nu en dan eens mee te verwennen.

4 Reacties op “kant en klaar kombucha getest!

 1. Ha Monique,
  Ik hou niet van knutseldrankjes, dus voor mij hoeft het niet.
  Hartelijke groet,
  Margo

 2. Gekochte kombucha kost een vermogen en lijkt niet op de kombuchadrank die je zelf maakt. Leuk om eens te proberen, op het terras of in het restaurant. De smaak is helaas absoluut niet te vergelijken met het brouwsel wat je zelf maakt.

  Kombucha, de échte, maak je gewoon zelf met geduld want het heeft tijd nodig om te kunnen fermenteren, een scooby, thee en suiker.

  Datzelfde geldt trouwens ook voor water- en melkkefir drank, ook die maak je het beste en lekkerste zelf.

 3. “Schoenmaker blijf bij je leest”is een mooi gezegde dat slaat op deze histerie van nieuwe produkten, zoals deze Kumbacha door de voedsel industrie.
  Monique blijf het gewoon uitleggen aan de mensen gek gemaakt worden om spinsels te KOPEN.
  Elke dag wordt er aan gewerkt door goed betaalde mensen om de gewone man voor de gek te houden met dit soort fratsen.
  Jouw werk om daar een andere kijk op te krijgen wordt zeer gewaardeerd.

 4. zelfgemaakte kombucha kan heel lekker zijn
  soms valt het een beetje tegen
  zoals meer producten die via natuurlijke processen tot stand komen
  wijn is ook per jaar en per streek verschillend
  omdat kombucha geen (of nauwelijks) alcohol bevat ben ik het gaan waarderen en drinken in plaats van een glas wijn bij het eten wat ik voorheen deed
  kant-en-klaar flesjes in de supermarkt lijken vaak op frisdrank en niet op zelfbereide kombucha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *