Zo maak je zelf snel en eenvoudig amandel yoghurt!!

We struikelen inmiddels over de plantaardige alternatieven in het koelschap in supermarkten op o.a melk, yoghurt, kwark en allerlei andere zuivel. Het is big business voor de industrie. Het is zeer lucratief, omdat het zeer goedkoop kan worden geproduceerd en er veel voor wordt gevraagd. Omdat ontzettend veel consumenten denken dat het gezonder is bijvoorbeeld, of graag veganistisch willen consumeren vanwege verschillende redenen. Het maakt, dat plantaardige zuivelvervangers inmiddels zeer populair zijn en dus met onwijs veel winst kan worden verkocht .

Dat het 9/10 x om een wassen neus gaat wat betreft gezonde voordelen EN vervanging, daarover heb ik inmiddels op mijn website ontzettend veel content gepubliceerd. Hoe vaak ik het ook deel, hoe vaak ik mensen ernaar verwijs, toch blijven dezelfde vragen, maar ook euvels terugkeren. De industrie heeft echt goed zijn best gedaan om plantaardige zuivel zo gezond / goed voor mens-dier-milieu te claimen, dat de consument er plat voor op de smoel gaat en alles gelooft, pikt, slikt en dus ook KOOPT. Voor VEEL geld, want dat schijnen we er allemaal voor over te hebben. Maar waar praten we nu echt over ?
Wel…..vrijwel altijd over water, kokosmelk, kokosvet, soja, haver,  oliën, suikers, verdikkingsmiddelen, kleur / geur/ smaakstoffen, en talloze hulpstoffen om van NIETS iets te maken wat ergens op moet lijken qua smaak, kleur, geur en textuur. Ook worden vrij veel noten gebruikt, waarvan amandelen de meest gebruikte. We kunnen inmiddels alles wel zo’n beetje in een amandel variant kopen. Van melk tot yoghurt, van kwark tot slagroom. Hoe milieu / dier en mensvriendelijk deze producties zijn, daar laat de industrie weinig tot niets over los. Maar in elk geval kunnen we vaak concluderen, dat deze alternatieven niet gezond zijn of gezonder dan koemelk zuivel, en vooral PEPERDUUR betaald voor wat het inhoudelijk werkelijk waard is.

JA…MAAR WAT DAN ALS IK ECHT GEEN ZUIVEL WIL ?

Als ik weer eens iets post over de werkelijke kanten van plantaardige zuivel, krijg ik een tsunami van kritiek over mij heen, maar ook veel vragen in de trend ‘ wat dan ? “ Veel mensen zijn bang geworden door alle indianen verhalen over zuivel, met name de zuivelindustrie, en veel ervan is zeker terecht iets om ons zorgen over te maken en daar wat meer bij stil te staan. Maar door ANDERE OPTIES te kiezen, kun je ook gewoon blijven genieten van echte, pure zuivel zoals het ooit ook is bedoeld. Ik praat dan uiteraard niet over de zuivelindustrie en alle producten die we in supermarkten kunnen kopen, maar over streekgebonden zuivel. Wat betekent dat ? Niets meer of minder dan zuivel, wat uit de streek komt en nog door zeer kleine ondernemingen traditioneel wordt gemaakt van verse biologische rauwe melk. THE RAW MILK COMPANY in Lutte is daar zo’n voorbeeld van. Maar ook WEERRIBBEN en ZUIVER ZUIVEL, en DRENTSE YOGARDE. Veel van dit soort ondernemingen werken bovendien biologisch dynamisch, zoals ZUIVER ZUIVEL. Deze varianten vind je in biowinkels. Door deze zuivel te genieten, kun je én gewoon blijven genieten van zuivel, én deze ondernemingen steunen. De zuivel is 100% puur en natuurlijk, een bevat erg veel essentiële voedingsstoffen die in de zuivelindustrie weg worden gepasteuriseerd om vervolgens via allerlei hulpstoffen synthetisch weer toe te voegen.
Maar wat nu, als je lactose / caseïne niet kunt verteren? Dan kun je al deze opties in de biowinkel natuurlijk ook beter niet consumeren. En zijn plantaardige alternatieven zinvol, maar….dan nog hoef je niet mee te doen aan de hype en de industrie rijker te maken. Bovendien koop je vaak duur water, waar het grootste deel van deze alternatieven op zijn gebaseerd. Je kunt het dan gewoonweg ZELF MAKEN. Iets, wat ik overigens zelf al jaren doe, lang voor de hippe trends. Ik ben zelf een groot zuivel fan, en zonder kwark een yoghurt kan ik dan ook niet. Ik sport iedere dag intensief en vraag veel van mijn lijf. Daarom is kwark en yoghurt voor mij onmisbaar, ik ga er al ruim 35 jaar erg lekker op. Uiteraard koop ik bij de biowinkel in. Melk drink ik al jaren niet, en ik maak het sindsdien ook altijd gewoon zelf met van alles, van haver tot noten, van kokosrasp tot rogge vlokken. Ik heb de hele hype dus zien groeien terwijl ik het al jaren toepas.
Zelf plantaardige melk maken is niet moeilijk, kost weinig tijd en….WEINIG GELD terwijl je veel meer voedingsstoffen binnen krijgt. KLIK HIER voor meer achtergrondinfo over het toevoegen van vitaminen en mineralen, en KLIK HIER om eenvoudig en snel havermelk te maken. Kijk zeker ook even rond op de website waar je nu bent.
Goed, melk maken is zo moeilijk niet meer en steeds meer mensen ontdekken het grote voordeel uiteindelijk wel, al duurt het soms lang. Maar plantaardige yoghurt maken ? Die weg heeft de consument nog lang niet gevonden , terwijl het nog makkelijker is dan melk maken. Om iedereen op weg te helpen met een goed basisrecept, heb ik daarom een amandelyoghurt gemaakt, die ik stap voor stap aan jullie ga uitleggen.

AMANDEL YOGHURT MAKEN

Yoghurt is ook wel kort-door-de-bocht melk, wat wordt aangezuurd met bepaalde bacterie-stammen. Door de fermentatie verkrijgt de yoghurt zijn bekende fris-zure smaak en iets dikkere substantie dan gewone melk. Deze aangezuurde zuivelproducten, waaronder ook kwark en kefir vallen, zijn een genot voor de darmen. Yoghurt is daarom samen met kwark de allerbeste keuze die je kunt maken op gebied van zuivel. Uiteraard naturel gehouden. Zo bevat magere kwark relatief meer eiwitten dan yoghurt en bevat yoghurt meer eiwitten dan magere melk. Om yoghurt te kunnen fermenteren zijn er dus wel bacteriën nodig, ook wel probiotica. Dit kun je tegenwoordig in suppletie vorm kopen, maar dat zijn niet altijd de allerbeste alternatieven. Ook wat betreft probiotica valt er veel te kiezen ( KLIK HIER ) Mijn keuze valt al jaren op PRO DARM, waarover je HIER alles kunt lezen. Je kunt deze bestellen VIA DEZE LINK 
Okay, je hebt met de PRO DARM de eerste basis te pakken. Wat is er nog meer nodig ? Wel een basisgrondstof op waar je graag je yoghurt op wil laten baseren, in dit geval dus bruine / witte amandelen. Maar je kunt ook voor volkoren havermout kiezen, of voor andere noten. Voor een liter yoghurt hou ik ongeveer 150 gram amandelen aan , op een liter water. Dan voeg ik altijd biologische Erythritol toe, omdat ik van lekker zoete yoghurt hou, maar doe jij dat niet, kun je dat uiteraard achterwege laten. Tot slot een verdikkingsmiddel, want het moet uiteraard wel op yoghurt gaan lijken en niet op melk. Ik kies meest voor arrowroot, maar je kunt ook kiezen voor Kuzu, maïszetmeel, aardappel zetmeel of Johannes broodpitmeel, maar deze laatste is anno 2023 onbetaalbaar.  Dus :
EEN FLESJE PRO DARM ( ongeveer 10 ml ) 
EEN LITER WATER
150 GRAM BIOLOGISCHE AMANDELEN
DRIE EETLEPELS BIOLOGISCHE ERYTHRITOL
circa 50 GRAM BIOLOGISCHE ARROW ROOT 

HOE GA JE TE WERK ?

Je kunt de yoghurt op twee manieren maken: in de HS ( hoge snelheid )  blender op het soepprogramma draaiend, of op het vuur in een pannetje. Je begint met het water, erythritol en amandelen in de blender te vermalen, doe dit totdat je geen stukjes meer hoort tikken tegen de kan, dan is alles goed vermalen. Giet ongeveer 400 ml uit de kan in een kom, en voeg hieraan de arrowroot toe, roer goed tot alles is opgelost. Gebruik je de HS blender ? Zet dan het soepprogramma aan en laat de resterende melk opwarmen, ongeveer 5 minuten. Voeg daarna het arrowroot papje toe, en zet opnieuw 5 minuten op het soepprogramma. Giet de yoghurt dan over in een schone pot of fles en laat dit ongeveer 25 minuten afkoelen. Roer dan een flinke dop ( ongeveer 10 ml ) door de yoghurt en laat verder afkoelen. Schud alles tussen het afkoelproces regelmatig even opnieuw door. Bewaar de fles na afkoeling in de koelkast.

Gebruik je een pannetje, dan is het principe zo’n beetje hetzelfde : warm de restante melk op in de pan, voeg het arrowroot papje toe en roer tot het naar de gewenste dikte is ingedikt. Kort af laten koelen en de PRO DARM toevoegengoed door roeren en opnieuw af laten koelen.
Vind je de massa nog te vloeibaar ? Dan kun je wat extra arrowroot toevoegen, om de boel iets meer te verdikken. Consumeer liefst binnen 2 dagen.

7 Reacties op “Zo maak je zelf snel en eenvoudig amandel yoghurt!!

 1. Zoals altijd bedenk je van die interessante geweldige leuke recepten. Voor hobbykok een weldaad aan keus.

  Ik zelf maak het de laatste tijd van
  zelf gefermenteerde melk kefir van biodynamische melk met psyliumvezels op de gok een theelepel in een grote kop en laten indikken in de koelkast een paar uur.

   • Dank voor het recept. Ik heb het vanmiddag gemaakt, heeft het tijd nodig om yoghurt te worden? Vriendelijke goet, Will

     • Dank voor het antwoord. Ik ben blij met de yoghurt, alleen is deze veel zwaarder op mijn maag , er zitten meer goede dingen in dan bij de gekochte yoghurt.
      Maar ik ga wat minderen met de amandelen. Je hebt mij heel blij gemaakt.
      groet,

 2. Dag Monique, de yoghurt zuurt bij mij niet, ook niet na een paar dagen. Misschien doe ik iets niet goed? Verwarm ik het teveel?, te weinig? , moet het langer afkoelen, mag het afgedekt worden in de koelkast of juist niet? Sorry, wel veel vragen.
  Op zich vind ik het nu ook lekker, maar zuurder zou ik lekkerder vinden.
  Alvast dank en groet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *