Komkommer
We zien het als iets vanzelfsprekends: de komkommer.We kunnen ze dan ook op iedere hoek van de straat wel kopen.We gebruiken vooral in de zomerperiode veel komkommers in salades of zo uit het vuistje om onze dorst te stillen.We kennen ook allemaal wel de uitdrukking “ het is weer komkommertijd!” Dit komt van het zomerseizoen,waarin komkommers volop worden aangevoerd, maar waarin er over het algemeen weinig nieuws is te melden door de media.Wat is komkommer nu precies? En is het gezond?
WAT IS KOMKOMMER?
De komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van de meloen en de courgette.
Hij behoort tot de soort “ Cucumis Sativum” die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt.Aan één stengel kunnen gerust tientallen komkommers groeien.De plant is een klimplant met hechtranken, maar kan ook horizontaal groeiend op de grond geteeld worden.In Nederland en België wordt ongeveer sinds 1960 komkommers in verwarmde kassen geteeld.Dit zorgt ervoor dat de komkommers het gehele jaar door verkrijgbaar zijn.In deze kassen groeien de komkommers nadat ze hebben gebloeid in ongeveer 14 dagen uit naar een volledige komkommer van ongeveer 450 gram.Om het gehele jaar komkommers te kunnen leveren,worden er circa twee/drie teelten per jaar geplant en geoogst.De komkommers die tegenwoordig worden gekweekt bezitten enkel nog vrouwelijke bloemen, waar zonder enige bestuiving of bevruchting de komkommers uit groeien.De gele en de witte komkommer bezitten nog wel zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen.De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen van kleur zijn.Al rijpend verkleurt de vrucht naar geel/groen.
GEZOND?
Komkommers springen nu niet bepaald uit hun groene jasje als het komt op voedingswaarde.Het bevat vooral water en weinig voedingsstoffen.Toch is het best een gezonde snack te noemen.Het lest ook de dorst en geeft een gerecht/salade een zeer frisse bite. Gelukkig bevatten komkommers nog best wat mineralen.Ook al is het niet vergelijkbaar met andere groenten en fruit, alle kleine beetjes helpen.
Per 100 gram bevat komkommer:
Energie: 33KJ/8 kcal
Koolhydraten: 2 gram
Eiwit: 0,6 gram
Vitamine B1 : 0,03 mg
Vitamine B2: 0,01 mg
Vitamine C: 10 mg
Kalium: 124 mg
Calcium: 14 mg
Fosfor: 34 mg
IJzer: 0,2 mg
Vezels: 0,3 mg
Water: 95 gram
Zoals je ziet bestaat het vooral uit water, en voor 5% uit vitaminen en mineralen.Eet ook vooral de schil mee, want daarin huizen de meeste voedingswaarden.Schil je de komkommer, zal je vooral water “ eten”.
UIT KAS OF BIOLOGISCH?
Wist je dat komkommers van origine veel pitten bevatten? Komkommers zijn sinds de jaren 70 omgekweekt van een groente met flinke zaadlijsten die zurig van smaak waren, tot een groente zonder pitten en enkel een snotterig/waterig restje van waar ooit pitten zaten.Volgens vele culinaire experts vreselijk zonde.De komkommer is er qua smaak/kwaliteit niet erg op vooruit gegaan.In derde wereldlanden, waar komkommer vrijwel altijd nog biologisch worden geteeld,en tevens niet in over-veredelde vorm, smaakt de komkommer nog echt zoals een komkommer hoort te smaken.Dit is werkelijk een verschil van een dag en een nacht betreft de waterige komkommers die we hier uit de kassen krijgen aangeleverd.Daar zit vaak kraak noch smaak aan.
Betreft de bestrijdingsmiddelen op komkommers wordt nog altijd erg veel gediscussieerd.Wat vaststaat is dat komkommers in het rijtje voorkomt van meest bespoten groente verkrijgbaar in Nederland.Het Voedingscentrum verklaart de Nederlandse kas-komkommer echter geheel veilig om met schil te consumeren.We zien ook erg vaak in plastic verpakte komkommers.Dit wekt de indruk dat deze minder/niet zijn bespoten en “ schoner” zijn gebleven.Wat er gebeurt is dat een komkommer wordt gemeten, vervolgens wordt de kromming bepaald.Vervolgens worden de komkommers gewassen, in gewichtklasse gesorteerd,en tenslotte volautomatisch verpakt.Dit kost in totaal per komkommer slechts vijf seconden.Echter blijven de komkommers dus even zo goed bespoten met bestrijdingsmiddelen.Naast dat het extra plastic milieu-belastend is,heeft het dus weinig meerwaarde.
Wil je graag zo min mogelijk/geen bestrijdingsmiddelen binnen krijgen? Kies dan absoluut voor een biologische komkommer.Dit kost wat meer, maar je hebt daarmee wel de meeste garantie op een zo schoon mogelijk gebleven komkommer.Voor zowel biologisch als niet-biologisch geldt: was de komkommer zorgvuldig.En is het milieu je ook lief, laat de verpakte komkommers in plastic ook liggen en kies voor onverpakt.
BEWAREN, BEREIDEN
Een veel gemaakte fout: komkommers in de koelkast bewaren.Komkommers worden juist sneller droog van buiten en snotterig van binnen als ze worden blootgesteld aan kou.Bewaar een komkommer dus al-tijd gewoon op de fruitschaal op kamertemperatuur, niet in de volle zon.Snij je de komkommer aan, verpak het stuk wat overblijft in aluminium folie en leg op de fruitschaal terug.Zo blijft komkommer zeker anderhalve week goed.Komkommers kun je invriezen, maar lekkerder wordt het er nooit op.Bovendien is rauwe komkommer niet geschikt om in te vriezen en moet je het vooraf garen/koken.
Wat kun je ermee.. Tja,…wat niet? Komkommer wordt vooral erg veel gebruikt in salades en rauw gegeten als snack, maar wist je dat het ook heerlijk smaakt in een roerbak-gerecht? Of gekookt bij de gekookte aardappelen? Je kunt het zo gek niet bedenken of komkommer is er meer dan geschikt voor! Geraspt is komkommer ook verrukkelijk in bijvoorbeeld een toetje!
Wil je komkommer koken? hou dan een kooktijd aan van ongeveer 10 minuten.
FRISSE KOMKOMMER/CITROENJAM
Wil je eens wat bijzonders maken met komkommer? Maak dan eens deze frisse jam! Het heeft een smaak wat nog het meest dichtbij piccalilly/pickles komt, maar dan nét even anders!
DIT HEB JE NODIG:
twee biologische komkommers, gewassen en in stukken gesneden
een biologische citroen, gewassen
twee eetlepels ceylon kaneelpoeder
enkele druppels pure vanille extract
een eetlepel vanille bourbon
2 gran Agar Agar
twee eetlepels biologische erythritol ( Moos favorites )
ZO MAAK JE HET:
Snij de citroen door midden en haal het vruchtvlees eruit.Let op dat je geen wit meesnijdt, dit geeft een zeer bittere smaak..Gooi de stukken komkommer in de keukenmachine samen met de citroen en pureer tot een zeer fijne massa.Gooi de massa over in een ( liefst gietijzeren) pan en breng samen met de rest van de ingrediënten aan de kook, terwijl je blijft roeren.Zodra de massa kookt, van het vuur halen en overgieten in schone, glazen potten.Draai het deksel goed dicht en zet de pot op het deksel zodat het vacuüm kan trekken.Laat goed afkoelen.Bewaar vervolgens in de koelkast.
Ontzettend verfrissend en gezond, maar vooral: LEKKER! En zo simpel! Deze mini komkommer ijsjes maak je echt in een handomdraai, en kun je lekker op smullen tijdens warme zomerse dagen of als lekker tussendoortje! Alles wat je nodig hebt is een biologische komkommer in de schil, twee volle eetlepels biologische erythritol ( KLIK HIER ) huren of bamboe ijsstokjes ( verkrijgbaar in bijna elke huishoudwinkel ) en een 100% siliconen ijsblokjes malletje. Snij de komkommer in stukken en gooi dit samen met de erythrtol in de blender, maal tot een fijne massa en schenk de massa in de ijsklontjes mal. Steek in ieder vakje een ijsstokje en vries 24 uur in. SMULLEN!
Ondanks dat ik voor het kiezen voor biologidch ben, moet ik toch zeggen dat het folietje niet geheel nutteloos is. Hierdoor blijft de komkommer namelijk langer goed, en zorg dus voor minder voedsel verspilling.
Sorry maar dat is niet waar. Ze gaan juist eerder rotten door het plastic. Je moet dit er juist zo snel mogelijk vanaf halen.
dat staat er toch ook? Ik schrijf nergens dat je ze in plastic moet bewaren.
correct…plastiek versnelt de verotting bij de komkommers
Nee dat zeg ik ook niet. Ik reageerde op Saskia.