Koolrabi

Sommige groente blijven altijd een beetje in de schaduw liggen van populaire groente.Jammer en ook zonde, want juist deze “ schaduw-groenten” zijn zeer bijzonder en vaak erg rijk aan belangrijke voedingsstoffen.Neem nu koolrabi! Wat is koolrabi en is het gezond?

IMG_7195-338x450

WAT IS KOOLRABI?

Koolrabi is een soort wat veel voorkomt uit de teeltvormen van kool.Het stamt vermoedelijk uit Noord-Europa.De knol die van de koolrabi wordt gebruikt is het hypocotyl ( een verdikking van de stengel) en is dus géén wortel, wat vaak wordt gedacht.Anders dan bijvoorbeeld koolraap groeit koolrabi boven de grond.De knol moet in een jong stadium,als ze rond de 8 centimeter doorsnee zijn, worden geoogst.Wordt dit niet gedaan, worden ze erg vezelig en draderig.Koolrabi komt meest voor in een lichtgroene kleur, maar ook soms in paarse teeltvorm.Beiden verschillen nauwelijks tot niet in smaak.Onder de schil zijn beide varianten wit-geel van kleur.De meeste koolrabi wordt in Duitsland verbouwd.Koolrabi heeft behoefte aan een gematigd klimaat en een voedingrijke, vochtige bodem.In Nederland vindt in het Zuiden op kleine schal ook teelt plaats.

GEZOND?

Jazeker: hou het maar op knetter-gezond.Koolrabi is zeer laag in calorieën, maar barst van de vitamine C en is een grote bron van calcium en magnesium.Het is vooral ontzettend rijk aan kalium! Per 100 gram bevat ( rauwe) koolrabi:

Calorieën : 102 KJ / 24 kcal
Koolhydraten: 4 gram
Eiwitten: 2 gram
Vet: 0 gram
Vitamine C: 50 mg ( !!!!)
Caroteen: 0,23 mg
Vitamine B1: 0,04 mg
Vitamine B2: 0,05 mg
Calcium: 90 mg ( !!!)
Ijzer: 1,0 mg
Kalium: 500 mg ( !!!!!)
Magnesium: 43 mg ( !!!)
Vezels: 2,8 gram
Foliumzuur: 82 mcg
Zink: 0,26 mg

Geen verkeerd rijtje zoals je ziet.Het is dus absoluut geen slecht idee om koolrabi vaak op je menu te zetten.Je kunt het ontzettend veelzijdig gebruiken, omdat het zowel rauw als gekookt eetbaar is.
Koolrabi lijkt qua smaak nog het meest op bloemkool, maar dan even wat pittiger.Rauwe koolrabi smaakt nog het meest naar selderij.
De bladeren die aan de koolrabi zitten kun je ook gewoon eten.Veel mensen gooien dit weg ( of een knaagdier in huis wordt er blij en gezond van) maar dit is zonde! Wist je dat er juist in bladeren van groente de meeste voedingsstoffen huizen? Dit is bijvoorbeeld met bloemkool ook het geval.Koolrabi hetzelfde laken in één pak: koolrabi-bladeren bevatten dezelfde voedingsstoffen als de knol zelf, maar in veel hogere dichtheid.In vergelijking bevatten de koolrabibladeren twee keer zoveel meer vitamine C dan de knol zelf.En schrik niet: zelfs tot 10 x zoveel meer ijzer en 75 x zoveel meer vitamine A ! Je kunt de bladeren dus beter ook mee eten! Je kunt ze klaarmaken zoals boerenkool, maar je kunt ze ook als sla gebruiken in salades!

IMG_3831

Koolrabi wordt het gehele jaar door uit het buitenland gehaald, waar deze ook in kassen wordt geteeld.Dit gebeurt ook in Nederland.Van April tot Juni kun je lente-koolrabi kopen, deze komen veelal van het land.
Let bij aankoop erop dat de knol stevig aanvoelt en fris van kleur is.De bladeren moeten ook frisgroen en knapperig zijn.De kleine, jonge knollen zijn zachter en sappiger en minder vezelig dan de grotere soorten.
Bewaar koolrabi liefst in de groentelade in de koelkast,het is vrij gevoelig voor uitdroging.Aangesneden koolrabi is gewikkeld in plastic huishoudfolie nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.Koolrabi is geschikt om in te vriezen.

Zoals eerder gezegd kun je met koolrabi alle kanten op.Het wordt meest gegeten als puree.Het kan dus de aardappel vervangen in de puree.Gekookt smaakt de koolrabi wat milder dan rauw.Rauw kun je het verwerken in je smoothie.Gekookt naast in de puree ook als groente bij de warme maaltijd of in wok en stoofgerechten.Kook koolrabi in blokjes gesneden ongeveer 15 minuten, meer heeft het niet nodig.
Was de koolrabi altijd zorgvuldig.Je kunt de koolrabi schillen, maar ook raspen.Lekker door de salade!

 

IMG_7195                IMG_7189

 

met blad                                                                Zonder blad

 

 

IMG_3833

Koolrabi-sap

Het is nog niet zo bekend, maar het sap van de koolrabi heeft zeer gunstige effecten op de gezondheid. Het sap smaakt een beetje bitter, mildzoet en heeft een sterke knolgeur. Het is rauw niet heel erg lekker, maar zeker ook niet ondrinkbaar. Je kunt het sap daarom het beste een beetje zoeten met wat druppels zuivere stevia. Koolrabisap is enorm gezond, het is zeer gunstig voor de spijsvertering, en dankzij de hoge gehaltes aan kalium en magnesium een prima drank voor na het sporten. Het is zeer rijk aan vitamine C, wat o.a zorgt voor een optimale weerstand.

IMG_3834

Koolrabisap maak je zeer eenvoudig met een slowjuicer. Je kunt de schil erom laten. Ook het blad kun je mee juicen. Snij de koolrabi in stukjes en pers er sap uit. Breng het sap op smaak met wat stevia, of voeg er andere dingen aan toe zoals gember, kaneel, vanille enzovoort. Je kunt de koolrabi ook mixen met andere groenten.

IMG_3832

Koolrabisap is een sap, wat je even moet leren drinken. Het is geen al te smakelijke drank, maar het heeft wel enorm veel gezonde voordelen. Na een paar keer drinken is het best lekker.

13 Reacties op “Koolrabi

  1. Monique,
    Als je raspt laat je de schil dan zitten? Zo lees ik jouw stukje wel, maar ik wil het even checken ☺️.
    Fijne dag!
    Ellen

    • Ja hoor! 🙂 Alles is eetbaar dus eet en gebruik alles!

  2. Grappig dat je juist nu net een stukje plaatst over koolrabi. Ik ga ze vanavond voor het eerst klaarmaken, een gevulde variant. Naar mijn idee heb ik ze nooit gegeten of heb ik het onbewust misschien wel gedaan, geen idee meer. Er is een nieuwe groentewinkel in de stad die een berg hele mooie koolrabi’s had liggen gisteren.

  3. Koolrabi is een groente die bv. in Duitsland al heel lang gegeten wordt. Als kind was het ” de ” groente voor mij !
    Is in Nederland dubbel zo duur als daar, misschien een reden dat het hier zo weinig klaar gemaakt wordt
    Heel lekker gekookt ( in reepjes gesneden ) met een kaas saus.

  4. Ik schil de koolrabi steeds alvorens mee te wokken of te gebruiken. Als ik het goed begrijp hoeft men de koolrabi totaal niet te schillen. Ik heb het wel over biologisch gekweekte koolrabi….

  5. dank je voor dit artikel, heb het nog nooit geproefd, maar ik wil ze toch eens uitproberen. Het ziet er een erg gezonde groente uit!

    • Ik knabbel ze ‘s avonds op de bank. Heerlijk. Gewoon in schijfjes gesneden.

  6. Ik eet ze als borrelhapje rauw in lange stukjes gesneden. Maar is rauw eten van een hele koolrabi wel gezond voor je spijsvertering??

    • ja hoor, geen probleem, tenzij je er last van krijgt. Warme groet!

  7. Beste thuiskoks, vandaag heb ik koolrabi gegeten en als volgt bereidt twee dikke aardappelen en een koolrabi in kleine stukjes gesneden en 25 min. laten koken met halve theelepel gemberpoeder een beetje zout. Daarvan een puree gemaakt smeuïg gemaakt met kookroom gekruid met nootmuskaat en gesneden peterselie. Je kunt er vis of vlees bij eten en van het bakvet een sausje maken.

  8. Ik heb mooie stevige koolrabi-bladeren gebruikt voor een salade, maar ze waren keihard en ik vond ze daardoor echt niet lekker! Hoe kan dat? Eten jullie ze wel gewoon zo?

  9. Vandaag biologische koolrabi van eigen tuin gegeten. Wel geschild en in blokjes gesneden hadden we ook meer dan genoeg aan met zijn 2ën (550 gram). 25 minuten gekookt en met nieuwe borgers (helaas niet biologisch) gegeten. Wat nootmuskaat en was super lekker met gehaktbal erbij, Jammie jammie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *