Snijbiet
Soms kan ik gewoonweg al gelukkig worden als ik enkel naar een groente of fruit kijk, vanwege de prachtige kleuren en vormen.Zo’n groente waar ik uren naar kan kijken is snijbiet.De prachtige helderrode stelen, de donkergroene bladeren met de mooie nerven…het is een plaatje om te zien, maar ook bijzonder lekker! En ook nog eens knettergezond!
WAT IS SNIJBIET?
De snijbiet is een plant uit de amarantenfamilie.Het is een bladgewas, waarvan de stelen en de bladeren als groente worden gegeten.Het wordt nog meest vergeleken met bladspinazie, ook qua smaak.Vanwege de “ aardse” smaaknoten wordt ook de rode biet genoemd als het komt op een smaak wat meest in de buurt komt. In sommige streken heet snijbiet anders, namelijk warmoes.Hiermee wordt met name de soorten met de dikkere bladstelen bedoeld.Snijbiet is jaren oud, maar nog steeds een “ schaduw-groente”.Wat wil zeggen dat het steeds maar in de schaduw blijft liggen van meest populaire groenten als bloemkool en broccoli.
Snijbiet wordt in Maart en April ter plaatste in de volle grond gezaaid.Soms vind er nog een late oogst plaats, waar de zaaiing rond Juli/Augustus ligt.Zodra de plant rond de 15 centimeter hoog is gegroeid, wordt deze afgesneden, en kan al na enkele weken de hergroei ook alweer worden geoogst.Er wordt vrijwel altijd tot eind September geoogst.
Voor “ warmoes” varianten vindt er een andere oogst plaats.De rij-en plantenafstanden zijn breder dan de gewone oogst.Hierdoor ontstaan er forse planten met grote bladeren.De dikke vlezige bladstelen waarvan het bladmoes ( chlorenchym, bestaande uit verschillende weefsellaagjes) is verwijderd wordt gegeten als een soort asperge.Ze bezitten echter veel minder smaak dan een asperge.
GEZOND?
Snijbiet is een groene bladgroente en ja, knettergezond! Het is in het bijzonder zeer rijk aan vitamine C en calcium.Ook bij snijbiet zitten de meeste vitaminen en mineralen in het blad.Snijbiet is extreem rijk aan kalium.
Per 100 gram bevat verse snijbiet:
Energie: 98 KJ (23 kcal)
Koolhydraten: 3 gram
Eiwit: 3 gram
Vet: 0,04 gram
Vitamine C: 35 mg
Caroteen: 2 mg
Vitamine A: 0,33 mg
Vitamine B1 0,06 mg
Vitamine B2 0,18 mg
Calcium: 90 mg
Kalium: 300 mg
Ijzer: 4 mg
Vezels:2 gram
Aardig rijtje dus.Snijbiet bevat ook oxaalzuur, net als bijvoorbeeld rabarber en bieten.Dit is geen probleem, als je goed gevarieerd eet en verder gezegend gezond bent.Lees meer over oxaalzuur hier.
KOPEN, BEWAREN, BEREIDEN
Als je snijbiet gaat inkopen,zorg er dan voor dat zowel de bladeren als de stelen fris ogen, en er knapperig uitzien.De stelen moeten mooi helderrood of fel geel zien.
Snijbiet is kort houdbaar.Je kunt het hooguit twee dagen in de groentelade in de koelkast bewaren.Consumeer de groente dan ook liefst op de dag van aankoop.
Snijbiet is enorm veelzijdig omdat je het zowel rauw als gekookt kunt eten.Dit geeft mogelijkheden te over, zoals in salades en sommaties, maar ook gekookt en gestoofd.Roerbakken is ook een erg lekkere bereidingswijze.Je bereid snijbiet feitelijk hetzelfde als spinazie.De kooktijd van snijbiet ligt tussen de 10-15 minuten.Het blad slinkt net als spinazie flink, hou daar rekening mee.
Ontdek de “ vergeten” groente weer ! Het is lekker en knetter-gezond!
Goed artikel, fijn om te lezen, Ik eet het regelmatig als het er is, dus vandaag ook.
Wij zijn aangesloten bij een coöperatie van biologische boeren, tuinders enz. en kopen de gezonde spullen als klant. Ik ga snijbiet in een vochtige, schone doek bewaren in de koelkast. wellicht dan een dag langer houdbaar.
Eigenlijk vind ik niet echt lekker, maar eet het omdat het knettergezond is, rauw en gesneden als sla. In dat oxaalzuur ga ik me nog even verdiepen. Groetjes!
Ik maak grote porties snijbiet uit eigen tuin in (diepvries). hoe zit dat met opwarmen (nitriet)?
Snij biet vind ik heerlijk. Zolang het te koop is eenmaal per week op m’n bord. Zie het nog steeds nergens anders dan bij EkoPlaza…. Jammer, zo makkelijk klaar te maken, bovendien snel….😂