Radijs

“…De zomer heeft ijs, de Lente radijs! “
Een kreet die berust op waarheid, zodra de lente zich aankondigt zijn ze weer volop verkrijgbaar. En ook al moet je ervan houden, radijs is knetter-gezond en lekker pittig.Wat is radijs? En waarom is het zo gezond?

 

IMG_3670

WAT IS RADIJS?

Radijs is een plant uit de kruisbloemen-familie.Het bekende knolletje is het eetbare gedeelte van deze plant.

IMG_3676

Het bolletje van wit vlees is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel, ook wel radix genoemd.Radix is een opgezwollen hypocotyl. De schil kan vele verschillende kleuren hebben.We kennen de rode kleur het beste, maar er zijn ook rassen met een witte, paarse en rood/witte tint.
Radijs kan worden gezaaid van December tot September.Van December tot half Maart wordt onder glas en daarna in de volle grond gezaaid.Bij vroeg zaaien duurt de teelt enkele maanden en bij zaaien in maart is dit ongeveer zes weken,in de zomer zelfs maar drie tot vier weken.

IMG_3674

De bol van radijs wordt meestal rauw gegeten.Radijs is ook meest bekend als voedsel als men gewicht wil verliezen.Bij het ouder worden gaat de radijs een stengel vormen en gaat vanaf dat moment de ( pittige) smaak ook sterk achteruit. Je moet van de nogal scherpe, pittige, peper-achtige smaak houden. Dit kun je overigens een stuk verminderen door de buitenkant af te pellen. Dankzij de verdampende bladeren kan radijs ook gemakkelijk sponzig worden. De verdampende bladeren onttrekken vocht. Echter zijn er ook rassen die hier niet zo gevoelig voor zijn. Als de knol gevormd is, en is er in één keer teveel water gegeven, kunnen de knollen vrij gemakkelijk gaan barsten.

IMG_3673

GEZOND?

Radijs is knetter-gezond. Schrijf ze gerust bij in de lijst van superfoods. Ze zijn met name zeer rijk aan calcium. Verder zitten ze bomvol vitamine C. Ze bevatten ook aardig wat ijzer. Ze zijn ook erg rijk aan vezels.
Per 100 gram bevat radijs:

– 14 KJoule
– 2 gram koolhydraten
– 1 gram eiwit
– 0,2 gram vet
30 mg calcium
2 mg ijzer
– 0,05 mg vitamine B1
– 0,03 mg vitamine B2
20 mg vitamine C

Geen ongezonde gewoonte dus om dagelijks op een radijsje te kauwen! Er worden nog meer gezonde voordelen toegeschreven aan radijs. Zo hebben onderzoekers aan de Jawaharlal Nehru Universiteit in New Dehli ( India) ontdekt dat stoffen aanwezig in radijs de ontwikkeling van kankercellen kunnen beïnvloeden wat leidt tot de plotselinge dood van kankercellen ( apoptose). In radijs zitten allerlei anthocyaninen die kunnen zorgen dat gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Radijs eten tijdens een ( vasten) kuur is dus ook zo’n slecht plan niet. Radijs is ook goed voor de nieren. Het helpt om gifstoffen uit de nieren af te voeren. Ze werken als natuurlijk durecticum.Het is een natuurlijke tegenhanger voor gesynthetiseerd diureticum.( plaspillen) Voordat je meteen je plaspillen in de biobak smijt en naar de biowinkel rent om radijs in te slaan, bespreek dit altijd eerst met je behandelend arts. Radijzen zijn een natuurlijk middel dat uitscheiding van water door de nieren bevordert. Een plaspil heeft dezelfde werking.Wanneer gifstoffen zich ophopen in de nieren kan dit leiden tot vervelende klachten en zelfs nier-ziekten.Regelmatig radijs eten helpt preventief tegen nierziekten.

 

IMG_3672

LEKKER PITTIG

Je moet van de uitgesproken smaak van radijs houden.Hou je niet zo van pittig ( like me ) dan zul je ze vast ook minder waarderen dan mensen die juist erg veel van pittig en scherp houden.ze worden vaak gebruikt om een salade wat pittiger te maken.Het wordt ook meest gegeten als tussendoortje tijdens het afvallen.Meestal met wat zout om de pittige smaaknoten wat te maskeren. Radijs kun je zowel rauw als gekookt eten. Zelfs de bladeren zijn eetbaar, dus geef deze niet meteen aan het konijn, want ook in deze bladeren zitten veel waardevolle voedingsstoffen!
Radijs is verkrijgbaar met en zonder blad. Zonder loof zijn de radijsjes ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Met loof zijn ze korter houdbaar, zo’n vier dagen in de koelkast. Dit komt door het hoge vochtgehalte.Hierdoor worden ze vrij snel zwart en glazig van binnen. Overigens is radijs niet geschikt om in te vriezen.

IMG_3675

Koop radijs liefst zodra de eerste eerstelingen zich eind Maart/begin April aankondigen. Ze bevatten dan hun meeste voedingsstoffen. Eet radijs ook het liefste op de dag van aankoop.Let erop bij het inkopen dat de knollen hard en mooi helder-rood van kleur zijn. Zit het loof er nog aan, mogen de bladeren niet verlept en verkleurd zijn.
Wil je radijs koken? Kook ze in ruim water ongeveer 6-8 minuten.
Was radijs al-tijd zorgvuldig voor gebruik, ook biologische varianten.Snij een klein stukje af van de boven en onderkant.

BAKKEN MET RADIJS
Je kunt ook heerlijk bakken met radijs! Inn mijn bakboek “ natuurlijk lekker bakken” vind je een zeer bijzonder recept voor een taart! Je kunt er ook koekjes mee bakken of een cake!
Ga eens op avontuur met radijs in je keuken!

IMG_3689

Snelle salade maken? Snij het loof van de radijs en snij deze fijn. Snij de radijsjes in fijne stukjes. Snij twee tomaten in fijne stukjes. Doe alles in een kom en schenk er een flink scheutje olijfolie overheen. Goed door elkaar husselen.

IMG_3687

Je kunt hieraan uiteraard nog van alles toevoegen als geitenkaas, pijnboompitten, noten, zaden, zacht fruit, kappertjes en olijven.

Radijsjes kunnen perfect dienst doen ter vervanging voor aardappelen. Het is een  koolhydraat arm alternatief, is zeer gezond en lekker! Ter vervanging voor gebakken aardappeltjes bijvoorbeeld! Dit maak je zeer eenvoudig. Gebruik een bosje radijsjes per persoon. Haal het groen van de radijs, en kook deze in wat water ongeveer 10 minuten. Marineer de radijs in drie eetlepels kerriepoeder, een theelepel gerookte paprikapoeder en een flinke scheut tamarisaus. Fruit in een koekenpan een klein grof gesnipperd uitje in wat zuivere kokosolie glazig, en bak de radijs mee. Heerlijk bij zilvervliesrijst, gekookte quinoa en gekookte groente!

 

Rdijs kun je ook heerlijk…..drinken! Maal circa 250 gram radijsjes samen met 100 gram havermout , twee eetlepels biologische erythritol, en 800 ml in de blender tot een romige massa, heerlijk om gekoeld te drinken!

5 Reacties op “Radijs

  1. Met interesse het voorgaande gelezen. Vraag:

    Waarom is de radijs thans (november) aanzienlijk minder pittig (mierikswortel achtig) dan enige maanden geleden.

    Is dit c.q. ligt dit aan:
    – plaatselijk / herkomst ?
    – de kweker ?

  2. Radijs wordt jaarrond geteeld, in Nederland. Dat de smaak in de winter iets zachter is ligt aan de hoeveelheid licht of liever gezegd te weinig licht.
    Radijs groeit in de kas in de grond en is een duurzame teelt🌱

  3. Toen we in Frankrijk woonden leerden we dat van voedsel zo min mogelijk wordt weggegooid. Bij Franse vrienden maakten we kennis met Radijssoep. Heerlijk.
    Hiervoor worden niet de knolletjes gebruikt maar uitsluitend het loof als dat nog mooi vers en groen is. Niet ingewikkeld te bedenken hoe je dit op diverse manieren en in variaties kan doen. Al dan niet met vlees bouillon of als je de gewoonte hebt om groenten afsnijdsels in een pan water te gooien die dagelijks staat te trekken, gebruik dat dan voor de puur veganistische variant. Heerlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *