Lente!…en zijn groente!
Wat zit de natuur, die we nu aardig met zijn allen aan het verknallen zijn, toch mooi in elkaar. Neem nu de typische groente en fruit van het seizoen. Dit is echt niet zomaar door iemand bedacht, dit heeft de natuur echt zo geregeld voor ons. Zo zijn er diverse soorten groente die alleen tijdens een bepaalde periode kunnen groeien. Dit is geheel afgestemd op onze behoeften op dat moment aan bepaalde voedingsstoffen. Na een lange winterperiode is de aanvoer van vitaminen, mineralen en andere biochemische stoffen méér dan belangrijk. De typische lentegroenten bevatten volop vitaminen en mineralen, vooral de eerstelingen. In de winter hebben we juist behoefte aan meer energie. En kunnen we deze halen uit bijvoorbeeld vele koolsoorten.
We kennen ook vast wel het fenomeen “ voorjaarsmoeheid”. Ook wel de winterblues of winter-opruiming genoemd. Na een koude en donkere periode moet ons lichaam weer een reset maken om zich voor te bereiden op een zachtere en lichtere periode ( lente en zomerperiode) Uit onderzoek is gebleken dat ons lichaam dan behoefte heeft aan omega 3 vetzuren, vitamine B1, B3, B6, vitamine C, foliumzuur. Qua mineralen zijn magnesium, selenium en zink onmisbaar om het futloze gevoel te laten verdwijnen. Al deze vitaminen en mineralen zijn rijkelijk aanwezig in lentegroente.
De natuur is nogal verstoord geraakt, o.a door de opwarming van de aarde. Hierdoor kunnen de groente van een seizoen ook minder goed floreren en bevatten de groente ( en ook fruit) van vandaag minder vitaminen en mineralen dan pakweg twintig/dertig jaren geleden. De grond waar groente op worden verbouwd bevat veel minder voeding, waardoor de groente automatisch ook armer worden aan de waardevolle vitaminen en mineralen. Ook dankzij veredeling ( genetische manipulatie) raken gronden uitgeput. Dit heeft directe invloed op de voedingswaarde van de groente. Ook komen erg veel groente tegenwoordig uit kassen. Je bent wat betreft vitaminen en mineralen niet direct veel beter af als je voor biologische groente kiest. Ook biologische gronden zijn minder vruchtbaar geworden. Wel wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen wat een groente sowieso verbetert. Uitgezonderd zijn de biologisch-dynamisch verbouwde groente. Deze moeten aan zeer strengere eisen voldoen. Helaas zijn deze groente niet overal goed verkrijgbaar en ook alleen in de biowinkels.
Groente uit je eigen moestuin is hetzelfde verhaal als biologisch. Ook daar vinden we uitzonderingen op de regel, afhankelijk van hoe iemand zijn/haar moestuintje onderhoudt en behandelt.
Gelukkig zijn er nog voldoende vitaminen en mineralen aanwezig in groente om volop van te profiteren. Ook handelt de natuur nog zoveel als mogelijk naar de behoeften van de mens door enkel in bepaalde seizoenen te groeien. Nu de lente zich aankondigt, kunnen we ook weer genieten van de typische lentegroente, bomvol vitaminen en mineralen! Welke zijn er en hoe gezond zijn ze?
RABARBER
Eind Maart/begin April geoogst en dan ook weer volop verkrijgbaar. Rabarber is erg rijk aan vitamine C, kalium en calcium. Rabarber is zo’n typische groente die je het beste meteen zodra ze verkrijgbaar zijn, moet eten. Hoe langer een oogst rijpt, hoe minder van kwaliteit en smaak rabarber-stelen worden.In de zomer is rabarber bijvoorbeeld een stuk taaier en minder smaakvol. Je kunt rabarber ontzettend veelzijdig gebruiken, en ook rauw eten. Meer over rabarber kun je hier lezen.
RADIJS
“ …de zomer heeft ijs, de lente radijs!” Zodra de lente zich aankondigt zien we de verse, prachtig gekleurde bosjes radijs weer overal liggen.We kennen de rood/paarse uiteraard het beste, maar er zijn ook witte, gele, groene en zwarte radijsjes. Ze zijn er in vele vormen, zoals rond of langwerpig. Radijs heeft een zeer eigen smaak waar je van moet houden. Het heeft een zeer pittig randje.Toch zouden we het allemaal gewoonweg moeten eten, want het zijn echte gezondheidsbommetjes. Ze zitten bomvol vitaminen en mineralen, gaan indigestie en een opgeblazen gevoel tegen, en stimuleren lever en gal. Dankzij hun vochtafdrijvend werking bevorderen ze tevens het ontgiftingsproces. Heb je een voorjaar-verkoudheid te pakken? Eet dan veel radijs: het werkt slijm-oplossend!
ASPERGES
Een heerlijke groente die echt maar tijdelijk verkrijgbaar is. Hoe ouder de oogst, hoe minder smakelijk ze worden dus ook hier geldt dat je je slag moet slaan zodra de eerstelingen verkrijgbaar zijn. Ze worden immers niet voor niets “ de koningin van de lente” genoemd. De asperge groeit in de volle grond vanaf April. In de kassen gebeurt dit vroeger. Er bestaan zowel paarse en groene, maar de echte fijnproevers gaan voor de witte, vanwege de zijdezachte structuur en verfijnde, delicate smaak. Asperges bevorderen de darmwerking vanwege de de grote vezelrijkdom. Bovendien zijn ze zeer rijk aan kalium, ijzer en calcium. Lees meer over asperges hier.
SPINAZIE
Ik ben er sinds mijn prille kind-jaren al dol op: spinazie. Mij maakte je vroeger niet blijer als ik werd verteld dat er spinazie op het menu stond. En nog steeds ben ik er dol op. Zeker de verse aanvoer in de lente smaakt fris en knapperig. Ik persoonlijk kies voor biologische ( blad) spinazie omdat ik de smaak veel sterker en smakelijker vind dan niet-biologisch. Spinazie valt onder de groene bladgroente, wat sowieso staat voor één grote gezondheidsbom. Lees meer over spinazie hier.
KOOLRABI
Niet te verwarren met de koolraap, want koolrabi groeit boven de grond, terwijl koolraap onder de grond groeit. Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Afhankelijk van het soort verschillen ze in kleur. Dit varieert van blauw-violet tot bleekgroen. De smaakt lijkt erg op die van bloemkool, maar dan wat pittiger. Eet je koolrabi rauw, smaakt het nog meest naar selderij. Koolrabi is zeer rijk aan vitamine C. Daarnaast bevat het ook aardig wat kalium en vezels. Koolrabi is er vanaf April tot Juni. De kleine jonge eerstelingen zijn zachter en sappiger van smaak dan de grotere koolrabi, en zijn ook minder vezelig. Lees meer over koolrabi hier
PEULTJES
Zeer rijk aan vitamine B1 EN B6 en vitamine C. Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. De peultjes worden zeer jong geoogst zodat schil nog jong en vers en mals is. Er heeft zich ook nog geen vlies gevormd in de peul, en de erwten zijn nauwelijks tot niet ontwikkeld. Peultjes zijn zoet en knapperig. Ze mogen echter niet rauw worden gegeten en moeten dus vooraf wel worden gekookt. Peultjes zijn vrij kort verkrijgbaar, zo rond April/mei tot eind Juni. Daarbuiten kunnen we peultjes uit het buitenland kopen, het gehele jaar door.
ANDERE LENTEGROENTE:
* andijvie
* aubergines
* bloemkool
* bospeen
* broccoli
* courgettes
* champignons
* komkommer
* ( krop) sla
* paprika
* prei
* postelein
* raapstelen
* rammenas
* sperziebonen/snijbonen
* tomaten
* tuinbonen
WAAROM SEIZOENSGROENTE ?
Zoals je eerder hebt kunnen lezen is seizoensgroente vooral door de natuur ons zo toebedeeld. Maar het heeft nog meer grote voordelen om vooral verse groente van het seizoen te eten. Als we het dichter bij huis houden, belast dit het milieu ook veel minder. Daarnaast heeft een een veel kortere transporttijd nodig waardoor de verse groente veel eerder in de winkel kan liggen dan de groente uit het buitenland geëxporteerd. Dit geeft erg veel gezonde voordelen, vitaminen en mineralen blijven beter behouden en ook is er veel minder blootstelling aan bacteriën en parasieten. Ook is er minder blootstelling aan beschadigingen van buitenaf. Hoe meer transport nodig is, hoe groter de kans dat de groente bijvoorbeeld uit dozen valt op een vieze grond en dit gewoon weer terug wordt gestopt in de doos. Uiteraard gebeurt dit ook bij nationaal transport, maar is het risico minder groot vanwege de kortere weg naar de supermarkten/winkels.
Ook wordt groente van Hollandse bodem vaak minder massaal verbouwd wat zorgt voor een betere oogst en kwaliteit.
ENKELE TIPS:
– Koop groente liefst biologisch. Dit geeft de beste papieren voor vitaminen en mineralen.
– Koop liefst groente bij de boer. Zoek een boer op bij jou in de omgeving die zijn verse oogst direct van het land aanbiedt. Dichterbij kom je niet!
– Eet je ingekochte verse groenten liefst dezelfde dag. Hoe langer je groente bewaart, hoe meer de vitaminen en mineralen afnemen.
– Hou de kooktijden zo kort als mogelijk. Meer over verhitten van voedsel lees je hier.
– Sla je slag meteen zodra de eerstelingen zich aankondigen in de winkel. Naast dat het smakelijker is, bevatten deze de meeste vitaminen en mineralen van een oogst. Bovendien wordt het vaak goedkoper aangeboden.
– Was groente, biologisch of niet-biologisch, altijd grondig!
Meer lezen over biologisch of niet biologische groente? Klik hier.
Meer lezen over seizoensgroenten? Klik hier