rammenas

Rammenas is weer zo’n groente die door onbekendheid gewoonweg over het hoofd wordt gezien.En dat is jammer want het is echt wel een zeer lekkere maar ook vooral gezonde groente.We komen rammenas vaak tegen tijdens de herfst/wintermaanden. Wat is het precies en hoe gezond is rammenas?

sam_8793

wat is rammenas?

Rammenas is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Het wordt ook wel gespeld als ramenas,dus met een M minder. De reden waarom we het in Nederland erg weinig tegenkomen is voornaam omdat het niet veel wordt geteeld. In Duitsland is het juist een zeer belangrijk gewas en komen we ze daar dan ook veel vaker tegen. Er zijn door de jaren heen veel verschillende soorten en maten bij gekomen. Er wordt nogal eens een vergelijking gemaakt met radijs maar rammenas verschilt daar nogal van. Radijs zijn stengelknollen en rammanas is voor het grootste deel een wortelknol. De rammenas is hierdoor ook milder van smaak, groter dan de radijs en ook veel steviger. Er zijn dus diverse kleuren verkrijgbaar, van witte tot zwarte en van blauwe tot rode. In Nederland komen de blauwe en zwarte meest voor. Rammenas heeft een pittige smaak. Het is zowel een zomer als wintergroente, al wordt het dus wel meest gezien in de herfst en winterperiode. Aangezien de groente op verschillende momenten geoogst kan worden zijn ze het gehele jaar door verkrijgbaar.

sam_8795

gezond?

Oh ja! Rammenas bezit erg veel vitaminen, mineralen, vezels en anti oxidanten. Maar het staat voornaam bekend om zijn heilzame en medicinale werkingen. Zo werkt rammenas zuiverend en versterkend op de gal, luchtwegen maar ook de lever. Rammenas bezit ook aardig wat magnesium. Als je last hebt van krampen kunnen rammenassen op je menu ook wonderen doen. Kalium is ook zeer rijkelijk aanwezig. Daarnaast is het rijk aan ijzer, calcium, en vitamine C.

sam_8796

Let er bij het kopen op, dat,indien er nog lof aanwezig is, de kleur frisgroen is. Verder moet de rammenas stevig zijn en geen zachte plekken bevatten.Het mag ook niet hol klinken als je erop tikt. Rammenassen met lof zijn minder lang houdbaar dan zonder lof. De groente is met lof maar enkele dagen houdbaar in de koelkast terwijl een rammenas zonder lof wel twee weken houdbaar blijft in de koelkast. Borstel de rammenas goed schoon, eer je hem in de koelkast bewaart, dit verhoogt de houdbaarheid aanzienlijk. Let op: bewaar zwarte rammenassen niet in de koelkast maar liefst op een koele plek ( rond de 12 graden)

IMG_0365

 

Rammenassen worden vooral rauw gegeten. Ze worden veelal geraspt of in kleine stukjes gesneden en verwerkt door salades. Was de rammenas zorgvuldig en rasp het zeer fijn, voor de meeste smaak. Mede door het raspen/snijden zal de pittigheid wat vervlakken. Je kunt rammenas ook meekoken in een stoofpotje of apart stoven. Maar eet hem het liefst rauw, om ook zo van de grootste gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren.

IMG_0364

Nog een belangrijk puntje:  eet nooit teveel rammenas in één maaltijd. Het is een zeer pittige groente, en dit kan de maag prikkelen en irriteren.En zelfs leiden tot braken. Wees dus niet te guitig met opscheppen. Gebruik ongeveer twee eetlepels per dag. En luister ook naar je lichaam,zoals je dit ook met alles moet doen.Verdraagt je maag het niet, stop dan direct met eten.

sam_8793

Een reactie op “rammenas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *