Kruiden-mengsels van SOUQ in de supermarkt…..is het wat?

Ik loop altijd met extra voelsprieten door de supermarkten, zoekend naar nieuwe producten. Steeds hou ik stiekem stille hoop, dat er weer eens een ECHT meukvrij / verantwoord / gezond product op de markt verschijnt, helaas wordt ik 9/10 keren teleurgesteld. Onlangs liep ik door de AH, waar ik een gigantisch nieuw assortiment tegenkwam aan kruiden & specerijen. De kruiden & specerijen zitten heel erg aantrekkelijk en uitdagend verpakt in vrolijk gekleurde papieren zakjes, althans, zo lijkt het aanvankelijk. Ook de prijzen waren best vriendelijk te noemen: € 1,79. Dat zijn allemaal prachtige magneten voor een consument om het meteen in te kopen. Ik werd ook erg geprikkeld en nieuwsgierig en besloot drie “ zakjes” in te kopen. Ik dook erin.

WAT IS HET?

Bij nader inzien blijkt, dat het gaat om plastic bakjes in een zakje verpakt, in mijn ogen al meteen een minpunt. Al is het bakje 100 % recyclebaar, plastic blijft plastic en in dit geval vrij overbodig, Ik vind het zakje namelijk sterk genoeg om de kruiden los te kunnen dragen, maar OKAY, dat is mijn mening.
De kruiden komen van NADIA EN MERIJN SOUQ. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van hen gehoord, maar deze dames schijnen erg populair te zijn op 24 KITCHEN en ook hebben zij een aantal boeken geschreven over de Arabische-mediterrane keuken. In 2017 komen de dames met een reis-serie op NTR. Ik heb het ogenschijnlijk allemaal gemist, maar ik moet erbij vermelden dat ik geen TV kijker ben. Voor mij waren deze kruiden-mengsels dus een eerste kennismaking met de dames. Omdat zij veel reisden / reizen, kwamen er veel vragen over hun eigen smaakmakers in hun boeken en reis verslagen, en waar deze te koop waren. Zo ontstond het idee om een eigen lijk op de markt te gaan zetten. Verdere research leverde op dat deze dames al langere tijd producten op de markt brengen. Van sauzen tot olijven, van cous cous tot Libanees brood. Tja, Monique, je bent nooit te oud om wat te ontdekken 😁🥴
Maar goed, dan zijn er nu ook vele kruiden & specerij mixen verkrijgbaar en dan ook maar meteen bij de allergrootste supermarkt in Nederland, de Albert Heyn. Mooiere springplank direct naar de koopgrage consument is er niet. De kruiden zijn volgens de verpakking vers gemalen en gemengd naar eigen recept. Verder vertellen zij, dat we de kruidenmixen ROYAAL moeten gebruiken, om zo ook meteen minder zout te gebruiken.
Daar zet ik zo mijn eigen vraagtekens achter. Aangezien veel soorten zout BEVATTEN. Daarnaast zit er in een bakje maar 30 gram. Als we één keer “ royaal” het bakje uitschudden, is het bakje erg snel leeg. Maar is dat wellicht de bedoeling? Zodat we meer blijven kopen? Die vrij voordelig ogende € 1,79 wordt zo dan best een duur grapje.
Het zakje …. Ik vraag mij af, waarom dat eromheen zit. Ja, het is erg prettig voor de info + uitstraling, maar wat mij betreft kon dit ook op het bakje worden gedrukt. Scheelt toch weer een grote berg afval, zeker als we worden gestimuleerd “ royaal” te gebruiken. Op het dekseltje van het plastic bakje lezen we, dat het 100% recyclebaar is, wat erg nobel is, maar teniet wordt gedaan door er een overbodig zakje omheen te doen.
Ik kocht drie verschillende soorten:
– DUKKAH
– RAS EL HANOUT
– ZA’ATAR
Allen kosten ze € 1,79 per 30 gram per stuk. Het bakje van de DUKKAH kruiden was overigens niet volledig gesloten, waardoor de helft van de inhoud in het zakje lag. Ik bedoel maar……hoezo overbodige verpakkingen? 🙄 Ook de twee andere bakjes hadden lichtelijk wat inhoud gedumpt in het zakje. Op de verpakking staat te lezen dat de bakjes er zijn “ voor de handig” om zo de kruiden makkelijker te bewaren. Nu vraag ik mij serieus af, wat er zo ingewikkeld is aan kruiden overgooien in een potje die IEDEREEN thuis wel ergens heeft staan, maar dat terzijde. Ik wil niet de zure citroen uithangen 😆🍋 en kan heus de effort zien. Ik vind deze effort alleen niet erg milieuvriendelijk.
De eerste die ik ben gaan testen is de ZA’TAR. Ook hier wat rommelig in het zakje, maar de geur vond ik echt zalig. Op het zakje worden de ingrediënten in nogal ingewikkelde taal uitgelicht, wat het wellicht wat interessanter doet overkomen, maar in werkelijkheid niets meer of minder is dan wat goedkope ( want: NIET BIOLOGISCH ) kruiden & specerijen samen voegen. In dit geval oregano , sesamzaad , sumak en…zout. En dat zout, dat proefde ik gigantisch. Nu moet ik er eerlijkheidshalve bij vermelden, dat ik geen zout consumeer, in de zin dat ik nooit zout aan iets toevoeg of in kruiden gebruik, ik haal voldoende zouten uit verse groente. Mijn smaakpapillen staan dan ook niet op standje zout. En kan zelfs een beetje zout harder binnenkomen dan bij iemand die dagelijks zout consumeert ( via voeding en toegevoegd ) Deze ZA’TAR was voor mij in elk geval “ bagger-zout”. Ik vond het echt niet smakelijk. De geur en kleur vond ik wel goed.
De DUKKAH is een van oorsprong Egyptische mix van geroosterde kikkererwten, noten en diverse specerijen. De samenstellingen kunnen nogal verschillen, de dames SOUQ kozen voor komijnzaad en anijs. Deze mix bevat ( hoera! ) geen toegevoegd zout. Het bestaat uit 34% kikkererwten-meel, amandelen, geroosterd sesamzaad , hazelnoten, koriander, anijs, komijn, karwij, tijm en rozemarijn. Dit klinkt voor mij al meteen een stukje aantrekkelijker. Lekker. Veel verschillende smaak-noten, hier was ik erg benieuwd naar. De kleur en geur stelde mij niet teleur en ook de smaak niet. Ik had mijn tosti ermee bestrooid en ik vind het echt zeer smakelijk. Ja, deze zou ik best nog een keertje kopen.
De RAS EL HANOUT, één van mijn persoonlijke favoriete kruidenmixen ( KLIK HIER ) bevat ( again een HOERA! ) geen toegevoegd zout . Het bestaat uit korianderzaad, komijn, 14% gemberpoeder, venkelzaad, kaneel ( onduidelijk of het gaat om Cassia of Ceylon ) zwarte peper, kurkuma, steranijs, laos, en kruidnagelpoeder. Mooie samenstelling aan heerlijke volle en diepe smaken. Ook deze variant op de ras el hanout vind ik erg lekker, het heeft een vrij aparte smaak. Ik vond de kleur en geur ook echt heel erg goed.

WAT VIND IK ERVAN?

Ik ben niet negatief, maar ook zeker niet positief over deze kruiden-mengsels. Dit komt vooral, omdat er naar mijn mening veel teveel verpakkingsmaterialen worden gebruikt die het milieu belasten, de bakjes zijn niet goed gesloten waardoor veel van de inhoud in het zakje terechtkomt, de prijs is vrij duur t.o.v de inhoud, het gaat NIET om biologische kruiden en specerijen ( en bevatten deze dus bestrijdingsmiddelen ) en in vrij veel varianten wordt zout toegevoegd. De varianten zonder zout vond ik best smakelijk, maar vanwege de overbodige verpakkingen zou ik deze geen tweede keer aanschaffen. Leuk bedacht, de uitstraling vind ik echt TOP, maar kan het ietsje minder voor het milieu? En jammer, dat er niet is gekozen voor biologische kruiden en specerijen. En dat zout….kom op…moet dat echt? 😕
De kruiden mengsels zijn o.a verkrijgbaar bij Albert Heyn.

5 Reacties op “Kruiden-mengsels van SOUQ in de supermarkt…..is het wat?

 1. Hey Monique,

  Wat het plasticbakje betreft dat verkoop toch minder dat het zakje wat er op zich leuk en aantrekkelijk uitziet. Ik kies ook liever voor biologische producten.

  Gezonde groet,
  Ilse Fortuin

 2. Hoi Monique,
  Ik zelf ben fan van de kruidenier van Jonnie Boer. Daar zit in ieder geval geen zout in (als ik dat wil doe ik het er ook liever zelf in anders is het snel veel te zout).
  Zijn ze verder eigenlijk wel ok? Volgens mij zitten er ook geen E stoffen in. Het staat in ieder geval niet op de verpakking.

  • Helaas zijn dit ook bespoten kruiden niets is biologisch, wat dus je lichaam en moeder aarde belast.

 3. grappig dat je zo op dat zout hamert, terwijl uit onafhankelijk onderzoek van de consumentenbond blijkt dat dit merk ” Souq ” als een van de weinigen de consument niet misleid met een kruidenmix die voornamelijk uit zout bestaat..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *