Carob / cashew cake ( vegan, lactose / gluten / suikervrij )

Al jaren ben ik dol op CAROB. Het blijft best vreemd, dat deze heerlijke zoeter een beetje onder de radar blijft. Carob is een vervanger voor cacao/cacaopoeder. Het wordt gewonnen uit de Johannesbroodboom,  vaak ook wel de Carobboom genoemd . De carob komt voort uit de peulvruchten van de boom waarvoor deze wereldwijd worden gekweekt. In Amerika wordt de Carob vooral ook gebruikt als een sierplant in de tuin. De carobboom groeit uitstekend onder alle omstandigheden: van zeer vochtige tot zeer droge klimaten.Omdat ze zeer zoet smaken worden de zaden vaak  puur gegeten, maar het wordt vrijwel meest gemalen en geroosterd waardoor het een cacao-achtig poeder wordt wat ter vervanging gebruikt kan worden voor cacao. Carob wordt nogal eens verward met het andere poeder wat wordt gewonnen van de johannesbroodboom: johannesbroodpitmeel. Dit is echter een geheel ander soort poeder. Dit betreft een geel/wit poeder wat wordt verkregen door het malen van de kiemende zaden van de johannesbroodboom. We gebruiken het bewust en zelfs vaak onbewust in erg veel producten. Het poeder wordt namelijk gebruikt als emulgator (verdikkingsmiddel) niet alleen in biologische voeding maar ook veel in de voedselindustrie. Het komt bijvoorbeeld erg vaak voor in babyvoeding. Ook wordt het veel gebruikt om babyvoeding in te dikken om zo reflux (spugen) te verhelpen. Johannesbroodpitmeel heeft ook een E-nummer: E 410.

Carob is dus  wat anders, het is een unieke zoetstof  ( vervanigng voor suiker) die perfect ter vervanging gebruikt kan worden voor andere suikers. Je kunt carob scharen onder bijvoorbeeld lucumapoeder en macapoeder. Carob wordt echter vooral ter vervanging voor cacao gebruikt.

Wat is het verschil tussen carob en cacaopoeder?

Naast dat het lichter is van kleur, zijn er nog meer verschillen tussen gewone cacaopoeder en carob:

  • De smaak. Carob is wat minder krachtig in smaak, maar wel zoeter. Het heeft een bijzondere smaak, wat het beste is te vergelijken met vanille, baobab en maca gecombineerd.
  • De samenstelling/voedingswaarden. Carob bevat meer suikers, cacaopoeder meer vetten. Het suikergehalte van carobpoeder ligt per 100 gram gemiddeld op zo’n 40 gram, bij cacao is dit gemiddeld zo’n 2 gram suikers. Qua vetten is het omgekeerd: per 100 gram bevat carobpoeder 0,5 gram vet, terwijl cacaopoeder gemiddeld zo’n 20-25 gram vet bevat.
  • Carob bevat geen theobromine, een soort cafeïne die van nature wel aanwezig is in de cacaoboon. Het komt zelden voor, maar mensen kunnen een allergie hebben voor theobromine. Dan is carob een ideale vervanging.
  • Carob is goedkoper dan cacaopoeder. Carobpoeder is vrijwel alleen biologisch verkrijgbaar, maar dan ook is het goedkoper dan de niet-biologische ” huis/tuin/keuken” cacaopoeder. 150 gram carobpoeder kost gemiddeld 1,75, 250 gram gewone cacaopoeder kost gemiddeld zo’n 3,75. Biologische cacaopoeder is nog duurder.

Met carob kun je net zoveel als met cacaopoeder, en dus kun je ook heerlijke cakes maken! Deze verrukkelijke cake is zeer mals en smeuïg dankzij het biologische gist. Het laagje cashewnoten pasta op de cake maakt de cake mega lekker en bijzonder! Op een echt verantwoorde manier genieten dus!  De cake is geschikt voor veganisten, bevat geen gluten, geen ” meuk” suikers en geen lactose.

Wat heb je nodig?

VOOR DE TOPPING:

  • 200 gram cashewnoten, fijn vermalen tot meel in de blender
  • drie eetlepels zuivere kokosolie, op kamertemperatuur of gesmolten
  • een eetlepel erythritol
  • een eetlepel water

VOOR DE GARNERING:

Zo maak je het:

  1. Meng gist, suikers, psyllium, carobpoeder en kokosolie door het meel, voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot er een stevige, smeuïge massa ontstaat. Dek de kom af met een stukje plastic folie, bedek deze met een doek, en laat twee / drie uur rijzen op een warme plek.
  2. Verwarm de oven voor op 185*c, vet een ronde bakvorm of ieder ander gewenste bakvorm, in met kokosolie. Stort het deeg in de vorm en tik een paar keer aan, zodat alle lucht uit het deeg verdwijnt. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
  3. Doe alles voor de topping in de blender en maal tot een spijs-achtige massa. Besmeer de cake met de toppinh
  4. Garneer verder af met de cashewnoten en de cacao nibs.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *