Laoswortel ( Galanga)
Ik ga altijd voor vers en intact en daar probeer ik echt het uiterste te vinden. Zo ook met kruiden & specerijen. Als het even kan droog ik deze zelf, of maal deze zelf fijn tot een poeder. Of ik gebruik lekker de verse wortels, zoals gember. Dat moet je gewoon niet in poeder eten, veel te zonde van de heerlijke smaak! Zo zijn er nog meerdere wortels, die je gewoon lekker vers en intact zou moeten eten. LAOS is ook zo’n heerlijke wortel. We kennen het in Nederland echter alleen in poedervorm. En dat is zo jammer want verse laos-wortel is zo ontzettend lekker!
WAT IS LAOS WORTEL?
Laos, ook wel galanga of Thaise gember genoemd is een plant die verwant is aan de gemberplant. Het is een meerjarige wortelstok van de plant uit de tropen. Naar alle waarschijnlijkheid is het afkomstig uit Indonesië´, maar wordt tegenwoordig ook geteeld in landen als Thailand, Indo-China en Maleisië. De wortel lijkt qua uiterlijk erg om gember maar os ietsje dikker en minder kronkelig. De smaak is erg mild, wat in de buurt komt van gember. Het heeft ook een scherp randje wat neigt naar peper en de geur is citrustachtig. Voor consumptie worden de verse wortels gedroogd en vermalen tot poeder. Maar je kunt ze in tropische winkels en diverse markten ook vers of ingemaakt kopen. Laos is een vervanger voor gember en peper.
HOE GEZOND IS HET?
Net als gemberwortel is laos wortel ook geneeskrachtig, en daarom meer dan gezond te noemen. De productie van maagsappen en galsappen wordt geactiveerd door laos. Deze sappen zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Het wordt daarnaast ook vaak gebruikt tegen maagkrampen, krampen van de galwegen, misselijkheid en ook reisziekte. Het kauwen op een stuk laoswortel helpt zelfs bij kiespijn en tandpijn.Door het te eten of in de vorm van laosthee te drinken komen er meer maagsappen vrij waardoor je meer honger krijgt én het eten beter verteert. Dit bevordert herstel na ziekte. En als laatste: de stof galangine dat er in zit, bevordert de opname van vitamine E en C. Echter zijn er geen ( voldoende) wetenschappelijke bewijzen, maar de wetenschap staat zeker niet negatief tegenover laos.
KOPEN, BEWAREN
Koop verse laos liefst biologisch, in sommige biowinkels vind je de verse wortels. Ze moeten stevig aanvoelen en fris ruiken. Je kunt ze het beste schillen, en in een BPA zakje in de koelkast bewaren. Je kunt ze het beste invriezen, ze blijven dan maandenlang goed.
HOE GEBRUIK JE VERSE LAOSWORTEL?
Hoe je laospoeder gebruikt is niet zo ingewikkeld, maar verse wortel…? Wel, wees gerust, ook dat is helemaal niet zo moeilijk. Schil de wortels, en je verse wortels zijn klaar voor gebruik. Dit kun je er o.a vervolgens mee doen:
* raspen. De rasp is verrukkelijk door salades en schotels
* in plakjes snijden en mee laten stoven in stoofgerechten
* meekoken in soepen en sauzen
* in plakjes snijden en laten drogen in de droogoven, om het te vermalen tot poeder
* door curry’s, door Aziatische gerechten
* thee laten trekken
* door stamppotten
De mogelijkheden zijn oneindig. Maal ook eens een stukje mee door je smoothie! Og rasp de wortel en meng dit door beslag of deeg om de lekkerste baksels te verkrijgen.
Kennisgemaakt met verse laos in restaurant “het proefverlof”in Leeuwarden.
Een zeer geurige thee daar gedronken met erin: sinaasappelpartjes/kaneelstokje/kardemom/laos. Heerlijke herfstthee en alles vers!~
Super! Met honing geserveerd en het bekende Friese koekje, goed concept! Uiterst vriendelijke bediening.
Hoi, ik neem aan dat je eem BPA-vrij zakje bedoelt?
Is Laos wortel het zelfde als smaak versterker verhoogt het de bloeddruk.
In Amsterdam voor zuidoost kun je de hele laos kopen ook niet heel duur.
Wij gebruiken standaard in de Surinaamse keuken vandaar
het bloeddruk verhogen? Laos?
Ook na vier jaar nog steeds actueel: het is ve-tsin dat van invloed kan zijn op de bloeddruk.