De Lente….en zijn lentegroenten!!!!!!!
Nog even en het is weer Lente. Absoluut één van mijn twee favoriete seizoenen ( Herfst staat bij mij op nummer één) Heerlijk om te zien hoe de natuur zich lijkt te ontwaken uit de winterslaap. De vrolijke kleuren kom je niet alleen in de vrije natuur tegen, maar ook lentegroenten zijn kleurrijk en vrolijk. Ik wacht ieder seizoen wel weer op de seizoensgroente, maar in het bijzonder in de Lente, dan zijn de meeste bladgroenten op zijn opperbest en kunnen wij daar flink van profiteren! Welke groenten begroeten we in het voorjaar? Zijn ze gezond? Wat kunnen we ermee?
WELKE LENTEGROENTE ZIJN ER?
Het rijtje aan Lentegroente is lang:
andijvie – asperges – aubergines – bloemkool – bospeen – broccoli – champignons – courgettes – komkommer – koolrabi – kropsla – paksoi – paprika – peulen – postelein – prei – raapstelen – rabarber – radijs – rammenas – sperziebonen – spinazie – spitskool – taugé – tomaten – tuinbonen – veldsla – ijsbergsla
WAAROM ZIJN GROENTEN UIT EEN SEIZOEN ZOVEEL GEZONDER?
Met de seizoenen mee maken we ook enorme weersveranderingen mee. Dat heeft de natuur niet voor niets zo geregeld. Bepaalde weersomstandigheden zorgen ervoor dat bepaalde planten beter groeien, dat knollen beter ontspruiten, dat zaadjes zich beter ontwikkelen . Al deze natuurlijke processen zijn perfect op elkaar afgestemd. Veel groente en fruitsoorten groeien daarom alleen maar in een bepaald seizoen waardoor ook de voedingsstoffen zich beter kunnen ontwikkelen. Juist deze processen zijn belangrijk voor de uiteindelijke voedingswaarde.
Het is vast superfijn, handig, en prettig, dat we ook vrijwel alles kunnen nabootsen in kassen, dat we veel uit het buitenland kunnen halen om het gehele jaar “ verse” aardbeien te vinden in de supermarkten, maar qua voedingswaarde doet het altijd stappen terug. Zeker groente gehaald uit het buitenland kost het milieu, de groente zelf en de voedingswaarde erg veel. Dankzij bestrijdingsmiddelen kunnen groenten vanuit het buitenland “ vers en fris” in Nederland worden verkocht. Het moet echter lange reizen afleggen, wat erg milieubelastend is. Ook hoeven wij van al die bestrijdingsmiddelen niet erg vrolijk te worden. Het voelt niet alleen erg onnatuurlijk om in de wintermaanden verse aardbeien te kunnen kopen, dat IS het vaak ook. Ze smaken nergens naar, ze zijn niet zoet, zijn compleet geurloos en ze bevatten erg veel water. Dit komt, omdat deze “ opfok-aardbeien” de natuurlijke processen missen, die ervoor zorgen dat zomerkoningkjes ( en ze heten dus niet voor niets zo!) een blozend rode kleur hebben, vol zoete smaak, en sterk naar aardbeien geuren.
Daarnaast bevatten seizoensgroente de optimale hoeveelheden aan voedingsstoffen. Zo bevatten aardperen bijvoorbeeld de meeste inuline als ze net zijn geoogst. Naarmate ze langer liggen, splitst de inuline zich in korte suikermoleculen door inwerking van het enzym inulase. Dit maakt de aardpeer zo zoet. Zoeter, maar minder voedzaam. Als de aardpeer tijdens de herfstperiode verkrijgbaar wordt, moet je meteen je slag slaan om zo de meeste gezonde voordelen uit de aardpeer te behalen. Dit geldt ook voor bladgroenten. Veel soorten zijn “ optima forma” qua voedingswaarde als ze net zijn geoogst. Rijpe, net geoogste groente bevatten de meeste voedingswaarde.
Nog een fijn voordeel van seizoensgroente is dat het goedkoop is. Je zult vast wel eens met je ogen hebben geknipperd als je naar een prijskaartje keek in de wintermaanden onder een kist broccoli. Drie/vier/vijf euro zijn in de wintermaanden geen ongelooflijke prijzen. Naast dat deze uit het buitenland komen bevatten ze veel minder voedingsstoffen dan rijpe stronken broccoli. Broccoli is in de Lente ook heerlijk goedkoop!
Ik sla altijd erg veel groente en fruit in een seizoen in. Dit blancheer ik indien nodig en vries in porties in. Zo heb ik in de winter echt verse aardbeien en in de zomer verse boerenkool. En allemaal voor erg leuke prijsjes 😉
ONBEKEND = ONBEMIND
Als ik langs een groenteafdeling wandel in de supermarkt valt mij op dat vooral bekende groenten in grote hoeveelheden verkrijgbaar zijn. En dat vind ik naast jammer een gemiste kans, want er is zoveel meer dan broccoli en bloemkool! In de Lente kunnen we bijvoorbeeld weer verse peulen kopen. Peultjes zijn gek genoeg nog altijd vrij onbekend. We kennen de naam, weten hoe ze eruit zien, maar hoe ze smaken???????? En venkel. Is dat niet dat rare knolletje met van die stelen? Meirapen? Zijn dat niet die kleine gekke knolletjes? We vragen het ons af, maar daar blijft het bij en dat is jammer. Vaak willen we best wel wat proberen, maar….hoe maak je zoiets dan klaar? Ik geef enkele tips zodat je ook eens kunt kennismaken met deze onbeminde groente!
VENKEL
Alles over venkel kun je lezen, door hier te klikken. Venkel kun je rauw eten. Je proeft dan ook die lekkere anijssmaak het beste. Snij een venkel in zeer kleine stukjes en verwerk ze door puree’s, salades en wolgerechten. Gestoomd kun je venkel als groente eten. Je kunt er ook mee bakken! Een cake krijgt bijvoorbeeld een heerlijke anijssmaak als je er een venkel in verwerkt. Weetje: wist je dat venkel erg goed werkt bij maagklachten?
PEULEN
Ik blijf het raar vinden, dat deze heerlijke knakkers zo onbekend blijven bij het grote publiek. Ze zijn herenig mild pittig van smaak, en kunnen overal bij worden gegeten. Peulen kun je NIET rauw eten. Je moet ze daarom kort even koken. Lekker door salades, wolgerechten en salades!
KOOLRABI
Koolrabi is een van mijn grote favoriete groente. Klik hier, om alles over koolrabi te lezen. In supermarkten kun je koolrabi zonder blad kopen, maar in biowinkels zit het blad er nog aan. Dit blad kun je ook gewoon eten, sterker nog, dit blad bevat erg veel voedingsstoffen. Je kunt het blad als sla gebruiken. Koolrabi smaakt een beetje naar bloemkool. Je kunt het rauw verwerken in salades, kort stomen, of lekker wokken.
SUGAR SNAPS
De naam verklapt het al een beetje: het zijn knapperige, licht zoete peulvruchten, die er van buiten uitzien als een peul, en van binnen als doperwtjes. En dat is logisch, als je weet dat sugarsnaps een kruising zijn tussen peultjes en doperwten. Je hoeft sugarsnaps niet te doppen. Je kunt de gehele peul eten. Net als peultjes kun je sugarsnaps niet rauw eten en kun je ze het beste even kort stomen of koken. Blancheren kan ook ( zo’n 3 minuten) De smaak wordt omschreven als lekker zoete boontjes, waar kinderen dol op zijn.
PAKSOI
Paksoi is een waanzinnig lekkere bladgroente die we gelukkig steeds vaker tegenkomen in supermarkten. Gelukkig, omdat deze kool uit zijn voegen barst van vitaminen en mineralen. Wist je dat in 100 gram paksoi meer dan 100% van de ADH hoeveelheden aan vitamine A zit? En bijna 75% van de ADH vitamine C? Daarnaast is het opmerkelijk rijk aan calcium, ijzer en mangaan. En dat alles levert toch maar zo’n 13 kcal per 100 gram op. In het voorjaar zien we weer verse oogst dus sla dit jaar eens je slag! Paksoi kun je net als andere kool gebruiken, dus wokken, stomen/koken, door salades, blancheren ( let op, het is een slink-groente) of ter vervanging gebruiken voor lasagnrebladeren.
Laat deze Lente voor jou eens extra verrassend zijn, en probeer eens voor jou vreemde groente uit! Laat je verrassen door de natuur!
Mijn broertje zei altijd plkes tegen peultjes ????