Loempiaatjes uit de airfryer ( met dip)

Wat is de airfryer toch een uitvinding! Sinds dat ik hem eindelijk heb ontdekt ben ik compleet los geslagen en aan het experimenteren! Deze heerlijke loempiaatjes komen er nog knapperiger uit dan uit de gewone oven. Ze zijn te vullen met wat je maar wenst. Ik bedacht een heerlijke vulling met o.a geitenkaas, spliterwten en bloemkoolrijst! Je kunt het uiteraard ook wat meer bij het origineel houden door de loempiaatjes te vullen met Chinese groenten. ( taugé)
Om loempia’s te kunnen maken, heb je zogeheten ” rijst vellen” nodig. Dit zijn samengeperste vellen die een beetje lijken op blaadjes gelatine. Rijstvellen worden, zoals de naam zegt, gemaakt van rijst, water en zout. Er worden diverse soorten rijst gebruikt, maar meest gebruikt is de witte rijst. Soms vind je in toko’s rijstvellen die zijn gemaakt van tapioca rijst.
Deze zijn wat donkerder van kleur. Ze zijn ook een stuk goedkoper dan de rijstvellen die we in de supermarkt kunnen kopen. Je betaalt in de toko voor 400 gram 2,50 en in de supermarkt voor 100 gram 1,89….
De rijstvellen gemaakt van witte rijst zijn een stuk witter en fijner van structuur. Maar voor gebruik maakt het geen verschil. Deze rijstvellen vond ik gewoon bij de AH ( bij de Aziatische producten) Ze kosten 1,89.
Het is belangrijk, dat je de rijstvellen niet in kokend heet water onderdompelt. Dan scheuren de vellen. Gebruik een schone, droge doek als ondergrond voor de vellen. Zodra je een vel in heet water ( dus geen kokend!) hebt ondergedompeld, leg je deze op het doek. Dan kun je gaan vullen en voorzichtig oprollen. De uiteinden vouw je voorzichtig om. Zet een grote kom met heet water klaar, zodat de vellen er goed in passen zonder dat je deze hoeft om te buigen. Dit vergroot ook de kans dat een vel breekt.
Loempia’s zijn het lekkerste als je ze in een lekkere dipsaus kunt dippen! Dit dipsausje maak je in een handomdraai!
Dipsausje:
Meng het sap van een biologische citroen, 15 druppels stevia naturel of twee flinke eetlepels stevia sweet Xtra, en 125 gram homemade tomatenpuree ( of biologische puree zonder toevoegingen) goed door elkaar en proef of alles goed op smaak is. Voeg indien gewenst nog wat lekkere kerrie kruiden toe.
Loempiaatjes maken
Dit heb je nodig voor de vulling:
- drie eetlepels bruine rijstazijn
- twee eetlepels stevia sweet Xtra
- een snufje keltisch zeezout
- 150 gram gestoomde/gekookte bloemkoolroosjes, uitgelekt
- 200 gram geweekte/gekookte spliterwten, uitgelekt
- een wortel, schoon geschrapt en in stukjes
- een halve kleine prei, in kleine ringen
- enkele takjes peterselie, fijn geknipt
- een flinke scheut tamarisaus of homemade ketjap manis
- twee eetlepels Monique’s Meukvrije 07 alleskunner kruiden of andere kruiden naar keuze
- 100 gram geitenkaas, in stukjes
Zo maak je het:
Maal alles voor de vulling, behalve de geitenkaas, in de keukenmachine tot een fijne massa. Spatel de stukjes geitenkaas erdoor. Zet de baklift van de airfryer klaar. Dompel steeds een rijstvel onder water, leg op het doek, en vul het vel onderaan met een ” reepje” van de vulling. Rol dit voorzichtig op, en vouw de uiteinden om. Leg de loempia in de baklift. Bak de loempia’s in de fryer op 180 graden in 12-15 minuten goudbruin en knapperig. Blijf tussentijds steeds even controleren.
LET OP:
Dit recept is gemaakt in de MONTANA airfryer.
Ik wil graag weten wat u met bakblik bedoelt, is dat het mandje?
Alvast dank voor uw berichtje.
Met vriendelijke groet,
Anke Escherich
geweldig recept. Ik had nog van die rijstvellen liggen maar had ze niet gebruikt want ik wou niet vet frituren. heb nu een airfreyer en gebruik hem zowat elke dag 1 of 2 keer. Bedankt voor al je airfreyer recepeten