Maak je eigen gezonde spinazie á lá créme zonder room!

Ik ben dol op spinazie. Al van kinds af kon je mij niet blijer maken met een bord spinazie. Ik eet het nog steeds dagelijks. Ik vermaal iedere dag wel flink wat verse bladspinazie, want uit pakjes of zakjes leef ik niet. Spinazie heeft enorm veel voordelen voor de gezondheid. KLIK HIER om alles over spinazie te lezen. 

Spinazie is niet alleen lekker en gezond, maar ook enorm veelzijdig.
Verse spinazie bestaat ook uit veel water, zo’n 93%. Dit geeft het lichaam meteen veel vocht. Waar het qua vitaminen en mineralen in uitblinkt zijn eiwitten, vitamine C, kalium, calcium, magnesium en fosfor. Het bevat amper suikers en koolhydraten, en nauwelijks vet. Je kunt er dus heel wat van eten.

SPINAZIE A LA “ BLOOP” CREME

Het bekende merk IGLO bedacht in 1961 een variant op spinazie, namelijk spinazie á lá créme. Zij brachten dit als eerste op de Nederlandse markt. En niet zonder succes, want de diepvries-spinazie met room werden in kortere tijd razend populair. De bekende IGLO reclames speelden daarin een grote rol. Want iedereen had het opeens over spinazie á lá ‘ bloep!” omdat in de reclames werden getoond dat er veel room doorheen ging wat de spinazie zijn fluweel-achtige, romige smaak gaf. Over de andere toevoegingen werd in die tijd ook al gezwegen, en dat is nog steeds zo tot op de dag van vandaag.
Er zijn inmiddels heel veel varianten op de spinazie á lá créme verschenen. Van eigen huismerken tot buitenlandse merken, want ook in andere landen als Duitsland is spinazie á lá créme  razend populair. Er zijn inmiddels ook talloze varianten verkrijgbaar met andere toegevoegde ingrediënten als roomkaas, kaas en tomatenstukjes.
IGLO blijft echter koploper op de markt. Ze gebruiken in regel meer spinazie in verhouding tot andere varianten. De goedkopere merken bestaan voor zo’n 65% uit spinazie, de IGLO varianten gemiddeld uit 85%. Daar moet wel tegenover worden gezet dat IGLO meer meuk gebruikt om het smakelijk te maken, zoals suiker en melkpoeders naast de room. Dit vinden we ook in de varianten, maar dit in mindere mate. Al verschilt dit ook weer van merk tot merk.

WAT IS SPINAZIE A LA CREME EN WAT ZIT ERIN?

Als we spinazie á lá créme moeten omschrijven, kan dit worden omschreven als spinazie met room. Dat is de basis. Aan deze basis worden diverse hulpstoffen toegevoegd zoals kleur en smaakstoffen en verdikkingsmiddelen. Dit is inderdaad lekker, maar het maakt de spinazie in één klap ongezond. Sterker nog, we kunnen best zeggen zeer ongezond.
Zoals je ziet zit er vrij veel verzadigd transvet in en suiker. Door dit te verdunnen met water ontstaat er een romige massa. De massa wordt daarna weer verdikt met verdikkingsmiddelen om de boel een romig mondgevoel te geven.
De meeste spinazie a lá créme wordt bevroren ( in deelblokjes) verkocht. Groenteconserven fabrikant HAK verkoopt een roomspinazie in glazen pot. Hiermee ben je beter af, omdat aan deze potten geen suikers worden toegevoegd maar het is ook niet heilig. Er wordt hierin vrij veel zout toegevoegd. Een portie wordt vrijwel altijd berekend op 200 gram. Maar in de praktijk eten we altijd wel meer. Per pakje spinazie á lá créme van 500 gram wordt twee x gedaan of voor twee personen. Je ziet dan een behoorlijke stijging van suikers en vetten per portie, zo’n vier gram verzadigd vet en zo’n 2 gram suiker. Onnodige suikers, onnodige transvetzuren. Spinazie is knettergezond, maar vermalen in meuk wordt het een totaal ander verhaal. Terwijl de consument juist denkt gezond bezig te zijn. De fabrikanten laten dit ook niet bepaald in het luchtledige hangen op hun verpakkingen. IGLO zet bijvoorbeeld op zijn verpakking dat spinazie zeer rijk is aan vitamine C.
Kortom: er zijn geen echt gezonde varianten verkrijgbaar. Ook biologische zijn niet gezond. Daarin worden gewoonweg biologische alternatieven gebruikt op suiker, zoals rietsuiker. Maar dat is ook gewoon suiker. VERSE room is ook gewoon room.
Dus……geen spinazie á lá créme meer?

DE OPLOSSING? ZELF MAKEN!

Gelukkig niet! Wat we kunnen het met heel veel gemak zelf maken. Dit kan zelfs zonder room! Ja, je leest het goed, dit kan echt zonder room of andere room-alternatieven. Want ik ontdekte min of meer per toeval een vervanger voor de room. KOOLRAAP!
Wat zeg je nu? KOOLRAAP? Dat is toch geen room? KLOPT! ????
Koolraap is een dikbuikige knol van de kool-familie. KLIK HIER om alles over de koolraap te lezen. Ik eet iedere dag kilo’s verse groente die ik over de dag verdeeld consumeer. Ik maak naast verse groenre ook veel puree’s en ik ontdekte tijdens het maken van zo’n puree de perfecte combinatie om een spinazie á lá créme te maken. De koolraap geeft namelijk een zeer volle, romige smaak aan de puree die bijna vergelijkbaar is met de room-spinazie. Door een aantal bepaalde groenten te combineren, krijg je een verrukkelijke roomspinazie waaraan geen enkele andere toevoeging is gedaan dan de verse groenten. Hoe gezond wil je het hebben? ????
Nog een leuk detail is dat je het supersnel en eenvoudig klaarmaakt. Geen gedoe, alleen wat groente vooraf koken en vermalen in de keukenmachine of blender. Dat is alles. Maak het maar, dan weet je wat ik bedoel!

DIT HEB JE NODIG:

 • 250 gram verse bladspinazie
 • een halve koolraap, in blokjes gesneden, 15 minuten gekookt, uitgelekt
 • een grote dikke prei met groen, 15 minuten gekookt en uitgelekt
 • de stronk van een broccolistronk, in stukken, 15 minuten gekookt en uitgelekt.

ZO MAAK JE HET:

Kook de koolraap, broccoli-stronken de prei kort in 15 minuten. Doe de bladspinazie in de keukenmachine samen met de gekookte groente en pureer tot de gewenste dikte / massa.
Je kunt de spinazie á lá créme eten bij gekookte ( zoete) aardappelren, of door een stampot stampen. Ook heerlijk op de boterham of cracker!

14 Reacties op “Maak je eigen gezonde spinazie á lá créme zonder room!

 1. Ik zal ook wat een kilo’s spinazie hebben gewassen met 3 opgroeiende kinderen die dol waren op spinazie. Maar gelukkig wel de verse op mama’s manier, gewoon gekookt met een klontje roomboter, snufje nootmuskaat en een ei. En niet de diepvries variant met de “bloep”. Die vonden ze niet te “hachen????

 2. Ik roerbak spinazie,doe er wat pittige kruiden bij en daarna met de staafmixer erop, heerlijk!
  Af en toe eet ik diepvries spinazie maar de smaak is niet ter vergelijken met verse spinazie.

 3. Vandaag gemaakt..zonder broccoli , omdat ik daarvan gruwel. Maar ik had niet gedacht dat deze combinatie van koolraap,prei en spinazie zo heerlijk romig zou worden..ik heb mn geroosterde zoete aardappel ingesmeerd met mn overheerlijke pesto, spinazie met 3 eetl gistvlokken verrijkt en erop en n gekookt eitje…Monique bedankt voor dit lekkere recept.

 4. Bedankt voor deze Heerlijke en Gezonde Tip Monique…
  Ikzelf roerbak wilde spinazie (zover deze verkrijgbaar zijn) met verse stukjes knoflook in olijfolie extra vierge, ook altijd heerlijk maar ik ga jou recept ook zeker proberen…

 5. Gemaakt! Heerlijk :), makkelijk te bereiden ook. Bedankt voor het delen!

 6. Goedemorgen Monique, Wellicht een domme vraag maar gebruik je de spinazie in dit recept rauw of blancheer je het eerst?

  • geen enkele vraag is dom! Ja, ik gebruik de spinazie altijd rauw. Succes!

 7. In de wok smoor ik een gesnipperde rode ui, teen knoflook en dan verse blad spinazie. Tot slot peper erdoor. Ik mis de crème niet. (of ontdooid/ uitgelekt pak diepvries ipv verse)
  Binnen 10 min. klaar. Mmmm. Soms met wat kruidenkaas door fijngehakte spinazie.

  • Met koolraap heb ik groente a la crème nog nooit gemaakt. Koolraap is er voornamelijk in de winter. Ik mag geen zuivel. Ik gebruik pastinaak als die er is. Of ik hou het simpel en voeg een of twee eetlepels hoemoes toe. Zout heb je dan zeker niet meer nodig

 8. Hoi Monique. Ziet er heerlijk uit! Hoe maak je dit recept in de zomer? Omdat er nu geen koolraap is. Wat gebruik jij als alternatief? Alvast bedankt:)

  • wellicht eens proberen met knolletjes ? Knolselderij ? Kijk een rond in de biowinkel! Succes en warme groet!

 9. Kan je dit ook van te voren maken en later weer opwarmen?
  Of eventueel invriezen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *