Maak ook eens snel kennis met de koolraap!

Soms kan ook ik nog altijd nieuwe dingen ontdekken op gebied van groente. Ik ben mijn hele leven al dol op groente en er is dan ook niets wat ik niet lust. Mij maak je blijer met een stuk kabocha pompoen dan met een koek. Ik eet iedere dag tenminste anderhalve kilo verse groente, vaak is dit twee kilo.. Veel mensen trekken hun wenkbrauwen op ( misschien jij nu ook terwijl je dit leest 😉 ) en vragen zich af waar ik dat allemaal laat.  LEES HIER hoe ik dit doe.

Ik heb het grote geluk, dat ik groente ECHT LEKKER vind. Ik ken mensen waarbij je nog geen roosje bloemkool naar binnen krijgt. Dan wordt het lastiger, maar absoluut niet onmogelijk om toch tenminste aan 400 gram verse groente per dag te komen. In mijn artikel lees je hoe je op verschillende slimme manieren groente kunt eten. 

Afijn, ook ik verras mijzelf zo nu en dan nog steeds met een voor mij onbekende groente. Terwijl de groente al eeuwen oud is of redelijk bekend. Koolraap is zo’n groente. Ik ken het, ik zie het in het seizoen vaak liggen in de biowinkel, maar ….. liep het tot voor kort straal voorbij. Tot het moment dat ik er eentje kreeg van een lieve boer, die zelf zijn groente kweekt. Ik kreeg een uit de grond getrokken exemplaar. Daar stond ik dan. En vroeg mij nu pas af waarom ik de koolraap niet eerder heb geprobeerd.

SAM_2831

WAT IS KOOLRAAP?

Zoals velen wel kunnen raden, is koolraap familie van de kool. In tegenstelling tot andere koolsoorten, groeit deze dikbuikige knol onder de grond. De koolraap is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan uit een kruising tussen een kool en een knolraap. Koolraap wordt dan ook erg vaak verward met knolraap, maar het zijn twee totaal verschillende plantenwortels. De koolrapen die wij in Nederland het meeste tegenkomen zijn groen/geel en hebben een ruwe schil. Het “ vlees” is zeer mild, zoet en aromatisch. Ik vergelijk het nog het meest met een flespompoen, maar dan iets kruidiger van smaak. De smaak was voor mij echt verrassend! Ik ben de grootste pompoen freak die er is voor te stellen, en de smaak van koolraap komt erg in de buurt. Dus voor mij is de koolraap absoluut een blijvertje. Koolraap is een typische herfst/wintergroente en we zien ze dan ook vooral in de herfst en winterperiode in de winkel. Je kunt de knol in zijn geheel eten, en ook rauw . 

Koolraap wordt nogal eens verward met knolraap en koolrabi/ Het zijn alledrie dan ook uiterlijk gezien knollen, en dan is de vergelijking zo gemaakt. Maar er zijn wel degelijk grote verschillen. knolrapen of raapjes zijn radijs achtig. Wat de knolraap gemeen heeft met de koolraap is dat ze beiden onder de grond groeien maar daar houdt de vergelijking wel op. Knolraapjes, of ook wel meiraapjes genoemd, zijn een stuk kleiner dan de koolraap. Ze smaken een stuk pittiger, neigend naar de smaak van radijs. 

Koolrabi groeit boven de grond en is groen en ovaal. De smaak van koolrabi is licht mild, bloemkooltachtig met een vleugje van bleekselderij. Meer lezen over koolrabi? KLIK HIER. 

SAM_2830

KNETTERGEZOND

Naast verrassend lekker is koolraap ook nog eens knettergezond. Hoe gezond? Kijk maar even per 100 gram rauw:

kcal 37

vet: 0,2

koolhydraten 9 gram

suikers: 4,5 gram

eiwitten 1,1 gram

Zoals je ziet bevat de koolraap behoorlijk veel kalium. Daarnaast is het rijk aan fosfor, bevat het aardig wat voedingsvezel en heeft het bijzonder weinig calorieën. Het is zeer rijk aan vitaminen, in het bijzonder vitamine C . Het is een koolhydraat-arme groente waardoor het ook perfect past in een koolhydraat beperkt eetpatroon. Je kunt koolraap bijvoorbeeld ter vervanging voor aardappelen gebruiken. Vooral het hoge gehalte aan kalium maakt de koolraap nuttig voor ons. Kalium houdt de bloeddruk in stand, en speelt een zeer belangrijke rol in de spieren en het zenuwstelsel. Zeker na een pittig uurtje sporten is een kommetje gestoomde koolraap een fijne aanvulling. 

SAM_2835

VEELZIJDIG

Met koolraap kun je werkelijk alle kanten op in de keuken. Rauw, geraspt, gestoomd, gekookt, gebakken in de oven, geroosterd…..De mogelijkheden zijn oneindig. Omdat het vruchtvlees sterk is, kun je er ook heerlijke frieten van bakken. Koolraap smaakt in blokjes kort gestoomd verrukkelijk bij de warme maaktijd, of zo uit het vuistje. Gepureerd met andere groenten geeft het een puree een heerlijke licht pittige smaak. Velen vinden gekookte blokjes koolraap onweerstaanbaar lekker met een likje mosterd. Zoet kun je er ook veel mee. Als zoetmiddel in baksels bijvoorbeeld. Voeg er wat kaneel en vanille bourbon aan toe en je hebt geen zoetmiddel meer nodig. Let wel, dat er altijd een pittige nasmaak aanwezig blijft. Maak ook eens een lekkere koolraap soep! Je kunt de koolraap precies hetzelfde bereiden als de pompoen. Hieronder wat standaard bereidingstijden:

KOKEN: 15-20 minuten

SMOREN/STOVEN: ca, 25 minuten

STOMEN: 20 minuten

BAKKEN IN OVEN : 185 graden, ca. 25-30 minuten

ROOSTEREN: besmeren met klein beetje avocado olie, circa 10 minuten om-en-om. 

GRILLEN: ca. 25 minuten

Koolraap kun je lang bewaren. Bewaar ze op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in een gangkast of kelder. Dan hou je ze soms wel twee weken goed. Als de koolraap begint te rimpelen en zacht begint te worden, eet hem dan wel direct op. Je kunt de koolraap ook in de koelkast bewaren, daar blijft hij ook vrij lang goed. Je kunt de koolraap ook kort blancheren en invriezen, dan blijft hij 3 maanden goed.  Let bij aankoop of de koolraap hard en stevig is en mooi van kleuren. 

HOE SNIJ JE EEN KOOLRAAP?

Gebruik ALLES van de koolraap. Soms bevat een koolraap een “ hard kontje” die je dun weg kunt snijden. Snij de koolraap in plakken en in blokjes. 

WAAR KAN IK KOOLRAAP KOPEN?

Gelukkig lijkt de koolraap een comeback te maken. Het is jarenlang een vergeten groente geweest, maar sinds enkele jaren vinden we ze in het herfst/winterseizoen zelfs gewoon in de supermarkt. Ik koop ze liefst biologisch, maar dat is persoonlijk. Kijk ook eens in je omgeving rond. Heel veel mensen hebben tegenwoordig moestuintjes. Ik ken bijvoorbeeld een aantal lieve boeren bij mij in de buurt die mij soms gratis en voor niets veel geven, omdat ze weten dat ik zoveel groente eet ;). Wat zij over houden krijg ik. COOL!

Koolraap is niet duur. Ik betaal in de biowinkel gemiddeld 1,50 per koolraap, in de supermarkt ligt dit nog lager. Bij Lidl vond ik ze al voor 89 eurocent. 

Gezond, lekker, veelzijdig en goedkoop dus! 

Niets staat jou in de weg om de koolraap ook te ontdekken! Zeker als je graag pompoen lust, maar deze vaak te prijzig vind. Dan is de koolraap een perfecte goedkopere vervanger! 

SAM_2836

Maak ook eens patat van koolraap! Dit kun je met of zonder olie bakken. En of in de oven, of in de airfryer! Ik maak mijn koolraap patat zonder olie, met uiten-schillenpoeder en in de airfryer. Zo komen ze er bruin en knapperig ” met een bite” uit!

IMG_1359

Nog meer inspiratie?

KOOLRAAP FERMENTEREN

KOOLRAAP PUREE

 KOOLRAAP FRIET MET SAUS

4 Reacties op “Maak ook eens snel kennis met de koolraap!

  1. Heerlijk.gisteren voor het eerst klaar gemaakt als patat.kleinkids aardappelpatat.maar ik dus van deze knol. Heerlijk.voor mijzelf is deze een blijvertje. Volgende week wil ik het maken van een selderijknol hopen dat die patatjes netzo lekker is.
    Zo kun je toch gezond mee blijven doen.

  2. Nee de smaak van koolraap kan mij niet bekoren. Ik weet nog goed ((het is al 50 jaar geleden) dat mijn moeder er frietjes van maakte bestrooid met nootmuskaat. Ik vond het vreselijk!

    • Joh!!…Kijk eens naar al de voedingsstoffen vitaminen en mineralen die er in zitten. En nog calorie arm. Alleen daarom wil je het alleen al eten

  3. Wij vinden koolraap erg lekker. Ik maak het dan ook regelmatig klaar lekker gestoofd of geroosterd, als de kinderen komen eten maak ik er stamp van die vinden het zo niet zo lekker en als stamp met spekjes en dan gegratineerd met kaas wel.

    Knolraap is heel anders, ook erg lekker. Die doe ik vaak samen met aardappel puree, dan krijg je een heerlijke smaak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *