Review Quaker breaks

Mijn mailbox stroomde vol met vragen over de nieuwe tussendoor-koeken van het merk Quaker. Ik ben erin gedoken. 

Wat zijn breaks en zijn ze werkelijk zo vezelrijk en gezond als de verpakking claimt?

WAT IS HET?

Quaker presenteert de nieuwe koeken als krokante tussendoortjes gemaakt van 100% volkoren havermout, fruitstukjes,noten, lijnzaad en zonnebloempitten. We zien ook reclamespots voorbijkomen( zie onderaan dit artikel)  waarin deze ingrediënten zeer sterk worden uitgelicht. In de spot zien we dat er erg veel zonnebloempitten en havermout in de koeken zit.

Quaker is onderdeel van PEPSICO. Dit is een multinational op het gebied van voedingsmiddelen en dranken die zijn hoofdvestiging in de Verenigde staten heeft. ( NY) Onder Pepsico vallen wereldwijde bekende merken, waaronder Quaker. Het zijn beruchte merken die niet al te milieuvriendelijk worden geproduceerd ( Monsanto) en worden daardoor regelmatig onder vuur genomen. Zo ook de producten van Quaker. Op de Nederlandse markt bekleedt Quaker grote delen van de schappen in supermarkten. Met name ontbijtproducten en snacks en tussendoortjes. Quaker springt niet al te zuinig om met de suikerpot, en dit zien we in vrijwel alle producten terug. 

Ik beoordeel de CRANBERRY-AMANDEL  breaks. Wat zit erin?

VOLKOREN HAVERMOUT 19%: zoals je ziet bevatten de koeken hooguit 19% havermout. Profileren dat de koeken bestaan uit 100% volkoren havermout vind ik persoonlijk dan ook een tikkeltje overdreven. 

VOLKOREN HAVERMEEL 18% : meel, en dus geen havermout. 

VOLKOREN TARWEMEEL 18% : daarbij komt ook nog eens tarwemeel. Anders gezegd spreken we hier gewoon van een mengsel, en niet enkel van 100% volkoren havermout. 

SUIKER: de grote twee na het meel. Wat betekent dat er flink met de suikerpot is gestrooid.

ZONNEBLOEMOLIE: industrieel meest gebruikt naast palmolie

INULINE: zie mijn artikel

AMANDELSTUKJES 4,7% : om de koeken “ :cranberry-amandel” koeken te noemen van nog geen 5% amandelen vind ik persoonlijk een slim marketingtrucje. 

GEDROOGDE STUKJES CRANBERRY 3,5% : again, om de koeken “ cranberry-amandel” koeken te noemen met nog geen 4% aan cranberry’s vind ik persoonlijk een slim marketingtrucje.

MALTITOL ( kunstmatige zoetsof) : je kunt je afvragen waarom er een kunstmatige zoetsof in deze koeken voor moet komen terwijl er al een halve suikerpot in is verwerkt. Om de claim ” 40% minder suiker” waar te kunnen maken misschien? Wat is maltitol eigenlijk? Maltitol is een suikeralcohol ( polyol) die wordt gebruikt in tal van voedingsmiddelen als kunstmatige zoetstof. Het heeft 0,9 maal de zoetkracht van gewone suiker. Het is geen natuurlijke zoetstof, het komt in de natuur niet voor. Maar omdat het wel wordt gemaakt uit natuurlijke ingrediënten, wordt het wel vaak als ” een natuurlijke zoetstof” verkocht. Er zijn vele manieren om maltitol te maken, de meest gebruikte is uit maïsmout afkomstig uit tarwe of maïs. Omdat het geen bijsmaak geeft, wordt het erg vaak gebruikt in snoep. En wordt het vaak als draagmiddel ingezet in producten met stevia. Stevia heeft vrij snel een bittere smaak, de maltitol maskeert deze. Voor een deel wordt maltitol in de dunne darm opgenomen en door het lichaam als glucose verwerkt. Het niet opgenomen gedeelte gaat direct door naar de dikke darm en wordt in de darmflora gefermenteerd. Dit proces geeft de bekende klachten, waar mijn kennis waarschijnlijk nu mee te kampen heeft gekregen: winderigheid, rommelende darmen, en diaree. Ben je intolerant voor deze stofjes, kan één dropje meteen zorgen dat je uren op de WC moet doorbrengen en extra toiletpapier moet inslaan. Bij een gemiddelde inname van 25 gram maltitol kunnen ook bij mensen zonder intoleranties dezelfde klachten ontstaan.

ZONNEBLOEMPITTEN 2,4% : die 2,4% ziet er in werkelijkheid toch iets anders uit dan de golfbewegingen aan zonnebloempitten in de reclamespot.

CALCIUMCARBONAAT : synthetisch

HONING: hup, vooruit, omdat het vast nog niet zoet genoeg is.

GLUCOSEPOEDER: ook wel druivensuiker.

ZOUT: best veel zout voor een zoete koek

LIJNZAAD 0,9%: ook hier ziet die 0,9% lijnzaad er een tikkeltje anders uit op de verpakking wordt geclaimd. 

SOJALECITHINE: emulgator

AMMONIUM BICARBONAAT, NATRIUM BICARBONAAT: rijsmiddelen

NATUURLIJKE AROMA’S: lees meer over natuurlijke aroma’s in mijn uitgebreide artikel

VEENBESSENSAP-CONCENTRAAT: zuur !

MAGERE MELKPOEDER: en dus zijn de koeken niet geschikt voor veganisten en voor mensen met een koemelk-intolerantie/allergie. 

Zoals we kunnen lezen wordt er erg veel uit zijn verband gerukt in de promoties. Het gaat niet om havermout-koeken, maar om een mengsel van diverse melen waaronder havermout. De amandelstukjes en cranberry’s zijn in deze koeken best een zoekpuzzeltje. En dat “ rijk aan vezels” verhaaltje? Met amper 1,7 gram vezels per koek valt dat ook reuze mee. Ter herinnering: we hebben iedere dag zo’n 30-40 gram vezels nodig. Dat wordt dan flink wat van deze koeken eten, wil je daar enigszins in de buurt komen. 

Meest zorgelijke punt zijn weer die suikers. Per koek ( 27 gram) tik je 4,2 gram vrije suikers mee. Dat is behoorlijk veel voor een tussendoortje. 

Voor de genoemde zonnebloempitten en lijnzaad hoef je het ook niet te doen. Die kun je ook op één hand tellen per koek. Verder vind ik, dat er onnodig veel met de suikerpot is gestrooid en waarom de kunstmatige zoetstof? De honing? De glucosepoeder? Wel, er wordt ook een claim gemaakt dat de koeken 40% minder suiker bevatten. Als je je bedenkt, dat deze koeken al minder suiker bevatten, kun je je wat voorstellen bij de grote suikerpotten die er in “ normale” koeken worden geroerd. Omdat deze dus minder suiker bevatten zijn ze extra gezoet met maltitol. Geen lieverdje voor onze darmen. Al bij kleinere hoeveelheden kan met fikse last krijgen van diaree, rommelende darmen, buikpijn, misselijkheid en winderigheid. 

Resumerend: de koeken bevatten veel suiker, ondanks de 40% minder-suiker-claim. De koeken zijn niet erg rijk aan vezels, zoals op de verpakking wordt vermeld. Ze bestaan niet volledig uit 100% volkoren havermout, ze bestaan voor 55% uit een mengsel van havermout, havermeel en tarwemeel. De zonnebloempitten/lijnzaad/cranberry-claims in zowel de commercial als op de verpakking zijn zeer overdreven uitgemeten. Met hooguit 2,4% zonnebloempitten, 3,5% cranberry, en maar 0,9 % lijnzaad zijn deze ver te zoeken in de koeken. 

Een reactie op “Review Quaker breaks

  1. Het wordt bijna saai, vrijwel altijd rommelen de fabrikanten met voedsel. Wanneer gaan de ogen van mainstream Nederland open? We kiezen met onze portemonnee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *