Maïsveld muffins
Ik vind ( verse) maïs erg lekker. Ik eet het alleen niet vaak, omdat ik bij een teveel ( en begin ik eenmaal….) wat last krijg van spijsverteringsproblemen. Maïs staat bekend om zijn wat slechte vertering. Gelukkig heeft niet iedereen er last van. Maïs is knettergezond. Maïs heeft een slecht imago. Dit komt vooral door de genetische manipulatie en de vrij hoge koolhydraten. Maar wist je dat maïs bizar rijk is aan kalium en eiwitten? Als je kiest voor verse, biologische maïs past maïs juist zeer goed in een gezond eetpatroon.
Maïs kun je vers kopen in kolven. Koop liever geen ingeblikte maïs. Deze bevatte erg veel toevoegingen zoals zout, conserveermiddelen en suiker. Daarnaast is de maïs, als deze niet biologisch is, nooit GMO-vrij. Het lijkt misschien een heel werk om de maïs van de kolf te krijgen, maar met simpele trucjes is dat echt een peuleschil. Zodra de maïskolven zijn gekookt, zet je de kolf rechtop, en ga je met een mes langs de korrels. Je snijdt de korrels er dan gemakkelijk af. Kook maïs altijd goed. Wil je toch echt graag wat sneller en gemakkelijker? Kies dan voor biologische maïs in pot.
Dit heb je nodig:
- 250 gram gekookte maïs, bewaar 50 gram apart voor de garnering
- 200 gram havermout
- 100 gram zonnebloempitten
- twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
- een halve banaan, gepureerd/geprakt
- 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
- 225 ml water
Voor de topping:
- Vier flinke eetlepels greensweet-stevia ICING poedersuiker
- anderhalve eetlepel biologische magere cacaopoeder + klein beetje havermelk of andere plantaardige melk
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een muffintray met papieren muffin vormpjes. Roer alle ingrediënten voor de muffins, behalve 50 gram maïs, door elkaar tot een homogene massa. Vul de vormpjes goed vol, er mag een flinke kop op zitten. Bak de muffins in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.
Meng de cacao door de poedersuiker, en voeg kleine beetjes melk toe tot er een mooi glazuur ontstaat. Besmeer de muffins met het glazuur en bestrooi met de maïskorrels.
Ik ga ze maken als biologische mais er is. Ze zien grappig uit, leuk om te trakteren.
Dank je wel!
Groet Maria Ong