Natuurlijk krullen in je haar met de scrunchie-curl-methode!

Een poosje terug postte ik op mijn socials over mijn natuurlijke krullen, die ik d.m.v een scrunchie en wat natuurlijke haargel in mijn haar kreeg. Dit werd goed opgepakt en inmiddels stromen de leuke en enthousiaste reacties bij mij binnen. Daar kan ik echt heel erg blij van worden. Als ik een foto van mijzelf post met een volle goed gelukte kop met krullen, dan krijg ik steevast keer op keer opnieuw de vraag “ HOE . 😵 DOE.😯 JIJ.😲 DAT???😯 Vandaar ik het idee kreeg om alles even overzichtelijk in een artikel te zetten zodat ik telkens als mij dit wordt gevraagd, ik het linkje kan doorzetten.

SCRUNCHIE????😳😳

Wat mij opviel, was de vele vraag wat een scrunchie is. Veel mensen weten klaarblijkelijk de officiële benaming van zo’n gestoffeerd haar-elastiek niet. Maar het gaat dus om een elastiek voor je haar waar een opgekruld stukje stof omheen zit. Dit is niet alleen leuker om in je haar te dragen, het beschermt je haar ook wat beter tegen afbraak van al die elastiekjes. Je kunt ze tegenwoordig echt overal kopen, van drogist tot modewinkels, van discounters tot benzinestations. Ze kosten ook nog eens zeer weinig, en je kunt er enorm lang mee doen. Uiteindelijk zal de rek uit het elastiek verdwijnen, maar dat kan best even een lange tijd duren.
De scrunchie kun je ideaal inzetten om eigen natuurlijke krullen / slag in je haar te krijgen zonder dat daar chemische meuk en zeer hete apparaten aan te pas komen. Alles wat je nodig hebt is een goede scrunchie, een natuurlijke haargel en…wat geduld.
Wat ook belangrijk is, is een goede verzorging van je haar. In principe lukt het met ieder haartype, van dun en steil tot dik en vlas. Echter is een goed resultaat sterk afhankelijk van de conditie van je haar. Zorg daarom voor de juiste verzorgingsproducten ( een goede natuurlijke shampoo + conditioner) en liefst nog een fijne leave-in-conditioner. Mijd daarnaast ook zoveel mogelijk styling-producten, ook hete apparaten als föhns en stijl / krultangen en blowers. Dit zijn allemaal vrij schadelijke dingen voor je haar. Minder is in dit geval meer. Naar mijzelf kijkend heb ik nog een mooie bos met haar op mijn bijna 53 ste…..met nog geen enkele grijze haar. Ik laat het dan ook zoveel als mogelijk is met rust, dus geen apparaten/ meuk in mijn haar. Ik heb zelfs nog nooit een föhn in huis gehad! Ik laat mijn haar aan de lucht drogen. Ook gebruik ik geen kammen of borstels, maar mijn vingers om mijn haren door te kammen. Door mijn haar zoveel als mogelijk met rust te laten blijft het in opperste conditie. Ik heb van nature zeer dun, vlas en steil haar.
Al jaren laat ik het daarom om de 2/3 jaar permanenten bij een kapper die met de meest natuurlijk mogelijke producten werkt. Zeker de laatste jaren is het meer om de drie jaar dan om twee. Ik ben er geen fan van, maar het zorgt er wel voor dat mijn haar jarenlang een leuke slag behoudt. Als je het niet om de 6 maanden doet, je haar verder ook niet behandelt met allerlei andere vervelende stoffen ( verf) en je het zeer goed verzorgt, dan is het allemaal prima door je haar op te vangen. Mijn haar reageert er gelukkig nooit vervelend op, omdat ik direct na zo’n behandeling start met extra verzorging,

GOEDE VERZORGING NOODZAKELIJK

Ik krijg ontzettend veel vragen gesteld over hoe ik mijn haar verzorg en met welke producten. Dat wil ik altijd graag beantwoorden maar feit blijft, dat jouw haar de mijne niet is en andersom. Het is dus zaak, om voor jezelf de juiste en vooral geschikte verzorging te vinden. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan genoeg natuurlijke alternatieven waaruit je kunt kiezen. Want laat dat goed duidelijk zijn: ….conventionele haar- en stylingsproducten zijn niet gezond voor je haar. KLIK HIER om daar meer over te lezen.
Mooi, gezond, stabiel en fit haar begint dus bij verzorging, en daarom is een goede shampoo + conditioner erg belangrijk. Ik kijk zelf altijd sterk naar de BEHOEFTEN van mijn haar. En pas daar mijn verzorgingsproducten op aan. Ik ben wat betreft shampoo + conditioner vrij honkvast omdat mijn haar zeer lange tijd erg fijn kan reageren op een bepaalde shampoo + conditioner. Ik probeer voor mijn werk vrij veel merken uit, en soms zitten daar echte parels tussen. Ik ontdekte bijvoorbeeld recentelijk de zeer unieke en bijzondere shampoo + conditioner van jet merk MAS NEWEN. Eerst wat over het merk. MAS NEWEN  ( opgericht in 2015 ) betekent letterlijk “ meer levenskracht “ en is een kleine onderneming uit Chili. Dat is wel een minpuntje, want liever haal ik alles gewoon uit Nederland. Daar tegenover gezet onderneemt dit bedrijf 100% puur, eerlijk, en natuurlijk, zoveel mogelijk rekening houdend met mens , dier en milieu. De zepen worden in Thailand geproduceerd, waar mensen van de community de fabriek geheel zelf draaien. De ingrediënten worden wild geplukt door de mensen zelf in de jungle / nabije omgeving en direct omgezet in verschillende soorten probiotische zeep, shampoo en conditioner. Het betreft een fermentatieproces waarbij schimmels en bacteriën het werk verrichten. Ook zijn er eigen plantages waar vele verse ingrediënten worden geoogst en direct worden verwerkt. Op verpakkingen kunnen we “ wild crafted” lezen achter of voor sommige ingrediënten, dit betekent dat deze in het wild zijn geplukt, en dat de rest van hun eigen plantage wordt geoogst. Samen met de KODKOD FOUNDATION heeft Mas Newen de missie om de uitgeputte bodems en biodiversiteit in Chili te verbeteren, en de boeren te voorzien van een eerlijk inkomen door middel van de productie van hoogwaardige planten oliën die in de producten worden verwerkt.
Vooralsnog worden er plastic gerecyclede flessen gebruikt, maar daar wordt as-we-speak aan gewerkt om dat te veranderen. Als je fles op is kun je hem zelf ook weer recyclen / her-gebruiken. Verder zijn de producten 100% veganistisch en vrij van microplastics.
Het principe werkt hetzelfde als bij andere fermentaties. Door de omzettingen worden alle krachtige eigenschappen van planten versterkt. Doordat er verder totaal GEEN chemicaliën worden gebruikt ( dus ook geen alcoholen! )  krijgt het haar beter de gelegenheid al deze stoffen beter op te nemen. Bovendien is het zeer bevorderlijk voor de hoofdhuid. Wat nog een fijne bijkomstigheid is, is dat de shampoo en conditioner veel langer houdbaar blijft, zeker 12 maanden na opening.
Zeker voor mensen die kampen met hoofdhuid-problematiek, zoals jeuk, schilfers, trekkerig gevoel en droogheid, kan deze shampoo en conditioner een oplossing zijn.
De ingrediënten zijn simpel en de lijst is kort. De shampoo bestaat uit bronwater, wild-crafted zeepnoten, Makrut limoen, wild crafted Iniaase laurierblad( dat houdt de hoofdhuid erg gezond en voorkomt uitdrogen van het haar )  wild crafted olifanten-appel, ananas en pure etherische citroengras-olie.
Wat betreft de conditioner komt het zo’n beetje op één zelfde lijst aan ingrediënten neer, maar zijn er nog wat ingrediënten aan toegevoegd zoals Indiase rozenappel, en rijstzemelen.
De meeste shampoo’s + conditioners, ook natuurlijke in natuurlijke vormen, bevatten stofjes die ons haar juist geen goed kunnen doen, en ook onze hoofdhuid behoorlijk kunnen pesten. Denk aan parabenen, siliconen, minerale oliën, waxen., alcoholen, en andere hormoon-verstorende stoffen. Deze shampoo en conditioner is daarom zeker uniek te noemen.
Er zijn een aantal puntjes, waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen ruikt deze shampoo en conditioner “anders” dan dat je gewend bent. Het bevat geen toegevoegde geurstoffen, en de geur is daarom nogal eigenaardig, maar zeker niet onaangenaam. Al zijn de meningen daar over verdeeld, zo vind ik de geur niet vies, maar Rosa vind het afgrijselijk ruiken 🥴 Het is een geur waar je wellicht even aan zult moeten wennen omdat je gewend bent dat shampoo’s lekker ruiken naar viooltjes en bloemetjes. Dat doen deze shampoo en conditioner niet. Maar zoals ik ervaar, vind ik de geuren zeker niet vies en on-aangenaam. De shampoo geurt fris, de conditioner mild fris. Je ruikt zeker de limoen er wel in. Qua textuur is het ook nét even ietsje anders dan conventionele shampoo’s en conditioners, het is meer fluweel-achtig. Ik vind de textuur echt geweldig. Het komt zeer fijn gedoseerd uit de fles en het smeert zich fijn over het haar uit. Omdat er geen synthetische meuk wordt gebruikt mag je ook geen dotten schuim op je hoofd verwachten. Het schuimende effect is er zeker, maar het is geen schuim-beleving zoals je dat waarschijnlijk gewend bent. Het schuim is afkomstig uit de zeep-noten.
Als je je verwachtingen bijstelt, zul je deze zaken ook niet storend gaan vinden.
Een ander product waar ik razend enthousiast over ben is de leave in conditioner ( hair repair cream ) van Earth Line. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Dit tubetje is mijn echte life-saver in de zomermaanden, als mijn haar door droogte en zon sneller uitdroogt en vlassig en statisch kan raken. Ik gebruik het in zowel droog haar als handdoek-droog haar. Als mijn haar het nodig lijkt te hebben , smeer ik een erwtje uit tussen mijn handen en knijp het in mijn haar en haarpunten. Het heeft een verrukkelijke geur en het werkt vrijwel direct.
Qua styling ben ik geen groot-verbruiker. Alles wat ik gebruik om mijn haar te stijlen en in model te houden is natuurlijke haargel. Ik gebruik dus geen spray / mousse / en vele andere vervelende stijgingsproducten, wat zeker bijdraagt aan een optimale conditie van mijn haar. Mijn allergrootste favoriet is de haargel van ECO COSMETICS. Deze haargel is gewoon topper-dan top omdat het voldoet aan al mijn eisen. En, ook niet onbelangrijk, het is erg goed betaalbaar. Dit is een tube van 125 ml en kost “ maar” € 7,95. Dit vind ik echt goedkoop, als je je bedenkt dat de gemiddelde conventionele “ hippere” merken ook rond deze prijsklasse liggen, niet te spreken over de andere natuurlijke alternatieven. Deze liggen gemiddeld op 2-3 x zoveel duurder. Wat zit erin?
WATER: Daar bestaan alle gels zo’n beetje uit, dus ook deze gel
BERKENEXTRACT: biologisch en zeer voedend en verzorgend voor haar en de hoofdhuid
ALCOHOL: geen paniek! Het gaat om een milde alcohol ( cetyl) die wordt gemaakt uit graan. Al deze vettige alcoholsoorten zijn in staat veel vocht vast te houden. Ze houden de huid daarom zachter. Ze irriteren ook vrijwel nooit. Het zijn natuurlijke alternatieven op de gedenatureerde alcoholen die industrieel enorm veel worden gebruikt. Deze natuurlijke alcoholen komen we voornamelijk tegen in 100`% natuurlijke, biologische producten en sommige producten die zijn ontwikkeld voor de kwetsbare huid. De alcohol die Eco cosmetica gebruikt is bovendien biologisch .
KIWI EXTRACT: Een zeer fijn ingrediënten om het haar te versterken
JOBOBA OLIE: tja, wat voor slechts valt te zeggen over deze wonder-olie? Verzachtend, herstellend, versterkend!
CAFEINE: HUH? ☹️ Zit dat niet in koffie en cola? Ja klopt. Maar het is ook een waanzinnig goed en natuurlijk goedje om ons haar meer elasticiteit te geven. Bovendien worden de haarwortels gerevitaliseerd. Wist je, dat er zelfs speciale cafeïne shampoo’s bestaan?
SORBITOL: een natuurlijk middel om de gel zijn werking te geven in versteviging.
XANTAANGOM: eveneens een middel om de gl zijn werking te geven in versteviging en textuur.
EEN MIX VAN PURE ESSSENTIELE OLIEN : geeft de gel een lekkere geur en geeft extra verzorging
D-LIMONEEN / LINALOOL/CITRONELLOL/ CITROENZUUR: allen op planten basis en dus volledig veilig voor huid en haar. Wordt toegevoegd voor meer geur.
Met deze haargel maak ik mijn crunchie-curls. Je kunt uiteraard iedere andere gewenste haargel gebruiken, of als je liever iets van mousse gebruikt is dat natuurlijk ook helemaal prima. Maar mijn beste resultaten worden behaald met deze haargel. Ik gebruik soms ook mijn eigen gemaakte lijnzaad-gel, dat lukt op zich ook best aardig maar lang niet zo goed als met deze haargel, dus ik kan deze gel wel aanbevelen.

HOE MAAK JE SCRUNCHIE CURLS ???

Ik ga jullie zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen hoe je zeer eenvoudig scrunchie-curls maakt. Want echt moeilijk is het niet, het vraagt in het begin even wat oefening wat betreft het haar inbinden, maar heb je eenmaal de kneep te pakken, is het voortaan een peulenschil.
Om de krullen in je haar te verkrijgen moet je het haar vochtig maken. Was en conditioneer je haar het liefst, dit zorgt voor een extra bos glanzende krullen. Waar je mee begint, is je haar nat maken / wassen, en deze HANDDOEK-DROOG maken. Als je het namelijk echt nog zeik-en-zeiknat laat, kan het haar in harde stukjes opdrogen, en lukken de krullen / slagen ook minder goed. Het is dus echt wel een belangrijk puntje dat je haren handdoek-droog zijn. Dan behandel je het haar met de haargel. Verdeel gelijkmatig en knijp de gel losjes in de haarpunten. Laat ook dit kort even wat opdrogen.

Dan gaan we over naar het inbinden van het haar. Hierboven heb ik geprobeerd om dit zo goed en duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Op voorbeeld 1 zie je hoe ik mijn haar tot een hoogte opbind en bij elkaar heb getrokken, vervolgens pak je de scrunchie en haal je het haar als een soort lus erdoor. Trek het haar in de lus wat aan.
Op foto 2 laat ik zien dat er een pluk haar onder de scrunchie uit blijft steken. Deze pluk pak je vast en draai het wat, stop je onder de scrunchie terug, zodat de pluk én niet meer zichtbaar is, én meedoet met de krul. Op foto 3 zie je hoe de knot er uit komt te zien.
Laat de knot zo lang mogelijk zitten, tenminste tot het haar volledig is opgedroogd,. Als het wat uitzakt, trek je het haar weer voorzichtig aan. Als het haar een aantal uren ( ik laat het zelf ongeveer zes uur zitten ) ingebonden heeft gezeten, verwijder je rustig en voorzichtig de scrunchie. Het resultaat bij mij is een volle bos met krul / slagen in het haar.

Om de krullen “ langer houdbaar” te houden spray ik er heel soms nog wat Eco Cosmetics haarlak in. Maar dat doe ik eigenlijk nooit.. De krullen / slagen blijven bij mij een aantal uren goed zichtbaar. Uiteraard moet je het haar niet gaan uitborstelen of kammen ( wisten jullie dat ik niet eens een kam of borstel in huis heb ??) want dan kam je het resultaat er linea-recta weer uit. Steil je bos met JE VINGERS, en trek niet te hard door het haar. Je kunt eventueel nog wat haargel in de krullen knijpen voor extra versteviging. Eigenlijk is de grootste boodschap om je haar lekker MET RUST te laten. De krul / slagen zullen dan op hun best blijven en zo lang mogelijk op je schouders met je mee dansen. 
 

NOG WAT TIPS :

 
– kies scrunchies die niet te groot zijn. Hoe strakker een scrunchie kan worden ingebonden, hoe beter de krullen pakken
– verwacht niet dat de krullen een dag blijven zitten. Net als met stijl-apparaten zal het vanzelf weer weg zakken, bij de één gaat dat alleen wat sneller dan de ander
– voor extra versteviging kun je extra haargel voorzichtigjes en zachtjes in je krullen knijpen. Kam niets erdoor, want daar zakken de krullen verder van uit.
– iedere uitkomst is weer anders, zo kan je de ene keer een volle bos hebben, de andere keer maar een paar lichte slagen
– zorg ervoor dat je haar echt kurkdroog is voordat je de scrunchie uit je haar verwijdert
 

PRODUCTEN BESTELLEN ?

 
Voor de ECO COSMETICS HAARGEL  klik je HIER
Voor de MAS NEWEN SHAMPOO  klik je HIER
Voor de MAS NEWEN CONDITIONER  klik je HIER
Voor de EARTH LINE HAIR REPAIR CREAM klik je HIER
 
 
Ik hoop dat ik jullie een groot plezier heb kunnen doen met mijn manier van crunchie-curls maken! Het bespaart je een hoop geld en vooral …je bespaart je haar!

3 Reacties op “Natuurlijk krullen in je haar met de scrunchie-curl-methode!

  • over krullen, en hoe je dit op een meest natuurlijke manier kunt maken. Wellicht is een leesbril aanschaffen een goede tip ?

 1. Hallo Monique.
  Heel blij ben ik met de shampoo en conditioner van Mas Newen. Het geeft ook zijdezacht haar. Ik heb veel, maar ook heel fijn haar, dat
  alle kanten op springt, ook door kruinen op het voorhoofd etc.
  Dat geeft “valse “ krullen en die haren leven afzonderlijk een zeer levendig leven.
  Door het een beetje bij elkaar te houden föhn ik het ( geloof mij, ik heb van alles geprobeerd zonder het te föhnen, maar het lijkt een ontploffing).
  Om mijn haar te beschermen tegen de warme lucht van de föhn, wat kan ik daarvoor gebruiken, naast de shampoo en conditioner van Mas Newen?
  Graag hoor ik je antwoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *