Notenpasta’s….welke zijn de beste als je dit liever niet zelf maakt?
Sinds de gezonde trends en golven zijn noten allang geen onderschatte lekkernijen meer. Jaren geleden, voor de gezonde trends zijn intrede deden, waren noten vooral een delicatesse en werd er grif voor betaald. Het was vooral verkrijgbaar in speciale noten-bars, op markten en in sommige supermarkten werden er enkele soorten verkocht. Inmiddels zijn de schappen in supermarkten flink gegroeid en kunnen we allerlei soorten en varianten vinden. Meer lezen over noten? KLIK HIER.
Dankzij de gezonde golven zijn we noten meer gaan gebruiken. Niet alleen uit het vuistje, maar we verwerken het o.a ook in salades, gerechten en…we maken er pasta van. Voor de opkomst van de noten vonden we deze notenpasta’s voornamelijk in de biowinkel. Ook daar kwamen we niet veel verder dan een tahin ( sesampasta) en een cashewnoot-pasta. Inmiddels zijn de schappen in de biowinkel ook uitgebreid, en kunnen we naast pindakaas, sesampasta en cashewpasta ook vele andere pasta’s vinden op basis van noten. Van hazelnoot tot witte en bruine amandelpasta, van walnootpasta tot pistache en macadamiapasta. Dit heeft zich sinds kort ook uitgebreid naar de supermarkt. Grotere supermarktketens als AH hebben zelfs een eigen huismerk in verschillende notenpasta’s.
Dat lijkt op zich een prettige ontwikkeling. Want we weten allemaal inmiddels wel hoe gezond en voedzaam noten zijn. En hoe toegankelijker deze gezondere alternatieven op ander broodbeleg zijn, hoe beter. Maarrrrr……ja, ook hier kleeft er een “ maar” aan de pasta’s uit supermarkten vast.
DE ENE NOTENPASTA IS DE ANDERE NIET
Net zoals met talloze andere gezonde voedingsmiddelen het geval, worden noten vooral weggezet als gezond, goed, natuurlijk enzovoort. Een fabrikant kan een mooi sprookje op zijn verpakkingen vertellen. Dat gaat vaak over de ( inderdaad) goede voedingsstoffen in noten. Maar iedere fabrikant verstaat ook de kunst van het weglaten. En wordt er bijvoorbeeld niet verteld, dat er suiker ( meestal in de vorm van dextrose) en/of palmvet aan is toegevoegd. Het is zo’n beetje hetzelfde verhaal als pindakaas. In mijn pindakaas-test kun je o.a lezen dat er verschillen zijn tussen biologische pindakaas uit de biowinkel en ( ook biologische) pindakaas uit de supermarkt. Zo werkt het ook met notenpasta’s. In de biowinkel vind je de beste papieren, al is het ook daar opletten. Zo kan het voorkomen, dat er in verschillende notenpasta’s rietsuiker zit.
De meeste notenpasta’s in de supermarkt zijn verrijkt met iets anders, bijvoorbeeld salted karamel, chocolade of kokos. Ze zijn dus niet 100% puur. Daarnaast bevatten de pure varianten, als deze verkrijgbaar zijn, vaak palmvet en suiker. Zeker noten zijn, na het vermalen, behoorlijk stevig en stroef en droog van structuur. Als je dit bijvoorbeeld een paar dagen in een potje laat staan, komt er vanzelf een laagje vet op te liggen: dit is het van nature aanwezige vet uit de noten. Door extra vet toe te voegen wordt de massa smeuïg, waardoor het smeerbaar wordt en geconserveerd. Om de vettige smaak te maskeren, wordt er soms dextrose aan toegevoegd, en zout. Eigenlijk doodzonde, want het vernietigt de heerlijke, pure en natuurlijke smaken van de noten zelf.
In de biowinkel of gezondheidswinkel/ supermarkt vind je echte pure notenpasta’s. Er wordt hieraan vrijwel nooit iets toegevoegd, ook geen zout. En zo hoort het. Want aan noten hoeven we niets toe te voegen. In de biowinkel vind je ook de biologische varianten. In gezondheidswinkels en supermarkten is dit niet verplicht gesteld.
In sommige supermarkten kunnen we o.a onder het merk BIO TODAY in het schap van de superfoods notenpasta’s vinden. Deze zijn van biologische teelt en kosten rond de 4,50 per potje van 170 gram. In verschillende varianten vinden we toevoegingen, maar in sommige ook niet. Goed opletten dus. BIO TODAY is een private labeling van fabrikant DE SMAAKSPECIALIST, een leverancier die veel onder PL levert aan supermarkten. Zo komen we deze zelfde potjes maar dan met een ander etiket terug bij de Aldi. Omdat PL de gelegenheid biedt zelf een prijs te maken, kunnen prijzen onderling sterk verschillen.
SCHRIKBAREND DUUR
Goed, de biowinkel is dus the place to be. Maar daar kun je nogal schrikken van de gigantisch hoge prijzen. Bijna 10 euro betalen voor een klein potje is daar geen uitzondering. En dan heb je maar 350 tot 400 gram.
NIETS BOVEN ZELF MAKEN, MAAR GEMAK DIENT DE MENS
Laat ik voorop stellen, dat ik mijn notenpasta’s en pindakaas zelf maak. Dat is dankzij mijn hoge snelheidsblender een klusje van niets: noten in de blender gooien en draaien maar. Eventueel voor de smeuïgheid wat kokosolie ( gesmolten) toevoegen en klaar ben je. Maar ik hoor vaak dat veel mensen het toch een vervelend klusje vinden. Ze vinden het vaak een smeerboel, de pasta wordt niet dik/dun/goed genoeg, en…..die afwas daarna…..Ook ligt het aan je keukenmachine, of iets snel of moeizamer gaat. Een gewone blender heeft bijvoorbeeld veel meer moeite om de noten fijn te malen, Een keukenmachine maalt te grof en kan stukjes achterlaten in de pasta. Kortom, soms is het gewoon lekker en handig om een potje kant en klaar te kunnen kopen.
En dan sta je aan het begin van een doolhof vol potjes. Want welke kies je? En voor welke notensoort ga je? Dat zijn allemaal persoonlijke voorkeuren. Maar waar je sowieso op moet letten is:
– dat de notenpasta 100% puur is
– dat de notenpasta geen suikers bevattebn
– dat de notenpasta’s geen andere toevoegingen bevat, liefst ook geen zout
– dat de notenpasta van biologische teelt afkomstig is.
TERRA SANA NOTENPASTA’S
Ik ben op zoek gegaan in zowel supermarkten als biowinkels op zoek naar meest hoogst haalbare kwaliteit, redelijke prijs en 100% noten. Ook heb ik sterk gelet op voedingswaarden, om te kunnen achterhalen of het om een PL gaat of niet. In de biowinkel vond ik zeer uiteenlopende voedingswaarden, wat vertelt, dat het niet gaat om één zelfde pasta/potje. In de supermarkt vond ik vrijwel alleen potjes van BIO TODAY. De eigen huismerken waren niet in basis gemaakt van noten, maar van suiker en chocolade. Deze heb ik dan ook niet meegenomen in dit artikel omdat ze niet relevant zijn De amandelpasta, de tahinpasta, en de mixed notenpasta’s van Bio Today zijn zonder toevoegingen. Andere varianten bevatten suikers en palm en raapoliën.
In de biowinkel kwam ik uit op één merk, wat A: 100% is, zonder toevoegingen, B: redelijk geprijsd t.o.v andere merken, en C van biologische teelt is gemaakt. Dat merk is geen onbekende in de biologische voeding: TERRASANA.
Het toeval wilde, dat ik onlangs door hen ben benaderd om een erg leuk receptenkaartje te ontwikkelen.
Deze kun je gratis afhalen in verschillende biowinkels en EkoPlaza’s. Ik nam opnieuw contact op met TS en zij stuurden mij een aantal van hun notenpasta’s toe. Ik ben ze gaan testen.
Ik kreeg een grote pot pindakaas opgestuurd, en kleinere potjes cashewpasta, witte en bruine amandelpasta, een potje crunchy pindakaas en een potje 2-mix notenpasta.
Als eerste heb ik de twee amandelpasta’s getest. Er is een variant van witte amandelen, en een variant van bruine amandelen. In iedere pot trof ik het bekende laagje olie aan. Dus eerst even flink en goed doorroeren. Dit lukte bij de bruine amandelen beter dan bij de witte, deze bleef erg lang stroef, dik en klonterig. Pas na 5 minuten flink roeren werd de massa ietsje smeervaarder, maar bleef toch erg stroef. Op een boterham smeren wordt op deze dikte vrij lastig. De bruine amandelpasta had minder moeite om smeuïg te worden en smeerde ook beter uit.
De smaken dan. De witte amandelpasta heeft mijn absolute voorkeur, omdat deze zoeter is dan de bruine. De bruine amandelpasta vond ik vrij bitter nasmaken. Ik hou van zoet, zoeter, zoetst en ik geef daarom de voorkeur aan de witte amandelpasta. De potjes bevatten 250 gram en kosten relatief 5,39 en 6.08.
De volgende waren de pindakaas-varianten. Eerder heb ik al een pindakaas-test gehouden, dus ik was benieuwd. De grote pot bevat 500 gram en kost rond de vier euro. De kleinere pot is een “ crunchy” variant, met himalayazout, en stukjes pinda. deze kost rond de drie euro.
Beiden ook het bekende olie-laagje. De grote pot pindakaas had erg veel moeite om smeuïg te worden. Het werd maar niet smeuïg en het bleef erg klonterig. Niet smeerbaar op de boterham. Tegenvallend. De crunchy daar integen was al aardig smeuïg bij het openen en hoefde maar kort doorgeroerd.
De smaken. Heerlijke rijke pindasmaak. De crunchy vond ik persoonlijk te zout, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik dit niet gewend ben.. Ik eet vrij zoutloos. En gebruik al helemaal geen zout om mijn eigen pindakaas mee op te leuken. Ik vond deze pindakaas erg smakelijk. Ik heb van het potje crunchy later een pindasaus gemaakt, dat smaakte echt verrukkelijk.
Dan op naar het potje waar ik meest benieuwd naar was, de cashew-pasta. Ook hier het olie-laagje. Na kort roeren had ik al een heerlijke smeuïge massa. Smeert perfect uit op een boterham. Mooie diepe kleur.
De smaak vond ik werkelijk heerlijk. De echte pure cashew-smaak zoals ik hem gewend ben van mijn eigen homemade cashewpasta. Zo hoort een notenpasta te smaken! Deze cashewpasta smaakt licht zoet. Je betaalt voor 250 gram gemiddeld 5,39.
De hekkensluiter in deze test is de 2-mix pasta. Dit is een amandel-hazelnootpasta, en kost gemiddeld zes euro per 250 gram.
Ook hier het laagje olie, waar je eerst doorheen moet, maar ook hier ging dat vrij snel, en is de massa lekker smeuïg. Smeert prima uit op de boterham. En de smaak? YUMMIE! Maar nu moet ik er wel eerlijk bij vertellen dat ik dol ben op hazelnoten 😉
WAAR KAN IK HET KOPEN?
De beoordeelde potjes zijn overal goed verkrijgbaar. Zowel in de biowinkel, als EkoPlaza en Vitaminstore. Je kunt ze ook erg goed vinden op internet, en daar kunnen prijzen nogal verschillen, dus loont het de moeite om even te surfen.
Ik zet de potjes notenpasta ondersteboven in de kast… Dan hoef je niet zo veel te roeren 🙂
wat een goede tip! Dank je wel!
Fijn om te lezen, veel noten op je zang!
Fijne zondag!
ben ook opzoek naar ongebrande noten de notenpastas zijn dikwijls geroosterd en dit wil ik niet en maak ze daarom dikwijls zelf .monique ken jij een merk waar de noten raw zijn
Pindakaas en notenpasta’s meng ik altijd met de mixer (één deeghaak ;)) en dat gaat prima!
Onlangs heb ik voor het eerst de Bio Today Amandel Pasta 170 gram bij Jumbo gekocht, voor € 3,79. Ik moet zeggen dat ik hier uitermate tevreden over ben en inmiddels ben ik aan mijn tweede potje bezig.
Ik maakte altijd amandelpasta tot vandaag. Om meer te varieren in noten heb ik gemengde-notenpasta gemaakt. (zakje van de Lidl) Ik ben blij verrast want het is zeker zo lekker en misschien wel nog lekkerder dan pasta met alleen amandelen.
Toen ik mijn notenpasta nog niet zelf maakte had ik een trucje om de taaie pasta met het bekende laagje olie makkelijk en snel geroerd te krijgen: In een oud dekseltje een gaatje geboord waar 1 garde van de mixer doorheen kon, en dan gewoon mixen dus. Snel klaar.
Tja moet hem zowiezo zelf maken omdat ik allergisch ben voor pindanoten en er in alle varianten, bio niet bio, eender welke winkel altijd sporen van pindas in kunnen zitten, staat vermeld bij allergiinfo..dus dat durf ik niet te riskeren. Erg jammee vind ik.