Smeuïge soft cakes

OEH! Probeer hier maar eens van af te blijven! Verrukkelijke zachte, smeuïge ” kleffe” cakejes gemaakt met chufameel.  Kun je geen chufameel vinden? Da kun je ook amandelmeel of hazelnootmeel gebruiken. Chufameel gedraagt zich anders dan andere melen, het vraagt meer vocht vanwege de grote aanwezigheid van vezels. Het gedraagt zich zo’n beetje net als kokosmeel.  Chufa is de Spaanse benaming voor tijgernoten. Ze worden ook wel “ aard-amandel” genoemd. Het is op dit moment nog vrij verwarrend, omdat tijgernoten zowel “ tijgernoten” als “ chufa” worden genoemd. Oorspronkelijk ( of moet ik zeggen OERspronkelijk) wordt de naam CHUFA veelal gebruikt. Chufa’s groeien vanaf April tot September. De planten worden gedroogd in September/Oktober, de oogst is van December tot Februari. Na de oogst worden de chufa’s gewassen om ze te ontdoen van zand en steentjes. Na deze reiniging worden ze drie maanden gedroogd. zowel vochtigheid als temperatuur worden tijdens het droogproces nauwlettend in de gaten gehouden, de chufa’s worden dagelijks omgeschept. Dit droogproces is belangrijk, omdat tijdens dit proces een gedeelte van het zetmeel wordt omgezet in suikers. Chufa’s kun je gepeld en ongepeld kopen, maar dus ook in meel ( grof en fijn)

IMG_1859

De soft cakes hebben een heerlijke romige smaak dankzij de ghee, die ik erin heb verwerkt. Meer over ghee lezen? KLIK HIER Wil je liever vegan? Vervang de ghee in het recept dan 1:1 met kokosolie.

Dit heb je nodig:

  • 425 gram chufameel of amandelmeel of hazelnootmeel
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • een grote banaan, gepureerd
  • 50 gram ghee of kokosolie, op kamertemperatuur/zacht
  • warm water

Voor de topping:

IMG_1858

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de cake in een kom stevig door elkaar en voeg daaraan steeds beetjes warm water toe. De massa moet smeuïg zijn geworden. Stort de massa op de bakplaat en maak er een vierkante plak van, van ongeveer 4 á 5 cm hoog. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf controleren. De cake moet goudbruin zijn verkleurd. Laat goed afkoelen.

IMG_1857

Roer de druppels door de cacaopoeder en voeg steeds beetjes water toe, tot er een mooi stevig glazuur ontstaat. Besmeer de cake met het glazuur, en snij de cake in vierkante stukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *