Para noten

De para noot blijft toch een beetje in het luchtledige hangen qua populariteit. Ze worden matig verkocht, terwijl andere noten als zoete broodjes over de toonbank vliegen. Toch zouden we wat meer aandacht aan deze bijzondere noot moeten schenken, want hij bezit in het bijzonder ontiegelijk veel selenium. Hoe gezond dit is, lees je verderop.

WAT ZIJN PARANOTEN?

Paranoten zijnde vruchten van de paranotenboom. Ze worden ook vaak brazil-niuts genoemd.  Deze boom groeit in Zuid-Anerika en behoort tot de grootste bomen uit het regenwoud. Ze kunnen maar liefst 60 meter hoog worden. Alhoewel de Engelse benaming voor de paranoot ( brazil nut) doet voorkomen dat de bomen enkel in Brazilië groeien vind je de bomren ook in Suriname, Venezuela, Peru en Bolivia. Een boom krijgt jaarlijks tot veertig vruchten. De noten zitten verpakt in een schil, samen met vele anderen in een hard omhulsel. Per vrucht zitten zo’n acht tot twaalf zaden. ( de noten)

GEZOND

Ook de paranoot bevat, net als andere noten, zeer veel vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Naast een ruime aanwezigheid aan fosfor bevat de paranoot bizar veel selenium. 100 gram paranoten bevatten 1917 mg selenium, wat neerkomt op ruim 3000% van de ADH, Selenium is een zeer krachtig antioxidant die de lichaamscellen beschermt. Daarnaast vermindert het de schadelijkheid van zware metalen. Vooral onze schildklier is afhankelijk van selenium. Het werkt krachtig tegen verschillende vormen van kanker . Nu moet je ook niet meteen volluit gaan met het eten van paranoten, want dan loop je juist weer kan dat je teveel selenium binnen krijgt. Er wordt aangeraden om niet meer dan 5 paranoten per dag te eten. Het selenium in de paranoten is een goed opneembare soort. Slechts twee paranoten laten de antioxidantenenzymen in het bloed meetbaar stijgen. Daarnaast kan een handje paranoten de cholesterolspiegel enorm verbeteren. Twee paranoten bevatten ongeveer 100 mg aan selenium. Advies is om tenminste twee tot vijf paranoten per dag te eten. Maak bijvoorbeeld zelf een notenmix, en voeg daaraan enkele paranoten toe. 

 

WAAR KUN JE HET KOPEN EN WAT KUN JE ERMEE?

Paranoten zijn ongebrand, gebrand, ongezouten, gezouten en geroosterd verkrijgbaar. Je kunt ze tegenwoordig in de supermarkt vinden. Kies liefst voor ongebrande, ongezouten biologische paranoten. Je kunt de noten niet zo verwerken als andere noten: uit het vuistje eten, door smoothies, gehakt ter garnering, gemalen als meel, door gerechten. Een goede kwaliteit para noten voor een redelijke prijs vind je o.a via www.puurenfit.nl  KLIK HIER

PARANOOT-HAVERCAKE

Heb je zin gekregen om iets lekkers te maken met paranoten? Maak dan deze verrukkelijke cake eens! Anders dan anders, en daarom super-lekker!

Wat heb je nodig?

  • 480 gram paranoten, in de blender tot een fijne massa vermalen ( bewaar 20 gram noten )
  • 500 gram havermout, in de blender tot meel vermalen
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • vijf eetlepels cacaopoeder
  • haver Flakes
  • warm water

…En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 •C. Gebruik een grote vierkante ovenschaal, bekleed deze met bakpapier. Roer de havermout door de paranoot-meel, en voeg bakpoeder, de losse noten, en stevia toe. Roer goed door elkaar en voeg kleine beetjes water toe toe de massa vrij vloeibaar is geworden. Stort de helft in de ovenschaal en druk aan. Meng de cacaopoeder door de rest en voeg water toe om de massa weer vloeibaar te maken. Stort deze massa op de laag in de schaal en druk aan. Bestrooi tot slot met haver flakes en druk deze ook iets in . Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-60 minuten, blijf tussentijds controleren.

 

 

2 Reacties op “Para noten

  1. Weet jij of noten, paranoten in dit geval, hun voedingsstoffen verliezen bij verhitting?

    • Paranoten worden sowieso verhit in het land van oorsprong. Dit om schimmel te voorkomen én om de noot (eigenlijk een zaad) los te krijgen van de harde dop. Daardoor verliezen ze wat vocht, maar verder gebeurt er niks mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *