Pistache / chocolade soezen ! Vegan / glutenvrij / lactosevrij / industrie vrij…

Als je echte meukvrije recepten moet bedenken, worden sommige dingen best een uitdaging. Neem zoiets als soezen. Ik heb afgelopen jaren erg veel uitgeprobeerd, en sommige recepten, zoals deze MOORKOPEN, haalden de receptenpagina op mijn website, maar heel veel sneuvelden jammerlijk. Zonder eieren ( als we dus een vegan soes willen maken ) lukken soezen gewoonweg niet echt goed, om het zachtjes uit te drukken. als zij dan ook nog de gluten missen….

 

Ik heb mij er dan ook een beetje bij neergelegd dat een ECHTE kopie van een ” meuk-soes ” niet haalbaar is, tenzij ik er ook allerlei meuk in ga stoppen. Maar gelukkig zijn er pogingen, die echt gigantisch dichtbij komen. En daar kan ik prima mee leven. Nee, het zal nooit die bekende ” Bosche-bol ” soes worden, maar ik ontdekte recentelijk wel iets, wat er serieus dichtbij kwam : volkoren gepofte rijst.  Ja, je leest het goed ; volkoren gepofte rijst. Soesdeeg moet luchtig maar ook een beetje licht taai zijn, en laat gepofte rijst deze eigenschappen bezitten…..dus ik ben gaan experimenteren. wat, zoals je kunt zien, goed heeft uitgepakt. Nogmaals wil ik benadrukken, dat je geen Bosche-bol-soes moet verwachten, maar ik vind serieus, dat deze meukvrije variant echt niet onder doet! Ik ga jullie stap voor stap uitleggen, hoe je het maakt, en wees gerust, het is kinderspel. Want…..je maakt dit alles in nog geen uurtje tijd in de AIRFRYER. Ik denk dat je dit ook gewoon in een oven kunt bakken, maar dat heb ik ( nog ) niet getest, maar het staat jou altijd vrij om dat te gaan uitproberen. Mij lijkt het geen enkel verschil maken, apart dat de baktijd iets langer duurt en de temperatuur iets hoger moet.

 

 

Genoeg gekletst, laten we gaan beginnen ! Dit is wat je nodig hebt voor tenminste vijf soezen :

 

  • 225 gram volkoren gepofte rijst ( biologisch, bij de AH )
  • vier grote eetlepels biologische erythritol
  • drie flinke volle eetlepels 100% pindakaas
  • warm water

 

Voor de vulling + topping :

 

 

  1. maal in de blender de gepofte rijst tot meel
  2. voeg de erythritol en pindakaas toe en roer steeds beetjes warm water erdoor, tot je een goed, elastisch degene krijgt
  3. verdeel het deeg in vijf ballen.
  4. maar een holletje in iedere bal, zodat er een holle binnenkant ontstaat, vouw het deeg aan de bovenkant dicht.
  5. zet de soezen op het rooster in de AF , zet de temperatuur op 165 graden en bak 10 minuten
  6. zet de temperatuur op 180 graden en bak 5-6 minuten
  7. controleer of de bollen goudbruin zijn gegaard, en laat kort afkoelen.
  8. maar aan de bovenkant een kleine opening.

 

GARNEREN / VULLEN :

  1. laat ongeveer vijf flinke eetlepels kokosolie au-bain-marie smelten.
  2. voeg de erythritol / cacaopoeder / pistache meel toe en roer tot een stevige massa
  3. vul steeds een soes, en schep wat van de vulling over de soes
  4. garneer af met kokosrasp / niks / en sinaasappel granulaat
  5. laat alles goed hard worden.

 

TIP :

  • je kunt de soezen het beste 24 uur op een koele plek op een bord laten staan. de volgende dag is alles dan goed hard geworden.

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *