Pure chocolade….welke smaakt het beste?

Chocolade…….????

Het woord alleen al doet velen het water in de mond lopen. Bij mij ook. Ik kan intens genieten van een stukje chocolade, die ik in mijn mond laat smelten. Ik ben een pure chocolade liefhebber. En dan zo bitter mogelijk. Als ik mezelf dus wil verwennen, dan koop ik een 100% pure chocolade.
Over chocolade wordt erg veel geschreven. We weten allemaal dat het behoort tot “ snoepen” en niet tot de gezonde voedingsmiddelen behoort. Afgelopen jaren is echter wetenschappelijk bewezen dat pure chocolade wel degelijk gezonde voordelen heeft als we het matig consumeren. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven, KLIK HIER om naar het artikel te gaan.

Ik maak mijn chocolade zelf, maar soms wil ik mezelf verwennen, en koop ik biologische pure chocolade in de biowinkel. En dan liefst 100%. Lager dan 99% puur ga ik nooit, want het moet voor mij vooral lekker puur en bitter blijven. Supermarkten liggen tegenwoordig overvol met soorten pure chocolade om aan de grote vraag te voldoen. Je vindt daar voornamelijk veel varianten op pure chocolade van het merk Lindt. Zij gaan tot 99%. Wil je 100% scoren, dan ben je vaak aangewezen op de biowinkels.
Ik koop daar dan ook altijd mijn chocolade.
Omdat ik vrij veel vragen kreeg over verschillende soorten pure chocolade, heb ik besloten om er vier te gaan testen. Vier varianten die meest worden verkocht en het beste verkrijgbaar zijn. Wat zit erin? En welke smaakt het beste?
De vier soorten die ik heb getest:
* LOVE CHOCK raw choclate Creamy Coconut Nibs, 73% cacao € 2,99 voor 40 gram
* PACARI RAW 100% cacao , € 4,99 voor 50 gram
* LINDT EXELLENCE 99% cacao, € 2,19 voor 50 gram
* VIVANI 99% cacao , € 2,29 voor 80 gram

LOVECHOCK

Lovechock is een populair merk, we vinden het voornamelijk in bio en gezondheidswinkels. In deze reep vinden we naast 73% cacao vrij veel andere ingrediënten, zoals kokosbloesemsuiker, kokosnoot ( 15%) cacaobibs ( 9%) zonnebloemlecithine, vanille bourbon, hazelnoten  en cacaomassa. Deze repen worden gezoet met kokosbloesemsuiker, wat neerkomt op gewoon suiker. Een reep van 40 gram bevat zo’n 6 gram suiker en 12 gram verzadigd vet. Omdat er geen melkbestanddelen wordt gebruikt zijn de meeste repen van LoveChock geschikt voor veganisten. Ok deze variant is geschikt voor veganisten. De reep is biologisch.
De smaak is heerlijk, echt romig en zoet. Het is een feestje in je mond. Goede textuur. Jammer van de suikers. Ik had graag een ander alternatief ter vervanging voor suiker gezien. Verder een verrukkelijke reep. Zeker als je van chocolade en kokos houdt. De blokjes zijn goed afbreekbaar. De chocolade wordt rauw geproduceerd.

PACARI

Deze reep heeft de “ choclate award 2017 ( world silver” gewonnen en dat is wat mij betreft terecht. Het draagt het biologische keurmerk, maar ook het zogheten “ parve” keurmerk, wat valt onder een “ nep-keurmerk”. Het is een label voor koosjer voeding. Verder alleen maar lof voor deze reep. Het bestaat uit 100% cacao. De cacao is afkomstig uit Ecuador. Er is geen suiker aan toegevoegd, wat het tot de meest gezonde pure chocoladevariant maakt.. Het bevat dus geen suikers ,maar wel aardig wat verzadigd vet: 20,5 gram per reep.  De chocolade wordt rauw geproduceerd.
De smaak….je moet er echt van houden. Zoals ik er echt van hou. Het is echt bitter, maar lekker bitter. Het zoekt de hoeken van je mond behoorlijk op, wat een ultieme smaakbeleving geeft. Diep, aards, krachtig. De blokjes zijn goed afbreekbaar. Als je net als ik een bittere chocoladefan bent is deze reep het ultieme!

LINDT EXELLENCE

Deze reep kocht in in de supermarkt. Daar is deze 99% erg goed verkrijgbaar. Het is geen biologische pure chocolade. Deze chocolade komt uit Zwitserland. De chocolade bevat ook aardig wat extra additieven, zoals magere cacaopoeder cacaoboter en bruine suiker. Dit zie je ook behoorlijk terug in de hoeveelheden verzadigde vetten, zo’n 25 gram per reep. Aan suikers valt het mee, nog geen 0,3 gram, wat betekent dat er weinig suiker is toegevoegd. Deze reep is niet rauw. En is niet geschikt voor veganisten, omdat wordt aangegeven dat er sporen en resten van melk in kunnen voorkomen.
De smaak is heerlijk vol, en licht romig. Krachtige nasmaak. De tabletten zijn gemakkelijk te breken en zijn vrij dun.

VIVANI

Deze reep is ook 99%, maar in tegenstelling tot de reep van Lindt biologisch en veganistisch. Daarnaast vond ik de prijs opmerkelijk, vergeleken met de reep van Lindt. Deze kost € 2,19 voor 50 gram, maar je betaalt maar een dubbeltje meer voor de VIVANI, die A: biologisch is, en B: 80 gram bevat.
De chocolade komt uit Duitsland. En bestaat uit 99% cacao, cacaoboter en kokosbloesemsuiker. Aan verzadigd vet bevat het per reep behoorlijk wat: zo’n 31 gram. Qua suikers zeer laag, zo’n 0,1 gram.
De smaak vind ik superlekker. Vol, krachtig, en ook deze chocolade zoekt de hoekjes in mijn mond aardig op. De tabletten zijn makkelijk te breken en zijn dun. Absolute topper.

MIJN TOP VIER

Als ik een top vier mocht maken, dan zag deze er als volgt uit:
1) PACARI
Mijn ab-so-lute favoriet. Voor de pure chocolade-o-holic. Aan een blokje heb je echt meer dan genoeg. Uitermate geschikt om heerlijk te genieten van chocolade zonder dat je meteen de hele reep op wilt knagen.
2) VIVANI
Pacari wordt op de hielen gevolgd door Vivani. Wat een heerlijke volle, krachtige smaak, en wat ik ook erg lekker vond, was het “ breekmoment” in je mond als je een tabletje kapot bijt……ULTIEM GENOT!!!!!!!
3) LINDT 
Niet echt mijn favoriet, maar omdat deze minder suikers bevat dan de LoveChock, zet ik deze toch op nummer drie.
4) LOVE CHOCK
Heerlijke verwennerij, absoluut. Maar ik vind de suikers te hoog. Niet erg gezond ook voor het gebit.
Je kunt de vier beoordeelde varianten kopen in vrijwel alle biowinkels en supermarkt ( Lindt) Ook kun je ze via internet kopen, kijk bijvoorbeeld eens bij www.puurmieke.nl/
Tot slot nog een aantal tips bij het kopen van pure chocolade:
1)  Kies voor pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Wees je wel bewust dat hoe puurder de chocolade, hoe bitterder hij smaakt. Daar moet je uiteraard wel van houden. Een “ goede” reep pure chocolade begint bij een cacaogehalte van tenminste 70%. 
2) Begint een ingrediëntenlijstje met suiker? Laat de reep dan liggen. Goedkopere producties laten de repen uit het goedkope suiker bestaan en niet andersom.
3) Kies liefst voor biologische producten. Alhoewel daar het kaf van het koren is te scheiden, vinden we daar wel de beste kwaliteit en meest pure varianten, soms zelfs zonder suikers. 
4) Begint de ingrediënten lijst met “ cacaomassa”? Dan heb je een goede variant te pakken. Let uiteraard wel op de rest van de ingrediënten
5) Mijd grote commerciële merken. Deze draaien vooral om winstbejag en niet om jouw goede gezondheid. Leg liever wat meer eurocenten neer voor een ECHT GOEDE pure reep, dan drie goedkopere waar je gezondheid ook niet bij is gebaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *