Review BAKUCIOL van SUIT MATTERS…het natuurlijke antwoord op retinol?

Als je op je potjes / flesjes en tubes van al je verzorgingsproducten kijkt, kom je in veel ingrediënten lijsten vast het woord RETINOL tegen. En dat is niet raar, want deze stof staat bekend als één van de belangrijkste werkzame stoffen om onze huid zo lang mogelijk mooi en vitaal te houden. Retinol wordt ook wel vitamine A genoemd. Het is een in vet oplosbare vitamine en kan in ons lichaam worden aangemaakt van béta-caroteen, het oranje kleurstofje van we van nature tegenkomen in bijvoorbeeld wortels, oranje pompoenen en oranje zoete aardappelen. Eet je deze veel, dan krijg je voldoende béta-caroteen binnen wat weer bijdraagt om de pro-vitamine A te maken.

Deze vitamine A is ontzettend belangrijk voor ons welzijn, in het bijzonder voor onze huid, haar en zicht ( ogen) Je kent vast het verhaal wel over dat konijn die geen bril nodig heeft omdat deze veel wortels eet. Dit komt dus voort uit het feit dat wortels veel béta-caroteen bevat. 🐰🥕 Het is overigens jaren geleden achterhaald. Uit onderzoek aan de Universiteit van Wageningen kwam voort, dat de bètacaroteen uit onze voeding gehaald veel minder goed wordt opgenomen dan gedacht. Slechts een zeer klein deel aan bétacaroteen uit ons voedsel wordt opgenomen om zich om te zetten in de bruikbare pro vitamine A.
Je zou zeggen dat we niets kwaads over retinol in verzorging n cosmetica kunnen spuien. De pro-vitamine is immers weldadig voor de huid. Maar in de praktijk blijkt dat retinol ontzettend veel irritaties op kunnen leveren, en omdat retinol alleen voorkomt in dierlijke bronnen, is het een “ no-go-area” voor veganisten. Toch is er licht in de tunnel, in de vorm van BAKUCIOL. Dit is de plantaardige variant op retinol, die tevens zorgt voor een veel mildere werking op de huid. Over deze plantaardige vorm van retinol ga ik het in dit artikel hebben. Wat zijn de verschillen tussen een dierlijk retinol en een plantaardige retinol? En voor welke mensen is bakuciol zeer geschikt?

DIERLIJK VERSUS PLANTAARDIG

Om het zo duidelijk mogelijk te krijgen, eerst even de verschillen tussen een plantaardige en een dierlijke ( synthetische) vorm van retinol. Vitamine A komt rationeel gezien dus zoals eerder geschreven alleen voor in dierlijke bronnen. Niet in vlees, maar wel in zuivel, vis, eigeel en lever. Lever is de allergrootste natuurlijke bron van retinol. Zo zijn de levers van een ijsbeer en een walrus zelfs giftig voor de mens, omdat ze zo extreem rijk zijn aan vitamine A. Zodra de lever wordt verhit, kan er tot 40% vitamine A verloren gaan. Omdat ons lichaam zeer goed in staat is vitamine A op te slaan, maar zeer moeilijk kan uitschreiden, ligt het gevaar van een ophoping ( toxische uitwerking ) op de loer en moeten we wel een beetje oppassen dat we er niet teveel van binnen krijgen. Nu gebeurt dit niet zo snel, maar als je bijvoorbeeld iedere dag een ons lever zou eten met twee gebakken eitjes kan het wel een risico vormen.
De meest bekende werkingen van retinol zijn de stimulaties van de huideigen collageenproducties , die een “ anti-aging” effect hebben op de huid. Maar ook zijn er veel vervelende bijwerkingen (  onderbouwd )  Vooral mensen met een kwetsbare, gevoelige huid zouden retinol moeten mijden. Het kan roodheid, irritaties, en een schilferige huid kunnen opleveren. Ook wordt het gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding afgeraden. Ook is bewezen dat retinol onze huid zeer gevoelig voor de zon kan maken.
Globaal genomen wordt verteld, dat er geen plantaardige vorm bestaat van vitamine A. Maar dat is niet zo, daarover later meer. Wel wordt verteld dat er in planten het eerder besproken stofje bètacaroteen voorkomt die uit twee retinol-moleculen bestaat. Wanneer dit molecuul wordt gesplitst, ontstaan er twee vitamine A ( retinol) moleculen. Het omzetten is echter vrij zwak, waardoor er niet erg veel retinol kan worden gebruikt door het lichaam. Het is belangrijk om vitamine A uit onze voeding te halen.
Alhoewel het nog altijd een grote onbekendheid geniet, bestaat er een 100% natuurlijk, plantaardig alternatief. Het heet BAKUCIOL. Dit lijkt vrij nieuw, maar het wordt al eeuwen toegepast in de Chinese en Ayurvedische geneeswijzen. Bakuchiol wordt gewonnen uit de  zaden en bladeren van de BABCHI PLANT ( officiële benaming Psoralea Corylifolia ) De plant is extreem rijk aan anti-oxidanten en hebben een ontstekingsremmende en antibacteriële werking.  Het is géén afgeleide van retinol, maar heeft volgens vele onderzoeken vrijwel een identieke werking met veel minder tot zelfs geen bijwerkingen. Er zijn klinische aanwijzingen dat bakuchiol hyper-pigmentatie en rimpels aanzienlijk verminderen zonder daarbij de huid te irriteren. Het versnelt de celdeling, de elasticiteit van de huid, en is erg effectief voor het verminderen van acné.
Nog een opmerkelijk detail: het verhoogt de fotosensiviteit niet ( gevoeligheid voor de zon ) Omdat het van een plantaardige aard is, kan dit aantrekkelijk zijn voor veganisten, al is het altijd wel opletten geblazen wat er aan een product wordt toegevoegd.
Hoewel het voor het eerst werd geïsoleerd in 1966, is bakuchiol pas zeer recent opgedoken in cosmetica – en omdat het zo nieuw is, is er niet héel veel klinisch onderzoek naar de werkzaamheid en bijwerkingen. Twee recente studies hebben echter veelbelovende gegevens gegeven over de veronderstelde anti-verouderingseffecten van bakuchiol, zowel in puurheid als in vergelijking met retinol. In de eerste studie, gepubliceerd in 2014 in het International Journal of Cosmetic Science, gebruikten onderzoekers synthetische huid- en collageencelculturen om de anti-verouderingseffecten van bakuchiol te testen. Hun resultaten toonden aan dat bakuchiol zeer vergelijkbare genexpressie en collageenregulerende eigenschappen had als retinol – althans in nephuid en cellen zonder lichaam. Om een ​​idee te krijgen van hoe bakuchiol in het echt presteerde, lieten ze ook 16 deelnemers gedurende 12 weken tweemaal daags een 0,5% bakuchiol-product aanbrengen. Ze zagen verbeteringen in elke categorie (vergeleken met hun basislijn, geen placebo-behandeling) fijne lijntjes en rimpels, ruwheid, en droogheid. Alhoewel er dus nog best veel onderzoek moet worden verricht zijn de eerste studies erg veelbelovend.

VOOR WIE KAN BAKUCIOL GUNSTIG ZIJN?

Bakuchiol kan dus veel voordelen geven voor mensen met een gevoelige en kwetsbare huid, zoals ik. Maar er zijn veel aanwijzingen waaruit blijkt dat bakuchiol tevens zeer gunstige medicinale werkingen heeft. Zo is aangetoond dat:
* …het een zeer stimulerende werking heeft bij het bestrijden van acné
* …het een gunstig effect heeft op hyper-pigmrentatie
* …het geen irritaties geeft onder invloed van ultra-violet ( zon) licht
* …het vrijwel identiek is aan de werking van retinol op de huid
Zeker als je, net als ik, last hebt van een zeer kwetsbare en gevoelige huid, is bakuciol erg interessant. Het geeft weinig irritatie terwijl het zijn werk goed doet. Op de Nederlandse markt is het nog zeer weinig bekend en daarom amper verkrijgbaar. Ik vond het daarom extra verrassend dat mijn favoriete merk op gebied van verzorging, SUIT MATTERS, het aandurfde om als één van de eersten een pure vorm van bakuciol op de Nederlandse markt te zetten. Ik mocht als één van de eersten deze bakuciol testen.

SUIT MATTERS BAKUCIOL

Suit Matters brengt een variant op de markt, met drie ingrediënten. Het wordt verpakt in een donker violet-milon glazen flesje. Dit zorgt ervoor dat het naast milieuvriendelijk verpakt ook is beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf ( zonlicht, vocht ) Het is 100% natuurlijk. Zoals we van SUIT gewend zijn worden er geen rare stoffen, chemische ellende of andere hulpstoffen gebruikt. Het bestaat uit:
– CAMELLIA THEE-OLIE ( koud geperst ) 
Dit wordt gewonnen uit de theebladeren van de groene camelia plant.
– BAKUCIOL
– VITAMINE E (uit natuurlijke bron ) 
De vitamine E ( tocopherol ) die SUIT gebruikt in hun producten wordt gewonnen uit sojabonen en opgelost in biologische zonnebloem olie.
Je kunt deze bakuciol zien als een vitamine A serum. De drie pure ingrediënten versterken elkaar in werkzaamheid. Het stimuleert de collageen aanmaak in je huid, werkt hydraterend, en heeft een krachtig herstellend vermogen. Het is een 100% plantaardig en veilig alternatief op retinol. Dus, vegans, jullie kunnen ook juichen! 🥰 Een flesje van 30 ml kost € 24,50. Je kunt de druppels naar behoefte gebruiken. Als je bijvoorbeeld een rijpere huid hebt met rimpels en kraaienpootjes rondom de ogen, kun je na iedere reiniging de huid rondom de ogen met 1-2 druppels in kloppen.

MIJN TEST

Ik hoop 3 December “ the big 5-0 aan te tikken ( 50 ) en alhoewel ik absoluut niet mag mopperen, slaat het verval ook bij mij toe. Met name rondom mijn ogen. Mijn oogleden zakken, de huid rondom mijn ogen verslapt en ik zie hier en daar kraaienpootjes als ik glimlach. De focus van deze test ligt dus op mijn ogen en het gebied daar omheen. Ik heb het serum 7 dagen lang iedere morgen voor mijn creme gebruikt rondom mijn ogen. Ik heb 2 druppels per beurt gebruikt en dit rondom de ogen in de huid geklopt.
Dit is mijn oog op de eerste dag van mijn test. De ” voor” foto dus. Zoals je ziet heb ik last van wat overhangend los vel. Ik heb 7 dagen lang onder mijn dagcréme steeds wat bakuciol rondom mijn ogen geklopt.
En deze foto maakte ik vanmorgen, na 7 dagen. Geheel make-up loos.  Ik ben niet snel onder de indruk, maar zoals je ziet is mijn huid zichtbaar steviger geworden, met name rondom de ogen. Het overhangende vel is wat terug gerekt, waardoor ik een veel frissere blik heb gekregen. Overhangend en loszittend vel rondom de ogen kan zo’n vermoeide uitstraling geven.  Dat is ook echt iets waar ik van baal . Dit lijkt nu een stukje verminderd.
Ik ben daar echt dolblij mee! Ik blijf voorlopig dan ook even op dezelfde voet doorgaan. Dus: twee druppels rondom de ogen in kloppen dagelijks voor mijn dagcréme. Wat een bijzonder spul is dit! ZWAAR onder de indruk, echt zwaar onder de indruk. Ik heb nog niet eerder zulke snelle resultaten gezien.

Waar te bestellen?

Het is nog maar nét ( November 2019 ) op de markt gezet, en de JOUW BOX had zelfs de primeur om deze gratis ( voor leden en niet-leden)  bij hun kerst-editie aan te bieden.  Bestel je de box, dan krijg je dit flesje gratis bij je kerst-box ( 2019 ) Wil je meer informatie over deze JOUW BOX? KLIK HIER Je kunt de bakuciol uiteraard ook bij onze eigen Mieke bestellen, want zij heeft als exclusief verkooppunt de gehele lijn van SUIT MATTERS in haar winkel. KLIK HIER om te bestellen . Een flesje van 30 ml kost € 24,50.

NOTIFICATIE: ik ontving de olie gratis om te mogen uitproberen. Dit review is op eigen initiatief geschreven. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Ook niet uit kortingsacties. Dit review is onafhankelijk en op eigen initiatief geschreven. 

KENNISMAKINGSKORTING 20% !

Mieke mag van SUIT MATTERS maar liefst 20% korting bieden op de bakuciol!

 • geen kortingscode nodig
 • zolang de voorraad strekt
 • geldig tot maandag 18 -11-2019
 • lukt het bestellen niet? Neem dan ff contact op met de klantenservice van Puur Mieke

KLIK HIER OM TE BESTELLEN

10 Reacties op “Review BAKUCIOL van SUIT MATTERS…het natuurlijke antwoord op retinol?

 1. De verbouwing is toegeslagen haha foto’s zijn niet helemaal hetzelfde🤔 op de onderste foto trek je je wenkbrauwen omhoog ja dan zitten er geen vouwen/rimpels meer😂

  • nee, ik trek ze niet erg omhoog en ten tweede gaat mijn overhangend vel gaat niet mee weg .

   • hoe zit het met zonnebloemolie? Heb je misschien een artikel hierover?
    Hoor vaak dat dit ongeschikte olie is. vriendelijke groet, Yvon

   • Dit vind ik veel te ver gaan. Het is zowel bij kassa als radar bewezen dat een cremė niet werkt. Nu val je echt door de mand.

    • Beste Victor,
     Gek, want ik kan die mand toch nergens vinden hier…..Om te beginnen gaat het om een OLIE en als je de tijd en moeite zou nemen om mijn artikel TE LEZEN ( jaja, lezen, iets heel erg moeilijks tegenwoordig ) lees je ook dat het om een PLANTAARDIG RETINOL gaat. Daarnaast ben ik net zo puur als mijn voeding en heb geen trukendoos in huis. Wat je ziet is wat het is. En als je graag naar stokken zoekt om mij eindelijk eens onderuit te slaan ( veel mensen schijnen hier een sport van te hebben gemaakt , bij gebrek aan een eigen leven ) zou ik deze stokken vooral in het bos gaan zoeken en niet hier op mijn website. Ik zou ook graag je bewijsstukken inzien waaruit blijkt dat ik hier de boel aan het flessen ben…Warme groet en fijne dag nog hé!

  • wat kan ik dan faken? Kun je mij dit dan uitleggen? Het is wat het is. Ik ben de aller-laatste die in sprookjes gelooft, maar ik kan hier niets mooiers van maken. Ik zie je motivatie achter je bewering graag tegemoet.

 2. Bedankt voor de duidelijke uitleg over dit product in je review!😁 Ik zie inderdaad een duidelijk verschil bij je ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *