Review BAKUCIOL van SUIT MATTERS…het natuurlijke antwoord op retinol?

Als je op je potjes / flesjes en tubes van al je verzorgingsproducten kijkt, kom je in veel ingrediënten lijsten vast het woord RETINOL tegen. En dat is niet raar, want deze stof staat bekend als één van de belangrijkste werkzame stoffen om onze huid zo lang mogelijk mooi en vitaal te houden. Retinol wordt ook wel vitamine A genoemd. Het is een in vet oplosbare vitamine en kan in ons lichaam worden aangemaakt van béta-caroteen, het oranje kleurstofje van we van nature tegenkomen in bijvoorbeeld wortels, oranje pompoenen en oranje zoete aardappelen. Eet je deze veel, dan krijg je voldoende béta-caroteen binnen wat weer bijdraagt om de pro-vitamine A te maken.

Deze vitamine A is ontzettend belangrijk voor ons welzijn, in het bijzonder voor onze huid, haar en zicht ( ogen) Je kent vast het verhaal wel over dat konijn die geen bril nodig heeft omdat deze veel wortels eet. Dit komt dus voort uit het feit dat wortels veel béta-caroteen bevat. 🐰🥕 Het is overigens jaren geleden achterhaald. Uit onderzoek aan de Universiteit van Wageningen kwam voort, dat de bètacaroteen uit onze voeding gehaald veel minder goed wordt opgenomen dan gedacht. Slechts een zeer klein deel aan bétacaroteen uit ons voedsel wordt opgenomen om zich om te zetten in de bruikbare pro vitamine A.
Je zou zeggen dat we niets kwaads over retinol in verzorging n cosmetica kunnen spuien. De pro-vitamine is immers weldadig voor de huid. Maar in de praktijk blijkt dat retinol ontzettend veel irritaties op kunnen leveren, en omdat retinol alleen voorkomt in dierlijke bronnen, is het een “ no-go-area” voor veganisten. Toch is er licht in de tunnel, in de vorm van BAKUHIOL. Dit is de plantaardige variant op retinol, die tevens zorgt voor een veel mildere werking op de huid. Over deze plantaardige vorm van retinol ga ik het in dit artikel hebben. Wat zijn de verschillen tussen een dierlijk retinol en een plantaardige retinol? En voor welke mensen is bakuciol zeer geschikt?

DIERLIJK VERSUS PLANTAARDIG

Om het zo duidelijk mogelijk te krijgen, eerst even de verschillen tussen een plantaardige en een dierlijke ( synthetische) vorm van retinol. Vitamine A komt rationeel gezien dus zoals eerder geschreven alleen voor in dierlijke bronnen. Niet in vlees, maar wel in zuivel, vis, eigeel en lever. Lever is de allergrootste natuurlijke bron van retinol. Zo zijn de levers van een ijsbeer en een walrus zelfs giftig voor de mens, omdat ze zo extreem rijk zijn aan vitamine A. Zodra de lever wordt verhit, kan er tot 40% vitamine A verloren gaan. Omdat ons lichaam zeer goed in staat is vitamine A op te slaan, maar zeer moeilijk kan uitschreiden, ligt het gevaar van een ophoping ( toxische uitwerking ) op de loer en moeten we wel een beetje oppassen dat we er niet teveel van binnen krijgen. Nu gebeurt dit niet zo snel, maar als je bijvoorbeeld iedere dag een ons lever zou eten met twee gebakken eitjes kan het wel een risico vormen.
De meest bekende werkingen van retinol zijn de stimulaties van de huideigen collageenproducties , die een “ anti-aging” effect hebben op de huid. Maar ook zijn er veel vervelende bijwerkingen (  onderbouwd )  Vooral mensen met een kwetsbare, gevoelige huid zouden retinol moeten mijden. Het kan roodheid, irritaties, en een schilferige huid kunnen opleveren. Ook wordt het gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding afgeraden. Ook is bewezen dat retinol onze huid zeer gevoelig voor de zon kan maken.
Globaal genomen wordt verteld, dat er geen plantaardige vorm bestaat van vitamine A. Maar dat is niet zo, daarover later meer. Wel wordt verteld dat er in planten het eerder besproken stofje bètacaroteen voorkomt die uit twee retinol-moleculen bestaat. Wanneer dit molecuul wordt gesplitst, ontstaan er twee vitamine A ( retinol) moleculen. Het omzetten is echter vrij zwak, waardoor er niet erg veel retinol kan worden gebruikt door het lichaam. Het is belangrijk om vitamine A uit onze voeding te halen.
Alhoewel het nog altijd een grote onbekendheid geniet, bestaat er een 100% natuurlijk, plantaardig alternatief. Het heet BAKUCIOL. Dit lijkt vrij nieuw, maar het wordt al eeuwen toegepast in de Chinese en Ayurvedische geneeswijzen. Bakuchiol wordt gewonnen uit de  zaden en bladeren van de BABCHI PLANT ( officiële benaming Psoralea Corylifolia ) De plant is extreem rijk aan anti-oxidanten en hebben een ontstekingsremmende en antibacteriële werking.  Het is géén afgeleide van retinol, maar heeft volgens vele onderzoeken vrijwel een identieke werking met veel minder tot zelfs geen bijwerkingen. Er zijn klinische aanwijzingen dat bakuchiol hyper-pigmentatie en rimpels aanzienlijk verminderen zonder daarbij de huid te irriteren. Het versnelt de celdeling, de elasticiteit van de huid, en is erg effectief voor het verminderen van acné.
Nog een opmerkelijk detail: het verhoogt de fotosensiviteit niet ( gevoeligheid voor de zon ) Omdat het van een plantaardige aard is, kan dit aantrekkelijk zijn voor veganisten, al is het altijd wel opletten geblazen wat er aan een product wordt toegevoegd.
Hoewel het voor het eerst werd geïsoleerd in 1966, is bakuchiol pas zeer recent opgedoken in cosmetica – en omdat het zo nieuw is, is er niet héel veel klinisch onderzoek naar de werkzaamheid en bijwerkingen. Twee recente studies hebben echter veelbelovende gegevens gegeven over de veronderstelde anti-verouderingseffecten van bakuchiol, zowel in puurheid als in vergelijking met retinol. In de eerste studie, gepubliceerd in 2014 in het International Journal of Cosmetic Science, gebruikten onderzoekers synthetische huid- en collageencelculturen om de anti-verouderingseffecten van bakuchiol te testen. Hun resultaten toonden aan dat bakuchiol zeer vergelijkbare genexpressie en collageenregulerende eigenschappen had als retinol – althans in nephuid en cellen zonder lichaam. Om een ​​idee te krijgen van hoe bakuchiol in het echt presteerde, lieten ze ook 16 deelnemers gedurende 12 weken tweemaal daags een 0,5% bakuchiol-product aanbrengen. Ze zagen verbeteringen in elke categorie (vergeleken met hun basislijn, geen placebo-behandeling) fijne lijntjes en rimpels, ruwheid, en droogheid. Alhoewel er dus nog best veel onderzoek moet worden verricht zijn de eerste studies erg veelbelovend.

VOOR WIE KAN BAKUCIOL GUNSTIG ZIJN?

Bakuchiol kan dus veel voordelen geven voor mensen met een gevoelige en kwetsbare huid, zoals ik. Maar er zijn veel aanwijzingen waaruit blijkt dat bakuchiol tevens zeer gunstige medicinale werkingen heeft. Zo is aangetoond dat:
* …het een zeer stimulerende werking heeft bij het bestrijden van acné
* …het een gunstig effect heeft op hyper-pigmrentatie
* …het geen irritaties geeft onder invloed van ultra-violet ( zon) licht
* …het vrijwel identiek is aan de werking van retinol op de huid
Zeker als je, net als ik, last hebt van een zeer kwetsbare en gevoelige huid, is bakuciol erg interessant. Het geeft weinig irritatie terwijl het zijn werk goed doet. Op de Nederlandse markt is het nog zeer weinig bekend en daarom amper verkrijgbaar. Ik vond het daarom extra verrassend dat mijn favoriete merk op gebied van verzorging, SUIT MATTERS, het aandurfde om als één van de eersten een pure vorm van bakuchiol op de Nederlandse markt te zetten. Ik mocht als één van de eersten deze bakuchiol testen.

SUIT MATTERS BAKUCHIOL

Suit Matters brengt een variant op de markt, met drie ingrediënten. Het wordt verpakt in een donker violet-milon glazen flesje. Dit zorgt ervoor dat het naast milieuvriendelijk verpakt ook is beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf ( zonlicht, vocht ) Het is 100% natuurlijk. Zoals we van SUIT gewend zijn worden er geen rare stoffen, chemische ellende of andere hulpstoffen gebruikt. Het bestaat uit:
– CAMELLIA THEE-OLIE ( koud geperst ) 
Dit wordt gewonnen uit de theebladeren van de groene camelia plant.
– BAKUCHIOL
– VITAMINE E (uit natuurlijke bron ) 
De vitamine E ( tocopherol ) die SUIT gebruikt in hun producten wordt gewonnen uit sojabonen en opgelost in biologische zonnebloem olie.
Je kunt deze bakuciHol zien als een vitamine A serum. De drie pure ingrediënten versterken elkaar in werkzaamheid. Het stimuleert de collageen aanmaak in je huid, werkt hydraterend, en heeft een krachtig herstellend vermogen. Het is een 100% plantaardig en veilig alternatief op retinol. Dus, vegans, jullie kunnen ook juichen! 🥰 Een flesje van 30 ml kost € 24,50. Je kunt de druppels naar behoefte gebruiken. Als je bijvoorbeeld een rijpere huid hebt met rimpels en kraaienpootjes rondom de ogen, kun je na iedere reiniging de huid rondom de ogen met 1-2 druppels in kloppen.

MIJN TEST

Ik hoop 3 December “ the big 5-0 aan te tikken ( 50 ) en alhoewel ik absoluut niet mag mopperen, slaat het verval ook bij mij toe. Met name rondom mijn ogen. Mijn oogleden zakken, de huid rondom mijn ogen verslapt en ik zie hier en daar kraaienpootjes als ik glimlach. De focus van deze test ligt dus op mijn ogen en het gebied daar omheen. Ik heb het serum 7 dagen lang iedere morgen voor mijn creme gebruikt rondom mijn ogen. Ik heb 2 druppels per beurt gebruikt en dit rondom de ogen in de huid geklopt.
Dit is mijn oog op de eerste dag van mijn test. De ” voor” foto dus. Zoals je ziet heb ik last van wat overhangend los vel. Ik heb 7 dagen lang onder mijn dagcréme steeds wat bakuciol rondom mijn ogen geklopt.
En deze foto maakte ik vanmorgen, na 7 dagen. Geheel make-up loos.  Ik ben niet snel onder de indruk, maar zoals je ziet is mijn huid zichtbaar steviger geworden, met name rondom de ogen. Het overhangende vel is wat terug gerekt, waardoor ik een veel frissere blik heb gekregen. Overhangend en loszittend vel rondom de ogen kan zo’n vermoeide uitstraling geven.  Dat is ook echt iets waar ik van baal . Dit lijkt nu een stukje verminderd…..
Ik ben daar echt dolblij mee! Ik blijf voorlopig dan ook even op dezelfde voet doorgaan. Dus: twee druppels rondom de ogen in kloppen dagelijks voor mijn dagcréme. Wat een bijzonder spul is dit! ZWAAR onder de indruk, echt zwaar onder de indruk. Ik heb nog niet eerder zulke snelle resultaten gezien.

Hoe gebruik je het?

Ik ontving n.a.v dit review / artikel heel veel vragen over het gebruik. Dit is sterk afhankelijk van de behoeften van je huid. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, heb ik zeven dagen lang op ieder oog-oppervlak twee druppels in geklopt. Maar het kan zomaar zijn, dat jouw huid veel dorstiger is en om meer druppels vraagt per keer. Het is dus best een beetje aftasten en goed naar de conditie van je huid kijken, en hoe de Bakuchiol wordt opgenomen. Ik zal hieronder de meest gestelde vragen beantwoorden:

 

 

 

 

HOEVEEL KEER PER DAG MOET IK DE DRUPPELS GEBRUIKEN?

Ook dit is sterk afhankelijk van de behoeften van je huid. Zoals ik eerder schreef moet je goed kijken naar de conditie van je huid. Is het droog en dus dorstig, gebruik dan 3-5 druppels rondom ieder oog.  Je kunt, als je dit wenst / prettiger vind, de druppels zowel s’morgens als s’avonds aanbrengen. Twee keer per dag, of één keer er dag. Voor mij zijn twee druppels in de ochtend voldoende, maar mijn huid is het jouwe niet. Kijk daarom goed naar je huid.

KLOPPEN OF SMEREN?

Smeer en veeg de druppels niet in je huid. Door met je vingertoppen kloppende bewegingen te maken op je huid, irriteer je je huid niet en wordt de olie optimaal opgenomen in de huid.

MOET IK DE DRUPPELS VOORDAT, OF NADIEN IK MIJN DAGCREME SMEER INKLOPPEN? 

Gebruik de druppels als starter, dus VOORDAT je andere producten op je huid smeert. Laat de olie ongeveer 5 minuten intrekken, daarna kun je je creme en / of make up aanbrengen.

WELKE CREME KAN IK HET BESTE GEBRUIKEN IN COMBINATIE MET DE BAKUCHIOL?

Welke creme je gebruikt maakt in principe niets uit. Ik heb persoonlijk echter zelf de allerbeste ervaringen in combinatie met de Squalane van SUIT MATTERS. ( KLIK HIER ) Deze oliën versterken elkaar goed in werking.  Je kunt de Squalane olie in ongeveer 2-3 druppels over de Bakuchiol , en de rest van je gelaat inkloppen. Uiteraard kun je ook je ( dag ) créme gewoon gebruiken.

IK HEB RIMPELS / LIJNTJES RONDOM MIJN MOND / KRAAIENPOOTJES / VERSLAPTE HUID , WERKT HET OOK DAAR GOED VOOR? 

Ik heb de Bakuchiol zelf 7 dagen getest op mijn probleem zone, het overhangend vel boven mijn ogen. Andere probleemzones heb ik goddank nog niet, en kan dan ook niet zeggen of dit ook net zo goed werkt op andere probleempjes. Maar zoals je eerder in mijn artikel hebt kunnen lezen werkt het zeer effectief voor vele probleemzones. Ik heb dit echter zelf niet getest. Maar het is absoluut de moeite waard lijkt mij, om het uit te proberen.

HOE LANG KAN IK HET GEBRUIKEN?

Je kunt Bakuchiol iedere dag gebruiken. Je zult merken, dat je huid er min of meer om gaat vragen. In koude, gure perioden zal je huid om meer vragen dan in de zomermaanden. Je kunt de olie op ” vraag van je huid” gebruiken. Als je huid bijvoorbeeld in topconditie is , kun je de druppels tijdelijk achterwege laten. Ook hier geldt om goed naar de conditie van je huid te kijken. Maar om inhoudelijk op de vraag te antwoorden, je kunt de olie primitief en dagelijks gebruiken en het onderdeel laten zijn van je dagelijkse verzorging.

KAN IK MIJN DAGCREME OOK ACHTERWEGE LATEN? 

Ja. De olie werkt voedend, hydrateert en beschermt. Ook hier weer een kwestie van goed naar de conditie van je huid kijken.

 

KAN BAKUCIOL OOK TIJDENS ZWANGERSCHAP GEBRUIKT WORDEN?

Ja, Bakuchiol kan, dit tot tegenstelling  bij retinol, gewoon worden gebruikt tijdens zwangerschap. Toch ben ik persoonlijk ” better safe than sorry” en adviseer ik, net als bij vele andere producten, dir vooraf eerst even te overleggen met de behandelend arts / verloskundige.

( met toestemming gepubliceerd )

De eerste resultaten van anderen druppelen langzaam maar zeker binnen. Dat is altijd toch weer even erg spannend. Want mijn huid is anders als het jouwe. Ik ben niet zo’n voorstander van ” voor en na” foto’s, maar in dit geval maak ik graag een uitzondering. Een fan / volger ( Linda) stuurde mij bovenstaande foto’s van haar oog en de daar omliggende probleemzones. Na TWEE DAGEN zag zij dit verbluffende resultaat en was er verschrikkelijk blij mee. Ze had al zoveel geprobeerd. Maar dit lijkt dan ook bij haar effect te hebben. Wat maakt mij dit gelukkig en blij, hier doe ik het voor. Anderen helpen. Is dat niet her mooiste wat er is? Voor mij wel.

Het doet al snel de negatieve reacties vergeten, die ik helaas ook kreeg. Ik zou de boel flessen met mijn voor en na foto’s, ik zou hebben gespeeld met fotoshop ( terwijl ik niet eens weet hoe dat werkt ) ik zou met belichting hebben gespeld en nog veel meer van dit soort onbegrijpelijke reacties. Onbegrijpelijk in de zin dat mensen mij en mijn werkwijze inmiddels zouden moeten kennen. Als er IEMAND is die dit juist fel tegengaat , dan ben ik dat. Ook las ik in deze reacties ” ik vind dit niet overtuigend” of ” mij overtuig je niet ” Maar ik WIL HELEMAAL NIETS OF NIEMAND overtuigen. Alles wat ik doe is mijn eigen resultaat tonen, en dit delen. Als het geen drol had gedaan, had ik dat ook gewoon getoond. Maar ik kan er zelf ook niets meer of minder van maken, dan dat deze olie echt werkt. Bij mij. En zo te lezen aan de binnendruppelende ervaringen van anderen ook bij vele anderen.

 

Waar te bestellen?

Suit matters kun je bestellen via de officiële webwinkel. Je betaalt daar GEEN VERZENDKOSTEN! Dat is nog eens mooi mee genomen, nietwaar?  Wil je de bakuchiol bestellen? KLIK HIER. Voor meer info: www.suitmatters.nl

 

23 Reacties op “Review BAKUCIOL van SUIT MATTERS…het natuurlijke antwoord op retinol?

 1. De verbouwing is toegeslagen haha foto’s zijn niet helemaal hetzelfde🤔 op de onderste foto trek je je wenkbrauwen omhoog ja dan zitten er geen vouwen/rimpels meer😂

  • nee, ik trek ze niet erg omhoog en ten tweede gaat mijn overhangend vel gaat niet mee weg .

   • hoe zit het met zonnebloemolie? Heb je misschien een artikel hierover?
    Hoor vaak dat dit ongeschikte olie is. vriendelijke groet, Yvon

   • Dit vind ik veel te ver gaan. Het is zowel bij kassa als radar bewezen dat een cremė niet werkt. Nu val je echt door de mand.

    • Beste Victor,
     Gek, want ik kan die mand toch nergens vinden hier…..Om te beginnen gaat het om een OLIE en als je de tijd en moeite zou nemen om mijn artikel TE LEZEN ( jaja, lezen, iets heel erg moeilijks tegenwoordig ) lees je ook dat het om een PLANTAARDIG RETINOL gaat. Daarnaast ben ik net zo puur als mijn voeding en heb geen trukendoos in huis. Wat je ziet is wat het is. En als je graag naar stokken zoekt om mij eindelijk eens onderuit te slaan ( veel mensen schijnen hier een sport van te hebben gemaakt , bij gebrek aan een eigen leven ) zou ik deze stokken vooral in het bos gaan zoeken en niet hier op mijn website. Ik zou ook graag je bewijsstukken inzien waaruit blijkt dat ik hier de boel aan het flessen ben…Warme groet en fijne dag nog hé!

  • wat kan ik dan faken? Kun je mij dit dan uitleggen? Het is wat het is. Ik ben de aller-laatste die in sprookjes gelooft, maar ik kan hier niets mooiers van maken. Ik zie je motivatie achter je bewering graag tegemoet.

  • ik geloof het wel. Want de bewijzen zijn daar. Wat jij ervan vindt, en wat jij ermee doet, m mag jij lekker zelf weten. Warme groet.

  • Zo gemakkelijk KAN het soms wel zijn. Mijn dochter maakt zelf een soort lipbescherming. Alles puur natuur en essentieel. Ik heb al 5 jaar last van zere rode geïrriteerde mondhoeken. Altijd een stikje bij mij en smeren. Dat hielp wel maar nooit voor lang. Ik heb haar zelfgemaakte stikje gebruikt en geloof het of niet het is fantastisch. Dus ik hoefde niet overtuigd te worden, maar misschien dat jij door een buitenstaander wel overtuigd kunt worden. Ik zou zeggen probeer het dat ga ik ook doen.

 2. Bedankt voor de duidelijke uitleg over dit product in je review!😁 Ik zie inderdaad een duidelijk verschil bij je ogen.

 3. Ik gebruik een serum uit Engeland met Bukiciol (van Garden of Wisdom) en mijn huid ziet er ook veel beter uit. Ruikt de Bukiciol van Suit ook een beetje benzine-achtig? Heerlijke website trouwens! Top.

  • Hai!
   Nee, be Bakuchiol van SM ruikt nergens naar, het bewijs dat er niks aan is toegevoegd….ik vrees dat jouw variant wel meuk bevat, maar fijn, dat het werkt! Warme groet!

 4. Zou het ook goed werken bij Psoriasis? Of heeft het dan juist een averechts effect?

  • Hallo Geraldine,
   Zoals Monique al zegt je kunt het proberen en anders zou rauwmelkse kefir in je dagelijkse voedingspatroon ook echt een heel verschil kunnen maken. Wij hebben nogal wat klanten die er heel veel resultaat bij hebben. Er zijn ook net als bij dit middel altijd weer mensen die zeggen en denken dit is toch onmogelijk en het zelf niet hebben ondervonden. Wat voor belang zou Monique er bij hebben om het verhaal mooier te maken dan het is? Heel veel mensen slikken wel medicatie met allerlei bijwerkingen en puur natuurlijke voedingsmiddelen worden in twijfel getrokken.

 5. Ik heb het ook besteld! Ben zo benieuwd 🤗
  De huid bij mijn ogen is flinterdun en slap aan het worden.

 6. Ik heb het net besteld. Vandaag ben ik 59 geworden en kan het wel gebruiken voor mijn ogen en nu ook pigment vlekken.

  Ik ben heel benieuwd en als het niet werkt (voor de azijnpissers hier) heb ik toch een heerlijke olie voor hydratatie van de huid. Het is mijn beslissing om te bestellen, ik wordt niet gedwongen door Monique.

 7. Goedemiddag Monique, ik heb het ook besteld. Kan ik het ook voor mijn hele gezicht gebruiken of alleen voor probleemzones?

  • je kunt het over het hele gezicht gebruiken, ook je haar en lichaam 😉

 8. Hallo Monique,
  Ik kijk elke week graag uit naar jouw testen, ik heb al verschillende aanbevelingen gekocht!
  Maar nu de natuurlijke vitamine A, Bakuchiol.
  Ik heb deze zaterdag jl binnen gekregen en dus pas drie dagen gebruikt (-:
  Nou je hebt niets teveel gezegd, mijn huid structuur is gewoon (nu al) verfijnd!
  Even ter aanvulling, ik ben 70 jaar en het werkt dus op de oudere huid ook perfect!
  Dankjewel en ik zie zondag graag weer je e-mail.
  m.vr. gr. Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *