Review Bonduelle peulvruchten / groente rijst…..is het wat?

Het is tegenwoordig niet zo bijzonder meer, de vele peulvruchten pasta’s , rijst, macaroni enz. Supermarkten liggen plemp-vol en steeds meer merken zetten hun eigen lijn in peulvruchten alternatieven op de markt. Het is een leuke aanwinst. Peulvruchten zijn tenslotte erg gezond en we kunnen op deze manier meer peulvruchten eten. Bovendien zijn deze alternatieven op o.a rijst en pasta’s een stuk beter voor mens, dier en milieu. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn . Veel producten bevatten evengoed additieven waar we niet erg blij van hoeven te worden. En het hangt ook sterk af van HOE een product wordt gemaakt.

Ook BONDUELLE komt met een rijst variant wat is gemaakt van peulvruchten en groente. Ik spotte in de supermarkt twee soorten, erwten & courgette en rode linze & wortel. Ik ging voor de laatste, en betaalde maar liefst € 3,59 voor 300 gram. Een SKY HIGH verkooprijs, dit moet dan wel vast iets bijzonders zijn?

WAT IS HET?

Het gaat dus om een alternatief voor rijst op basis van peulvruchten en groenten. Steeds meer mensen willen op kun koolhydraten letten en willen iets voedzamers naar binnen werken dan gewone witte rijst. Deze alternatieven op basis van peulvruchten / groenten zijn dus helemaal zo slecht niet bedacht, maar zijn ze voedzamer? Dat is de vraag. Dat ligt namelijk sterk aan de productieprocessen en de eventuele verdere ingrediënten. Gekeken naar deze rode linzen / wortel rijst van Bonduelle zien we dat het is gemaakt van 95% rode linzenBLOEM, en 5% wortelPOEDER. Het gaat dus niet om iets wat 100% natuurlijk is gebleven, maar om BEWERKTE vormen van peulvruchten en groenten. Dit levert aanzienlijk minder voedingswaarde op, dan als je gekookte rode linzen zou eten, of gekookte / gepureerde wortel. Het is dus niet zo, dat het gelijkwaardig is aan “ het originele ingrediënt”. Maar natuurlijk levert het wel veel meer voedingswaarden op dan witte rijst. Het is rijk aan eiwitten en vezels en bevat betrekkelijk minder koolhydraten i.v.m witte rijst. Het is echter NIET biologisch. Wat neerkomt op een industrieel productieproces.
De vorm vind ik goed gelukt. Het lijkt sterk op een echte rijstkorrel. De kleur is in rauwe toestand nog rood, maar net als bij gewone rode linzen zal de kleur veranderen in een gele kleur na het koken. Ik vraag mij af, wat de toegevoegde waarde is van die 5% wortelpoeder, want qua kleur en voedingswaarden lijkt het mij persoonlijk niet echt wat toe te voegen. Het staat uiteraard een stuk gezonder op de verpakking. 😊
Het koken was nogal een dingetje. Volgens de verpakking moet je de inhoud van het pakje in kokend water strooien en exact 10 minuten laten doorkoken, maar mijn ervaring was dat de rijst dan nog niet echt beetgaar is, wat mij overigens erg verwonderde. 🙁 Ik gebruik regelmatig peulvruchten pasta’s die je hooguit 2/3 minuten in kokend water kunt laten koken , ze koken vrij snel tot snot. Ik had deze zelfde verwachting ook zo’n beetje met deze rijst, maar dat bleek dus andersom. Ik vraag mij af hoe ze dit hebben gemaakt waardoor het onder zo’n lange kooktijd nog altijd niet erg beetgaar wordt ……Dat zet mij te denken in elk geval.
De smaak vind ik prima. De bite ook. Wel vind ik de smaak wat flauw, minder goed dan gewone gekookte rode linzen. Het is een smakelijke vervanging voor witte rijst. Maar of ik dit nog eens ga kopen? NO WAY. Om te beginnen vind ik het stik en stikduur voor wat er nu eigenlijk maar in het pakje zit, en ik zet bovendien zo mijn vraagtekens bij de productie. Ik kies liever voor een portie gekookte rode linzen met een beetje wortelpuree dan dat ik opnieuw dit zal gaan aanschaffen. Met mij meerderen, zo las ik op de site van de Consumentenbond. Zij hebben deze twee soorten rijst-vervangers ook aan een panel laten testen en proeven, slechts 8 van de 21 proevers vond de erwten/courgette variant lekker, en slechts 8 van de 24 proevers vond deze linzen/wortelrijst lekker. Velen gaven aan het te duur te vinden en niet lekker. Tja…..🥺
Wat vind ik ervan? Niet slecht, maar zeker geen topper. Ik raad het dan ook niet aan. Geef je goede geld liever uit aan iets beters……
De Bonduelle peulvruchten / groenterijst kun je kopen in vrijwel alle supermarkten en kost € 3,59 voor 300 gram.

2 Reacties op “Review Bonduelle peulvruchten / groente rijst…..is het wat?

  1. Inderdaad ja, belachelijk duur. Kook het zelf zou ik zeggen. Voor diegenen die weinig tijd hebben, kook ze de avond ervoor en warm het op of gebruik ze koud.

  2. Wij hebben zojuist de pastavariant van erwten en courgette geprobeerd. Nou ja, voornamelijk gekookt. Allebei een stukje geproefd, en ik was de enige die het door kon slikken. Getverderrie, dit smaakt naar jaren ’70 geitenwollensokkenreformshit. Structuur is ook niet fijn: hard, melig en kleverig ineen.
    En ja, instructies opgevolgd. Na EXACT zeven minuten, het staat 27 keer op het pak, was de boel nog veel te hard. Twee minuten extra leverde bovengenoemd resultaat op. Bleh!
    We eten overigens vaak groentepasta van verschillende merken, en die zijn allemaal wel prima weg te krijgen. Bonduelle heeft dus echt z’n best moeten doen om dit misbaksel te produceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *