Review HAK 100% peulvruchten in-een-zak , gezond of niet?

Ik ben een groot fan van peulvruchten. Ik eet ze dagelijks, en ik varieer veel. Van linzen tot diverse bonen, van kikkererwten tot kapucijners. Ze zijn lekker, super-gezond en goedkoop. Tenminste…..als je ze in gedroogde vorm koopt / consumeert. Door de gezonde trends hebben de peulvruchten afgelopen jaren wat meer populariteit gekregen en worden ze meer gegeten. Helaas kiezen de meeste consumenten voor kant en klaar ( blik / pot ) varianten waardoor de peulvruchten een stuk minder gezond zijn te noemen dankzij de vele toevoegingen en bewerkingen. Er wordt veel zout, suiker en conserveermiddelen toegevoegd waardoor het gezonde effect van peulvruchten al snel wat meer naar de achtergrond verdwijnt. Bovendien zijn de kant en klare alternatieven tot twee x duurder dan gedroogde peulvruchten.

De kant en klare peulvruchten worden op de  Nederlandse markt meest gedomineerd door de bekende merken HAK en BONDUELLE. Zij bekleden veel schappen in supermarkten met hun blikken, potten en sta-zakken. Ik loop ze altijd straal voorbij, omdat het mij niets boeit. Maar onlangs stond ik toch even stil in de supermarkt bij een aanbieding van verschillende zakken peulvruchten van HAK. Op de zakken stond dat het gaat om 100% pure peulvruchten zonder enige andere toevoegingen. Dat prikkelde mij voldoende om eens een paar van die zakken in te kopen ( ze waren lekker goedkoop 😊) en deze eens goed te gaan onderzoeken. Klopt het echt?

WAT IS HET?

Het gaat om verschillende soorten voorgekookte peulvruchten als zwarte bonen, een bonenmix, linzen, kidneybonen, en kikkererwten, die zijn verpakt in een sta-zak. Ze liggen in matig vocht. De zakken bevatten gemiddeld zo’n 200 gram aan peulvruchten, en hebben verschillende verkoopprijzen die starten vanaf € 1,45 tot € 1,89. Da’s best pittig, als je voor een zak gedroogde ( niet biologische )  peulvruchten van 500 gram nog geen euro hoeft neer te lappen. Op de zakken zien we veel claims als “ zonder suiker en aroma’s “  “ 100% natuurlijk”  “ bron van eiwitten” “ pure smaak”  “ bron van vezels” die worden aangedikt met illustraties. Er worden tevens wat suggesties gegeven waarin je de desbetreffende peulvruchten voor / in / door kunt gebruiken.
Iedere achterzijde van een zak vertelt erg veel over de intenties van HAK. Dat is uiteraard erg nobel en voor een groot deel terecht. Echter zijn de peulvruchten niet 100% puur gehouden, er wordt zout toegevoegd. En of dat nu een “ hip” zeezout betreft, dat heeft voedingswaardig geen enkel verschil met, zeg even het industriële zout. Zout is zout. En daar zit in deze zakken toch best aardig wat van in.
Maar okay okay, als we niet gaan azijn-pissen op alles😁 ziet de samenstelling er verder inderdaad netjes uit. Naast het zout wordt inderdaad niets meer dan water toegevoegd. En dat maakt wel degelijk onderscheid t.o.v andere kant en klare peulvruchten.
De peulvruchten zijn ( indien nodig ) voor-geweekt en voorgegaard. Dit houdt in, dat ze eerst worden geweekt in grote bakken, worden afgespoeld en gegaard. Daarna wordt er zout toegevoegd, tot slot wordt er wat water toegevoegd voor de conservering in de zakken. Het is een gemaksproduct. Dat wil zeggen dat al het werk al zo’n beetje voor ons is gedaan en wij het enkel nog hoeven op te warmen, of zelfs meteen koud geserveerd kunnen worden. Dat is uiteraard handig voor mensen die chronisch tijd tekort denken te komen, maar daar betaal je wel een hogere prijs voor. Het is super-eenvoudig te bereiden. Je kunt het zo huppakee de pan in flikkeren zonder toevoeging van water en het kort even opwarmen, je kunt het zakje in kokend water laten borrelen tot het bloed heet is, en je kunt het dus ook koud serveren door bijvoorbeeld salades. Over handigheid valt dus niets te klagen. Valt er dan wel wat te klagen?
Ja, ik heb als kritisch Health blogger wel zo mijn opmerkingen. Om te beginnen vind ik het stikduur. Ik betaalde er in een week-aanbieding € 99 eurocent per zakje voor, maar tot bijna € 2 euro betalen voor circa 200 gram niet-biologische peulvruchten vind ik INSANE. 😕 Belachelijk hoog zelfs, als je je bedenkt dat je 500 gram BIOLOGISCHE peulvruchten voor nog geen € 1,75 koopt. Voor niet-biologische betaal je zelfs nog minder. Mind you: de peulvruchten die HAK gebruikt zijn NIET biologisch.
Daarnaast vind ik het jammer dat er zout is toegevoegd. Begrijpelijk, want het met ergens mee worden geconserveerd en op smaak worden gebracht maar ik had liever gezien dat de consument dat ZELF mocht bepalen wel of geen zout toe te voegen.
Verder? Verder vind ik het geen onaardig product. En zeker de beste keuze wat betreft de kant en klaar meuk op gebied van peulvruchten. Ik zou zeker gerust weer een zak kopen. Het zijn lekkere producten van een goede kwaliteit. Ik vind het alleen zonde van mijn geld. Want ik kan kilo’s peulvruchten tegelijk koken en invriezen in porties, dan heb ik exact hetzelfde maar dan 6 x goedkoper. En gezonder. Wil je luxe? Dan betaal je er grif voor. ☹️ Ik adviseer daarom altijd voor echt vers, zelf gekookt en zelf beslist of er wel of geen smaakmakers overheen worden gestrooid. Maar verder? Niets echt verkeerd aan deze varianten in de supermarkt van HAK.

SMAKEN ZE? 🥺

Natuurlijk heb ze meteen getest, en dat viel mij absoluut niet tegen. Ik heb een variant ( kidneybonen ) opgewarmd in een pan, de rest heb ik koud verwerkt door groentepuree’s en salades en hummus ( kikkererwten ) Ze smaken goed, ik vond ze erg zout, maar dat komt omdat ik zelf geen zout consumeer, en een klein beetje dan al erg hard bij mij  binnen kan komen. Vriendlief vond ze juist erg lekker. Ze zijn goed voor-gegaard, en koud daarom ook erg lekker. Wel vind ik ( en ook vriendlief ) de portiegrootte wat karig. Het is voor de stevige eter een portie voor de holle kies te vullen. Maar verder een prima en gezonder alternatief voor peulvruchten in de supermarkt. Mijn voorkeur blijft de gedroogde biologische vorm, maar als je een ruime portemonnee hebt zijn deze zakken geen onaardige keuze.
De HAK 100% peulvruchten zijn verkrijgbaar in de supermarkt, ik kocht ze bij de AH.

4 Reacties op “Review HAK 100% peulvruchten in-een-zak , gezond of niet?

 1. Ik had ze ook al eens gekocht uit nieuwsgierigheid. Wel lekker. Maar een belanrijk nadeel vind ik de verpakking. Deze gooi je bij het restafval, terwijl een blik of bokaal gerecycleerd kan worden.
  Voor mij toch ook een belangrijke parameter, als vers/droog/bulk geen optie is.

 2. Blik rode kidneybonen van de blauwe grutter, 400 gr. 0.69 eurocent, 0% zout en 0% suiker. Ook kikkererwten en flageolets zijn er zonder zout en suiker in blik, iets duurder maar toch nog altijd goedkoop. Naar andere soorten hebnik niet gekeken.

 3. Hi Monique, ik heb een toevoeging op je review én een vraag.
  HAK heeft in dezelfde uitvoering ook (bijna) complete groenteschotels (buritoschotel, italiaanse schotel, ….) waarbij vermeld staat ‘lekker met pasta’ , ‘lekker met rijst’ enz. Zo’n 3 à 4 ons groente en verder is er niets toegevoegd behalve zeezout (nog geen halve gram per ons) volgens de verpakking. Ik heb enkele van die zakken gekocht – in de aanbieding, want ze zijn i.d.d. belachelijk duur vergeleken met zelfmaken. Zo’n zak hoeft alleen 10 minuten in net-niet kokend water opgewarmd te worden, dus supermakkelijk. Voldoende voor 2 personen zegt HAK, maar ik eet zo’n zak (bijna) helemaal in mijn eentje op.
  Ik vroeg me wel af ‘Wat zou Monique hier van vinden?’ 😉 Dus ik ben blij met jouw review. Op basis van jouw review van de peulvruchten denk ik dat de inhoud van de groenteschotels ook wel oké zal zijn.
  Wel heb ik een vraag over de verpakking. Los van het terechte bezwaar van Silke dat dit onnodig afval oplevert, ben ik benieuwd of jij nog iets kan vertellen over de scamenstelling van de verpakking: hoe voedselveilig is zo’n zak, zeker als die in bijna-kokend water wordt gelegd om het eten op te warmen?
  Met groet!

 4. Hallo monigue,ik spoel ze altijd eerst af in de vergiet en warm ze met nieuw water op , om het overtollige zout vast weg te werken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *