Review PANASH biologische pannenkoeken mixen…..wat is er zo bijzonder aan?

Pannenkoeken……wie heeft daar nu geen warme herinneringen aan? Ik kon als kind echt uitkijken naar de dagen waarop mijn moeder ons trakteerde op pannenkoeken. Dat beloofde ze ons dagen tevoren zodat we braaf deden wat zij graag van ons verwachtte, we wilden immers onze treat niet in gevaar brengen. We genoten er familiair van, de tafel werd altijd vrolijk gedekt en we mochten echt smullen tot we bommetje-vol zaten. Puur geluk. ☺️

Tegenwoordig zijn pannenkoeken vooral hip als ontbijt. Het wordt in meest gezonde formules samengesteld. Maar ook doen de pannenkoeken-restaurants het nog altijd erg goed. De pannenkoek is en blijft in Nederland één van de meest populaire lekkernijen.
Dit zien we ook terug in de supermarkten. Daar vinden we niet alleen de vele soorten pannenkoeken-mixen, ook kant en klaar kunnen we ze direct uit pak opwarmen en consumeren. Of dit allemaal nu zo gezond is, daar wordt niet over nagedacht.
Ik vind er allemaal wel iets van. Ik heb nooit goed begrepen, wat de meerwaarde is van een pannenkoeken-mix. Wat kan er immers moeilijk zijn aan wat suiker / zout / bakpoeder door meel mengen? Daar komt het meeste op neer. Ik kan er dus niet echt warm voor lopen, naast dat het 9/10 keer ook gaat om regelrechte meuk. Wil je meer lezen over dit onderwerp? KLIK HIER

GEMAK DIENT DE MENS?

Ondanks dat ik het niet erg goed kan begrijpen, zijn juist die pannenkoeken mixen EXTREEM in trek en gewild. We lijken het toch gemakkelijker te vinden. Daar valt wat voor te zeggen, want het is natuurlijk wel verdomde makkelijk om een pak mee te grissen uit de supermarkt dan een zak suiker, bakpoeder en meel. Bovendien kost het allemaal geen drol.
Ook op gebied van natuurlijk en biologisch zien we steeds meer en meer pannenkoeken-mixen. Van gluten naar glutenvrij, van met naar zonder suiker. Omdat de vraag enorm groot is, ben ik eens op zoek gegaan, naar echt goede varianten om binnen te brengen bij Puur & Fit. We willen graag zo toegankelijk mogelijk blijven en aanvankelijk zocht ik dan ook voornamelijk naar glutenvrije mogelijkheden. Deze staan inmiddels in onze winkel. Toch bleek, dat de vraag naar “ stevige” pannenkoeken groot. En dus hebben we eens gekeken wat daar de mogelijkheden zijn, om dit zo meukvrij mogelijk te kunnen houden. Dit betekende wel, dat we moesten kijken naar mixen die glutenhoudend zijn. Aanvankelijk kwam ik vooral veel biologische tarwe tegen. Daar ben ik geen fan van. Tot ik afgelopen weekend in mijn biowinkel iets tegenkwam: biologische pannenkoeken-mixen van PANASH, op basis van EENKOREN. Ik kocht twee verschillende soorten en ben ermee aan de slag gegaan.

WAT IS EENKOREN?

Laten we beginnen bij de basis van deze pannenkoekenmixen, dat is EENKOREN, of EENKOORN.  Dit is een zogenoemde diploïde tarwesoort met wilde en gecultiveerde varianten. Eenkoren is één van de vroegst gecultiveerde soorten, maar wordt tegenwoordig nog maar zelden geteeld en is daarom vrij uniek geworden. De plant zelf groeit goed en veelvuldig en is resistent tegen de meeste ziekten die voorkomen bij moderne graangewassen. Eenkoorn wordt meest vergeleken met SPELT. Qua voedingswaarden liggen deze inderdaad zeer dicht bij elkaar, maar de eenkoorn heeft wat streepjes voor. Het gehalte aan vezels in aanzienlijk hoger dan bij gewone spelt. Daarnaast kan het aantrekkelijk zijn voor mensen die intolerant/ overgevoelig zijn voor gluten. Eenkoren bevat namelijk veel minder gluten dan welke glutenhoudende graansoort ook. Alhoewel het AL-TIJD een kwestie blijft van uitproberen, kan het gunstig zijn. Het is wel meteen de grootste reden, waarom eenkoorn niet populair is. Het geeft weinig volume en elasticiteit.
Eenkoorn kun je kopen in meel en in de hele korrel, maar is dus echt heel erg moeilijk verkrijgbaar. Soms kin je het meel kopen bij een echte molen, kijk eens rond op internet.
PANASH dan. Alhoewel het oer Hollandse onderneming blijkt te zijn, had ik er nog nooit eerder van gehoord. Deze onderneming zit gevestigd in Amsterdam. Het is bedacht door een broer en zus, die vonden dat de pannenkoek wel een nieuw verfrissend imago kon gebruiken, aangepast aan alle wensen van de huidige bewuste consument. Ashwien en Reesa bedachten verschillende mixen die geheel plantaardig zijn gebleven, en geen onnodige ingrediënten bevatten. Ze hebben bijvoorbeeld geen suikers gebruikt. De mixen zijn bovendien zonder eieren en koemelk te bereiden. Ik viel eerlijk gezegd meteen voor de verpakking. De mixen zitten niet in saaie zakken, maar in een leuke bus die zeer leuk is geïllustreerd. Dit prikkelt de consument absoluut. De pannenkoeken mixen zijn er in VIJF verschillende varianten:
– NATUREL
– CACAO
– MANGO & KARDEMON
– GEMBER & CITROENGRAS
– GLUTENVRIJ OP BASIS VAN HAVER
De mixen zijn verschillend samengesteld, maar in basis bevatten ze allemaal de eenkoorn. Dit is overigens biologisch geteeld. Daaraan wordt nog wat biologische boekweitmeel toegevoegd en een snufje zout. Er worden verder geen andere toevoegingen gedaan, wat deze mixen best bijzonder maakt op de markt. De bussen bevatten 400 gram en kosten € 3.99. De mix is goed voor 16 pannenkoeken.
Ik kocht de NATUREL en de CACAO variant, omdat deze mij het meest aanspraken. Op de bus vind je een uitgebreide gebruiksaanwijzing, met een tabel van verschillende toevoegingen die zelf nog gedaan moeten worden. Je kunt zelf kiezen, of je veganistische pannenkoeken wilt maken of niet. Het kan allebei. Alles is voorgekauwd, dus in principe kunnen je pannenkoeken nooit mislukken.
Ik heb de pannenkoeken met cacao gebakken met twee verse eitjes van de boer en wat warm water. Dat ging perfect. In NO TIME had ik een zeer fijn beslag en heerlijk geurende pannenkoeken.
De naturel mix heb ik gemaakt met een grote gepureerde banaan en warm water, ook dat ging geweldig goed.. Ik vond de smaak echt overheerlijk. Ik kan er niets op aanmerken. Alles vind ik erg lekker en handig. Al zal dit mij never-nooit doen afstappen van mijn eigen gemengde pannenkoekenmix. 😊 Eerlijk = eerlijk: om zo’n bus standaard in je kast te hebben om alle tijden meteen pannenkoeken te kunnen bakken is wel prettig. Dankzij de bus kun je de mixen ook erg lang bewaren.

Eindoordeel:

Zeker niet verkeerd. Al blijf ik bij mijn eigen gemengde pannenkoeken mix. Ik moet eerlijk bekennen, dat het echt een fijn mengsel is wat zeker goede, stevige pannenkoeken bakt. Het is niet geschikt voor mensen met Coeliakie, maar heb je lichte intoleranties of  ( lichte ) overgevoeligheden voor gluten, kan dit mogelijk wel goed vallen. Ik zet daarbij wel nadrukkelijk de kanttekening, dat het een kwestie van uitproberen blijft en niets enige garantie geeft. Als er genoeg animo is, om deze bussen graag bij Puur & Fit neer te zetten, laat mij dat hieronder of via al mijn andere contact-punten weten. Bij voldoende aanvraag gaan we deze zeker in onze shop zetten!

5 Reacties op “Review PANASH biologische pannenkoeken mixen…..wat is er zo bijzonder aan?

  1. Mijn pannenkoekenmix ; een rijpe geprakte banaan een ei, boekweit of havermeel en indien nodig wat water ( eventueel een beetje dixap). Goedkoop, glutenvrij.

  2. Ik zou de naturel ook meteen kopen zodat ik de pannekoek kan gebruiken als wrap voor hartige vulling

  3. Hi Monique, wat leuk dat je ons getest hebt en dat je zo enthousiast bent over onze mixen! Echt een heel leuk artikeltje! Je weet waar je het over hebt en dat is altijd fijn. Dank je wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *