Snijbonen

Zodra de eerste snijbonen weer in de winkels liggen, weten we dat de lente is begonnen. Snijbonen zijn echte lentegroenten. Snijbonen zijn een beetje de “ rare snijbonen” onder de bonenfamilie en het is daarom niet zo vreemd dat ze direct worden geassocieerd met sperziebonen. Snijbonen heten zo omdat ze vroeger altijd werden gesneden in een molentje. Dit werd gedaan, omdat de snijbonen als vrij taai werden beschouwd, dankzij de draad in de rug van de lange bonen.  Inmiddels zijn de rassen zo goed als vrij van taaie draden en kunnen we gerust de hele boon intact eten. 

IMG_1510

WAT ZIJN SNIJBONEN?

Snijbonen zijn plat en kunnen wel 25 cm lang worden. Het komt uit de vlinderbloem-familie met brede, platte peulen. Strikt genomen zijn peulen vruchten die zaden bevatten en daarom zijn het eigenlijk geen groenten. Tegenwoordig zijn bijna alle snijbonen  draadloos, maar vroeger hadden ze allemaal nog draden. Je hoort sommige ouderen nog wel eens spreken over het ‘afhalen’ van de boontjes, waarbij de stugge draden die aan de naden van de boon vast zitten verwijderd worden. Daarnaast bestaan er ook verschillen in dikte en lengtes. Alhoewel je snijbonen dus intact kunt eten, worden ze nog altijd fijn gesneden. Zo komt het aroma ten volste tot zijn recht.
IMG_1512

GEZOND

Net als andere bonen zijn ook snijbonen super-gezond. Ze zijn rijk aan vezels, ijzer, calcium en fosfor en bevatten veel vitamine A en C.  Ze zijn rijk aan fytonutriënten die allen een antioxidant-werking hebben. Ze zijn bijzonder rijk aan kalium.  Ze zijn bovendien calorie-arm. Kortom, zet ze gerust veel op het menu! 
IMG_1509

KOPEN, BEWAREN, BEREIDEN

Snijbonen zijn inmiddels het gehele jaar verkrijgbaar, maar koop ze liefst in het seizoen, wat zo begint rond Maart. Ze zijn dan op hun best. Je kunt ook snijbonen los kopen in de biowinkel. Snijbonen zijn vers als ze er frisgroen uitzien en stevig aanvoelen. Je kunt snijbonen het allerbeste dezelfde dag van aankoop consumeren. Uiteraard kunnen ze goed worden bewaard maar het maakt de snijboon er niet lekkerder op. Bewaar snijbonen na aankoop liefst in een afgesloten bewaarbox in de groentelade van de koelkast. 
 
Je kunt alle kanten op met snijbonen. Gekookt, gestoomd, gesmoord….de mogelijkheden zijn oneindig. Je kunt de bonen niet rauw eten. Kook ze beetgaar voor consumptie. Een overzichtje:
Schermafbeelding 2018-05-14 om 06.24.36
Heerlijk door salades, bij de aardappelen, in ovengerechten, in wokschotels….
Wist je, dat er ook gele snijbonen bestaan? Deze zijn iets milder van smaak. Het komt in Nederland niet erg veel voor, maar in Zuidelijk en Oostelijk Europa komen ze erg veel voor en kun je ze overal aan stokken zien hangen. Gele snijbonen hebben een milde, zachte smaak en hebben een verfijnde structuur. Tijdens het koken verkleuren ze nog iets geler, ongekookt lijken ze meer wit dan geel. De peul is iets dunner dan de groene snijboon, maar wel net zo vlezig en dradig. In Europese landen worden de gele snijbonen soms na het koken gedopt omdat men de peul niet zo smakelijk vind, maar deze geeft volgens vele anderen juist de volle smaak af.
 

4 Reacties op “Snijbonen

  1. Het snijboon seizoen is toch echt Augustus. Wij verbouwen ze ieder jaar! half mei kunnen ze pas de grond in!

  2. Ik heb ze geplukt en een paar uur later gewassen, gesneden en gekookt. 10 min. Ze waren erg stug en draderig. Ik had de punten er af gehaald, er zat geen draad langs.
    Wat doe ik verkeerd?

    • daar kent u niks aan doen komt door het oude ras
      tegenwoordig zijn ze draadvrij en als u ze gaat koken
      probeer even door een molentje kosten 3 euro bij de blokker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *