Gezonde kandijsuiker maak je zo! + heerlijk recept!

Laten we er geen doekjes om winden…….suiker is lekker. Of het nu gaat om gewone tafelsuiker, of poedersuiker, kandijsuiker of bruine suiker, het smaakt allemaal hemels lekker en alles krijgt een heerlijke zoete smaak. Maar we zijn ons inmiddels goed bewust van de keerzijdes van suiker. Het is gewoonweg ongezond geworden, omdat het in vrijwel al ons voedsel voorkomt en in steeds grotere hoeveelheden. We eten ook de hele dag door en een teveel aan suiker is dan geen uitzondering. Het advies voor ( vrije) suikers is afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie(WHO), met als doel overgewicht en tandbederf te voorkomen. Op basis van onderzoek adviseert de WHO om de consumptie van vrije suikers te beperken tot maximaal 10 procent van het totaal aan calorieën dat je dagelijks binnen krijgt. Voor een vrouw die 2.000 dagelijks kilocalorieën (kcal) eet komt dit neer op 50 gram vrije suikers per dag.  Een suikerklontje is gelijk aan 4 gram suiker. Een volwassen vrouw mag volgens het WHO-advies per dag 12,5 suikerklontjes aan vrije suikers consumeren. Een man mag iets meer, namelijk 15 suikerklontjes. Dit omdat mannen een grotere energiebehoefte hebben. Je snapt, dat deze limieten zeer snel zijn gehaald. Het lijkt veel, zo’n 13 suikerklontjes per dag, maar als je je bedenkt dat je met een glas cola of zuiveldrank al zo’n acht suikerklontjes weg klokt, begrijp je beter dat de marge voor de rest van de dag zeer klein is. Suiker is niet eens zozeer het probleem, het probleem is, dat suiker OVERAL IS. En dat we er veel teveel van eten. 

IMG_3458

We weten het. En we doen er alles aan, om ons suikergebruik in ons voedsel te beperken. Maar er geheel aan ontsnappen kunnen we nooit. Want ook in vers fruit vinden we suikers ( fructose)  En we kunnen ook stiekempjes niet echt zonder suiker. Het is een natuurlijke behoefte ( glucose) en daarom is het ook TE moeilijk en ingewikkeld om het 100% af te zweren. Er zijn gelukkig voldoende vervangers op de markt, die onze behoeften op een gezonde en calorie-vrije manier kunnen bevredigen. Ik heb het over zuivere steviolglycosiden en zuivere erythritol.   Dit zijn pure, natuurlijke  alternatieven die ons een zoete smaak bieden, maar geen nare gevolgen heeft voor onze gezondheid * ( * bij normaal gebruik, en in zuivere vorm) Dankzij deze suikervervangers kunnen we genieten van bruine suiker, poedersuiker, en ook kandijsuiker. Kandijsuiker zijn in wezen ” klompjes” suiker.  Het bestaat uit klontjes van gekristalliseerde suiker.  Kandij heeft zijn oorsprong in India en Iran. Het wordt verkregen door in een oververzadigde warme suikeroplossing zeer langzaam grote kristallen te laten groeien op katoenen draden of houten stokjes. Dit duurt enkele weken. Om de donkere kandijsoorten te verkrijgen, wordt een karameloplossing toegevoegd. Het wordt vooral gebruikt in koffie of thee en als decoratie voor taart en gebak.

IMG_3459

Kandijsuiker is erg populair in Nederland. We gebruiken het massaal in de koffie of gebruiken het om van alles te decoreren. Het geeft een erg leuk effect op bijvoorbeeld taartjes en gebakjes. Je kunt zelf zeer gezonde kandijsuiker maken in nog geen 5 minuten. Daarna is het een kwestie van drogen. De droogtijd is niet zo nauw. Je merkt vanzelf of de massa goed hard is geworden. Je kunt de massa dan gemakkelijk in stukjes verbrokkelen.

IMG_3461

Je hebt erythritol suikervervanger nodig. Zorg er wel voor dat je een betrouwbaar merk koopt, omdat er inmiddels dankzij de enorme vraag naar erythritol er veel varianten in de omloop zijn die bijvoorbeeld genetisch zijn gemanipuleerd en ” bevuild” met chemicaliën in de producties. Goede, zuivere erythritol koop je bijvoorbeeld bij www.greensweet-stevia.nl of bij www.sukrin.nl Deze zijn 100% gecertificeerd zuiver en vrij van chemicaliën. Je kunt erythritol bestellen door hier te klikken.  Meer heb je niet nodig! Of nou ja, een heel klein beetje water.

IMG_3462

Doe ongeveer 100 gram erythritol suiker in een steelpan met dikke bodem. Voeg ongeveer drie eetlepels water toe en zet op hoog vuur. Blijf CONTINU  roeren, tot de suiker is opgelost en wat stroperig van de lepel glijdt. Let goed op, laat het niet te lang door koken anders verbrandt de suiker. Laat de hete massa op een vel bakpapier in een grote ovenschaal glijden en laat dit stollen. Je zult merken, dat dit al direct gebeurt dus wees snel met het schenken van de hete massa. Laat dit drogen, zo lang als nodig is. Je merkt vanzelf dat de plak hard genoeg is om te verbrokkelen. Ik adviseer je, om de plak 24 uur te laten drogen, dit geeft het beste resultaat.

 

IMG_3363

Zodra je de plak hebt verbrokkeld, bewaar je de kandij in een schaaltje op een koele plek. Dek het niet af. Je kunt de kandij wekenlang bewaren. Als je dit haalt, want tussendoor snoepen is ook echt onweerstaanbaar! 😉 Deze kandijsuiker bevat geen calorieën, is tandvriendelijk, en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Ook is het geschikt voor Candida-patiënten en mensen met diabetes. Eet echter geen heel bakje achter elkaar op, dat is ook niet gezond.

IMG_3457

Om je meteen wat inspiratie te geven, heb ik een heerlijk ( veganistisch) recept bedacht met kandijsuiker! Deze zwarte bonen brownies zijn veganistisch, glutenvrij, lactose en koemelkvrij en bevat geen rare E nummers en andere kunstmatige meuk. Supersimpel en gezond smullen!

Dit heb je nodig:

  • 400 gram zwarte bonen, geweekt en gekookt, uitgelekt
  • 500 gram havermout, droog
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtrta
  • een eetlepel ceylon kaneelpoeder
  • een grote banaan, gepureerd
  • warm water

Voor de topping:

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een brownievorm of vierkante ovenschaal  met bakpapier. Maal de zwarte bonen, bananenpuree, stevia, bakpoeder, en kaneel in de keukenmachine samen met 450 ml water tot een fijne massa. Roer de havermout erdoor, en voeg, indien nodig, nog wat extra water toe. Stort de massa in de vorm en verdeel. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen. Snij ion vierkante blokken.

IMG_3460

Roer de stevia door de cacaopoeder en voeg beetjes water toe tot er een stevig glazuur ontstaat. Besmeer de blokken met het glazuur en bestrooi tot slot royaal met kandij suiker,.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *