Gierst zandkoeken ( vegan)

Gierst blijft maar een beetje de grote gezonde onbekende onder de ” superfoods”. En dat blijft vreemd. Als we gaan kijken naar de gezonde voordelen van gierst, heeft het bijvoorbeeld veel meer gezonde voordelen als tarwe of rogge. KLIK HIER om alles over gierst te lezen.

IMG_3366

Ik bak graag met gierst. Ik maal het fijn tot meel in mijn ( HS) blender en bak er de sterren uit de hemel mee,. Het is vrij van gluten, maar geeft een baksel aardig wat stevigheid, ondanks het gemis van gluten. Uiteraard merk je wel, dat het wat minder elastisch is als tarwemeel/bloem, maar dat los je prima op door wat bananenpuree toe te voegen of verse eieren. Gierst is erg gezond.  Afhankelijk van het soort, bestaat gierst gemiddeld uit 60-80% uit koolhydraten, 6-20 % uit eiwitten en 1-6% uit vet. In de eiwitten schuilen zeer belangrijke aminozuren. Het is verder erg rijk aan ijzer, magnesium, koper, fosfor, en mangaan. Ook de vitaminen ontbreken er niet aan: vitamine B1 en B6. Naast een opmerkelijk hoog eiwitgehalte is gierst ook zeer rijk aan kiezelzuur , ook wel silicium genoemd. Kiezelzuur ondersteunt de opbouw van huid, haar en nagels. Wat gierst ook nogal bijzonder maakt is dat het een regulerende werking heeft op de warmtehuishouding van het menselijk lichaam.Dit maakt gierst uitermate geschikt voor oudere mensen. Ook is gierst een zeer geschikt graan voor diabetes.Kortom…..waarom het nog altijd in de schappen blijft liggen en totaal niet wordt opgemerkt, is mij een compleet raadsel.

 

Hopelijk kan ik wat inspiratie geven met deze verrukkelijke zandkoeken. Ze zijn heerlijk bros en ” zanderig” in de mond, zijn geweldig lekker en gezond. Probeer ze gewoon eens!

Dit heb je nodig:

  • 400 gram gierstmeel ( gierst in de blender tot meel vermalen)
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 50 gram zachte zuivere kokosolie
  • twee bananen, gepureerd
  • 40 ml water

IMG_3367

Zo maak je het;

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en kneed met de hand stevig door. Als alles wat te loskorrelig blijft ( dit kan liggen aan de hoeveelheden bananenpuree, omdat elke banaan anders weegt) iets meer water toevoegen maar maak het niet te papperig. Maak ronde platte koeken uit het deeg en leg op de bakplaat. Bak de koeken in het midden van de oven goudbruin in ongeveer 25-30 minuten, blijf goed controleren. Laat afkoelen. Hoe langer de koeken liggen, hoe brosser ze worden.

IMG_3365

 

 

2 Reacties op “Gierst zandkoeken ( vegan)

  1. Dit is dus met ongekookte gierst neem ik aan? Ik ben heel benieuwd! Heb nog nooit gierst gegeten en ben receptjes aan het verzamelen dus deze komt ook op het lijstje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *