Sperziebonen-pizza
Geloof het of niet, maar deze pizzabodem bestaat uit…sperziebonen!!!!!!! De bodem heeft een knapperige korst. De belegging is een heerlijke combinatie met de sperziebonen-smaak! Zonder gluten, meel en andere meuk ! Bovendien zeer snel gemaakt en budgetvriendelijk.
Om de belegging een heerlijke smaak te geven, heb ik gebruik gemaakt van sojavrije sojasaus. Deze is gemaakt op basis van kokosnoot-boomsap en zongedroogd zeezout. Zeer bijzonder! Natuurlijk kun je ook gewone tamarisaus of sojasaus gebruiken. Deze sojavrije sojasaus kun je o.a bestellen via www.ahealthylife.nl. Klik hier, om naar de directe bestellink te gaan.
De pizza is goed voor vier personen.
Dit heb je nodig:
Voor de bodem:
- 500 gram sperziebonen, van de topjes ontdaan
- 125 gram havermout ( droog)
- twee eetlepels kruiden ( ik heb kerrie masala en BBQ kruiden gebruikt)
- twee eieren
Voor de belegging:
- een courgette, gewassen en in de schil, de helft in plakjes gesneden, de andere helft in kleine blokjes gesneden
- twee tomaten, in stukjes gesneden
- een banaan, in plakjes gesneden
- twee eetlepels kruiden ( ik heb wederom gekozen voor kerrie en BBQ kruiden)
- een flinke scheut sojavrije sojasaus of tamari of TeriYaki saus
- 150 gram geitenkaas, in stukjes gesneden
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 195 graden. Bekleed een ronde pizzavorm, of ronde ovenschaal met bakpapier. Pureer alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine tot een fijne massa, en stort deze op de plaat, smeer deze zo dun mogelijk uit.
Meng in een grote kom alle ingrediënten, behalve de ronde plakken courgette, voor de topping door elkaar. Beleg de pizza ermee en verdeel. Beleg tot slot met de plakken courgette. Bak de pizza in het midden van de oven gaar in ongeveer 50-60 minuten, belangrijk is om steeds goed te blijven controleren. De rand moet hard en knapperig zijn, dan is de pizza gaar. Laat de pizza liefst afkoelen, zodat de korst nog knapperiger wordt.
Je kunt uiteraard allerlei andere toppings bedenken! De keuzes in groenten zijn oneindig! Denk ook eens aan gefermenteerde, gemarineerde tempeh, gefermenteerde stukjes lupine of biologische feta kaas. Smullen maar!
Wow….deze ga ik morgen maken , het klinkt geweldig lekker en het water loopt al in mijn mond …hmmmmmm
ben benieuwd naar het resultaat!
Geweldig idee! ga ik uitproberen gauw 🙂
super!
Als je havermout gebruikt, zit er in principe wel meel in de pizza, zij het dan niet in de gemalen vorm. En je zult specifiek glutenvrije havermout moeten nemen, wil de bodem glutenvrij blijven.
Haver is geen meel, maar een graansoort. Daarnaast wordt het niet tot meel vermalen. En of je wel/niet 100% glutenvrij ( gegarandeerd) kiest is aan ieder voor zich. Ik kies er wel standaard voor in al mijn recepten. Warme groet
Monique, ik heb je nog maar net ontdekt maar ben enorm blij met de schat aan informatie die je deelt. Top! Dank je wel!
wat ontzettend leuk om te lezen!!!!!!!! Dank je wel!
Moeten de boontjes ongekookt de bodem in.
ja, gewoon ongekookt fijn malen 😉
Jaaa….die ga ik maken???? Heel benieuwd naar de smaak.
Wat een subliem idee! Ik heb m mediteraan gemaakt, met tomatensaus, paprika en rode ui. Echt heerlijk ???? Enne zooooveel groenten ????. Dank je wel voor het delen.