Olvarit drink: één pot suiker!
Nu ben ik inmiddels best een hoop gewend, maar soms schrik zelfs ik van een product. Dit gebeurde mij gisteren weer. Een groepslid had een post geplaatst in mijn facebookgroep van een pot “ drink” van het bekende babymerk Olvarit, onderdeel van Nutricia. Deze venkeldrank is geschikt vanaf de zesde maand tot de zesendertigste maand van je kindje. Het betreft korrels, die je met warm of koud water op moet lossen. Waarom schrok er hier zo van?
WAT IS HET?
Het potje met korrels bevat 200 gram, en is voornamelijk via internet te bestellen. Via de officiële Nederlandse website van Olvarit vond ik geen informatie. Wel vond ik vrijwel dezelfde standaard informatie bij de vele webwinkels die deze meuk aanbieden. Hieronder vinden we ook voornamelijk webwinkels uit België. Deze exact zelfde informatie vond ik niet veel later ook terug op de officiële Belgische website.
De informatie vertelt, dat het gaat om een zacht drankje wat “ speciaal is aangepast” aan de behoefte van je baby. Verder wordt beweerd dat de drank makkelijk verteerbaar is en maar liefst tot 70% minder suiker bevat dan sapjes en frisdranken voor volwassenen. Vooral dit laatste deed mijn wenkbrauwen omhoog gaan.
Want als we eens naar de ingrediënten gaan kijken, dan zien we daar toch wel even geheel wat anders. Wat zit erin?
DEXTROSE en SUCROSE : De officiële chemische benaming voor tafelsuiker is saccharose.Sucrose is de Engelse benaming hiervoor. Keihard suiker dus. Dextrose is een ander woord voor druivensuiker of glucose. Een snelle,geraffineerde suiker dus. D- glucose is een andere benaming van dextrose,die we vrijwel niet tegenkomen op verpakkingen in de supermarkt.
MALTODEXTRINE: Malt betekent letterlijk ” mout” in het Engels. Mout wordt gebruikt als grondstof in bijvoorbeeld muesli en koekjes. Het Engelse woord ” malt” is toegestaan als er in het product mout aanwezig is. Maltodextrine is meestal gemaakt van zetmelen uit aardappelen en uit maïs. Opgelost in water wordt maltodextrine glucosestroop genoemd, wat de lading al meteen behoorlijk dekt. Veel fabrikanten gebruiken de naam maltodextrine ook vooral omdat het de glucosestroop die zich dus met water heeft gevormd, verbloemt. Er zit vrijwel altijd wel iets van water in een product om een product samen te stellen.De fabrikant is niet verplicht om een bepaald ingrediënt totaal uit zijn verband te trekken in een tabel. En dus volstaat ” maltodextrine”, terwijl het door menging met water een glucosestroop is. Dit verklaart ook vaak de hoge suikers in een product,als deze maltodextrine bevat.
0,6% VENKEL ( uit extract en olie verkregen) : Om deze drink “ venkel” te noemen is ronduit belachelijk, met zo’n klein percentage. Alles wat het geeft is een venkel-SMAAK. Echte venkel vinden we hier niet in terug.
Als je kindje 100 ml van deze suikermeuk drinkt, krijgt het 4,5 gram suiker binnen. Dit is werkelijk ONACCEPTABEL veel. Dit is geen drink, maar gewoon één potje duur betaalde suiker. Ik heb meteen actie ondernomen.
BELGIE
Ik heb direct contact opgenomen met de klantenservice van Olvarit. Deze vertelde mij dat het ging om een Belgisch product en zij het product dan ook niet in hun register hadden opgenomen. Ze verwees mij door naar haar Belgische collega’s. Op internet kun je de pot suiker ook grotendeels via Belgische webwinkels bestellen. Maar ze zijn uiteraard ook aan het rouleren in Nederland. Dit vind ik persoonlijk voldoende voor de Nederlandse Olvarit, om deze ook in hun register op te nemen omdat er ook vragen kunnen binnenkomen. Het merk en de fabrikant blijft immers exact hetzelfde.
Ik kreeg contact met België en zij nam mijn vragen zeer serieus. Ze vertelde mij echter ook nog, dat Olvarit streeft naar een advies van water, om je kindje aan te bieden. Ik heb gezegd dat ik dit nogal belachelijk vond als zij een product als deze op de markt zetten. Dat is ongeveer water en vuur. Ik heb gevraagd of zij het product per direct uit het assortiment wilde halen, of danwel de samenstelling geheel zouden veranderen. Naast dat er veel misleidende claims worden gemaakt, klopt de informatie niet. Je baby is beter af met een flesje sap dan deze meuk, als het op suikers aankomt.
Wat nu is afgesproken, is het bekende verhaal wat ik al zoveel keren heb aan moeten horen. “…We gaan het direct intern bespreken Mevrouw van der Vloed” .
Dit keer heb ik er wel druk achter gezet, door te vermelden dat ik hiervan op de hoogte gehouden wil worden, en als er niet wordt ingegrepen, ik verdere stappen ga ondernemen. Wordt vervolgd.
SUIKER IN BABY-PEUTER-KLEUTERVOEDING
Dit product staat helaas niet op zichzelf. Al eerder heb ik veel aandacht besteed aan kindermarketing en de bizarre hoeveelheden suikers in voeding geschikt voor baby’s en peuters/kleuters.
Je kunt je afvragen waarom wij baby’s al koekjes en snoepjes moeten aanbieden. Dit is nooit een essentieel onderdeel geweest bij de opvoeding en groei en ontwikkeling van een kind. Wat het naast warmte en liefde nodig heeft zijn essentiële voedingsstoffen.
Als je alles wat nuchterder bekijkt, zul je je al snel realiseren dat het pure marketing betreft. We hebben al die onzin totaal niet nodig, ook je baby niet, sterker nog, vooral je kindje niet. Een baby went op deze manier al ontzettend vroeg aan suiker, en rolt zo met nog dichte oogjes de versuikerde wereld in. We worden ontzettend bespeeld en misleid. Zeker jonge moeders, die toch al zoeken naar een juiste balans voor hun kindje, zijn hier zeer gevoelig voor. Als een pak koekjes wordt gebracht als gezond en verantwoord, is de stap van het schap naar de winkelwagen niet groot. Ook biologisch lijkt zijn effect te hebben op de keuzes in babyvoeding. Deze producten zijn sterk in opkomst in het babyvoedingsschap. “ biologische granen” verkoopt nét even wat beter als “ gemaakt van tarwebloem” zoals dit onderstaande voorbeeld laat zien.
In deze biologische koekjes vinden we:
TARWEBLOEM: biologisch of niet, bloem blijft gewoon een ordinaire tarwebloem waar erg veel voedingswaarden uit zijn gehaald en vooral gluten overblijven om een product volume en elasticiteit en binding te geven.
SUIKER: goede tweede op de lijst, wat betekent dat deze koekjes bestaan uit bloem en suiker.
TARWEZETMEEL: zie bloem.
PALMOLIE EN ZONNEBLOEMOLIE: ook biologisch industrieel de goedkoopste oliën om te verwerken.
MAGERE MELKPOEDER: instant poedertje.
KALIUMWATERSTOFCARBONAAT: rijsmiddel.
BOURBON VANILLE EXTRAXT: van het poeder een aftreksel, om deze goedkoper te maken voor verwerking. Pure bourbon is onbetaalbaar voor de grotere fabrikanten die massaal produceren.
VITAMINE B: synthetisch toegevoegd.
Per koekje van amper 5 gram krijgt je kleintje 1 gram suiker binnen. Dat is echt onnodig veel, voor zo’n klein koekje wat je vanaf de zesde maand in de pap moet brokkelen en vanaf de 10 e maand in het knuistje van je kleintje mag duwen.
BOTTOM LINE:
Trap niet in al deze marketing. Je kindje heeft echt geen koekje nodig om op te groeien, of een pyjama papje vol suiker om lekker te kunnen slapen. Het heeft geen snoepjes nodig om in leven te blijven, en al helemaal geen groei-pap. Geef je kindje gezonde en zo vers mogelijke producten rechtstreeks uit de natuur. Maak zelf je verse fruithapjes en groentehapjes. Ook de vele potjes groente en fruit lijken gezonde alternatieven, maar zijn al-tijd bewerkt. Luister naar de behoefte van je kindje, en niet naar de behoefte van de voedsel industrie.
Meer lezen?
Aanvulling 28 September 2016:
Gisteren ben ik teruggebeld door Nutricia ( olvarit) België. Zij hebben mijn klacht en vraag serieus genomen en direct intern besproken. Ze hebben besloten de samenstelling te veranderen. Daar gaan zij komende tijd over evalueren Ik wordt op de hoogte gehouden van de voortgang. Wel blijven ze van mening, dat ze zich aan de wettelijk toegestane normen hebben gehouden. Dit klopt, als men zich ook aan 100 ml strak per dag houdt, maar ook dan ligt het suikergehalte ( 4,5 gram) zeer hoog en nét tegen het randje van overschrijden aan. Bovendien wordt suikergebruik vrijwel overal ten zeerste afgeraden. Hoe dan ook ben ik erg blij met deze uitkomst. Ik zal de voortgang in dit artikel blijven aanvullen.
Wat een verhaal zeg.. vreselijk, hoe het doel steeds weer lijkt, babys zo jong mogelijk verslaafd te krijgen aan suiker. Zo hoorde ik laatst dat davitamon zelfs vitamine D druppels met SUIKER verkoopt. Dan denk je, dat je je baby gezonde borstvoeding geeft, en tegelijkertijd de vanaf geboorte aangeraadde vit. D druppels. Met Suiker. Schunnig!
Helaas nu 2020 en de samenstelling is nog altijd dezelfde. Mijn zoontje drinkt niet graag water, welke gezonde alternatieven kan ik aanbieden? Want in gewone thee zit dan weer theïne dat niet goed is.
De thee van pickwick zonder caffeine misschie ? 🙈 De Olvarit drink verkopen ze in België gewoon bij het Kruidvat 🙄
Hallo, ik was opzoek via internet naar de olvarit smaak voor in het water toen ik op deze link kwam. Wat een verhaal. Onze zoon wil geen water drinken. Dus rade de kinderarts aan om dit toe te voegen en te proberen. Echter zijn ze in België nergens meer te krijgen.
Ze zijn inderdaad nergens meer verkrijgbaar. Ik moet ook op zoek naar een alternatief… mss bestaat er theïne vrije venkel thee? 🤷🏻♀️