10 producten die je beter kunt mijden in de supermarkt

We zien het inmiddels allang niet meer als een luxe en/of voorrecht, de overvolle supermarkten. Sterker nog, als er een bepaald product ( even) niet voorradig is, dan kunnen we behoorlijk uit onze slofjes schieten, en weigeren om een ander alternatief te nemen, waarin we tegenwoordig ook volop keuzes hebben. We kunnen in dat daglicht gezet wel spreken van een verwend volkje. We zijn het zeer gewoon gaan vinden, dat we ieder moment van de dag boodschappen kunnen doen, en dat alles wat wij maar wensen maakbaar is geworden. Wat we echter over het hoofd zijn gaan zien, zijn de schadelijke tot zeer schadelijke effecten op de volksgezondheid. Alhoewel sommige kletspraatjes via reclame echte sprookjes lijken, geloven we deze onzin. We kopen massaal kunstmatige meuk in, en steken onze koppen in het zand ervoor of zijn simpelweg onbewust. 

In supermarkten bevatten ongeveer 95% van alle verkrijgbare producten een vorm van suiker. Zeker 80 % is kunstmatig, ondanks de biologische trend. Gelukkig omarmen we biologisch, maar we kunnen ook niet buiten kunstmatige meuk. Dit is een typisch gevolg van de vele marketing en misleiding die al jaren op ons wordt afgevuurd. We hebben alles volledig geaccepteerd. En vertrouwen volledig op wat er op een verpakking staat. We redeneren, dat een fabrikant dit heus niet zomaar mag doen. Dat klopt. Maar wat wettelijk is bepaald en toegestaan, kan zeer breed en misleidend worden gebracht. Fabrikanten gebruiken veel trucs uit hun trukendozen, om wel netjes binnen de wettelijk bepaalde lijntjes te blijven kleuren, maar ons zodanig om de tuin te leiden om te geloven dat een ontbijtkoek gezonde eigenschappen heeft. 

We zien hierdoor veel teveel producten aan voor gezond, voedzaam, verantwoord, 100% natuurlijk en suikervrij. Ook zijn porties afgelopen jaren vergroot, waardoor we overeten. Tevens geeft een gezond imago ons vaak een seintje om er meer van te “ mogen” en/of “ kunnen” eten. Dit was in de jaren van de “ light-producten-hype” zeer actueel. En daar ondervinden we nu, jaren later de gevolgen van. Het aantal gevallen van diabetes, hart en vaat ziekten, kanker en lever en nierziekten zijn explosief gestegen sinds de vet-boycot en de intrede van “ light”.

We zijn nog steeds erg onbewust van de gevaren van ons dagelijks voedsel.Het is uiteraard niet zo dat we er meteen aan doodgaan, maar daar zit ook nou juist de crux. Het is net als roken geworden. Je kunt jarenlang een pakje per dag roken zonder maar een hoestje, maar plots kun je de rekening wel krijgen voorgeschoteld. We ondervinden dit nu ook met ons dagelijks voedsel.

Sommige producten uit de supermarkt worden aangezien voor volledig goed, gezond en verantwoord. Dit kan zijn gekomen door een smetvrij imago wat een fabrikant zorgvuldig en zeer uitgedacht heeft weten op te bouwen, of wat algemeen bekend staat om goed en gezond, zoals groente en fruit. Sommige producten worden daarom dagelijks massaal ingekocht, met de illusie gezond en verantwoord in te kopen. Deze 10 producten vallen onder deze categorie. Zijn ze echt gezond en voedzaam? Waarom je deze 10 voedingsmiddelen beter zou kunnen mijden:

img_8607-768x1024

1) ONTBIJTPRODUCTEN

Ik heb er al erg veel artikelen over geschreven. Ontbijtproducten zijn voor ons bedacht en ontwikkeld door de voedselindustrie. Niet om ons daar gezonder op te maken, maar vooral om de beurs van de fabrikant te spekken. 

Van cornflakes tot cruesli, van ontbijtreepjes tot ontbijt sapjes en drankjes, we hebben het allemaal niet nodig. Hoe gezond en verantwoord deze ook in onze magen wordt gesplitst, het bevat 9/10 keer enorme ladingen suiker, en andere kunstmatige meuk. In de jaren 60/70 aten we s’morgens wat echt nodig is: havermoutpap. Iedere dag weer. Er werd niet gekeken naar “ saaiheid” of hoe iets is gekleurd. Er werd gekeken naar de voedzaamheid voor ons lichaam om tot de lunch voldoende energie te hebben. Nu hoeven we daar niet naar terug, maar havermoutpap lekker maken met vers intact fruit en bijvoorbeeld ceylon kaneelpoeder is de veel betere, écht gezonde optie voor het ontbijt. 

img_9308-1200x800

2) ONTBIJTKOEK

Het is soms ongelofelijk hoe een gezond imago jarenlang zijn kracht niet verliest. Ontbijtkoeken zijn daar een sterk voorbeeld van. Ontbijtkoek kwam sterk in opmars toen vetten in de ban werden gedaan. Het was immers van nature vetarm, en de fabrikant wist daar perfect op in te springen. Ontbijtkoeken werden in korte tijd razend populair als ontbijt, en tussendoortje. Diëtisten namen de koeken ook op in hun voedingsadviezen, en zelfs lesstof werd ermee “ besmet”. Ontbijtkoek werd beschouwd als gezond en verantwoord. Terwijl de koeken beginnen en eindigen met suiker. Een plakje ontbijtkoek bevat gemiddeld vier/vijf suikerklontjes. Zeker als je je ontbijtje begint met een plakje ontbijtkoek kan je bloedsuikerspiegel hier een enorme racebaan van worden, met alle gevolgen van dien. Bovendien zijn er afgelopen jaren heel veel varianten bij gekomen, die het dubbele aan suikers bevatten. Voor zowel volwassenen als kinderen is ontbijtkoek een product om te laten liggen in de schappen. Het zijn suiker-koeken. Niets meer of minder.

img_9556

3) VERS GESNEDEN GROENTE EN FRUIT

Tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld geworden. De enorme lange koelschappen vol met gesneden groente tegenover de verse groente en fruit afdelingen. We kunnen van elk vers en intact stukje groente en fruit wat we kunnen kopen tegenwoordig ook voorgesneden verpakte groente en fruit kopen. Van gesneden kroppen sla tot gesneden sperzieboontjes, van gesneden bakjes gemengd fruit tot voorgekookte aardappelen en salades. 

Laten we eerlijk zijn: het is erg handig. Hoe heerlijk is het immers om na een drukke lange dag een zak open te trekken en even door de wok te roeren? Geen gedoe met snijden en hakken. Dit geldt ook voor fruit, tijdens de lunch heb je wel wat beters te doen dan citrusfruit afpellen, of een kiwi te schillen. Toch zou je dit wel moeten doen, wil je optimaal gebruik maken van alle vitaminen, mineralen en vezels, Hoe mooi je het ook brengt voor jezelf om als smoes te gebruiken, vers en intact leveren de meest gezonde voedingswaarden. Zodra iets wordt gesneden, gehakt of vermalen, gaan er waardevolle voedingsstoffen verloren. Zeker als een gesneden zak groente dagen in het schap blijven liggen tot de houdbaarheidsdatum, zal er weinig overblijven. Daarnaast betaal je grif voor al deze extra luxe. Een zakje wokgroente van 350 gram kost je al snel 2 euro. Terwijl je met een prei, ui, en een paprika én goedkoper uit bent, veel méér hebt, en meer voedingswaarde bewaard blijft ( bij direct consumeren) 

Het went vanzelf, om alles zelf te hakken en te snijden. We hebben ons de luxe aangewend, en alles wat we onszelf aanwennen kunnen we ook weer afleren. 

img_9574         img_9557

4) PIZZA

Pizza is jarenlang wereldwijd razend populair. Er zit een gezond imago aan vastgekleefd. Dit geldt inderdaad voor echt verse pizza die bijvoorbeeld in een zeer goede pizzeria vers worden gemaakt. Afhankelijk van het meel wat wordt gebruikt voor de bodem, maar vooral wat er op een pizza gaat speelt een grote rol bij het wel/niet gezonde aspect, en daar wringt de schoen. We kunnen in de supermarkt kant en klaar pizza’s kopen vers in de koeling, en diepvries. Vers heeft het gezondste imago, maar juist deze varianten bevatten vaak erg veel additieven. Zeker het zoutgehalte kan schrikbarend hoog uitvallen bij zowel koelvers als diepvriespizza’s. In juli 2015 deed De Consumentenbond nog onderzoek naar het zout en vetgehalte in pizza’s verkrijgbaar in supermarkten. Het oordeel was keihard: veel teveel zout en zeer vetrijk. 

Ook hier geldt, dat je zoveel beter af bent om zelf pizza te maken. En nee, dan heb ik het niet over zo’n kant en klare pizzabodem, die je enkel nog maar hoeft te beleggen, maar “ from scratch”. In mijn boeken en op de website vind je talloze recepten om zowel pizza te maken met gluten uit volkoren/dynamisch speltmeel, als 100% glutenvrij. Voordeel is ook hier dat je de complete regie zelf in handen houdt wat erop en erin gaat, en niet de fabrikant. 

img_9559

5) KRUIDEN EN SPECERIJEN

Kruiden en specerijen zijn typische voorbeelden van producten warvan men niet verwacht dat deze zeer nadelige effecten kunnen hebben op de algemene gezondheid. De vele potjes, busjes en zakjes kruiden en specerijen zijn immers bekend, en wat kan er nu bijvoorbeeld mis zijn met een busje nootmuskaat of een busje kaneelpoeder? Nou, heel veel. Want helaas bleven de kruiden en specerijen ook niet onaangetast door de voedselindustrie en kunnen we nu naast tig soorten en varianten ook vooral veel kruiden en specerijen vinden waaraan enorme hoeveelheden zout zijn toegevoegd. 

Kruiden en specerijen zijn gezond en worden als gezond alternatief op de smaakmaker zout geadviseerd. Helaas bestaan een groot deel uit alle soorten en varianten uit….zout. Water-naar-de-zee dragen dus. Het zoutgehalte kan in sommige varianten enorm hoog oplopen, ik kwam aantallen tegen van 30 tot maar liefst 85%. 

Ook hier kun je het beste kiezen voor verse kruidenplantjes, of kies een betrouwbaar merk waarvan bekend is dat deze geen zout en andere meuk toevoegt om smaken te vertrekken. Lees de ingrediënten altijd, ook van een simpel potje kaneel of nootmuskaat. Ook hieraan kunnen additieven zijn toegevoegd, niet alleen zout, maar ook de smaakversterker E621 ( MSG) en suiker. Ga ook hier het liefst voor biologische kruiden en specerijen uit de biowinkel, al blijft het daar ook nog al;tijd goed etiketten lezen.

img_9567   img_9572

6) ( VERSE) SAPPEN

Ze hebben een nog gezonder imago dan de pakken “ vers” ( geconcentreerd) sap en we vinden ze steeds meer in supermarkten in het koelschap. De meeste verse sappen zeggen “ onbehandeld” te zijn, maar dat is natuurlijk een onzin-verhaal. Om het sap te verkrijgen moet er een bewerkingsproces plaatsvinden. Omdat dit machinaal gebeurt verliest de sap sowieso al waardevolle voedingswaarden, en uiteindelijk hou je 100% fructose ( suiker) over. Koudgeperst, onbehandeld, 100% puur….er wordt nogal met claims gesmeten. Alles leuk en aardig, maar er verandert niets aan het feit dat op het moment dat vers intact fruit wordt “ mishandeld” direct in voedingswaarden achteruit gaat. En bovendien: hoe langer het sap in het schap staat ( of blijft staan) hoe meer er verloren zal gaan. Ook moet je onthouden, dat vers sap evenveel of in sommige gevallen ( afhankelijk van het soort fruit wat is gebruikt) meer suikers bevatten dan een glas cola. 

Wil je echt puur en vers, pers het dan lekker zelf. En drink het direct op. Bewaar vers sap nooit. Dit doet enkel afbreuk op de voedingswaarde. Hou ook rekening met aantasting van het tandglazuur ( tanderosie) op lange termijn. Drink vers sap met een rietje.De kant en klare verse sappen worden ook gekoeld en geconcentreerd aangeboden. Deze zijn geen haar beter,  sterker, deze kunnen additieven bevatten. Tot slot: we komen erg vaak verse sappen tegen die zijn afgeprijsd. Deze moet je, wil je sap drinken voor de gezonde voordelen, nooit kopen. Vers sap moet je direct vers drinken, en niet dagen laten staan. 

img_8585

7) FRISDRANKEN

Tja….

Ik heb over frisdranken al zoveel geschreven en gezegd. Ga naar dit artikel om er alles over te lezen. Andere artikelen zijn:

“ Frisdrank: net zo slecht als sigaretten”

– “ Frisdrank, we hebben het niet nodig”

Laat het duidelijk zijn dat je het hele gangpad van frisdranken gerust voorbij kunt lopen. Wat dan wel? Laat je inspireren door dit artikel te lezen. En ontdek hoe kinderlijk eenvoudig het is om voortaan zelf je eigen frisdrank te maken. 

img_8611-768x1024       img_8925-1200x800

8) SOEPEN

Ondanks de “ verse” zakken soep, kunnen we deze ook beter lekker laten liggen. Ook in de koelverse zakken soep vinden we een waslijst aan onnodige additieven en suiker terug. Maar ook de blikken soep zijn geen haar beter. We komen daarin niet alleen extreme hoeveelheden smaakversterkers tegen, maar ook zout en suiker. Je maakt al een heerlijke romige soep door een stronk verse broccoli kort te stomen, te pureren en hieraan verse kruiden en eventueel wat haverroom toe te voegen. Alles even opwarmen en binnen nog geen 30 minuten smul je van ECHTE soep. Zonder een kikkerbadje vol aan hulpstoffen, want deze zijn echt totaal NIET nodig.

img_8605-768x1024

9) GROENTECONSERVEN

Ze zijn al jaren een grote hit op de voedselmarkt, de potten en blikken groenteconserven. Inmiddels is het schap uitgegroeid tot een gangpad vol, keuzes zat. Maar ook hier vinden we een stiekem addertje onder het gras. Groente heeft een zeer gezond imago. En deze groenteconserven zijn een goed voorbeeld van hoe daar misbruik van wordt gemaakt. Er worden nogal wat hulpstoffen toegevoegd aan veel varianten, vooral in blik. Daarin komen we grote tot enorme hoeveelheden zout tegen. Ook de potgroenten kunnen er flink wat van in de pot hebben. Daarnaast wordt er erg veel gebruik gemaakt van suiker. Sinds dat het verplicht werd gesteld het zoutgebruik te reduceren in producten, geven de fabrikanten, als deze daar reeds gehoor aan geven, daar gehoor op door zout te vervangen door de andere smaakmaker suiker. Zo zijn de pot en blikgroenten afgelopen drie/vier jaar enorm zoet van smaak geworden en “ versuikerd” zodat wij ook hieraan gewend zijn geraakt, en nu “ zoete groente” eten. 

Needless to say, kies vers, als het even kan biologisch en intacte groente. Neem de moeite om alles zelf even te stomen/koken/blancheren, en te snijden. Zo groot is deze moeite niet, zeker niet gezien het plezier wat jij en je lijf eraan ondervinden. 

img_7693

10)  SUPERFOOD PRODUCTEN

We kunnen er niet meer omheen, superfood is gekomen om te blijven. Ook fabrikanten spekken hun kas daar flink mee door zogenaamde superfood-verrijkte” producten op de markt te zetten. Dit zijn nieuwe of bestaande producten waaraan een superfood is toegevoegd. Spelt, Quinoa, gojibessen, het zijn zomaar wat superfoods die vreselijk worden misbruikt om een rol beschuit plotseling erg super-gezond te maken. Trap daar nooit in, hoe aantrekkelijk, verleidelijk en goed het ook klinkt. Negen van de tien keren gaat het enkel om een wettelijk vereiste dosering om de claim te mogen gebruiken op de verpakking en is de rest gewoon meuk. Ook worden er superfoods gebruikt die voor de industrie worden gemaakt. Deze zijn vaker wel dan niet van slechte tot zeer slechte kwaliteit. Bovendien vaak door kinderhanden of arme boeren aangeleverd. 

Wil je bijvoorbeeld wat superfoods toevoegen aan je smoothie enz, koop deze dan bij een betrouwbare bron, van hoog aangeschreven merken. En koop ze sowieso nooit verwerkt in een ander product. Dit gaat enkel om grote marketing trucjes. 

LEES ETIKETTEN ZORGVULDIG

De allergrootste boodschap blijft: lees de verpakkingen. Sla alle onzin over. De kreten en claims die meteen alle aandacht naar jou toe trekken zijn daarvoor ook juist bedacht. Ze voegen totaal niets toe aan de werkelijk nuttige informatie. Deze vind je enkel terug in de VOEDINGSWAARDEN  en DE INGREDIËENTEN. Doe verstandig boodschappen. Neem de tijd om de ingrediënten en voedingswaarden te bestuderen.

 

Al lid van mijn gezellige FACEBOOK groep?

5 Reacties op “10 producten die je beter kunt mijden in de supermarkt

  1. Leuk stuk om te lezen. Ik loop altijd de buiten ring in een winkel. Daar bevind zich altijd de vers afdelingen Groenten, fruit. Vlees.brood .zuivel. Zo ontloop ik mijn verleidingen om ander eten mee te nemen.

  2. Leuk stukje! Enkele opmerkingen:
    – Er zijn inmiddels al best wat kruiden en specerijen zonder toevoegingen en ook zonder zout te vinden in het kruidenschap. Dus alleen verse kruiden is wat overdreven. Gewoon goed het etiket lezen.
    – Je verteld dat er in gesneden groentes weinig van de voedingswaarde overblijft, hoeveel minder precies en kan je dat onderbouwen? Is het echt zo ernstig?

    • 1) ik geef een algemeen advies. En feit blijft dat zeker 75% van alle verkrijgbare kruiden en specerijen zijn bewerkt. Daarom het adbies liever voor verse kruiden te gaan.
      2) Zodra groente ( en fruit) worden aangesneden gaat er al wat van de vitaminen/mineralen/vezels verloren. Als deze vervolgens worden verwerkt en worden verpakt en in de winkel ook nog dagen blijven liggen gaat er aardig wat verloren.

  3. ik heb vandaag kaas en stokbrood bij de plus gehaald. Het stokbrood was niet te eten en de kaas ook niet. Ik had ook lever gehaald dat is iets waar ze weinig aan kunnen verpesten. Ik betaal hier allemaal een hoop geldt voor, maar het is echt allemaal troep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *