Supermarkten…net zo slecht als roken!

In eerdere artikelen als “ een rondje door de suiker-markt” en “ frisdrank, het is ECHT zo erg! “ stelde ik de misstanden in de supermarkten al aan de kaak. Hierop kreeg ik veel reacties. Velen waren nogal onder de indruk van mijn vergelijking met roken. Ik vertelde o.a, dat frisdranken en sappen net zoiets was als je kind een sigaret aanbieden. Dit lijkt onvoorstelbaar, maar het is wel een realiteit. Als je je kind een glas cola geeft, geef je het in feite een opgestoken sigaret. Het is namelijk nét zo slecht. Net als bij roken het geval is, merken we niet meteen wat van de schadelijke gevolgen in ons lichaam. Maar op langere termijn ondervinden we dit wel, met alle gevolgen van dien.

NIET ALLEEN FRISDRANKEN

Als het nu bij frisdranken was gebleven, was de schade nog te overzien. Maar het betreft overvolle volgestouwde supermarkten met producten die we zeker kunnen beschouwen als pakjes sigaretten. Of flessen pure alcohol. Zeker de flessen frisdranken lijken sterk op pure alcohol. Jaren geleden stond de leveraandoening levercirrose bekend als “ alcoholisten-ziekte”. Dit omdat veel alcoholisten uiteindelijk eindigden met deze chronische leverziekte, veroorzaakt door het overmatige alcohol gebruik. De laatste jaren zijn de gevallen van levercirrose verdriedubbeld. Levercirrose wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door een teveel aan suiker in onze voeding. Als we last krijgen van overgewicht ( veroorzaakt door teveel suikers) ontstaat er leververvetting. De lever krijgt het erg zwaar. Uiteindelijk kan de lever de vetten niet meer verwerken, en hoopt het vet zich in de lever op. Door deze ophopingen kunnen levercellen gaan ontsteken wat uiteindelijk resulteert in cirrose. Zonder dat we ons ervan bewust zijn, overbelasten we onze organen door ons dagelijks voedsel. 

IMG_8607

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar zeker meer als 95% van alle producten die we in supermarkten kunnen kopen, bestaat uit één vorm van suiker. Van zuivel tot brood, van ( voorverpakte) verse groente en fruit tot pasta/macaroni, van soepen en sauzen tot snoep en snacks, van vlees/vleeswaren tot kaas, van groenteconserven tot ontbijtproducten. 

Het zou eenvoudig zijn geweest, als we enkel het woord “ suiker” konden aflezen in ingrediënten tabellen. Op die manier zou het stukken eenvoudiger zijn geweest om suikers uit onze voeding te mijden. Helaas gaat die vlieger niet op en moeten we ons een weg banen door tal van alias suikers die zijn toegevoegd. Als je je een klein beetje hebt verdiept in dit fenomeen, kun je wat bewuster inkopen, maar ook dan blijft het een enorm lastige klus om niet thuis te komen met een product vol suikers. Fabrikanten, supermarkt ketens, multinationale ondernemingen, ze maken het ons er absoluut niet gemakkelijker op. Terwijl ze dit wel suggereren. Mooie kletspraat op verpakkingen, talloze reclamespots op tv en social media, sluikreclame, billboards, reclamezuilen, bushokjes reclame, we ontvluchten er niet aan. Het neemt deel aan één groot spel: het spel der misleiding. 

WELKE MISLEIDINGEN ZIJN ER?

Zodra we maar één voet binnen zetten in een supermarkt, begint dit spel al. Er komen niet alleen veel kleuren, geuren en prikkels op ons af, ook maken geluiden en aantrekkelijke aanbiedingen dat alles nog sterker bij ons binnen komt. We worden echte raven die worden geprikkeld door glinstering:  we willen alles zien, proeven, besnuffelen, aanraken en meenemen. Je staat er vast niet bij stil, maar alles is voorbedacht en tot in het kleinste detail uitgestippeld. Van de plekken waar de aanbiedingen staan, tot de indeling/looproutes in een supermarkt. Daarnaast spelen zaken als juiste belichting, achtergrondmuziek en geuren een cruciale rol. Hoort allemaal bij het spel, waarin wij ons onbewust dagelijks aan blootstellen. 

IMG_8616

Ook op plekken waar we dit niet direct verwachten. De vleeswaren-afdeling bijvoorbeeld. Een gewone consument verwacht niet, dat er in al dat “ vers gesneden” vleeswaar suikers zitten. Of dat er aan stukjes vlees ook suikers worden toegevoegd. 

IMG_8613

De verleidingen/misleidingen starten vanaf de deurmat bij binnenkomst tot het moment dat we weer over diezelfde deurmat naar buiten wandelen, met overvolle boodschappentassen. Op de groente afdeling vinden we naast vers en intacte groente en fruit tegenwoordig ook vele voorverpakte soorten. Veel van deze voorgesneden zakken bevatten toevoegingen. Onnodige toevoegingen. Als we zelf de vers intacte groenten inkopen, omzeilen we niet alleen al deze meuk, maar ook kost het ons veel minder. Want vergeet vooral niet waarom supermarkten/ fabrikanten/ multinationale ondernemingen zoveel moeite voor ons willen doen, ons zoveel mogelijk uit handen willen nemen: we moeten er AL-TIJD extra voor betalen. 

Wandelend langs de broodafdeling ontkom je niet aan de “ vers gebakken brood” geuren. Dit is ook voorbedacht: ovendeuren waarin afbak broden worden opgepiept, worden wijd open gezet zodra de winkel open gaat. Het zet ons onbewust aan tot meer aankopen, omdat we hongerig worden van de geuren. 

Lopend door de gangpaden worden we ook van alle kanten aangevallen. Niet alleen aanlokkelijke verpakkingen schreeuwen om gepakt te worden, ook vloeren worden tegenwoordig niet gespaard. We vinden op vloeren veel reclame, maar ook aan de schappen vinden we ( wat mij betreft bloed-irritante) springende kaartjes die vrolijk met jou mee bewegen zodra je je hand in het schap steekt. 

Alles lijkt in principe een sprookje. Alles is goed, gezond, rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en calcium, zonder toegevoegde suikers, vetarm tot 0% vet, alles is volgens supermarkten/ fabrikanten en multinationale ondernemingen goed voor ons. 

IMG_8716

Aangekomen bij de kassa’s krijgen we de laatste “ genadeklap” voor onze kiezen: de kassakoopjes. Deze manden kunnen we niet ontlopen, ze staan pal voor de loopband waar we onze boodschappen op moeten leggen.

IMG_8717

En dan zijn we er nog niet, want langs de loopband gaat het spelletje nog even door. Alles wat er bij de kassa wordt aangeboden, bestaat uit suiker, suiker en nog eens suiker, meestal in de vorm van snoep en snacks. Omdat supermarkten weten dat we het erg verleidelijk vinden om nog even dat reepje of dat zakje snoep op de band bij onze boodschappen te leggen. Of dat we met een jengelend kind moeten dealen als deze uit de mand op kinderhoogte een zak M&M’s heeft gegrist en dit krijsend niet los wil laten. Die scholier, die snel nog een mars reep meeneemt.  Het spel eindigt pas, wanneer we de deur uit zijn gelopen. 

IMG_8718

SNOEP = SIGARETTEN

Deze manden en rijen langs de loopband zouden gerust ook vol kunnen liggen met pakjes sigaretten. Of flessen sterke drank. Het maakt namelijk weinig verschil betreft de gevaren voor onze gezondheid. We eten teveel suiker met zijn allen. Dit veroorzaakt op lange termijn, net als  bij langdurig roken en langdurig alcoholmisbruik, mogelijk ernstige gezondheidsklachten. En dan heb ik het niet over een verkoudheid of een griepje. Ook “ ach, die-ene-keer” dat je je kind een reep chocolade geeft, of dat blikje/flesje/pakje sap of frisdrank, realiseer je, dat je je kind een opgestoken sigaret geeft. Wil je dit?

WAT DAN WEL?

In mijn artikelen en ook in het Meukvrij ABC kun je erg veel informatie vinden over alternatieven. In mijn artikel “ dranken, de alternatieven” vind je bijvoorbeeld erg veel vervangingen op populaire frisdranken. Neem ook de tijd om je te verdiepen in het fenomeen alias suiker. Dit helpt je absoluut op weg om de juiste echte keuzes te maken. 

Wat zijn jouw ervaringen met misleidingen in de supermarkt? Ben jij er wel eens echt in gestonken? Laat jouw reactie hieronder achter! 

13 Reacties op “Supermarkten…net zo slecht als roken!

  1. Ik laat me niet meer verleiden ik weet dat heel veel producten slecht voor je zijn. Ik loop er gewoon aan voorbij. .

  2. Hoi Monique,

    Ter aanvulling, vaak wordt er in de winkels zelfs via kanalen een neppe ‘verse broodgeur’ of andere geur verspreid om te doen aanzetten tot kopen. Daardoor ruik je bijvoorbeeld soms een verse broodlucht als je uit een saladeschap iets van de hoogste plank wil pakken.

    Groetjes en succes met je blog, ik lees m graag!

  3. Je staat sterk in je schoenen als je dit allemaal kan weerstaan! Gelukkig kan ik dit inmiddels! Leuk stukje van je! Dank je wel.
    Groetjes Hellen

  4. Ja, duidelijk, ik weet het. En toch is het moeilijk om suiker heen te komen. Hoe zoet ik nu mijn vers geplukte rode bessen, die gezond, maar zo zuur om te eten. En mijn zelfgemaakte vlierbloesem siroop…, ik doe al de helft minder suiker dan in het recept staat… Zucht…

  5. De artis actie….Daar stink ik in..
    Ik let wel op dat de producten waar je met een artis zegel beloond wordt wel nodig zijn.
    Ze hebben ook een aantal verse producten in de artis aanbiedingen.
    Maarrrrr om het boekje vol te krijgen doe ik soms wel dingen kopen die ik anders niet zou doen zoals ontbijtgranen oid.
    Die ontbijtgranen werd in verschillende smaken aangeboden ik dacht de minst ongezonde naturel was maar…Gelukkig stond het label groot voorop de choco uitvoering bleek het minste zout en suiker te bevatten ook zo misleidend

  6. Zo’n supermarkt is eigenlijk om gestoord van te worden. Al ben ik er niet gevoelig voor, (haal ik heus wel wat lekkers te snoepen af en toe). Ik weet waarvoor ik kom, haal dat en ga weer weg. Het ergert me ook. Maar wat ik ook zo’n vreselijke tactiek vindt is dat met name albert heijn elke paar maanden de hele inrichting omgooit! Je zoekt je rot en i.n de tussentijd gooit met natuurlijk weer van alles lekkers in de karretjes. Ik heb ze er al eens op aangesproken maar ze doen net of hun neus bloedt.
    Weet je ook hoe het zit met een slager, poelier, groentewinkel? Is dat nog wel allemaal zuiver?

  7. Ook al kan je als volwassene weerstand bieden en zie je de ´verleiding´, voor kinderen is dit niet te doen; al die schreeuwerige verpakkingen en lokkertjes… net een kermis …. doe daarom boodschappen zónder je kinderen….

  8. En dan nog de cassiëre die aan de moeder vraagt of het kindje een snoepje mag. Op zo’n manier dat het kindje het al heeft gehoord. Sterke moeders die dan nee kunnen zeggen.

  9. Goed verwoord .. zelf bezoek ik meestal slechts de vers fruit en groente hoek in de supermarkt, want de rest is voor mij totaal overbodig!

  10. Hihi……al jaren meld ik wie het nog ‘horen’ kan: In de reguliere supermarkten hoef je de etiketten niet te lezen, je weet dat je vergiftigd wordt…. 🙂 Juist in de natuurvoedingswinkels is het zaak uiterst alert te zijn!!
    Ook ‘ het gezonde verstand’ is in deze wereld succesvol weggesaneerd…

  11. Daarom doe ik online boodschappen en dat bestaat voornamelijk uit groente, fruit, noten en water, wc papier en dat soort dingen. Ik lees verpakkingen online en koop zoveel mogelijk bio! Dus geen verleidingen voor mij om te weerstaan, ik koop wat ik nodig heb.

  12. Wat zit er dan voor overbodige toevoegingen aan voorgesneden groentes? En zijn deze dan schadelijk??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *