Stevia in de supermarkt…echt zoveel gezonder?

Eerder heb ik al erg veel aandacht besteed aan de misleidende “ stevia” producten in winkels/supermarkten. In mijn artikel over stevia ga ik wat dieper in op  de grootste verleiders, die er verkrijgbaar zijn. In dit artikel zal ik wat populaire producten uit supermarkten gaan belichten. Wat is er nu waar van al die kreten en claims op verpakkingen? En: is het echt zoveel gezonder dan gewone suiker?

CANDEREL

Canderel is een zeer bekend merk in de supermarkt. Al jaren verkopen zij zoetmiddelen, die zijn gemaakt uit kunstmatige zoetstoffen. Sinds dat stevia officieel is toegelaten in Europa, heeft dit merk een nieuwe lijn geïntroduceerd, met zoetmiddelen op basis van steviolglycosiden. Echter wordt dit op de verpakkingen volledig misleidend gebracht. Als we deze pot zoetstof zien, valt ons oog direct op het woord “ stevia”. Ook zien we nergens andere benamingen staan. Als consument kun je uitgaan, dat dit gaat om een pot stevia suikervervanger. Immers, het staat erop, het wordt zo genoemd, en we lezen apart van de merknaam zelf geen andere benamingen.We lezen enkel, dat de gebruikte stevia “ van natuurlijke oorsprong” is.  Dat deze pot helemaal niet zoveel stevia bevat, lees je pas in mieren-letterschrift op de andere zijde van de pot. 

IMG_8744

We kunnen ook lezen, dat de tafelzoetstof op basis is, van steviolglycoside. Dit houdt in: 2,2%. De rest bestaat uit maltodextrine en “ natuurlijke aroma’s” wat ook kan duiden op suikers. Kortom: je betaalt erg veel geld voor een pot goedkope maltodextrine ( = gedroogde glucosestroop) Je betaalt voor deze pot van 40 gram 3,05. Erg veel geld voor wat maltodextrine. 

IMG_8745

Hetzelfde verhaal vertellen de zoetjes van dit merk. Ook hier zien we geen vermeldingen op de voorkant van de verpakking dat er hele andere dingen in zitten dan de groot uitgemeten woorden “ stevia”. Dit keer wordt de zoete smaak gehaald uit melksuiker ( lactose) en daarnaast wordt flink gestrooid met smaakstoffen, en stabilisatoren. Het stevia-gehalte bedraagt maar 19%. De rest is dus regelrechte meuk. Zoals:

MICROCRYSTALLINE CELLULOSE: een term voor geraffineerde houtpulp, dient als antiklont middel, en emulgator. Wordt veel gebruikt in light-producten als vetvervanger. 

VERBONDEN NATRIUM CARBOXMETHYLCELLULOSE: een derivaat ( een stof afgeleid van een andere stof ) van cellulose en azijnzuur. Wordt gebruikt in levensmiddelen als verdikkingsmiddel en stabilisator. 

Anders gezegd bestaan deze zoetjes uit lactose ( melksuiker) met een vleugje steviolglycosiden en een emmertje smaakstoffen en verdikkingsmiddelen. Wat ook best een puntje is: er wordt op verpakkingen nergens vermeld, dat het product lactose bevat. Dit kan voor mensen met een koemelk-allergie/intolerantie mogelijk klachten opleveren. 

IMG_8751

NATRENA

Dit merk kunnen we vergelijken met Canderel. Natrena doet dezelfde kunstjes. Wat we echter als groot verschil zien, is de samenstelling. Natrena gebruikt zout om het product te dragen. In de stevia zoetjes zien we als vulstof gebruikt natriumcarbonaat. Dit is beter bekend als soda, of gecalcineerde soda. Het gaat om een zout gemaakt uit koolzuur. Naast steviolglycosiden bevatten deze zoetjes natriumnitraat, een zuurteregelaar. Het zoutgebruik is terug te zien in de voedingswaarde: per 100 gram bevatten deze zoetjes 42 gram zout. Anders gezegd bestaan deze zoetjes voornamelijk uit goedkoop zout met een vleugje steviolglycosiden. 

IMG_8747

We zien ook erg veel huismerken. Vaak gebruiken zij exact dezelfde formules als Natrena en Canderel. Sommigen gebruiken andere samenstellingen, zoals deze variant van supermarktketen AH. Zij gebruiken een mix van erythritol en steviolglycosiden, en daarnaast lactose , L-leucine ( a-aminozuur met een chemische formule, een essentieel aminozuur)  en verdikkingsmiddel E468, ook wel vernet natriumcarboxymethylcellulose. Pluspuntje van AH is dat zij wel de woorden “ lactose” en “ melk” vet drukken. 

IMG_8748

..EN DAN HEBBEN WE NOG SLIMMETJES…

De bekende suikerfabrikant VAN GILSE heeft sinds kort ook een poging gewaagd, om stevia te misbruiken. Onder de vrij ironische naam SLIMMETJES hebben zij suikerklontjes op de markt gezet, die zijn gezoet met stevia extract. Dit levert minder calorieën op dan gewone suikerklontjes, per klontje 8 kcal, en twee gram suiker. Een gewoon klontje suiker bevat 18 kcal, maar wegen ook zwaarder, dus eigenlijk komt het gewoonweg op hetzelfde neer. Een “ slimmetje” weegt 2 gram, een gewoon klontje 4,4 gram.  De ingrediënten die zijn gebruikt:

KRISTALSUIKER: behoeft geen uitleg.

INULINE: lees alles over inuline, door hier te klikken.

STEVIOLGLYCOSIDEN: een luttele 1%.

THAUMATINE: een zoetsmakend eiwit, valt onder het E nummer E957.

IMG_8750

Op de verpakking en in reclame voor dit product, lezen we hetzelfde verhaaltje: De slimmetjes hebben dezelfde zoetkracht als originele klontjes, maar bevatten de helft aan calorieën. In werkelijkheid worden we gewoon voor de gek gehouden, want een gewoon klontje weegt veel meer, logisch, dat het klontje van twee gram ( de helft minder) ook de helft minder aan calorieën levert. Deze slimmetjes zijn helemaal niet zo slim. Het enige slimme is, dat het slim is bedacht om de consument te misleiden en de goede naam van stevia te misbruiken.

De klontjes bestaan gewoonweg uit geraffineerde suiker, met een vleugje stevia extract wat niet noemenswaardig is te noemen ( 1%) Misschien kan de fabrikant nog bedenken dat een kleiner klontje altijd beter is dan een groter klontje, maar wat vaak gebeurt met “ light” producten en dit soort producten, is dat mensen dit als vrijbrief zien om meer te consumeren. Een klontje bevat “ maar” 2 kcal. En dan kunnen we er gerust twee of drie nemen. Of vier….

IMG_8753

DE POTTEN UIT DE DISCOUNT SUPERMARKT

We kunnen tegenwoordig voor “ stevia” ook terecht bij de goedkopere discount winkels. Winkels als Lidl en Action hebben beiden een variant in huis, die net als de potten in gewone supermarkten schreeuwen dat het om stevia suikervervanger gaat. Action spant de kroon, door een pot aan te bieden voor nog geen 1,09. Lidl vraagt 1,69 voor zijn potten. Het is hetzelfde verhaal als de potten uit supermarkten. Ook hier zien we dat de potten bestaan uit 97,8% maltodextrine, opgevuld met 2,2% steviolglycosiden. 

Je bent wat dat betreft nog goedkoper uit als je gewoonweg een zoetsof koopt op basis van aspartaam. Deze pot kost nog geen 69 cent. Je koopt in wezen gewoon hetzelfde. De aanwezigheid van de vleugjes stevia in al de goedkopere potten hebben geen enkele meerwaarde. Het is toegevoegd, om de potten suiker te mogen verkopen als “ stevia”. 

WELKE WEL?

Zorg dat je een stevia suiker koopt wat tenminste uit 98% steviolglycosiden bestaat. Meer over stevia en de soorten kun je lezen in dit artikel.  De suikers waar ik mee werk, zijn natuurzuiver en vrij van kunstmatigheden en chemische bewerkingen. 

Wat zijn jouw ervaringen met stevia?

5 Reacties op “Stevia in de supermarkt…echt zoveel gezonder?

    • Hoi Joke, Dat klopt helaas niet. Steviolglycosides zijn tot 480 maal zoeter dan suiker. Als het 97% stevia zou bevatten dan zou 1 tabletjes niet te handelen zijn voor onze smaakpapillen. De 97% die aangegeven wordt is de puurheid van de steviolglycoside. Die moet >97% zijn dan heb je kwalitief goede stevia. Waar je op moet letten is op de term maltodextrine op de verpakking. Je kunt dus een goede stevia hebben mbt puurheid maar als ie maltodextrine bevat kun je deze beter laten staan. p.s. in de producten van Greensweet-stevia zit tussen 12 en 15% steviolglycosides (97-98% puurheid) zonder maltodextrine .
      Gr. Susan Jansen
      Greensweet-stevia

    • Het blijkt elke keer dat supermarkten onder het mom van marketing klanten gewoon oplichten en het ergste is dat het je gezondheid schaad.
      Op een tinctuurtje mag niets staan waarvoor het goed is en dient maar supermarkten mogen wel zeggen waar iets voor dient en liegen dan echt bah

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *