Surinaamse Pom ( vegetarisch)

Jaren geleden proefde ik het voor het eerst en was meteen verkocht: Surinaamse pom. Inmiddels een vrij bekend gerecht geworden in Nederland. In erg veel toko’s kun je broodjes pom kopen. Pom is een populaire Surinaamse ovenschotel. Pom is van origine een traditioneel Creools gerecht.

img_0076

Het basisingrediënt is afkomstig van de wortelknollen van de tayer (Xanthosoma sagittifolium) die in het binnenland van Suriname groeit. In de volksmond wordt het ook wel pomtayer genoemd. Je kunt pomtayer kopen bij de toko, uit de diepvries. Pom tayer werd door de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika gekookt gegeten. De Surinamers hebben er een ovenschotel met onder andere vlees van gemaakt. In Nederland is kant-en-klare pomtayer, geraspt en diepgevroren, verkrijgbaar. Vers vind je het enkel in sommige toko’s.

Pom wordt gegeten als hoofdgerecht op (verjaardags)feesten, familiebijeenkomsten en andere speciale gelegenheden zoals Pasen en Kerstmis. Het wordt gegeten met witte rijst maar ook als hapje tussendoor op brood als broodje pom. Pom heeft een vrij milde smaak.

Evenals roti  geniet pom een grote populariteit onder alle bevolkingsgroepen en het heeft een vaste plek in het Surinaams menu. Het is ook in Nederland een bekend gerecht geworden . Veel Nederlanders eten tegenwoordig pom!

sam_8925

 Meukvrije pom

In pom gaat erg veel boter, zoutvlees en zout. Andere smaakmakers zijn Surinaamse selderij, piccalily, tomatenpuree en andere kruiden. Pom kan traditioneel worden gemaakt, maar er zijn inmiddels vele varianten. Ik heb een meukvrije, vegetarische variant bedacht. Ik maak gebruik van tenpeh stukjes in plaats van zout vlees en/of kippenbouten. Heb je geen bezwaar tegen biologisch scharrelvlees, kun je dit uiteraard 1:1 vervangen. Kruiden kun je ook makkelijk vervangen met de gewenste kruiden. Het recept is goed voor 4/5 personen.

Dit heb je nodig:

Voor de pomtayer:

  • een kilo pomtayer ( diepvries, verkrijgbaar bij de toko) ontdooid
  • een bosje Surinaamse selderij ( toko) of gewone selderij, fijn geknipt
  • 100 gram ( biologische) tomatenpuree
  • 150 gram ( liefst homemade, anders biologische) piccalily
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra + een eetlepel erythritol
  • een flinke snuf keltisch zeezout
  • een snufje cayennepeper
  • het sap van een uitgeperste citroen

Voor de vulling:

  • 400 gram tempeh, in blokjes gesneden, gemarineerd in twee eetlepels kerrie masala
  • een ui, fijn gesnipperd
  • twee teentjes verse rauwe knoflook, fijn gesnipperd
  • twee eetlepels kerrie masala
  • vier flinke eetlepels bouillonpoeder of een groot biologisch gistvrij bouillonblokje, opgelost in 300 ml heet water ( let op toevoegingen!)
  • 125 gram biologische tomatenpuree
  • een snufje keltisch zeezout

sam_8924

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote vierkante ovenschaal GOED in met kokosolie/vet. Roer alle ingrediënten voor de pomtayer één voor één door de ontdooide pomptayer.

sam_8917

Laat een klontje kokosolie smelten in een wokpan. Fruit de ui en knoflook aan op middelhoog vuur. Blus af ,et een beetje water zodra de ui glazig is geworden. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roerbak de massa even flink om. Blus opnieuw af met wat water. Als je een bouillonblokje gebruikt, kun je het opgelost in water toevoegen.

sam_8918

Zet het vuur laag en laat alles ongeveer 10 minuten garen terwijl je regelmatig blijft husselen.

Vedeeel de helft van de pomtayer in de ovenschaal. Stort de massa uit de wok op deze laag en verdeel de andere helft van de pomtayer erop. Je kunt nog wat extra kruiden op de pom strooien voor extra pit. Bak de pom in het midden van de oven gaar in ongeveer 50-60 minuten, blijf tussentijds goed controleren. De pom moet mooi goudbruin zijn verkleurd.

sam_8929

Je kunt de pom overal bij serveren! Bijvoorbeeld bij zilvervliesrijst, Quinoa, of peulvruchten spaghetti. Of op de boterham!

sam_8927

 

 

2 Reacties op “Surinaamse Pom ( vegetarisch)

  1. Al een oud recept van jou zie ik en volgens mij een prima vegetarisch alternatief, maar zoals ik het kan beoordelen is de pom niet volledig gaar. De kleine lichtgele plekken in het opgeschepte stuk op je bord zijn volgens mij niet gaar. Dat kan je verhelpen door op de pom, na het storten in de schaal nog een echt klein laagje olie( wij surinamers gebruiken dus boter) te doen. Hoop dat je er wat aan hebt.

  2. Pom is overigens van oorsprong een joods gerecht.. Meukvrije pom klinkt niet echt respectvol en in principe heb je niet echt iets bedacht er is namelijk al heel mijn leven vegan pom en vegetarische pom …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *