Surinaamse roti ( vegetarisch en meukvrij)

Vroeger had ik een Surinaams vriendinnetje, die tevens in mijn klas zat. We waren echte hartsvriendinnetjes, en kwamen daarom ook regelmatig bij elkaar over de vloer. Ik leerde bij haar familie de Surinaamse keuken kennen. Ik ging erg graag met haar mee naar huis na schooltijd, omdat ik wist dat het bij haar thuis altijd zo heerlijk rook, en we ook meestal een klein bordje homemade roti kregen, met ieder een halve pannenkoek. Wat genoot ik daarvan!

Ik heb eigenlijk na deze periode nooit echt meer roti gegeten zoals ik deze bij haar thuis heb geproefd. De vele toko’s in Rotterdam doen heus hun best, maar niets verslaat de echte homemade roti. Natuurlijk bevat roti ook nogal wat aan meuk. En als vegetariër moet je roti ook vaak je deur voorbij laten gaan. Wat is roto eigenlijk precies?

sam_8878

De traditionele Surinaamse Roti wordt geserveerd met een aantal bijgerechten zoals kousenband, hard gekookte eieren, aardappelen ( soms zoete) verschillende soorten vlees ( bijvoorbeeld zout vlees, eend, schaap, maar vaak kip) knoflook en ui. Dit alles wordt pittig gekruid met kerrie masala. 

Het roti gerecht is van origine Indisch. Er zijn daarom ook veel Indische varianten op de roti. De Surinaamse roti werd echter bekender in Nederland, waardoor er in Nederland vooral Surinaamse roti wordt gegeten. De roti wordt meestal geserveerd met een pannenkoek. Daarin worden alle ingrediënten in gerold en met de hand gegeten. De echte Surinaamse pannenkoeken worden vaak gemaakt met gele spliterwten, komijnpoeder en chilipeper.  

MIJN MEUKVRIJE VARIANT

Omdat ik het erg miste, ben ik jaren geleden zelf maar eens wat gaan stoeien met het traditionele recept. Dit resulteerde eerder in een lekker recept wat ik in mijn basiskookboek heb gezet. Toch wilde ik een nog betere variant bedenken. En dat werd dit recept! Het is 100% meukvrij, vegetarisch en vooral niet-normaal-meer zo lekker! Het is snel te maken, bevat niet al de dolle ingrediënten die je nergens in je buurt kunt kopen, en er zijn mogelijkheden om het recept op jouw wensen aan te passen. Als jij bijvoorbeeld geen bezwaar hebt tegen vlees, kun je biologische scharrelkip ( bouten) gebruiken. Ook is niet overal kousenband verkrijgbaar, Je kunt dan in plaats van kousenband ook Hollandse sperziebonen gebruiken. Omdat ik weet dat kousenband niet overal verkrijgbaar is, heb ik in dit recept sperziebonen gebruikt. Maar het is lekkerder met kousenband 😉 In dit recept maak ik gebruik van lupine. Je kunt meer lezen over lupine, door hier te klikken. Je kunt ook tempeh gebruiken, of ieder ander gewenst stukje vlees. Het is 1:1 te vervangen in dit recept.

img_9961

Ik heb gebruik gemaakt van mijn eigen homemade bouillonpoeder. Dit maak je zeer eenvoudig zelf. In een voedseldroger gaat dit het makkelijkste, maar je kunt het ook in de oven drogen. Gebruik ieder gewenste groente en snij dit in zeer fijne stukjes. In de oven op 100 graden enkele uren drogen. Je kunt de bouillonpoeder ook in de biowinkel kopen. Let op eventuele extra toevoegingen. Kun je geen bouillonpoeder vinden, dan kun je ook een biologisch bouillonblokje gebruiken. Let ook hier op toevoegingen zoals smaakversterkers en gist.  Gebruik je een bouillonblokje in het recept? Laat deze dan vooraf je water toevoegt in heet water oplossen.

sam_8856

DE ROTI PANNENKOEKJES

Je kunt tegenwoordig naast de kant en klaar instant-meuk ook kant-en-klare roti pannenkoeken kopen. Deze bevatten onnodig veel extra additieven zoals suiker. Je kunt ze eenvoudig ook zelf maken. Ik heb een variant bedacht op het traditionele recept. Deze maak je met gele erwtenmeel. Deze kun je best goed kopen overal, zo kun je de zakjes kopen bij veel AH filialen en bij de Jumbo.

gele-erwtenmeel-zakjes

Het merk ” CHAN’S” verkoopt veel in supermarkten. Maar vooral in toko’s erg goed verkrijgbaar. Het is ook lekker goedkoop: per zakje van 400 gram 1,29. Het fijne is dat het glutenvrij is en je het meel ook gewoon kunt gebruiken als bakmeel voor al je meukvrije baksels. Nadeel is dat het niet GMO  vrij is en niet biologisch…..

Dit recept geeft ongeveer vijf pannenkoekjes.

Dit heb je nodig:

  • 250 gram gele erwtenmeel
  • 110 ml lauw water
  • een snuf keltisch zeezout
  • een snuf chilipeper
  • een theelepel komijnpoeder
  • een snufje knoflookpoeder
  • een half theelepeltje bakingsoda
  • een theelepel bakpoeder
  • 5 gram psyllium
  • 15 gram kokosolie, gesmolten

sam_8855

Zo maak je het:

Roer alle ingrediënten, behalve de olie, in een kom door elkaar. Voeg een heel klein beetje van de olie toe en kneed alles tot een stevige bal. Blijft alles te nat, voeg er dan nog wat extra meel aan toe. Draai ongeveer vijf balletjes uit de deegbal.

sam_8857

Laat een gifvrije koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur warm worden. Bekleed een werkplek met een stuk plastic huishoudfolie en druk hierop een balletje plat, bekleed dit met een vel plastic huishoudfolie en rol er met de deegroller een pannenkoek van. Smeer de bovenste laag in met de olie en laat de pannenkoek op deze kant in de pan glijden. Besmeer dan de andere kant in de pan met wat olie en keer de pannenkoek om zodra de eerste kant mooi is verkleurd.  Volg deze stappen met de rest van de balletjes.

sam_8877

SURINAAMSE ROTI

Nu dat we de pannenkoekjes klaar hebben kunnen we beginnen aan de roti! Dit recept is geschikt voor twee personen.

Dit heb je nodig:

Voor de roti:

  • twee middelgrote zoete aardappelen, gewassen en in de schil gelaten, in blokjes gesneden
  • 200 gram lupine ( dit kun je kopen in de biowinkel) + wat homemade ketjap manis of tamarisaus
  • 150 gram tomatenpuree
  • een zakje Surinaamse kerrie masala ( verkrijgbaar bij de toko en vele supermarkten)350 gram kousenband of Hollandse sperziebonen, gewassen en in stukjes gesneden
  • drie flinke eetlepels ( liefst homemade) bouillonpoeder of een bouillonblokje ( zie toelichting hierboven)
  • twee eieren, hard gekookt, gepeld
  • een ui, fijn gesnipperd
  • twee tenen verse rauwe knoflook, fijn gesnipperd
  • een half theelepeltje sambal oeelek*
  • een theelepel komijnpoeder
  • een snufje keltisch zeezout
  • water
  • 350 gram Hollandse sperziebonen, gewassen en in stukjes gesneden, 15 minuten gekookt en uitgelekt

(* Traditioneel gaat er een madame Jeanette peper in. Omdat ik dit echt te pittig vind, heb ik biologische sambal Oelek gebruikt voor dat beetje extra pit. Hou jij juist wel van lekker pittig, kun je de heetste peper ter wereld gebruiken 😉 )

Zo maak je het:

Snij de lupine in stukjes en zet deze in een flinke scheut ketjap manis in de marinade. Zet opzij. Gebruik liefst een gietijzeren pan met dikke bodem. Zet de pan op het vuur en fruit de ui en knoflook ( zonder bakvet) aan op middelhoog vuur. Blus af met een laagje water en laat 3 minuten doorkoken. Voeg er vier flinke eetlepels kerrie masala aan toe en roer goed door. Voeg de sambal, tomatenpuree, bouillonpoeder, lupine, komijnpoeder, en zout toe en roer kort door. Voeg de aardappelblokjes toe en vul de pan met water tot alles onder water staat. Zet het vuur tussen middelhoog en klaag en laat alles met de deksel op de pan onder regelmatig doorroeren ongeveer 20 minuten smorren.

sam_8879

Voor de kerrie-eieren:

Laat in de koekenpan een klont kokosolie smelten. Leg de eieren erin en bestrooi deze rijkelijk met kerriepoeder. Rol de eieren goed door de kerrie. Zodra de eieren goed zijn verkleurd, de eieren uit de pan halen en de eieren op een stukje keukenrol laten uitlekken. Ga meteen door met de sperziebonen. Gooi de stukjes gekookte sperziebonen in de koekenpan en bestrooi deze nog wat met kerriepoeder. Roerbak de stukjes ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.

De roti is klaar! Serveer alles over twee borden en …….Njang Swietie of Swadisch Khanna  !!!!!!!   

 

 

 

 

 

7 Reacties op “Surinaamse roti ( vegetarisch en meukvrij)

  1. Goedemiddag,

    Ik wil graag dit recept uitproberen maar heb een vraag over de lupine. De bio winkel bij mij in de buurt heeft alleen lupinemeel. Dat lijkt mij niet wat jij bedoelt. Welke lupine (vorm) gebruik jij in dit recept?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Arjan

    • nee, klopt, de lupine die ik gebruik is in vastre vorm, en vind je in het koelschap van de biowinkel. Je kunt ook voor tempeh kiezen. Succes!

  2. Het was zoooo lekker! Op deze manier is meukvrij eten heel simpel en niet te vergelijken met roti uit het supermarkt/toko schap. Heerlijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *