Vegan haver donuts

Wie kent ze niet, de heerlijke baggervette donuts? Ze staan niet bepaald bekend als gezond en verantwoord, met hun extreme hoeveelheden suiker en vetten. Maar ooooh….wat zijn ze lekker! Gelukkig kan het lekker en…gezond! Ik heb afgelopen jaren een aantal verrukkelijke recepten bedacht om gezonde donuts ( uit de oven) te maken. Ze zijn bijna niet van de echte te onderscheiden.

IMG_2949

Natuurlijk zijn er verschillen, want omdat ze niet in vet worden gefrituurd, bevatten ze nauwelijks vet en zijn daarom anders van textuur. Maar verder? Verrrrruukkkelijk! Ook voor vegans heb ik heerlijke donuts bedacht!

Dit heb je nodig:

  • 450 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • een grote banaan, gepureerd
  • twee flinke eetlepels Greensweet-stevia sweet Xttra
  • heet water

Voor het glazuur:

IMG_2951

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 195 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de donuts in een kom door elkaar en voeg steeds beetjes water toe tot de massa smeuïg wordt. Maak ronde ballen, druk deze tussen de handpalmen plat en leg op de bakplaat. Maak en gat in het midden. Bak de donuts in het midden van de oven gaar in ongeveer 15 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen/

IMG_2953

Maak een stevig glazuur door steeds beetjes pompoensap ( of ander gekleurd sap) door de poedersuiker te roeren. Besmeer de donuts en laat drogen. Je kunt de donuts bij het serveren nog wat extra besprenkelen met kaneelsuiker ( = 100 gram erythritol suiker met een eetlepel ceylon kaneelpoeder mengen)

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *