Vegan tortilla wraps / taco schelpen

Ik ben er dol op: tortilla wraps. Deze liefde kreeg ik tijdens mijn verblijf in Amerika. In de jaren 90 heb ik in Scotsdale gewoond om te studeren. Scotsdale ligt pal tegen de grens aan van Mexico, en de Mexicaanse invloeden waren daar dan ook goed zichtbaar. Er leven veel Mexicanen in het Amerikaanse stadje, en er zijn veel Mexicaanse eettentjes te vinden. Ik werd verliefd op de Mexicaanse keuken. Refried beans, taco’s, enchilada, nacho’s….ik kon er geen genoeg van krijgen. Weer terug in Nederland probeerde ik het nog wel eens om Mexicaans te koken, maar dat smaakt echt heel anders dan het echte Mexicaanse voedsel.

Iets wat ik tijdens mijn Amerika-avontuur leerde van een echte Mexicaanse kok, was tortilla’s maken. Dit doe ik anno 2020 nog steeds, maar dan uiteraard op de meukvrije manier. Ik eet ze graag gevuld met allerlei lekkere vullingen gemaakt van peulvruchten en groente. En ik bak ze ook af tot heerlijk knapperige taco-schelpen. Ik maak meestal eens in de zoveel tijd een stapel tortilla’s en vries deze in. Als ik er zin in heb kan ik ze zo uit mijn vriezer pakken, ideaal.

Velen gebruiken de kant en klare tortilla wraps uit de winkel om thuis in de oven taco schelpen te bakken. Dat is inderdaad erg makkelijk, maar niet gezond. De kant en klare tortilla wraps zitten stik-vol additieven als suiker en conserveermiddelen. Nog ongezonder zijn de kant en klare taco-schelpen. Naast dat deze 9/10 keer kapot en gebroken een verpakking uit komen, zijn ze vol geladen met additieven. Door ze zelf te maken kun je tortilla’s / taco’s zeer eenvoudig gezond maken.

HOE DAN?

Echt waar, het is niet moeilijk. Iedereen die pannenkoeken kan bakken, kan tortilla wraps bakken want het komt feitelijk op hetzelfde neer. Wat wel belangrijk is, is een juiste beslag. Wat heb je nodig?

  • 500 gram boekweitgrutten meel ( in de blender tot meel vermalen) of gewone volkoren boekweitmeel
  • 150 gram biologische maïsmeel
  • drie eetlepels psyllium vezels
  • een eetlepel fenegriek ( poeder)
  • twee eetlepels MO’S FINEST MIX OF JOY
  • een gepureerde banaan
  • warm water

Doe alle droge ingrediënten en de puree in een kom en roer dit eerst goed door elkaar. Voeg dan steeds wat warm water toe, en blijf goed roeren. Als het beslag op pannenkoekenbeslag lijkt en dus redelijk vloeibaar is geworden, is het beslag OK. Laat een HEEL KLEIN ERWTJE zuivere kokosolie in de koekenpan op half hoog vuur smelten. Bak van het beslag de tortilla’s. Draai ze voorzichtig om. Hoe dunner de tortilla wraps zijn gebakken, hoe knapperiger ze als taco schelp worden.

Om de taco schelpen te maken heb je een oven of een airfryer nodig. Bij de MontAna airfryer ontvang je standaard 100% silicone muffin vormpjes. Deze kun je gebruiken om taco’s te maken.. In de oven gebruik je het raster. Deze zet je op de hoogste richel in de oven. Voor de oven: verwarm de oven voor op 200•C. Hang steeds een wrap over twee spijlen in het raster. Zet het raster op de hoogste richel, en bak ze in ongeveer 10-15 minuten af.

Voor de airfryer: zet de temperatuur op 185C. Vouw om twee muffin vormpjes een tortilla wrap en leg deze in de baklift. Je kunt het beste de taco’s per twee tegelijk opbakken. Hou tussen de 5-8 minuten aan.

Persoonlijk vind ik de taco’s uit de airfryer het lekkerste . Ze zijn minder hard en lekker knapperig.

 

2 Reacties op “Vegan tortilla wraps / taco schelpen

  1. Wij zitten momenteel in Mexico, maar qua uiterlijk lijkt het toch niet op de taco’s zoals ik ze hier eet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *