Veganistische roomboter?
Dankzij de veganistische trends komen er steeds meer zogenaamde veganistische producten op de markt. Dat zou “ a-good-thing” zijn geweest, als al deze producten ook een mooie bijdrage zouden leveren aan de algehele gezondheid, maar helaas zijn 9/10 producten juist ongezonder. Ze bestaan voornamelijk uit vetten en vele smaakversterkers. Als je als veganist dagelijks een aantal van deze producten gebruikt, kan het risico’s geven voor de gezondheid. Ik heb daar al veel over geschreven. ( KLIK O.A HIER )
Veganistische alternatieven , zoals op kaas, worst, vlees en zuivel zijn ontzettend populair in Nederland. Iedere week vind ik wel weer een nieuw veganistisch alternatief in de supermarkt. Meestal zuivelproducten en alternatieven op kaas , vlees en worst, maar ook op boter. Nu lijkt dat niet zo ingewikkeld, want plantaardige boter bestaat al jaren, maar roomboter is een ander verhaal. Ik vond onlangs een veganistisch alternatief op roomboter. Ik kocht het en ben erin gedoken.
WAT IS HET?
Ik kwam twee verschillende varianten tegen in het koelschap bij de AH. Maar ze worden ook o.a bij Jumbo verkocht. Er is een ongezouten en gezouten variant. Het heet FLORA PLANT, een vrij pakkende naam. De importeur voor Nederland zit in “ my hometoon” Rotterdam, maar er zijn nog meer plekken waar deze veganistische roomboter wordt verspreid, zoals Spanje, Denemarken en Azië. De fabrikant heet UPFIELD. Goedkoop is het niet, per 250 gram betaalde ik € 2,79 per pakje. Zeker in verhouding tot de ingrediënten vind ik dit erg prijzig, maar daar kom ik later op terug. De wikkel is 100% bio-afbreekbaar wat ik weer een fijn detail vind.
Het gaat dus om een 100% plantaardige boter, wat roomboter moet vervangen. Het heeft een uitgesproken room-smaak, volgens de fabrikant. Er zijn verder geen kleur en smaakstoffen aan toegevoegd en er zijn ook geen conserveermiddelen toegevoegd. Het bestaat voor 79% uit oliën. Je kunt het net zoals gewone roomboter gebruiken, en omdat het ook smeerbaar is gemaakt, kun je het ook gebruiken op de boterham.
De fabrikant drukt duidelijk op het pakje, dat zij duurzame gecertificeerde RSPO palmolie gebruiken. Omdat we ons gelukkig steeds bewuster worden van deze problemen in de wereld, mijden we palmolie uit onze voeding of…..kiezen voor een duurzame palmolie. Wat houdt dat kort door de bocht in? Wel, het gaat om een door een organisatie goed gekeurde palmolie die zo wordt gegarandeerd op een duurzame winning. Dit betekent in de meeste gevallen, dat de palmolie NIET afkomstig is uit de meest genoemde probleem-gebieden, maar uit bijvoorbeeld uit Ghana, of Ecuador. Deze organisatie heet de ROUNDTABLE FOR SUSTAINABLE PALM OIL ook wel het RSPO. In theorie zou deze organisatie voor duurzame palmolie moeten zorgen, maar…in deze organisatie zitten behalve natuur-organisaties ook de grote palmolie-leveranciers en bedrijven als UNILEVER, die juist de grootste gebruikers zijn van palm-olie. De criteria voor duurzame palmolie zijn erg matig en controles worden door de organisatie zelf uitgevierd. Dit zorgt ervoor dat sancties nauwelijks worden uitgedeeld en de regels nauwelijks of niet worden nageleefd. Anders gezegd geeft een RSPO keurmerk helemaal geen garantie op een duurzame winning van de palmolie in een product. Wat wel enige zekerheid geeft is dat de palmolie niet uit de probleemgebieden afkomstig is ( waar de industrie dus voornamelijk palmolie haalt ) maar dat het uit andere landen afkomstig is, maar het zegt verder niets over hoe alles wordt gewonnen.
Kortom: duurzame palmolie klinkt op papier erg leuk, maar zegt verder niet zoveel. Wat wel een verschil kan maken, is om palmolie in zijn geheel te boycotten.
Margarine is zo’n product waar ontzettend veel palmolie voor wordt gebruikt. Wat je voorkeur ook is ( margarine, halvarine of roomboter) als je mens, dier en milieu een groot plezier wil doen en deze zoveel mogelijk wil sparen, kun je beter niet voor margarine en halvarine kiezen. Deze kunstboters hebben veel palmolie nodig om gemaakt te worden. Wil je deze walgelijke palmolie-industrie niet spekken, koop deze kunstboters dan niet. En hou het op een matig gebruik van echte biologische roomboter. Daar komt geen palm olie aan te pas. Kortom: zo’n keurmerkje staat zeer indrukwekkend op een pakje veganistische roomboter, maar zegt eigenlijk niet zo heel erg veel. En vind ik het persoonlijk erg jammer dat ze voor een palmolie als basis hebben gekozen. Het is tevens niet biologisch.
Waar ik mij verder ook nog best aan stoor, zijn de vele imposante “ keurmerkjes” Lactosevrij vind ik bijvoorbeeld in dit geval een beetje overdreven, omdat het om een plantaardige botersoort gaat…Maar dat is mijn persoonlijke irritatie denk ik 🙄
Laten we gaan kijken, wat erin zit:
PLANTAARDIGE OLIËN : ( palm, zonnebloem, raapzaad) : wordt meest toegepast in de boter industrie, een mengsel van diverse gehydrogeneerde oliën. Het heet plantaardige boter zo hun textuur, smaak en smeuïgheid.
GEFILTERD WATER: een luxe variant op gewoon water
BEREIDING VAN TUINBONEN: da’s een beetje vaag. 🙄 Ik denk, dat dit zo is neer gezet om een formule geheim te houden. Wat zit er allemaal in die bereiding, kunnen we ons afvragen….
ZONNEBLOEM-LECITHINE : emulgator
NATUURLIJK AROMA: klik HIER om daar meer over te lezen.
Simpel rijtje dus, maar vrij onduidelijk, waar de bereiding van tuinbonen uit bestaat. Als deze alleen uit tuinbonen bestaat, zou de productie van deze veganistische roomboter echt op een schijntje uitkomen, waar erg veel winst op kan worden behaald. De roomboter bestaat voor zo’n goede 80% uit olie wat op zich meest gangbaar is. Ik denk tevens, dat er onder het kopje “ natuurlijk aroma” ook veel smaak én geur-versterkers schuil gaan. Want de boter ruikt echt naar roomboter, iets wat je volgens mij ALLEEN voor elkaar krijgt met echte afgeroomde melk. In elk geval niet met oliën, tuinbonen, en gefilterd water. 😊
De voedingswaarden zijn niet zo schrikbarend veel anders dan gewone roomboter. Het heeft minder verzadigde vetzuren en ook de suikers zijn lager, wat logisch is, omdat roomboter uit alleen melk bestaat en daar ook melksuikers in zitten ( lactose)
HOE SMAAKT EN SMEERT HET?
De hamvraag is natuurlijk hoe het smeert en smaakt. Ik begon met de ongezouten, want ik gruwel persoonlijk van gezouten roomboter. Vriendlief vind het juist heerlijk. Ik heb hem daarom de eer gegeven om de gezouten variant te testen en te keuren.
De kleur vind ik erg “ raar geel” . Het is zeer onsamenhangend, en het voelt voor mij meteen een beetje nep. De geur is OPVALLEND gelijk aan gewone roomboter. Waardoor ik mij afvraag hoeveel aroma’s hier aan te pas zijn gekomen. De smaak vind ik……tja……laat ik zeggen dat het niet vies vind, maar als je echte bio-dynamische of biologische grasboter gewend bent, is dit een beetje mosterd na de maaltijd. Het is smakelijk, maar daarmee is alles ook gezegd. Het geeft inderdaad een romige smaak, maar ik vond het een beetje olie-achtig in mijn mond.
Het smeert fijn uit. Wel moet je het pakje buiten de koelkast leggen voordat je het wilt gaan smeren.
ROOMBOTERKOEK MAKEN MET DE ONGEZOUTEN VARIANT
Ik ben stapel-dol op boterkoek. Mijn oma maakte dit vroeger altijd voor ons en wat waren dat feestjes! Ik heb er warme herinneringen aan. Ik verwen mijzelf dan ook zo nu en dan met een heerlijk geurende meukvrije roomboter- koek die ik maak van bio-dynamische roomboter ( Demeter) Dit is voor mij een echte luxe. Ik besloot om deze keer eens een boterkoek te maken met de ongezouten plantaardige variant. Dat is aardig goed gelukt. Ik maakte het met 500 gram havermoutmeel, drie eetlepels biologische erytjritol en 250 ongezouten FLORA PLANT roomboter. Ze smaken lekker, maar…ik moet echt zeggen dat ik die ECHTE ROOMBOTER-SMAAK mis in deze boterkoek. Absoluut niet slecht, laat dat duidelijk zijn, maar ik mis wel die echte smaak. Qua textuur is het verder perfect.
Vriendlief testte de gezouten variant op mijn vers gebakken vegan worst-broodjes. Ook hier vond ik de kleur erg geel, maar wel een stuk meer samenhangend en egaal. De geur is net als de ongezouten zeer opvallend geurend naar roomboter. Vriendlief vond de boter niet vies, maar ook hij mist die echte roombotersmaak. Hij vond de boter ook helemaal niet zout. Hij vond het zelfs een beetje te flauw naar de zin van zijn smaak papillen.
De smeedbaarheid vond zowel ik als vriendlief erg goed. We hadden de stukken wel een aantal uur buiten de koelkast . Maar het mes kan perfecte krullen van het blok schrappen.
RESUMEREND:
Geen slechte variant op gewone roomboter. De prijs is vergelijken met de samenstelling behoorlijk. Niet biologisch, maar wel milieuvriendelijk verpakt. Ingrediënten vind ik iets te vaag. Tot slot: net als gewone roomboter geldt dat je deze veganistische roomboter niet met hele hompen tegelijk naar binnen moet werken. Gebruik roomboter matig.
Geachte mw. van der Vloed,
De laatste dagen wordt je op TV weer bekogeld met Flora Plant roomboter iets waar ik mij telkens weer aan erger!
Het wordt dan niet geproduceerd door Uni Lever maar voor hoe lang nog?
Van al de producten die door UniLever op de markt komen zijn er maar weinig of geen waar geen palmvet of palmolie in zit.
Neem je bv soepen: kippenbouillon(maggi) palmvet, Tuinkruidenbouillon palmvet enz.
En zo zijn er legio producten allemaal met Palmvet waar ze het broodnodige regenwoud voor kappen.
Maar wie doet er iets tegen Uni Lever?
Ik hoop echt dat men eens in gaat zien dat we op deze manier niet door kunnen gaan.
Met vriendelijke groet,
Volg Foodwatch Nederland!!! Zij zijn druk in de weer tegen dit soort misstanden.
Ik heb Flora Plant al een paar keer in een aanbieding voor 1 Euro gezien. Ik heb de ongezouten versie gekocht en ik vind dat er een duidelijk verschil in smaak is met echte roomboter. Mijn dochter van 5 weigert het te eten vanwege dat smaakverschil. Ikzelf heb het er wel voor over omdat het vegan is. Fijne dag! Groetjes, Anne-Marie
Floraplant vinden wij heerlijk!!! Ik heb het voor 1 euro gekocht en heerlijk om zelf mee te bakken!! Niks mis mee…
bedankt, dat je er aandacht aan heb willen besteden.
De groeten van Ben
In het kader van meer plantbased eten en de schreeuw om aandacht van flora plant based, heb ik hem ook geprobeerd. De claim dat het op boter lijkt zit hem vooral in de structuur. De smaak komt voor mij nog het meest overeen met water. Pure koolzaad olie komt qua smaak dichter in de buurt.
Voor mij is flora plant based geen alternatief voor boter. Als ik dan toch minder zuivel moet gaan eten, kies ik voor een lekkere olijfolie bij het brood.
Beste Monique,
De fabrikant van Flora Plant, Upfield maakt ook Zeeuws Meisje.
Hartelijke groet van
Pascal Stark.
Volledige onzin. Smaakt nog minder naar boter dan de meeste andere goedkopere harde margarines. Die ook plantaardig zijn. En toch zo duur. Jammer. Goed reclamebureau. Maar door de slechte smaak vallen ze bij de meesten snel door de mand. Ik zit nog steeds te wachten op een goede boter smaakstof voor margarines en vooral halvarines die ik veel eet. Maar Flora plant voegt niets toe. Integendeel helaas.
Ik ben een echte boterfanaat, en dan vooral van roomboter. Maar dit product gaat qua smaak nergens over. Ik heb nu 2 pakjes geprobeerd en in ben er klaar mee. Ik ben best milieu bewust. Eet maar 1 tot 2 maal per week vlees. Doe ook niet overal boter op, maar die keer wel, dan moet het ook lekker smaken vind ik.
Ik heb nu het tweede pakje gekocht, gewoon omdat het concept me sympathiek lijkt. Smaak is inderdaad niet te vergelijken met roomboter. En ‘duurzame palmolie’ bestaat gewoon niet… Ik kijk het nog even aan en ga dan ws terug naar roomboter.
Deed mij aan campingboter van vroeger denken, net zo vies, en zeker niet aan roomboter.
Dank voor het grondige artikel!
Ik heb zojuist een reactie naar Flora Plant gemaild over ‘hoe duurzaam palmolie kan zijn, vooral als iedereen over zou stappen van roomboter naar Flora Plant’. Ik kwam bij onderzoek hierover een rapport tegen over hoe oude palmolieplantages – waar de palmen worden omgezaagd, daarna als biobrandstof of elders als bemester worden gebruikt – veranderen in ‘speargrass steppes’. Daarvan is al meer dan 8,5 miljoen hectare ontstaan in India, en 8 miljoen hectare in Indonesië. Helaas wil daar niets anders meer groeien, behalve dit gras. Met wat extra moeite kan dat toch weer in palmplantages worden veranderd. De palmolie-industrie zou eigenlijk moeten worden verplicht om alleen die gebieden nog in gebruik te nemen, en nooit meer bos te kappen. Maar dat zie ik nog niet gebeuren. Bedankt voor de tip dat (voor Nederlanders, want lokaal) roomboter, mits zo matig mogelijk gebruikt, dan toch duurzamer is.
Jammer dat je het keurmerk lactosevrij overdreven vindt. Juist ook voor mensen die geen koemelk of lactose mogen is dit een optie. Super handig en fijn als dit op de verpakking staat.
Hoi Monique, mijn zoontje heeft een diermeel eiwit allergie. Ik ben voor hem dringend op zoek naar een gezonde boter zodat hij goede vetten binnenkrijgt. Kun je mij helpen? Ik hoor het graag.
Groetjes Ilona