Vegetarische hachee
Jaren geleden was ik zowat verslaafd aan de bakjes ” Quorn hachee”. Die at ik zelfs gewoon koud op. De meuk-saus was uiteraard de boosdoener waarom ik er kilo’s van op kon. Gelukkig heb ik jaren terug een meukvrije variant bedacht. Dit recept is zo kinderlijk eenvoudig, zo lekker en supersnel klaar! Ik eet er graag gestoomde zoete aardappelen in de schil bij en homemade rode kool ! Het recept is goed voor twee personen. Wil jij er ook zoete aardappelen en rode kool bij, reken per persoon dan één middelgrote zoete aardappel en circa 300 gram gekookte rode kool. Ik laat de ontbijtkoek achterwege, maar wil je deze wel graag toevoegen, kun je het recept hier vinden.
Dit heb je nodig:
- 300 gram tempeh, in blokjes gesneden, gemarineerd in een flinke scheut ketjap manis ( liefst homemade) of tamarisaus
- twee uien, in ringen gesneden
- een grote teen verse rauwe knoflook, fijn gesnipperd
- een laurierblad
- drie kruidnagels
- een snifje keltisch zeezout + een snufje zwarte peper
- een ceylon kaneelstokje
- een eetlepel bruine rijstazijn of natuurazijn
- extra ketjap manis ( ongeveer een scheutje)
- vier flinke eetlepels bouillonpoeder of een bouillonblokje ( let op toevoegingen)
- twee eetlepels arrowroot + een eetlepel water
- 500 ml kokend water
Zo maak je het:
Laat de blokjes tempeh even trekken in de ketjap.Bestuif ze met een eetlepel arrowroot. Laat de bouillonpoeder of hert blokje oplossen in het kokende water. Zet een gietijzeren pan op middelhoog vuur en fruit in een klein beetje bouillon de ui en knoflook glazig. Voeg alle ingrediënten behalve de arrowroot, toe en roer alles voorzichtig door. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de hachee ongeveer 45 minuten onder zeer regelmatig roeren en controleren stoven. Maak een papje van de arrowroot en water en schenk deze bij de hachee. Draai het vuur ietsje hoger en roer tot de saus mooi is gebonden. Verwijder de kruidnagels, kaneelpijpje en het laurierblad. Serveer bij de rode kool en aardappelen.