Vitaminewater…waarom wordt het nog verkocht??

Eindelijk lijkt er dan wat beweging te komen in het verbieden van energie-drankjes in Nederland. Veel artsen hebben in Januari 2018 de noodklok geluid en vastgesteld dat deze “ kolerezooi” verboden moet worden om aan kinderen te verkopen. Hopelijk is hiermee de eerste stap gezet. Maar helaas zijn we er dan nog lang niet, want energiedrankjes zijn niet de enige kwalijke zaken in de supermarkt, als het op populaire drankjes aankomt. Terwijl we ons nu druk maken over energiedrankjes, sluipen andere drankjes vrolijk tussen alle commotie door. Zoals vitaminewater.

WAT IS VITAMINEWATER?

Het klinkt allemaal zo gezond en onschuldig. Want komen we met zijn allen geen vitaminen en mineralen tekort? Hoe fijn is het dan om deze te drinken? Vitaminewater is min of meer geïntroduceerd door de firma COCA-COLA. Nog steeds bekleden zij de grootste markt betreft vitaminewater. Het gaat om water wat is verrijkt met vitaminen en mineralen, en bestaat voor het grootste deel uit water en suiker. Heel veel suiker. In 2015 lag COCA-COLA onder vuur, omdat deze waren aangeklaagd voor misleidende en ongefundeerde claims over vitaminewater. Hun antwoord op de aanklacht was op zijn minst zeer opmerkelijk te noemen.
“…geen weldenkend persoon zou zich zo laten misleiden dat hij denkt dat Vitaminewater een gezonde drank zou zijn….”
Het toont, hoe laks vele fabrikanten denken. Alles waar zij aan denken is geld. Ze geven niets om het welzijn van mens, dier en milieu, al doen sommige leuke klets-verhaaltjes anders denken. Waar het altijd om draait is zoveel mogelijk winst maken.
IMG_1713

GEZOND???????????

Vitaminewater heeft nog altijd een gezond imago. Velen denken dat het hun dagelijkse vitamine-en-mineralentekorten op een lekkere en handige manier aanvult. Onder jongeren is vitaminewater ook enorm populair omdat het een zoete drank is en vaak met flitsende kleuren.
Vitaminewater bevat vreselijk veel suiker in vloeibare vorm. Dit is soms zelfs MEER dan in cola. Een flesje ( imitatie) vitaminewater bevat tussen de 22-35 gram suiker. Er hangt ook veel af van het type suiker wat wordt gebruikt. In de VS worden vitaminewatertjes bijvoorbeeld gezoet met kristallijne fructose en rietsuiker. Maar in vele andere landen wordt rietsuiker ( = gewone suiker) gebruikt. Kristallijne fructose is het ergst. Dit bestaat vrijwel geheel uit pure fructose ( 98%) terwijl rietsuiker half om half uit glucose en fructose bestaat. Uit vele studies blijkt dat fructose , en NIET glucose, de schadelijkste stof is als het om toegevoegde suikers gaat. Een flesje vitaminewater verschaft 50-100% van de aanbevolen hoogste grens voor toegevoegde suiker. Met name fructose wordt in verband gebracht met allerlei ziekten en gezondheidsproblemen.
IMG_1714
Ook in Nederland wordt meest gebruik gemaakt van fructosestropen. Dit flesje van de LIDL bevat bijvoorbeeld fructosestroop.
Vitaminewater is naast zeer ongezond ook dikmakend. Wat gewichtsafname betreft is het zeer belangrijk wat je eet en drinkt. Als we vloeibare suikercalorieën drinken ( frisdranken, zuivel) compenseert ons lichaam dit niet door ervoor te zorgen dat je dan ander voedsel en vocht minder gaat drinken, anders gezegd is er minder tot geen verzadigingspunt. De suikercalorieën komen dan bovenop alles wat je eet en drinkt. Dit is vaak de oorzaak van overgewicht bij kinderen. Het verhoogt het risico op diabetes, hart en vaatziekten en obesitas. Sommige onderzoeken laten een verhoging van het risico op obesitas voor kinderen wel tot 60% zien…..schrikbarend.
En dan zijn daar nog die toegevoegde vitaminen en mineralen. Dit is ook niet geheel onschuldig. Vrijwel alle soorten vitaminewaters bevatten B-vitamines ( 50-100 % van de ADH) en vitamine C ( 50-100% van de ADH)  Sommige varianten bevatten ook kleinere hoeveelheden vitamine A en E en de mineralen kalium, mangaan, zink, magnesium, en chroom. Vitamine B en C zijn wateroplosbare vitamines waaraan vrijwel niemand met een gemiddeld dieet een gebrek aan heeft. Het heeft geen enkel voordeel om grotere hoeveelheden van deze vitamines binnen te krijgen. Ze worden niet opgeslagen, maar gewoon uitgeplast. Er zijn uiteraard groepen mensen die een mogelijk tekort hebben aan deze vitamines ( vooral B12 en foliumzuur, denk aan veganisten en vegetariërs) Maar het is COMPLETE ONZIN om dezer dan via zo’n suiker-drank binnen te halen. Eet volwaardige voeding of slik een goed supplement als je bepaalde tekorten hebt.
Meer is ook niet altijd beter, wat voedingsstoffen betreft. Vitaminen, mineralen en ook antioxidanten zijn essentieel voor de mens voor een gezond en vitaal bestaan. Ze dragen bij aan een goede gezondheid, en een grote vermindering op risico’s voor ziekten en aandoeningen, dit is al ontelbaar veel keren wetenschappelijk bewezen.
Maar er is totaal geen enkel verband te vinden tussen de vele gezondheidsvoordelen en het AANVULLEN van voeding met vitamines en/of antioxidanten. Zeker in grotere hoeveelheden. Aanvulling met sommige antioxidanten  en vitamines zoals vitamine E en A staat zelfs in verband met een VERHOOGD risico op vroegtijdig overlijden volgens sommige studies.
Alhoewel vitaminewaters geen al te buitensporige hoeveelheden van deze vitamines bevat zitten er toch behoorlijke hoeveelheden in ( 25-50% van de ADH) Als je dit ( zeker dagelijks) drinkt bovenop wat je de rest van de dag binnenkrijgt uit voedsel en vocht dan is het mogelijk dat dit samen tot buitensporige hoeveelheden kan leiden. Het is dus niet geheel onschuldig.

ONGEZONDE ONZIN

Linksom of rechtsom, vitaminewaters zijn gewoonweg geen gezond idee. Het is een flesje suikerwater met daaraan vitaminen en mineralen toegevoegd. En vergeet vooral ook de kleurstofjes niet. Want die hippe felle kleurtjes komen niet vanzelf in de fles. Alles bij elkaar genomen kan dit zorgen voor een enorme ongezonde cocktail. Als je je bedenkt dat jongeren gemiddeld zo’n twee/drie flesjes per dag drinken dan begrijp je dat ook de noodklok voor verkoopverbod voor deze vitaminewatertjes geluid mag worden.
Voorlopig lijkt vitaminewaters nog meer dan geoorloofd. Vorig jaar ( 2017) heeft de Consumentenbond fabrikanten opgeroepen de naam Vitaminewater  te veranderen in vitamine-limonade. Alleen HEMA heeft hier gehoor op gegeven en veranderde de naam van water naar limonade.
IMG_1715
 Limonade dekt de lading inderdaad beter. Limonade wordt ook minder gezien als gezond, en dit kan in elk geval meer bewustwording geven. Veel mensen vragen mij, of ik niet eens een meukvrij alternatief kan verzinnen. Ik verzin graag alternatieven op populaire producten, maar sommige producten vind ik zo zinloos, dat ik mij daar niet eens aan ga wagen. Vitaminewater is hier eentje van. We moeten ervoor zorgen dat deze onzin zo snel mogelijk verdwijnt. Het voegt totaal niets toe aan onze gezondheid.

4 Reacties op “Vitaminewater…waarom wordt het nog verkocht??

 1. Goed stuk! In Amerika hebben ze Vitaminwater Zero, dat is gezoet met erythritol, stevia extract en minder dan 1 gram kristallijne fructose. Het smaakt vrij zoet, maar aangelengd met water erg lekker en een flesje gaat dan zeker een week mee.
  En volgens mij is het echte recept voor vitamin water gewoon fruit-infused water! Niks mis mee toch 😉

  • Als je denkt dat al die chemische zoetstoffen gezond zijn voor je heb je het ook mis.

 2. In voedingssupplementen zit vaak wel duizend procent van de dagelijkse behoefte. Daar ontgaat mij dan weer het nut van.
  En hoe denk je over suiker vervangers? Want dat zou een reactie kunnen zijn van cb.v. Coca cola op deze blog: Wil jullie geen suiker? Prima, dan stoppen we er wel wat anders is. Kunnen we er nog een claim op zetten ook: Nu, met minder suiker! of ‘Light’ of zelfs ‘zonder toegevoegde suikers’.
  En hoppaaa, daar gaan de verkopen weer. 🙂

 3. Er bestaat duidelijk geen “nationaal” opvoedkundig kader, wat betreft ‘sporen-elementen’ (mineralen, vitaminen en andere hulpstofjes zoals van buitenaf komende enzymen)
  Het opvoedkundig kader zou zowel van overheidswege beschikbaar moeten zijn voor volwassenen, als voor adolescenten in het (verplichte) schoolprogramma.
  Er is niets.
  Niets van officiële zijde, dus.
  (Ik ben Belg. Ik spreek voor België, maar volg de toestand in Nederland (bijna identiek) en in de UK (iets beter !! wellicht als gevolg dat het NHS nog dsteeds bestaat als landelijk gezaghebbende en leidende organisatie.) ..)
  Het aantal clubjes van nonsense pseudo-wetenschap die er bestaan in Nederland (–erger dan in België–) om overdosissen van allerlei ‘stofjes’ te promoten (–zoals waanzinnig overdreven vitamine dosissen–) is weerzinwekkend. Ze nemen op het internet “bandbreeedte” in. Copy-paste in exponentiële mate, zodat ze de nuchtere onderzoeks-wetenschap ondersneeuwen met hun “dit is de waarheid” geschreeuw. (de methodiek van alle godsdienstige predikers).
  Een nationaal opvoedkundig kader, zou dit kunnen counteren. Helaas, de overheden leggen (nog steeds) géén gewicht in de schaal op het internet.
  Ik ben zelf voorstander van het opstellen van een gedegen wetgeving die de informatiezwendel (…) eens en voor altijd strafbaar stelt. Dit betreft géén inbreuk op de ‘vrijheid van meningsuiting’. Zwendel is zwendel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *