Wat is circulaire zeep? En hoe belangrijk is dat voor mens, dier en milieu?

Zeep is he-le-maal terug van weggeweest. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Wat mij betreft terecht, want zeep is een zeer milieuvriendelijke en duurzame manier om ons van top tot teen te verzorgen, maar ook om mee schoon te maken. Nu is het ene blokje zeep het andere net en ik heb het dan alleen over 100% NATUURLIJKE ZEPEN. Ik heb het hier niet over de bekende stukken LUX zeep of die van PALMOLIVE. In mijn artikel over zeep kun je hier alles over lezen, en waarom het absoluut belangrijk is om voor 100% natuurlijke zeep te kiezen, zowel voor je eigen gezondheid als voor mens, dier en milieu.

Omdat de vraag naar natuurlijke zeep explosief is gestegen, zien we de stukjes zeep overal opduiken. Er zijn speciale zeep-winkels uit de grond gestampt en on line kun je een oerwoud aan zeepjes vinden. Het lijkt allemaal erg op elkaar, maar……er zijn verschillen. Ik noem er een paar:
– HOMEMADE:
Zeep maken is al jarenlang een hobby voor veel mensen, maar vanwege de toegenomen populariteit zijn heel veel particuliere hobbyisten hun eigen gemaakte zeepjes gaan verkopen. Let goed op ingrediënten, want zeep kan ook worden gemaakt van synthetische ingrediënten.
– DUURZAAMHEID / VERPAKKINGSVRIJ:
Vele zeep-fabrikanten leggen de focus op de duurzaamheid van zeep. Je doet immers vele malen langer met een stuk zeep, dan vloeibare zeep. Ook hanteren veel zeep producenten verpakkingsvrije zepen, omdat dit erg goed te verwezenlijken is en het milieu daardoor flink wordt gespard
– THE FULL PACKAGE :
Dit zijn zeepfabrikanten die alles aanpakken, dus 100% natuurlijk werken, vaak zelfs biologisch, handgemaakt, duurzaam, verpakkingsbrij en….circulair.

CIRCULAIRE NATUURLIJKE ZEEP

Circulair? 😳 Was-da-nu weer? Simpel en kort door de bocht zijn circulaire zepen zepen die worden gemaakt van zogenoemde rest-stromen, ook wel “ afval-productie” genoemd. Deze reststromen worden door enorm veel producties in de voedselindustrie geproduceerd bij het maken van het product. Soms wordt dit nog door verwerkt, bijvoorbeeld in vee en diervoeding. Maar het grootste gros wordt daadwerkelijk weggegooid. Als ik jou vertel, dat de goedkopere zakken havermout in de supermarkten ook worden gemaakt van reststromingen van havermout-productie, snap je wellicht beter hoe onwijs zonde het is om zoveel goed en bruikbare materialen weg te gooien. Dit is al helemaal niet zo fijn voor het milieu en de afvalberg. Met de goedkopere havermout is NIETS mis, maar het wordt niet geschikt geacht voor het product zelf omdat het wat verfijnder is dan het uiteindelijke eindproduct. En dat willen we ( de consument) niet, we willen een perfect uitziende havermout-vlok, en dus wordt het in dit geval goedkoper aangeboden.
Zepen worden gemaakt met heel veel mooie dingen uit de natuur, zoals pure oliën als olijfolie, bloemen en planten en andere mooie extracten uit de natuur. Zeep-makers die circulaire zepen maken, zoeken eerst naar reststromen om deze te gebruiken. Uiteindelijk doel is, om naar een wereld toe te werken waarin er minder wordt weggegooid, en meer volledig ( zero waste) wordt gebruikt, of hergebruikt.
Circulaire zepen zijn daarom de aller-milieuvriendelijkste natuur-zepen die je kunt kopen. Het hele plaatje klopt van A tot Z. Er wordt geen enkel ingrediënten verspild. Daarnaast worden de circulaire zepen in de meeste gevallen vrij gehouden van verpakkingen, of bevatten ze een papieren wikkel, die ook weer is gemaakt uit gerecyclede materialen. Daarnaast worden de reststromen zoveel mogelijk dichtbij huis verzameld, zodat ook hier een verduurzaming plaatsvindt. Jij hebt een prachtig stukje ambachtelijk gemaakte zeep, het milieu wordt er blij van, de makers verdienen een eerlijke prijs en het is onwijs duurzaam….Dit zijn voor mij persoonlijk DE ZEPEN die er ECHT toe doen.

KUSALA

Op zoek naar een prachtig merk voor Puur & Fit kwam ik terecht bij KUSALA, en dat ook nog eens in mijn eigen stad Rotterdam Daar zit KUSALA sinds 2019 gevestigd in BLUE CITY, een soort “ voorbeeld-stad “ voor de circulaire economie. Het brein en de drijvende kracht achter KUSALA is Karin Berkhoudt. Met een achtergrond als onderwijzeres / onderzoekster in biologie en culturele antropologie heeft ze veel nagedacht over circulair ondernemen en kwam op zepen. Zij snapt als geen ander, dat “ groene consumptie” vaak helemaal niet zo groen is als het wordt gekleurd. Zij wilde het anders doen. En timmert anno 2021 met KUSALA behoorlijk aan de weg. Inmiddels heeft ze heel erg veel verschillende soorten natuur-zepen in haar assortiment, waaronder circulaire zepen. Maar ook zepen met een bepaald thema, zoals een klimaatzeep, en “ zeep-kontjes” om restjes zeep niet te verspillen. Van veel zepen gaan delen van de opbrengst naar een organisatie die zich inzet tegen bijvoorbeeld klimaatverandering.
In juni 2014 startte Karin Berkhoudt het zeepatelier van Kusala Gifts in een oud schooltje in Rotterdam West. Daar produceerde ze haar unieke recepten met een gebalanceerde basis van oliën en boters die zorgt voor een reinigende en verzorgende zeep. Kusala Gifts zepen zijn altijd verrijkt met een extra verzorgende vloeistof. Vaak betreft dit kokosmelk, geitenmelk, of yoghurt omdat die voor een mooi crèmig schuim zorgen dat zacht en voedend is voor de huid. Ook aloë vera sap, witte wijn, en honing geven bijzondere eigenschappen aan zeep. Verder verwerkt Karin vaak helende kruiden, zoals goudsbloem, kamille, of brandnetel. Maar Kusala Gifts zepen staan nog het meest bekend om de heerlijk geurende melanges van etherische oliën waar mensen echt blij van worden! Kusala Gifts wil bijdragen aan milieuvriendelijke en maatschappelijk betrokken productie en consumptie. De zepen van Kusala Gifts bevatten (m.u.v. de synthetische natronloog vereist voor het verzepingsproces) alleen natuurlijke ingrediënten en zoveel mogelijk van biologische teelt. Harde zeep is een plasticvrij en milieuvriendelijk alternatief voor vloeibare handzepen en douchegels. Er spoelen dus geen schadelijke stoffen door het doucheputje weg. Kusala Gifts gebruikt ook geen palmolie, omdat de productie hiervan tot gigantische ontbossingen in Zuidoost Azië heeft geleid. Reststukjes van de zeepproductie worden gedoneerd aan de Pauluskerk Rotterdam die zich inzet voor mensen die het zonder hulp niet redden. Kusala Gifts zepen zijn beschikbaar als rechthoekige stukken met labels voor grootgebruikers en als bloemvormen in speciaal ontworpen kleurige doosjes als cadeauverpakking. Naast de ambachtelijke zepen biedt Kusala Gifts ook verschillende accessoires, zoals mooie en functionele zeepschaaltjes waardoor je zeep langer meegaat, fijne washandjes met de hand gehaakt van biologische hennep, en ontspannende lavendel oogkussens van kleurrijke Indiase zijde. En het is ook mogelijk om workshops ambachtelijke zeep maken te volgen in het zeepatelier of het e-book aan te schaffen en zelf thuis aan de slag te gaan. Meer info over de workshops? KLIK HIER 

KUSALA CIRCULAIRE ZEPEN

Kusala heeft welgeteld drie circulaire zepen in het assortiment. Ze zijn gemaakt met 32-45% reststroom ingrediënten. Dat is echt heel knap gedaan, want reststroom-producties zijn niet altijd geschikt om zeep van te maken. Kusala kreeg voor elkaar drie verschillende reststromen te gebruiken ; olijfolie, koffie, bier en bierbostel. Dit resulteerde in een bierzeep, een olijfzeep en een koffiezeep.
De olijfzeep bevat 32% reststroom-olijfolie, wat afkomstig is van kleinschalige biologische producenten uit Spanje wat via een olijfolie-leverancier uit Barendrecht bij kusala terechtkomt. De houdbaarheidsdatum van deze olijfolie is verstreken, wat betekent, dat smaak en kwaliteit door oxidatie is aangetast. Oude olijfolie is niet zo eenvoudig in een stukje zeep te verwerken, omdat het zeer snel oranje vlekjes geeft. Daarom wordt de olijfolie gereinigd van geoxideerde vetzuren en krijgt het een mooie groene kleur. Dit gebeurt via een effectieve methode die wetenschappelijk is getest , en is goedgekeurd. Deze olijfolie is overigens  ook in de bierzeep en de koffiezeep verwerkt. Aan deze olijfzeep zijn heerlijke, huidverzorgende ingrediënten toegevoegd als groene klei, kokosboter, sheabutter, castorolie, patchouli, cipres, marjolein, en etherische oliën uit citroengrassen. De zeep is geschikt voor veganisten, en weegt 75 gram. De wikkels zijn 100% gerecycled en biologisch afbreekbaar, en plasticvrij.  Een circulair olijfzeepje kost € 5,95, wat zeer schappelijk is. Deze zeep is vooral erg geschikt voor mensen met een droge huid, of een kwetsbare, gevoelige huid.
De koffiezeep bevat 38% aan reststroom, in de vorm van koffie en de eerder besproken olijfolie. De reststroom koffie in deze zepen worden dichtbij het huis van Kusala geleverd, namelijk in BLUE CITY, via de oesterzwam-kwekerij. Het gaat om ongezette koffie, die bij de productie van koffiecups buiten de productieketen valt, en wordt opgevangen. De circulaire koffiezeep van kusala bevat aardig wat aan deze “ afval-koffie” namelijk 20% en dat is echt heel knap. De zeep heeft een licht schubbende werking, en heeft dankzij de cafeïne, in combinatie met andere ingrediënten als sinaasappel, kruidnagel, kardemom, en listen etherische oliën een diep intrekkende werking. Dit zorgt voor een optimale reiniging en voeding. De zeep is niet alleen ideaal voor een fluweel-zacht gescrubd huidje, ook heeft het ontgeurende eigenschappen, wat deze zeep in de keuken ook een zeer geschikte zeep maakt. Het verwijdert nare luchtjes aan de handen ( ui, knoflook! ) en verzorgt de huid. De zeep geeft door de 20% koffie een bruin schuim,  erg lollig om te zien. Ook deze zeep zit in milieuvriendelijke en plasticvrije wikkels, is veganistisch, en kost € 5,95 voor 75 gram.
In de circulaire bierzeep vinden we maar liefst 45% aan reststroom uit olijfolie, bier en bierbostel. Ook het bier en de bierbostel is afkomstig uit BLUE CITY via een daar gevestigde circulaire bierbrouwerij. Het bier kan om verschillende redenen buiten de productieketen belanden, bijvoorbeeld via productiefouten of door een “ overflow” bij het afvullen van de flesjes. Bierbostel is sowieso een restproduct van bier brouwen, wat dus altijd overblijft. Dit wordt meestal door verwerkt in veevoeder. Ook deze zeep heeft dankzij de bierbostel een licht scrub-effect. Het heeft een zeer rijk schuim-gehalte, dankzij het bier, maar gelukkig ruik je het bier niet, dus geen zorgen, dat is door het verzepingsproces geheel verdwenen uit de zeep. Het ruikt naar jeneverbes, vetiver en etherische oliën uit salie. Door deze oliën uit salie wordt de zeep afgeraden te gebruiken tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding bij kinderen onder de vier jaar. De zeep is veganistisch, en kost ook € 5,95 voor 75 gram.

KLIMAATZEEP VOOR SCHONE ENERGIE

Eerder had ik het al over klimaatzeep, die kusala speciaal heeft ontwikkeld ter ondersteuning van de klimaatbeweging. Voor iedere verkochte klimaatzeep wordt € 1,50 gedoneerd aan EXTINTION REBELLION NEDERLAND. De zeep symboliseert een transitie naar schone en nieuwe energie. Het is immers meer dan duidelijk, dat we zeer snel af moeten van de vervuilende fossiele industrie. Het stukje klimaatzeep is erg uniek. Het werkt zeer zuiverend dankzij het actieve koolpoeder en brandnetelpoeder. De geur is al net zo uniek, een zeer bijzondere kruidige geur , afkomstig van o.a hysop, salie, eucalyptus blad, pathouli en Castor olie. In deze klimaatzeep zit 22,5% reststroom olijfolie verwerkt. De ingrediënten zijn gecertificeerd biologisch, veganistisch, en kost € 7,95 voor 100 gram. Het bevat een speciaal ontworpen wikkel. Ook hier geldt, vanwege de salie en hysop, dat de zeep die geschikt is voor zwangeren en borstvoeding gevinden bij kinderen onder de vier jaar. Deze zeep is bijzonder geschikt voor de onzuivere huid, bijvoorbeeld een door acné geplaagde huid. Het geeft een rijk schuim.

KUSALA REGULIERE ZEPEN

Naast al deze bijzondere zepen heeft KUSALA uiteraard ook reguliere zepen, die dan wel regulier zijn, maar nét zo uniek en bijzonder dankzij de vele opmerkelijke combinaties in ingrediënten. Wat te denken van goudsbloem zeep met geitenmelk? Of pepermunt zeep? Witte wijnzeep? Paardebloem/ brandnetelzeep? Niets wordt verspild, en juist al deze zeer bijzondere combinaties die je niet zo één / twee/ drie aan elkaar zou koppelen, maakt dat deze zepen echt heel erg uniek zijn tussen de enorme zee aan natuurlijke zepen.
Een zeep waar ik persoonlijk als “ een blok zeep” voor viel, is de goudsbloem zeep, die is verrijkt met geitenmelk, dus NIET geschikt voor de “ die-hard-vegan”. De geur is hemels. Het bevat pathouli, geranium, en etherische oliën uit bergamot, wat de geur bloemig en fruitig maakt. Wat het voor mij een “ ster” maakt, is dat deze zeep in het bijzonder zeer geschikt is voor de overgevoelige en kwetsbare, rijpere huid. Een megaberg goudsbloemen worden in olijfolie gemengd en enkele uren in de ven gezet op lage temperatuur. Hierdoor trekken de vele goede eigenschappen van de goudsbloem goed in de olie. Geitenmelk bevat net als kokosolie erg veel vetten die ervoor zorgen dat de zeep een goede hydratatie heeft, crémig wordt en een rijk schuim geeft. Geitenmelk geeft bovendien dankzij de aanwezige vitaminen en mineralen een diep verzorgende werking. De zeep heeft een zeer verrassende geur, die vrij lang heerkijk op je huid blijft rondzingen. Het ziet er bovendien schattig uit, met de bekende KUSALA ribbelvorm en een randje van gedroogde goudsbloem-blaadjes. Ik ben verliefd op deze zeep! 🥰 De geur, de werking, alles klopt. Ik maak er vloeibare zeep van, ideaal voor onder de douche. Deze zeep kost € 5,95 voor 100 gram.
Mijn andere grote favoriet uit de KUSALA collectie is de paardenbloem / brandnetelzeep. DIE GEUR!!!!!!!!!!😍 …gewoon betoverend lekker, je kan het stuk zeep uren onder je neus houden. De geur is afkomstig uit neroli, geankerd en gebalanceerd met mirre, bergmoot, jeneverbes, en etherische oliën uit bergamot. De kleuren ( geel) is afkomstig uit annattozaad en ( groen ) brandnetelpoeder. Er is veel “ onkruid” gebruikt, wat wordt gezien als onkruid en onbruikbaar, maar juist erg veel goede eigenschappen voor onze huid heeft. Deze zeep is geschikt voor veganisten en is gecertificeerd biologisch. Het is in het bijzonder een zeer geschikt stukje zeep voor iedere dag, voor de droge en gevoelige huid. Het heeft ontstekingsremmende werkingen dankzij de paardenbloem en brandnetel. Deze zeep kost € 5,95 voor 100 gram.

KUSALA EXCLUSIEF BIJ PUUR & FIT

Het mag duidelijk zijn, na het lezen van het bovenstaande: …ik wist niet hoe snel ik het bij Puur & Fit binnen moest brengen. Hier MOETEN mensen mee kennis maken, dat was mijn eerste gedachte. Het zijn niet zomaar stukjes natuurlijke zeep, het zijn zepen met een boodschap en met extra waarde erachter voor mens, dier en milieu. Ze zijn uniek, bijzonder en mooi. Ze werken, ze geuren hemels, kortom, alles wat je maar kunt wensen als bewuste meukvrije consument vind je terug in deze zepen van Kusala. Ik zet mij daarom graag in om deze zepen meer reuring te geven, wat ze VERDIENEN. Het zijn niet zomaar natuurlijke zepen, maar zepen die met een doel zijn gemaakt en niet uit winst-oogmerk. Iedere zeep is uniek, vertelt iets en geeft iets TERUG. Ik vind daarom, dat deze zepen alle podium en aandacht verdienen. Ik vraag jou, als je toch graag een stukje zeep koopt, eens te kijken naar het assortiment van Kusala. Er zijn ook shampoo bars, schoonmaak-zepen, en schattige gasten-zeepjes gemaakt van bloemen en alles wat de bijen produceren. Door het aanschaffen van deze unieke zepen geef je daadwerkelijk iets terug aan de wereld.

3 Reacties op “Wat is circulaire zeep? En hoe belangrijk is dat voor mens, dier en milieu?

  1. Dag Monique,
    Interessant verhaal over de zeepjes! En voor jou fijn in je eigen regio te verkrijgen.
    Is Castricum nog genoeg regio voor Rotterdam of moeten wij het meer hier in de buurt zoeken en hoe doe je dat dan?
    Liefs en Laters,
    Wies
    Volgens mij zit ik al in je mailbestand, maar voor de zekerheid!

  2. Hoi Monique,
    Geweldig, wat een mooi initiatief. Ik gebruik op dit moment de Aleppo zepen die je laatst al had aanbevolen. Heerlijke zepen ook. Nu heb ik de volgende vraag, is het met deze Kusala zepen niet meer nodig om je daarna nog in te smeren met crème of lotion?
    Want het liefst gebruik ik alleen nog maar zeep.

    • Dat is niet nodig, zeker niet omdat de zepen natuurlijke zaken bevatten die de huid juist voeden, hydrateren en verzorgen. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *