Wat is maanzaad?

Als kind was ik dol op maanzaad brood. Iedere zaterdagmorgen haalde mijn vader een heel maanzaad brood en een heel melkbrood bij de warme bakker, om ons weekend extra gezellig en lekker te maken. Het was voor ons iedere zaterdag een feestje aan de ontbijttafel. Mijn vader en ik hielden erg van maanzaadbrood . Het was het lekkerste brood wat ik ooit proefde. En ik herinner mij nog goed dat ik de rare zwarte spikkels erg interessant vond.

Maanzaad, want daar ga ik het in dit artikel over hebben, blijft raar genoeg een beetje de grote onbekende onder de zaden. In Europa lijken we er niet zo warm voor te lopen, maar in Amerika is “ POPPY SEED” erg populair. Ik leerde het daar ook echt pas goed kennen toen ik er studeerde. Amerikanen strooien het werkelijk overal op. Wat is het nu eigenlijk? En hoe gezond is het?

WAT IS MAANZAAD?

Maanzaad is het zaad uit de bolpapaver, een bloem die verwant is aan de klaproos. Als de bloem geheel uitbloeit, blijft alleen de bol (zaaddoos) hangen aan de steel. In deze zaaddoos rijpt het zaad, en door de wind raakt het zaad uit de bol en verspreidt het zich weer. Of wordt opgevangen voor consumptie. Maanzaad dus. Maanzaad komt van een papaver. Uit papaver wordt ook opium gewonnen, en ook maanzaad bevat zeer kleine concentraties. Bij culinair gebruik zullen we er niet high van worden, maar heb je een opiatentest in het vooruitzicht, dan is het consumeren van maanzaad van te voren af te raden. Twee gram maanzaad kan bijvoorbeeld bij een doping-controle al positief doen uitslaan 😁 Het effect van maanzaad kan zelfs zo’n 48 uur aanhouden. Gelukkig heeft het maanzaad-soort wat ter consumptie wordt gebruikt een minimale verdovingskracht, maar je moet dus niet gaan overdrijven door bijvoorbeeld een heel zakje over je eten te strooien.  Maanzaad kan verder veilig worden gegeten. Maanzaad heeft een heerlijke nootachtige smaak, en komen we vooral tegen op erg veel luxe broodsoorten, die er erg vaak mee worden verrijkt. Daarnaast worden maanzaadjes erg veel gebruikt als smaakmaker in salades en soep. Maanzaad is net als de pijnboompit, erg rijk aan onverzadigde vetzuren. Gelukkig kun je niet erg veel eten van maanzaad om een teveel binnen te krijgen: het zal zeer bitter en vies smaken, waardoor je als vanzelf er al niet teveel van eet.

GEZOND?

Goed, niet teveel van snoepen dus…..Maar laten staan hoeft dus ook niet, integendeel. Want naast dat het erg lekker is, heeft het ook best wat gezonde voordelen. Maanzaad is erg rijk aan calcium en fosfor. Daarnaast bevatten ze behoorlijk veel vezels, vitaminen ( B1 ) en mineralen. Ze zitten tevens flink vol met antioxidanten. Maanzaad is meest rijk aan mineralen. Met name mangaan.

BLAUW MAANZAAD?

Soms zie je op een verpakking “ BLAUWMAANZAAD” staan. Dit is een soort. In Nederland produceren we ook maanzaad, meestal blauw-maanzaad. De grootste producent van maanzaad is Turkije, en op nummer twee vinden we Tsjechië  Blauw maanzaad wordt gezien als de meest smakelijkste maanzaad soort. Het heeft volgens kenners een zeer bijzondere noot-achtige smaak. In de biowinkel vind je deze blauwe maanzaad meest.

HOE GEBRUIK JE MAANZAAD?

Maanzaad wordt in Nederland meest gebruikt ter decoratie over brood / bolletjes. Maanzaad kun je het meest goed gebruiken als smaakmaker over / door gerechten vanwege de zeer krachtige smaak-noten. Gebruik niet meer dan een halve  eetlepel per dag. Zoals eerder geschreven heeft maanzaad een zeer overheersende smaak waardoor het al snel een gerecht totaal kan overnemen. Je kunt maanzaad:
* ..door de muesli roeren. Maak bijvoorbeeld een grote pot muesli en hier daar circa een eetlepel maanzaad door
* ..door je smoothie
* ..over salades
* ..door soepen en sauzen
* ..door baksels / over baksels
* ..door pasta / rijstmaaltijden
* ..door een kaas-fondue
* ..door zaden/noten/pitten mixen

WAAR KAN IK MAANZAAD KOPEN?

Maanzaad kom je maar zelden in de supermarkt tegen. Toko’s ( met name Marokkaanse en Turkse) verkopen in regel altijd wel maanzaad omdat het in deze keukens erg populair is. Let daar echter wel goed op de kwaliteit en hygiene. Maanzaad wat al een poosje oud is ziet er licht en muf uit en kan zelfs lichte witte schimmelvorming geven in de verpakking.
Je kunt het beste maanzaad in een biowinkel kopen, deze zijn niet bespoten en meestal van erg goede kwaliteit. Maanzaad is niet erg duur. Je hebt al een kilo voor € 6 euro. Ik adviseer je om niet teveel in één keer in te kopen omdat maanzaad spaarzaam wordt geconsumeerd. Het blijft in regel, als je het droog en goed afgesloten bewaart, lang houdbaar maar heeft ook wel zijn grenzen. En ook kan maanzaad gaan verkleuren en muf gaan ruiken en smaken.

5 Reacties op “Wat is maanzaad?

  1. Mijn oma maakte altijd zoete maanzaad broodjes. Super lekker!! Erg bekende zoetigheid in Rusland. Gaat wel 100 tot 200 gr maanzaad in 😂

  2. Maanzaad in Europa niet populair? Ga eens naar Duitsland: daar heeft iedere bakker Mohnkuchen te koop en kun je in iedere supermarkt maanzaad om mee te bakken kopen…. En: nog goedkoper dan hier.

  3. Het is ook echt heel erg lekker in een cake samen met citroenrasp! Dan gaat er wel 125 gram in, dus niet voor Olympische sporters 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *