Vegan appel-citroen vla

Vla…..wie houdt er niet van? Ik kan er zelf geen genoeg van krijgen. Ik maak mijn vla zelf. Want de supermarkt vla kun je meer een suiker bom noemen. Ik heb inmiddels talloze heerlijke vla recepten op mijn website staan ( zie recepten) en blijf steeds nieuwe heerlijke vla-variaties verzinnen. Want ik hou ook van wat variatie!

Onlangs bedacht ik een wel heel erg lekkere en bijzondere variant: appel-citroen vla! Deze vla is vooral verrukkelijk in de zomermaanden. Het heeft een zeer frisse en zoete smaak. Je maakt het eenvoudig, maar vraagt wel om wat extra handelingen. Om te beginnen moet je eerst mijn supersnelle havermelk maken. Hoe snel en simpel je dit maakt, lees je HIER. Natuurlijk kun je kiezen voor andere plantaardige melk ( kant en klaar uit de winkel) maar naast erg duur betaald werkt de homemade havermelk in dit recept beter. Bovendien kost je dit hooguit 5 minuutjes werk. Ik adviseer je daarom met klem om zelf even snel havermelk te maken, dit komt je vla zeker ten goede.

Je kunt ( omdat je lekker de complete regie houdt) kiezen om wat appelstukjes achter te laten of de appels geheel glad te pureren. Ik vind de kleine stukjes appel echt heerlijk! Dus zou ik dit zeker aanbevelen. Ik heb als natuurlijke verdikking KUZU gebruikt. Je kunt ook kiezen voor Arrow root ( 1:1) of voor biologische maïzena. Biologische aardappelzetmeel kan ook.

WAT HEB JE NODIG?

( voor een liter vla:)

  • een liter homemade havermelk ( klik hier voor het recept)
  • twee eetlepelsstevia sweet
  • anderhalve eetlepel kuzu, of een ander natuurlijk bindmiddel ( zie hierboven )
  • een grote biologische citroen
  • drie grote appels, gewassen en in de schil, in stukjes gesneden

 

HOE MAAK JE HET?

  1. rasp de citroenschil. Snij de citroen door midden en pers het sap uit

2. doe het rasp + sap, samen met de appelstukjes en ongeveer 300 ml melk in een pan, en breng dit op hoog vuur al roerend aan de kook. Zodra de massa begint te borrelen, het vuur laag zetten, en de deksel op de pan zetten. Laat dit zachtjes onder regelmatig roeren koken tot de appelstukjes zachter zijn geworden.

3. pureer met een staafmixer de appel fijn. Dit kan je geheel glad pureren of wat appelstukjes heel laten.

4. voeg de rest van de melk en de stevia toe, en laat dit onder middelhoog vuur al roerend kort doorkoken.

5. maak een papje van de kuzu, met een klein beetje water. Voeg dit papje in één keer toe en roer tot de gewenste dikte is bereikt. Haal de pan van het vuur en roer ongeveer 3 minuten na. Giet de vla over in een goed afsluitbare, schone glazen pot of fles en laat afkoelen.

 

De vla kun je ongeveer 7-9 dagen in de koelkast bewaren. Steeds even goed om roeren voor gebruik..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *